torstai 21. maaliskuuta 2013

Into kasvaa pissat housuissa

Samalla kun tässä on koittanut rutistaa viimesiä koulujuttuja kasaan (enää 5 vkoo jäljellä!!!) olen myös pikkuisten askelien voimin edennyt tulevaisuuden suunnitelmissa liittyen koulutukseeni. Tein jo ajoissa netissä hakemuksen yliopistoon ja tänään vein oman ammattikouluaikaisen tutkintotodistuksen postiin. Amiksesta valmistuneet joutuvat hakiessaan yliopistoon lähettämään todistuksensa hakijapalveluihin, toisin kuin yo-oppilaat.

Mä jossain kohtaa jo hieman aloin epäilemään tätä omaa visiota hakea politiikan tutkimukseen. Aloin miettimään, olisiko sosiaalipolitiikka sittenkin se oikea ala. Lisäksi löysin myös yhtenä päivänä Helsingin yliopiston Itä-Aasian tutkimuskeksuksen missä voi suoraan valmistua Aasian ekspertiksi ja samalla saada hitonmoinen kielitaito. Tätä mä jouduin miettimään ihan tosissani. Että pitäisikö mun hakea tuonne oikeasti, koska se on se lopullinen päämäärä. Lisäksi alko taas ketuttaan se, ettei tietoa osaa etsiä oikeista paikoista. Kun aiemmin tein postauksen tästä mun yliopistoon menemisestä niin väitin, että Itä-Aasian tutkimusta voi opiskella Suomessa vain Turussa maisteritasolla. No Hesassa voi alottaa jo kandista ja vielä suomeks!

Opiskelijoita Hesaan otetaan 16 sisään eli vaan joka 14. pääsee sisään. Pääsykoe on äidinkieltä täydellisessä pilkunnaimismuodossaan. Eli pitää oikeasti opetella asioita ulkoa. Lisäksi opinnot olisivat eri kaupungissa ja kieliopinnoissa olisi pakollinen läsnäolo. Päätös pitäisi tehdä nopeasti ja pysyä siinä sitten loppuun saakka. Kaveria lainaten, lohdutin itseäni sillä, että Politiikan tutkimus on monitahoisempi ja voin siihen silti sisällyttää niin paljon aasiaopintoja kuin vaan ikinä löydän ja jaksan lukea. Myös sosiaalipolitiikka käväisi mielessä kun sitä on tarjolla Tampereella, mutta se on heitetty osaksi humanistista tiedekuntaa ja anteeksi vaan kaikki humanistit, mutta näkisin, että Johtajakorkeakoulun papereilla on enemmän painoarvoa tässä maailmassa. Politiikka it is.

Oon ensimmäisen kirjan koealueen jo lukaissut läpi, mutta nyt lukeminen jää jäähylle. Aasian kursseissa on kaksi kirjaa luettavana ja ne pitää pureskella nyt ennen tenttipäivää.  Sitten jatkuu missio `haku yliopistoon`. Tänään käväisin lueskelemassa kuitenkin politiikan tutkimuksen koulutusohjelman propaganda-sivustoja sekä katsomassa opetussuunitelmaa. Ja voin kertoo, että meinas kyllä pissat lurahtaa housuun onnesta ja innostuksesta!

Mitä enemmän tätä pureskelee, sitä enemmän homma tuntuu oikealta eikä vain tyhmältä päähänpistolta. Ensivaikutelmanahan poltiikan tutkimuksessa on se, että aiotaan itse politiikoksi. Tuolla kuitenkin aihe on todella monipuolinen ja sen kautta voi erikoistua moneenkin paikkaan. Opintoihin sisältyy 85 op valinnaisia aineita (Tamkin 15 op kalpenee aika huolella tän rinnalla), joihin voi valita kansainvälistä harjoittelua, aasiaopintoja, kieltä, sosiaalitieteiden perusopintoja ja vaikkapa kauppiksen ja hallintotieteiden opintokokonaisuuksia. Tässä suoraan sivuilta lainattu lause tulevaisuuden mahdollisista työnäkymistä "Ohjelman suorittaneet ovat kilpailukykyisiä ja kysyttyjä valtion- ja julkishallinnon lisäksi kansalaisjärjestöissä, mediassa, kansainvälisissä tehtävissä ja myös yritysten palveluksessa yhteiskuntasuhteiden ja henkilöstöhallinnon alueilla." Eli juuri sitä minne haluaisin pyrkiä vaikken nyt osaa tarkemmin eritellä, mitä työtä se prikulleen olisi. Sen näkee sitten! :D

