keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Killing Fields / Phnom Penh

Sitä ollaan nyt Vietnamin Nha Trangissa ja "pienen" auringonoton jälkeen olo on aika haipakka kun piiitkästä aikaa tuli kustua aurinkovoiteen kanssa ja iho on lievästi sanottuna kosketusherkkä. Aloe veraa on isketty jo muutama kerros ja silti jos vaan koskettaakin niitä herkkiä paikkoja niin tuntuu kuin raapisi itseltään ihoa irti. Mutta kyllä nyt ollaan ruskeita!

Yritetään taas päivittää tätä matkakertomusta ajan tasalle, kun oon tarinoinnissa vasta Phnom Penhissä. 

**********
27.10 oli meidän toka päivä Cambodian pääkaupungissa ja meillä oli ohjelmistossa Killing Fields.Paikka on Pol Potin vallankumouksen yhteydessä perustettu tuhoamisleiri jonne vietiin kaikki tän veijarin hallitusta uhmaavat tekijät kuten oppineet, ulkomaalaiset ja pankkityypit. Siellä sitten suht. pienellä alueella alettiin lätkiä ihmisiä matalaks. Erona natsien kaasukammiohin oli käytetyt aseet kun luoditkin oli liian ylellistä tavaraa: ihmisiä hakattiin maatalousvälineillä ja hakuilla paskaks, lapsia mätkittiin puuta vasten niin, että aivot lenteli joka suuntaan ja kurkkuja viillettiin auki puiden terävillä lehdillä. Ne onnettomat jotka olivat vielä elossa hautakuoppiin heitettäessä viimeisteltiin kemiallisella myrkyllä, joka myös lievensi mätänevien ruumiideen hajua. Jälleen kerran, tää oli ihan uutta infoa itelle niin huono lähteä pitämään mitään esitelmää aiheesta, ne ketkä kiinnostuu voivat lukea netistä, mitä täällä oli meneillään.

Taksi Fieldseille ja takaisin oli 10 dollaria. Sisäänpääsymaksu oli 5 dollaria/naama ja samalla hinnalla sai audio-opastuksen paikkaan. Homma oli aivan älyttömän kätevä. Jokainen sai kuunnella omassa rauhassa eri pisteiden infoja ja kulkea rauhassa omalla vauhdilla paikka läpi. Tarinaan pääsi hyvin myös sisälle kun sen kuuli eikä homma jäänyt vain taulujen lukemisen varaan.

Oli kyllä aika karua kierrellä tuolla ja aatella, että kaikki noi pääkallot ja luut on oikeiden ihmisten ja maasta tursusi vaatekappaleiden riekaleita. Oltiin aika hiljasta porukkaa kyllä tän jälkeen. Kyllä sitä ihminen taas kykenee ihmeellisiin tekoihin. Eniten mua jotenkin ärsyttää toi kommari Pol Potti, joka itsekin opettajana aikoinaan toimineena sai jotain tollasta paskaa aikaiseksi "hienon aatteen" vuoksi. "Tehdään myös täloudellinen vallankumous nostamalla riisintuotantoa radikaalisti" = laitetaan kaikki ihmiset kaupungista orjatöihin niin, että ne kuolee joko nälkään tai väsymykseen ja loput murhataan ihan muuten vaan. Ja sitten toi hanu kuolee itte joskus vuonna 2008 ihan normaalisti omaan vuoteeseen eikä joudu edes oikeuden eteen. Suolasta sanon minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!