maanantai 18. helmikuuta 2013

Aasia-ohjelman 1. kurssi

Aloitin tammikuussa opinnot erillisopiskelijana Yliopistojen Aasia-verkostossa. Suoritan vuoden 2013 aikana yhteensä 25 op neljän eri kurssin muodossa ja maksoin tästä lystistä ilmoittautuessani 250e sillä nämä eivät sisälly mun tutkintoon Tamkissa. Nyt kun kurssi alkaa olemaan loppusuoralla voin siitä hieman kertoilla ja toivottavasti ne sadat lukijat jotka täällä käy innostuvat myös mielenkiintoisista Aasian opinnoista.
Ensimmäisen kurssin esittely ja työmäärän kuvaus:

KAAKKOIS- JA ITÄAASIAN KULTTUURIHISTORIA, 6 OP

Kurssi koostuu kolmesta eri osiosta:
-Verkkoluennot ja kirjatentti, 2 op
- Esseekurssi, 2p
- Verkkokurssi, 2p

VERKKOLUENNOT JA KIRJATENTTI:
Nimensä mukaisesti kurssilla on netin kautta katsottavia verkkoluentoja. Luentoja on yhteensä 10 kpl ja niiden pituus vaihtelee parista lyhyestä, 15 min kestävästä esittely-luennosta aina 1h 15 min kestäviin luentoihin. Luennot ovat englannin kielisiä ja niissä näkyy videokuvaa opettajista jotka selittävät omaa aihetta sekä power pointin kalvot käsitellystä aiheesta. Koska kaikkea ei kerkiä kirjoittamaan annetussa ajassa ( tai ainakin mulla meinas ranne sanoa sopimuksensa irti montakin kertaa), on luento pakko välillä pysäyttää, jotta saa muistiinpanot tehtyä. Näin tällainen tunnin luento saattaa venyä 2h istuskeluksi koneen ääressä.

Luentojen lisäksi tenttiin valitaan yksi kirja listasta, joka luetaan. Itse valitsin Kaakkois-Aasian kulttuurihistoria - kirjasen. Tenttipäiviä on kolme ja ne on n. 2 viikon välein. Tänään oli viimeinen päivä. Tentissä on kaksi esseekysymystä: toinen koskee luentomateriaalia ja toinen valitsemaasi kirjaa. Kysymykset ilmestyvät klo 9 tenttipäivänä Moodleen ja aikaa vastaamiselle on siihen saakka, kunnes kaupungin vika posti menee kiinni.

Jännää siis tentissä on se, että vaikka se kirjoitetaan koneella, niin tuotokset pitää tulostaa ja postittaa saman päivän aikana yliopistolle. On tärkeää, että kirjekuoreeseen tulee tenttipäivän leima, muuten ei vastausta hyväksytä. Vielä en ole saanut omia tuloksia tentistä vaikka tein sen 2 viikkoa siten, mutta mielestäni tentti ei ollut mikään supervaikea. Kun antoi aiheiden muhia päässä hetken, oli helppo lähteä kirjoittamaan. Lisäksi kaikki materiaali oli saatavilla, tärkeintä oli pystyä tekemään myös omia tulkintoja eikä vain kopioida kirjasta suoraan. Mutta toi postitus... Whattaaa??

ESSEEKURSSI:
Tarkoituksena on kirjoittaa vähintään 8 sivun laajuinen essee valitsemastaan aiheesta joko suomeksi tai englanniksi. Aihealueet ovat Kiina, Japani, Korea ja Kaakkois-Aasia. Jokaisesta kohteesta on 8 eri essee vaihtoehtoa suomeksi ja samat aiheet ovat myös englanniksi.

Tätä en ole vielä aloittanut, mutta aiheeksi olen jo valinnut "Massaturismin vaikutukset Thaimaassa". Mälsää, sillä mun kirjotukset pyörii koko ajan Thaikkujen ympärillä, tämä on neljäs pidempi essee/raportti maasta ja juuri viime viikolla tein Thaimaasta 20 sivuisen maaraportin. Mutta kun aika on kortilla, on helpompaa valita aihe mistä on omia kokemuksia ja mielipiteitä ja aiheesta tietää jo jotain. Muuten se esityö olisi aivan järkyttävää ja kaikki aika suttaantuisi siihen. Tämän palautuspäivä on 8.3 ja taas mennään tulostus+postileima-kombolla. Meillä on ensi viikolla hiihtoloma ja vaikka illat menee töissä niin tarkotus on runoilla tämä kasaan.