Lisäksi päätin, että alotan Thaimaan seikkailujen jälkeen kiinan kielen opiskelun. Tampereen yliopistossa sitä voi lukea b1-tasolle saakka (3 vuotta opetusta). Mä oon tässä jo kaikille mahdollisille ihmisille mouhonnut siitä, että Kiina tulee nousemaan maailman kärkimaaksi. Kuukausi sitten se ohitti Amerikan maailman suurimpana kauppamahtina, Japanin ohitus tapahtu jo vuonna 2010. Eli Amerikka, joka on istunut kyseisellä pallilla vuodesta -46 joutui nyt nöyrtymään ja astumaan syrjään. Ei ole enää amerikkalaista unelmaa, on vain kiinalainen unelma. Ja meikäläinen, tällainen juutalainen verenimijä, tulee todellakin raivaamaan tiensä eturintamalle hyötyäkseen kaikesta mistä voi hyötyä siinä kohtaa kun porukka tajuaa kuinka tärkeitä ovat hyvät suhteet Aasiaan.

Motivaatio yliopistoon on siis vaan kasvamassa, ja vaikka mä en vielä pysty sata lasissa panostamaan pääsykokeisiin, mä luotan siihen, että mä kirin loppua kohti ja että mun tulenpalava raivohulluus tän asian suhteen tekee tehtävänsä. 

Loppuaika ennen pääsiäistä sujuu töiden merkeissä ja 1.pääsiäispäivänä eli sunnuntaina lähdetään J:n kanssa keski-ikäisten kylpylämatkalle Tallinnaan. Mä aion asua siellä porealtaassa siihen saakka, että mun nahka kuoriutuu irti!
11 kommenttia:

 1. Mua kans kuumottelis vielä yliopisto-opinnot, mutta saa nähdä kuin käy kun ne meni tekemään sen typerän uudistuksen mikä tekee hakemisen tän vuoden jälkeen niin vaikeaksi :\ oon pyöritelly päässä sitäkin vaihtoehtoa, et lähtis ulkomaille yliopistoon, mutta en tiiä miten se käytännössä tälleen parisuhteellisena onnistuisi. Joona ois kyllä innokas lähtemään mukaan, mutta töiden saaminen saattaisi olla hankalaa. Opiskelen tosiaan international business -koulutusohjelmassa et sinällään tää on mielenkiintoista, mutta kun en vaan tahdo jäädä pelkästään tradenomiksi! :D

  Tsemppiä sulle pääsykoe-urakkaan! Onnistuuko muuten opiskelujen alkua helposti siirtää niin, ettei alota vielä syksyllä? Siitä syystä oon itse lykännyt yliopistohaaveitani, kun oon ollut siinä uskossa että se lykkäys ois tehty hankalaksi :D

  VastaaPoista
 2. HMMMM, kerro lisää tästä uudistuksesta sillä mä en oo kuullut tästä mitään!!! lisää paineita siihen, että tänä vuonna on _päästävä_ :D
  Siis mun ymmärtääkseni yliopisto on elämäntapaopiskelijoiden luvattu tyyssija. Vaikka siellä oloaikaa on tiekennettu niin se kai on yhteydessä vaan opintotukeen ja siihen, ettei tukea voi nostaa mitään 8 vuotta valmistumatta koskaan. Ite en nosta enää tukia enkä tule nostamaan ja ajattelin siis opiskella töiden ohella sillä tää päätoimisena opiskelijana oleminen on jotain niin henkistä tuskaa mulle, ettei mitään rajaa.

  Eli oletin ja oletan, että jos pääsen sisään niin maksan lukukausimaksun yliopistolle (se joku 80e opiskelijakortista) enkä vaan suorita vielä mitään kursseja. Tai oon maksamatta senkin ja ilmoitan itteni poissaolevaksi ekaksi vuodeksi, sillä mun opiskelijakortti on vielä TAMKissa voimassa ens vuoden.

  KAveri töissä on hillunut Treen teknillisessä yliopistossa nyt yli 5 v ja on vuosia kun yhtäkään pojoo ei oo kerrytetty.


