sunnuntai 25. elokuuta 2013

Budjetti ja kuinka se saatiin kasaan

I have mind on my money and my money on my mind!

Raha ratkaisee kuka lähtee ja kuka jää. Rahan puute on suurin tekosyy olla tekemättä jotakin. Mistä rahaa? 
Oma apinanraivonen säästäminen alkoi heti marraskuussa 2012 jahka pääsin takaisin Suomeen ja sorvin ääreen. Säästötilillä oli rahaa silloin valmiina 1000 € ja nostin opintolainaa loput syksyn osuudesta sekä tammikuussa kevään osuuden. Tuntuipa olo edes hetken rahakkaalta! Oma tavoitebudjetti oli 10 000 € jolla laskin olevan edes jonkinlainen mahdollisuus selvitä ulkomailla 9 kk, kun niistä 5 kk menee opiskellessa ja "arjen" parissa. Sainpas tällaisena rottana budjetin jopa ylittymään, Lontoon matkasta huolimatta, ja kokonaisrahasumma jo käytettyjen rahojen sekä tulevien palkkojen kanssa on  tan tan taaaan

11 500 €

Vapiskaa köyhät! Tai ennen sitä ottakaa kuitenkin huomioon, että tästä summasta 4500 € on opintolainaa mitä vielä joudun maksamaan väkinäinen hymy kasvoillani takaisin. Sijoitus tulevaisuuteen ja silleen... Loput rahoista on saatu kasaan verellä, hiellä ja kyynelillä. Siinä on n. 1000 € veronpalautuksia, 700 € lomarahoja, 600 € kirppisrahoja ja loput on sitten pikkupikku palkkatuloistani puristettuja euroja. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot! Tämän lisäksi saan koulun apurahoja joulukuussa reippaat tuhat euroa ja toiveissa olisi edes jonkinmoiset veronpalautukset (päätöstä ei ole vieläkään tullut!).
Ennen reissua rahaa on pistetty haisemaan 3200 € mikä on aika suolanen hinta kun takapuoli on vieläkin Tampereella. Kyseinen summa on kulunut pääasiassa lentoihin ja junamatkoihin, mutta lisäksi on pitänyt tehdä jos jonkinmoisia hankintoja silmällä pitäen tätä pitkää aikaa poissa Suomesta.

Menot:
varusteet 466,25 €
lennot 1563,15 €
yöpyminen 415,62 €
junailut 512,17 €
viisumit 241,10 €

Varusteisiin kuuluu mm. passikuvat, urheiluvaatteita, rinkka ja reppu, adapteri ja ruokaeväitä junaan.
Tätä rahankeräilyoperaatiota eläessä on taas kyllä huomannut kuinka vähällä rahalla oikeasti pärjää ilman, että joutuu millään lailla kiduttamaan itseään. Mä oon edelleen syönyt ulkona 1-2 kertaa viikossa ja suonut itelleni uusia juttuja, jopa liikaakin. Ei se muusta kuin pienestä ajattelutyöstä kiinni, että hahmottaa, mitkä on itselleen pakollisia hankintoja ja mikä on vaan sellasta mutku mä haluun-ryönää. Sinänsä ihan sama mitä muut ihmiset puuhailee, mutta kyllä välillä ihmetyttää se ainainen itku kun ei ole varaa tehdä mitään ja aina on rahat loppu. Miettiikö nämä ihmiset ikinä omaa rahankäyttöään? Tai että siihen voisi tehdä muutoksia? Vai onko vastaus aina se, että pitäisi saada lisää palkkaa ja se on pääsytiketti taivaaseen. Oli se oma haave sitten auto, matka tai isompi tv, se on mahdollista saavuttaa kun vaan vähän näkee vaivaa.
Tässä ollaan viimesiä paniikkikakkoja säätämässä, eli viimeiset omat ryönät ulos kämpältä, siivous, Juuson hyvästely ja lähtö Lahteen. Huh huh. Olisi ollut ihanaa, jos lopussa olisi ollut enemmän aikaa ees johonkin, nyt tää on taas tätä peräsuoli pitkällä juoksemista.

5 kommenttia:

 1. Hyvin olet rahaa ehtinyt keräämään, hieno juttu! Ite oon kyllä huomannut, että rahaa tulee vaan säästöön huomaamatta, säästäminen on tosin itselleni äärimmäisen helppoa. Kun ei ole koko ajan haluamassa jotakin uutta, niin pienellä palkalla ja epäsäännöllisillä töilläkin saa jo melkosia summia kerättäväksi muutamissa kuukausissa. Vaikka kävisikin ulkona syömässä sen 1-2 kertaa viikkoon, kuten itsekin teen :)

  VastaaPoista
 2. Mä oon kyl niin samaa mieltä että se on itestä kiinni että jääkö sitä rahaa säästöön vai ei, vaikka olis sitten kuinka pienet tulot. Kummasti meilläkin saatiin reissubudjetti viime talveksi kasaan, vaikka toinen oli työtön ja toinen opiskelija, vaik olinhan mä tietysti (pienipalkkaisessa) kesätyössä kesän. Eipä me kyl mitään erityistä tehtykään, mut toisaalta ei se haitannut kun oli kiva reissu tiedossa. :)

  Nyt taas tuntuu et on rahat loppu koko ajan, vaik tällä hetkellä tulot on suuremmat kun viime vuonna samaan aikaan. Se tuntuu niin hullulta, mut toisaalta kyllä sen tietää mihin ne menee: ollaan syöty ulkona, käyty baarissa ja keikoilla (minä lähinnä, oops), steve on ostellut dj-kamaa joihin saa uppoon hirveet summat jne. Ja ollaan laitettu kotia. Pitäis ottaa taas niskasta kiinni ja ruveta säästään, koska mulla kyllä sekoaa pää jos joudun ihan koko talven olemaan suomessa, kelpais siis vaikka vaan joku kreikka/kanaria-visiitti johki kohtaan, pääasia et pääsee hetkeks jonnekin pois talvella...

  Hei ihanaa reissua, odotan paljon kuvia ja tarinoita joita voin kateellisena lueskella! ;)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Moikka Katja. Minkälaista kameraa käytät, kuvasi ovat todella korkeatasoisia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan täältä Irkutskista! Mulla on kuule vaan iPhone 4s ja muokkaan kuvat sitten erilaisilla appseilla :)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!