VERKKOKURSSI:
Verkkokurssiin piti valita haluamansa aihe kahdesta vaihtoehdosta: Japanin historia tai Japanin yhteiskunta muutoksessa. Koska mä en ole savitaulujen ystävä ollut koskaan, oli luonnollinen valinta tuo jälkimmäinen kurssi, jossa keskitytään Japanin lähihistoriaan 1800-luvun lopussa alkaneesta Meiji-kaudesta aina toisen maailmansodan loppuun. Siinä käsitellään politiikkaa ja sotia paljon sekä niiden aiheuttamia ilmiöitä yhteiskunnassa ja itselle tämä oli kyllä todella mielenkiintoinen kurssi. Välillä kyllä meinas kaikki nimet tursuta aivoista pihalle sekä parlamentin ja hallitusten uudelleen kokoamiset ja eroamiset meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Kurssi on jaettu kolmeen osaan ja jokaisesta osasta on erikseen kirjoitettu aineisto joka sisältää myös linkkejä joidenkin aiheiden syvällisempään tarkasteluun. Kahden viikon välein on deadline esseelle jokaisesta osasta joka palautetaan onneksi Moodleen. Osat käsittelevät jotakin aikakautta ja sen aikana tapahtuneita muutoksia yhteiskunnassa ja esseessä on kaksi vaihtoehtoa aina annettuna.

Itse hikoilin näiden kanssa nyt ja juuri tänä aamuna sain viimeisenkin esseen palautettua vaikka oikea palautuspäivä on vasta 1.3. Jes jes! Aluksi ensimmäinen essee tuotti järkyttävää päänvaivaa kun liiketalouden puolella ei esseitä harrasteta ja mulla oli vähän hakusessa mitä aiheesta kuuluu kirjoittaa. Onneksi pieni konsultointi ystäväni kanssa, joka on valmistumassa juuri UTA:sta maisteriksi humanistisesta tiedekunnasta valotti mulle esseen saloja ja sainpahan ensimmäisestä esseestä 5 arvosanaksi! Paskan lätinää, mutta hieman eri muodossa kuin raportteja kirjoittaessa. Ja voin kertoo, esseet ovat paljon miellyttävämpiä.

Nyt sit jännityksellä ootellaan millaisia arvosanoja kurssista muuten tipahtelee. Maaliskuussa alkaapi sitten kurssin toinen osio. Siitä lisää sitten keväämmällä.


4 kommenttia:

 1. 8 sivuinen essee. Oh my. Huomaa ettei tuolla meidän matkailukoulussa hirveesti esseitä kirjoiteltu :D muistelen että lukiossa ennätys oli ehkä 6 sivua ja sekin totaalisen työn ja tuskan takana. Ehkä mun pitäis sittenkin vielä miettiä sitä koulun penkille paluuta....

  Toi massaturismi kuulostaa kyllä super mielenkiintoiselta aiheelta :)

  VastaaPoista
 2. Heh, ennenkuin lyöt hanskoja tiskiin niin ota huomion yliopiston ja ammattikorkean erot! Me ollaan tradessa kirjoitettu vain referaatteja ja raportteja, esseitä on tullut taas suollettua humanistisella ja yhteiskuntatieteellisellä puolella yliopistossa. Et don´t worry :D

  Mä tein viime vuonna jo raportin toiseen aasia-kurssiin thaimaan turismista joten ajattelin hyödyntää sitä tässä (kröhöm... xD). Esseiden pelastaja on 1,5 rivinväli sekä asioiden kiertely ja kaartelu! :D

  VastaaPoista
 3. herranjestas toi postittaminen, miten ihanan vanhanaikaista :D eiks sitä vois toimittaa sähköpostilla, esim. tiettyyn kellonaikaan mennessä, se ois ainakin myös helppo kontrolloida. No joo. :)

  Kuulostaa mielenkiintoisilta opinnoilta :)

  VastaaPoista
 4. Sitä mäkin mietin! :D

  Mutta kuulemma ainakin jos ulkomailla kurssia suorittaa niin sitten on mahdollista sopia open kanssa jotain erkkarijärjestelyä. Mikä on ihan hyvä, sillä nämä jatkuu vaihdossa.

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!