  Mulla oli eka suunnitelmissa maisteritason suoritus ulkomailla maksamalla, mutta nyt kun ajautui parisuhteen seesteiseen satamaan on pakko ottaa myös se toinen ihminen huomioon. Ettei sitä ihan kokonaan voi kiertolaiseksi ryhtyä xD

  Teijän kannattaa kattella sellasia maita, joissa työnteko onnistuisi helposti. Tai se visan saaminen onnistuisi siis helposti. Yksi kaveri lähtee nyt opiskelemaan liiketaloutta ausseihin ja sen poikakaveri ottaa working holidayn ja lähtee messiin. Sit tavotteena on löytää sellanen parempi työpaikka joka olisi valmis myöhemmin solmimaan pidemmän työsopimuksen ja maksamaan maassaololuvan/visan (mikä sen nimi nyt on?!) joka oikeuttaa pidempään oloon maassa.

  Mä oon täällä herkutellut ajatuksella lähteä Ikeaan töihin jonnekin toiseen maahan si myöhemmin, mutta ehkä nyt on elettävä tää vuosi eka pois Thaimaassa ja sit katottava mitä tapahtuu. Mut vaihtoehtoja on lukemattomia!
  Ootko tutustunut cimo.fi sivustoon?

  VastaaPoista
 3. http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/vireilla_koulutus/opiskelijavalinnat/ No tuossa nyt on jotain aiheesta :D itsehän en oo tähän tarkasti perehtynyt, mutta joka taholta kuuluu pelotteluja että koska tulevaisuudessa päävalinnat on vain uusille hakijoille, vaikeutuu yliopistoon pääsy jo korkeakoulusta valmistuneille tai sellaisessa paikan omaaville huomattavasti. Toivon että asia ei oikeasti oo näin mustavalkoinen mitä ihmiset pelottelee!

  Siis tää yliopistojen käytäntö on se mitä tarkotan tuolla opintojen alun siirtämisellä: "Hyväksytyksi tullut uusi opiskelija voi ensimmäisenä vuonna ilmoittautua poissaolevaksi vain erittäin painavien syiden perusteella (pääsääntöisesti vain vapaaehtoisen asepalveluksen tai asevelvollisuuden suorittaminen, äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa)." Tiiätkö et lasketaanko opiskelu toisessa koulussa näihin erittäin painaviin syihin? :D tuon tulevan uudistuksen takia oisin ehkä hakenut jo tänä keväänä kulttuuriantropologiaa lukemaan, mut oon ollut siinä uskossa että ne sanois mulle etten oo tervetullut ellen käy heti ekana vuonna kuluttumassa sitä luentosalin penkkiä (kahden koulun käyminen yhtä aikaa ois toki vaihtoehto, mut hankalaa vaihdosta käsin) :D vaan oiskohan se tuollanen sit mahdollista ettei ilmottaudu poissaolevaksi muttei myöskään kursseille? Plää jos on ni oon jo myöhässä hakujen kanssa! Vaan ei oo ehkä energiaakaan vielä, jos sitä koittaa joskus myöhemmin luikerrella niitä kiertoteitä sisään.

  Hah kiertolaiseksi xD ois ihan loistavaa joskus ruveta parisuhdepummeilemaan ympäri maailmaa. Mut se tosiaan pelottaa, et kun Suomessakin on niin vaikee löytää töitä (toi yks on ollut jo kuukausia työttömänä, kun Oulusta ei vaan löydä mitään koulutusta ja kokemusta vastaavaa), niin miten sitten ulkomailta :\

  Hei kiitti tuosta Cimo -vinkistä, oon kuullut siitä mutten oo ikinä ottanut tarkemmin selvää! Ikea ois kyllä mielenkiintonen työpaikkana, mielellään ihan vaikka vähän korkeammassa asemassa! mut saa nähdä, vaikka oma koulutus valmistaakin periaatteessa korkeamman tason hommiin niin kaupan kanssalta sitä kuitenkin löytää itsensä. Naurettiin koulukavereitten kanssa et päätavoite vois olla päästä stockalle ni sais ainakin sen lipun kuvan paitaan merkiksi siitä että osaa kommunikoida muutenki ko suomeksi :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti linkistä! Kävin heti lukeen tuon muutoksen ja perkele kun nyt pitää sit ihan tosissaan sit hakee tänä vuonna! xD

   Joo, Tamkissa kans aikoinaan tuo ekan vuoden poissaolossa luki noin, mutta meidänkin luokalla on tyttö, joka siirsi opintojaan vuodella. En oo ees varma opiskeliko hän vielä toisella paikkakunnalla sosiologiksi toisessa AMKissa vai oliko jo töissä. Eli "todella superpainavaa" syytä ei ollut. En tiiä onko toi laitettu vaan pelotteluksi ettei kaikki vaan huvikseen hae sinne.

