maanantai 19. elokuuta 2013

Viisumisota ja heikot hermot (viisumit junamatkalle)

Joskus epämääräisessä menneisyydessä (siis viime vuonna) muistan itkeneeni Thaimaan viisumin epäselvyyttä ja sen vaikeutta. Nyt voin hyvillä mielin perua sanani ihan täysin, sillä tämä monen viisumin hankkiminen vasta hauskaa on ollutkin! Tässä pätkässä haluan koota yhteen kaikki viisumit ja niiden hankkimiseen tarvittavat tiedot ja eurot mitä me tarvitaan reissulla. Volâ!

TRANS-SIPERIAN VIISUMIPAKETIT

Trans-Siperian pätkälle on mahdollista ostaa könttänä viisumit Venäjälle, Kiinaan ja Mongoliaan ainakin Lähialuematkoilta (270 €) ja Rent Line tekee kaikkia viisumeita hintaan 71 €, 110 € ja 110 € eli yhteensä 291 €. Näihin summiin lisätään vielä postituskulut. Kun tietää, että mongis- ja kiina-visat irtoaa konsulaatista hintaan 55 e meni meidän nenään lievä kakan tuoksu moisesta rahastuksesta. Haasteena meille kuitenkin koitui Kiina, jonka konsulaattiin pitäisi ihan henkilökohtaisesti mennä paikan päälle. "Mä vaikka kävelen sinne Lahdesta!!!!" huusi Kata euronsäästöt silmissä, mutta kun tehtiin kaikki mahdolliset laskutoimitukset, olisi junamatkoilla tullut Kiinan viisumin hinnaksi kuitenkin vähintään 85 e (eli visa 55e ja junamatkat ees taas 30e) ja kun siihen lisätään kaikki vaiva, tuska ja AIKA niin alkoi näyttää selvältä, että Kiinan viisumi on pakko ottaa toimiston kautta.

MONGOLIAN VIISUMI

Muita viisumeita pähkäilessämme päätettiin hankkia mongisvisa ekana sillä se vaikutti helpolta ja varmalta. Visan voi hakea suoraan Mongolian kunniakonsulaatista ja he (hyvä he!!) ottavat vastaan myös postitettuja hakemuksia. Hakemus tulostetaan sivuilta, mukaan heitetään passikuva (meillä oli värilliset) ja passi. Lisäksi mukaan laitoin maksutositteen pankkisiirrosta 2 x 30 vrk turistiviisumi hitaimmalla käsittelyajalla. Laitoin kaikki menemään kirjattuna kirjeenä ja kirjeen sisään iskin myös valmiiksi maksetun palautuskuoren, myös kirjattuna kirjeenä. Passit ja myönnetyt visat tulivat 6 arkipäivän jälkeen. Simple as shit.

Visa 30 vrk 55 €
postimaksut, kirjattu kirje 7 € (postimaksut yhteensä n. 15e, mutta kustannukset meni tietty puoliks)


VENÄJÄN VIISUMI JA KIINAN VIISUMI

Monia eri vaihtoehtoja kuikuiltuamme päätimme hakea sekä Venäjän että Kiinan visat aiemmin mainitulta Lähialuematkoilta. En tiedä ollaanko me vaan jotenkin hitaita tai muuten henkisesti haastavia, mutta meillä meni ihan simona aikaa tajuta mitä kaikkea pitää olla mukana ja silti kaikki meni väärin.

Venäjän Visa

Matkatoimiston sivuilta saa tulostettavan viisumikaavakkeen, joka on vain yhden sivun mittainen ja sen voi täyttää suomeksi. Visahakemuksen mukana pitää olla passikuva (meillä taas värilliset), passit ja matkavakuutustodistus. Tässä todistuksessa pitää olla selvillä ties mitä kaikkea ja vielä pari muuta muuttuvaa tekijää. Vakuutustodistuksesta tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
 • Koko nimi (kuten passissa)
 • Syntymäaika
 • Vakuutuksen numero
 • Vakuutuksen voimassaolotiedot (todistuksessa oltava konkreettinen päättymispäivä)
 • Maininta vakuutuksen sisällöstä
 • Matkavakuutuksen tulee kattaa kaikki kulut äkillisen matkasairauden varalta sekä vainajan kotiinkuljetuskustannukset
Kata sai omansa käymällä Pohjolan toimistossa ja meikäläinen pystyi If.fi:stä tulostamaan suoraan viisumitodistuksen Venäjälle. Jiihaa.

Sitten ne hiuksia halkovat ongelmat: Jos olet suomalainen, ei hätää. Jos olet tällainen neukkupakolainen kuten minä, niin hakemukseen pitää ilmoittaa entinen nimensä (tai esim salanimi!!), milloin on muuttanut pois Venäjältä ja minne, ja milloin on luopunut kansalaisuudestaan ja miksi. Ja paperiversion neliö per kirjain-osiot eivät riitä näitä tietoja varten!! Enkä mä edes tiedä milloin luovuin kansalaisuudestani ja sain Suomen kansalaisuuden... Onneks isä pystyi auttamaan ja täytti hakemuksen koneella ja osaksi kyrillisin kirjaimin.

Lisäksi suosittelen ohjeiden tarkkaa lukemista ennen hakemuksen täyttöä, sillä niissä on kohta kohdalta täyttöohjeet. Me ei esim. (kröhöm) sitä luettu ja vasta myöhemmin huomasin, että matkustuspaikat Venäjällä kohtaan saa laittaa max. 3 kaupunkia. Mehän oltiin innokkaasti isketty siihen neljänneksi Ulan Batarin (vain näytille, että ollaan poistumassa maasta hei) ja sehän ei käy!