   Yliopistojen hakutilastoja kun katselee niin hyväksytyistä aina joku 10-25% ei alota sinä vuonna. Mä oletan, että jos esim. vaihdossa olo ei niille kelpaa syyksi olla alottamatta ens syksyllä niin sit vaan joku hassu verkkokurssi sieltä kainaloon ja bangkokissa vaan hikoilee sen läpi. Mullahan on lisäksi tuo yliopistojen aasia-kokonaisuus silloin vaiheessa niin sitähän mä sit "opiskelen" myös tuota tutkintoa varten :D Lisäksi amk:sta saa mielestäni melkeinpä ekan vuoden opinnot kasaan kandia varten (kieli, viestintä, tutkimustoiminta, valinnaisia) niin saa luvan olla opo nöyrää poikaa yliopistolla.

   Eli vaikka siellä olisikin joku tiukka sääntö niin mä taivutan sen joko järkähtämättömällä päättäväisyydellä tai koiranpentukatseellani sellaseks, että läsnäolopakolliset opinnot alkaa vasta 2014 syksyllä.

   Ja sullakin hei! Jos haluat lukea kulttuuria niin voihan tossakin valkata Vietnamissa jotain kyseisenlaisia kursseja (jos vaan saatavilla) ja sit vaan laitat hekumksen menemään, että ne siirrettäisiin yliopiston tutkintoon.

   Et ei muuta kuin äkkiä hakupaperit vetämään! :D Jos ei muuta niin käy vilkaseen ees huonolla lukemisella pääsykoetta ja kattoo mitä saa pisteiks (uskon että tästä on apua sitten kun hakee sata lasissa).

   Muutenkin vammasta toi koko uudistus, pistää ihmisen aika huonoon asemaan jos ei heti teininä tiedä mitä haluaa tehä "isona". Varsinkin tässä pätkätöiden luvatussa mmaassa aika monet opiskelijat on vähän vanhempia kun ekaa opiskellutta alaa on pakko vaihtaa paskan työtilanteen vuoksi. Niin nyt sitten tällaisille henkilöille (joilla mun mielestä on vielä kovempi motivaatio opiskella) sanotaan, että sorry ja haalitaan koulunpenkkejä kuluttamaan jotain keltanokkateinejä joilla ei ole mitään käsitystä tästä julmasta maailmasta. Sitten vaan parteeh parteeh ja taas 5 v päästä ihmetellään opetusministeriössä, että miks kukaan ei valmistu.

   Haha, taas hyvä avautuminen! :D

   Poista
  2. Ja meillä kans vitsit lentää ton tutkinnon ja tulevaisuuden työllisyystilanteen kanssa! :D
   Ei tullut meistä toimitusjohtajia.... xD
   Monet lähtee taloushallintoon ja muutamat on ollu pankissa kesätöissä. Ei oo oikein mun juttu. Koitan siis wiglailla itteni siellä Ikeassa johki kalifiksi kalifin paikalle, sanotaanko sellasella 20 vuoden tähtäimellä :D
   Jos ei muuta niin ainakin lihapullat on hyviä!

   Poista
 4. Hmm mä mielestäni raapustelin vastauksen tänne aamulla mut unohdin tieten unenpöpperössä painaa julkaise-nappia :DD mut hei kiitos, tää valaa muhunkin ihan uutta toivoa!! pitää oikeesti harkita tuota hakemista itsekkin vielä, vaikka voi olla että mulla ei kantti riitä kuitenkaan (näin lyhyellä varoajalla siis). Luulis tosiaan et keplottelu onnistuu, ei kai ne nyt voi tylysti mieltäänkään muuttaa et ei me sit halutakkaan sua!

  Joo ja siis toi uudistus!!! Kukaan ei enää haluu ottaa vastaan paikkaa kakkosvaihtoehdossa, että voisi vielä myöhemmin hakea siihen ykköstoiveeseensa. Ja kaikki ongelmat mitä tästä seuraa :D mullekkin tää koulu oli joku kolmosvaihtoehto parin välivuoden jälkeen, ja aattelin sisäänpäästyäni et käyn tämän ja sit sen jälkeen sitä mitä oikeesti haluan. Vaan ei sitte :| voihan tässä vielä koittaa elätellä toiveita siitä et saavuttaisi tällä koulutuksella jotain suurta (niinku vaikka nyt se kalifin valtaistuin :---D) eikä tarviikkaan sit enää opiskella. Eläisin haavekuplassa ihan mielellään vielä sen pari vuotta :D

  VastaaPoista
 5. Onko siihen kulttuuriantropologiaan sitten millainen koe? Joissan paikoissahan vasta nyt julkaistaan luettava materiaali ja jos se kuuluisi siihen kategoriaan, et olisi vielä yhtään jäljessä.

  Mulla on niin paljon itellä tässä menossa, että syvempi lukeminen jää toukokuulle. Koitan tässä ennen sitä lukea pääsykoekirjat kerran läpi ja jättää ne muhimaan tonne aivonystyröihin. Kyllähän monet alottaa lukemisen jo "kuukausia" aiemmin, mutta sekin on aika suhteellista mitä se ihmisten lukeminen aina on :D Ja jotkut ihmiset ei vaan sisäistä asiaa vaikka kuinka lukisi. Mä luotan siihen, että täällä Tamkissa melkein täydellisyyteen hiotuneet paskanjauhanta-taidot on suurena hyötynä koetilanteessa :P

  VastaaPoista
 6. Pari kirjaa pitäis lukea ja käydä raapustamassa kaks esseetä :D en oo kirjottanu näitä blogihommia pidempää suomenkielistä tekstiä lukioaikojen jälkeen, joten mun pitäis oikeesti tehdä tosi kovasti työtä ihan äidinkielen harjoittelemisessa ennen sitä :\ en osaa tuottaa sellasta vaadittua asiatekstiä kuin englanniksi enää, kaikki virallisempi ja asiantuntevampi sanastokin on suomeksi ihan kadonnut :D

  Mutta onnea sulle paljon tuohon lukemiseen, uskon että oot vahvoilla koska kuulostat siltä että motivaatiota ainakin löytyy :D ja paskanjauhanta-taidoista on ihan varmana hyötyä :P

  VastaaPoista
 7. Aaah, no toi on aika mälsää! Itellä menee senat sakasin jo pelkästään siitä, että jos lukee enkuks jotain kaupan alan tekstiä ja sit pitäis suomeksi kirjoittaa mitä siinä luki, niin on päässä vaan kaikki enkun termit joita ei saa mitenkään väännettyä suomeks enää.

  Että ihan ymmärrettävää jos ei tuossa tilanteessa enää pysty suomea kirjoittamaan niin hyvin :(

  VastaaPoista
 8. Hei! En ole lukenut kaikkia kommentteja tai tätä blogia aikaisemmin, mutta törmäsin tähän sattumalta kun googlailin omiin opintoihin liittyviä juttuja (valtio-oppi turun yliopistossa). Tämä on jo aika vanha postaus eli en tiedä mihin päädyit tai niin, mutta yliopistojen nettisivut voi tuntua aika sekavilta eikä niistä löydä helposti tietoa. Sen kuitenkin tiedän että itä-aasian tutkimus on meidän laitoksella mahdollista ihan opintojen alusta lähtien ja laadukasta onkin. Myös täällä voi opiskella kiinan kieltä ja kulttuuria sen ohella.Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineessa on erikoistumislinja itä-aasian opintoihin, eli siellä pääsee jo toisena opiskeluvuotena siirtymään niihin opintoihin. Myös valtio-opista voi sivuaineena tehdä itä-aasian kokonaisuutta jo alusta lähtien. Eli ei ole sinänsä pelkkä maisterivaiheen kokonaisuus. :)

  VastaaPoista
 9. Heippa! En tiedä tuletko koskaan lukemaan mitä vastasin, mutta kiitos tiedosta :)
  Hain viime vuonna Tampereelle ja hean tänä vuonna myös, omaa kaupunkia on liian hanakala vaihtaa! Mutta aion ottaa selvää noista Turun itä-aasian opinnoista, jos ne voisi suorittaa JOO-opintoina KUN olen yliopistossa, se oli meinaan aikas hyvä :)

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!