Kiinan Visa

Kiinan visa oli kyllä kans sellanen murheenkryyni...passin ja kuvan lisäksi piti täyttää nälkävuoden mittainen viisumihakemus, 4 sivua tekstiä mihin piti ilmoittaa mummon entisen koiran omistajan yhteystiedotkin. Piti myös listata maat joissa on viimeisen vuoden aikana käynyt, milloin ja miksi. Onneks vanhoista viisumeista pystyi vakoilemaan päivämäärät paperiin.

Nyt sitten hieman avautumista tosta Lähialuematkoista. Vaikka mitään katastrofia ei ole syntynyt, niin silti toiminnasta jäi vähän hampaan koloon. Varmasti kaikille junareissua tekeville nousee viisumimääräyksiä lukiessa mieleen kysymykset a) mitä jos minulla ei ole poistumislippua Kiinasta kun en tiedä milloin tarkalleen sieltä lähden? ja b) en myöskään tiedä milloin sinne saavun eli hotellivaraustakaan ei ole?

Kata soitti ja kysyi tästä jo heinäkuun alussa. Mitä pitää olla mukana Kiinan visaa varten. Mä soitin ennen postitusta ja varmistin vielä asian. Molemmilla kerroilla vastaukset oli todella leppoisia tyylillä "tänne vaan, kyllä nuo riittää, kaikki ok yes yes."  Laitoin passit ja hakemukset postiin 19.7 ja 25.7. tulee soittoa, että tämä tämä ja tämä puuttuvat, voidaanko lähettää. Aha. Eli se hotellihuone piti varata keksityille päiville ja mulle puhelimessa neuvottu erillinen vapaasti kirjoitettu selvitys matkasuunnitelmista ei riittänyt (tyhmänä vielä kirjoitin sen suomeksi kun jotenkin oletin, että se on matkatoimistolle, ei konsulaatille TOU! eikä kukaan maininnut kieltä tätä neuvoessa (vtr. Venäjän visahakemus täytetään suomeksi!)). Piti olla tarkempaa faktaa matkasta vaikka mikään ei tolla reissulla ole edes varmaa! Ei riittänyt siis "matkustamme Trans-Siperialla, kuljemme Mongolian läpi ja tulemme Pekingiin syyskuun alussa. Poistumme maasta 17.9 lautalla Shanghaista." Piti kirjoittaa kaikki mahdolliset pysähtymispaikat ja siellä vietetyt ajat. Huh huh. Hurraa kommunisteille. Lähetin hotlavarauksen ja selvityksen maililla Lähialuematkoille ja vasta kun ostin psykoosissa meille ne Lontoon lennot (2.8) tajusin, että tarvitsen passia viim. 14.8. Siihen mennessä ei ollut kuulunut visoista mitään, eikä ollut tullut mitään varmistusta matkatoimistolta siitä, olivatko mun uudet liitteet ok. Maanantaina 5.8 soittelin sinne ja juuri sopivasti passit saapuivat silloin Kiinan konsulaatista toimistolle.

Viisumit saapuivat  6.8 Pirkkalaan ja loppu hyvin kaikki hyvin. Itse olisin kuitenkin ehkä kaivannut sellaista vähän "varmempaa" otetta matkatoimistolta, kyse on kuitenkin passista ja aika isoista summista ja itse ennemmin otan vastaan heti kättelyssä kunnon natsisohjeet visoja varten kun alan jälkikäteen kakat housuissa skannaileen ja lähetteleen jotain lippulappuja.

Yhteenvetona siis mitä tarvitaan Kiinan visaa varten:

- Passi ja yksi passikuva
- Visahakemus (4 sivua wohoo)
- hotellivaraus (pakollinen)
- maastapoistumistodistus (meillä varausvahvistus lauttalipuista ja koska se ei ollut tarpeeksi vakuuttava niin kirjallinen selvitys matkan kulusta melkeinpä kakkataukoineen listattuna paperille)
- englanninkielinen matkavakuutustodistusJa €€:

- Kirjattu postilähetys Lähialuematkoille 3,10 € (6,20 kirje)
- Venäjän visa 76 €
- Kiinan visa 95 €
- Postiennakko 5 € (10€ kirje)


JAPANIN VIISUMI

No sitähän ei tarvita jos on Suomen passi ja maassa hengaillaan lomaillen alle 90 vrk. Jippii! Jotain ilmaista, kyllä matkustajaa hymyilyttää!


YHTEENVETO

Viisumit 226 €
postimaksut/hlö 15,10 €

YHT. 241,10 €

Säästöä matkanjärjestäjien ryöstöpaketteihin verrattuna ruhtinaalliset 28,90 €! HaHaHaa, vapiskaa kaikki trokarit!!4 kommenttia:

 1. Me otettiin aikanaan meidän venäjän viisumit rent linen kautta ja siitä ei oo kyllä pahaa sanottavaa, heti ekalla soitolla saatiin tarvittavat infot ja viisumien hankkimisessa ei mennyt kauaa. Tosin Ville hoisi tän homman järjestelyt niin en mä ihan tarkkaan muistakaan. ;) Mut mitäh, kiinan viisumia ei saa postitse? :D Kuulostaa tosi oudolle, onko ne tässä lähivuosina muuttanut käytäntöjä? Mä oon meinaan ainakin aina postittanut visahakemuksen sinne konsulaattiin ja se on tullut n. viikossa takas. Ehkä ne on siis muuttanut käytäntöjä tässä lähivuosina.. Höh.

  Mut jes, kohtahan te jo lähdette! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heip! Rent Line oli toinen mitä harkittiin, mutta heillä oli kiinan visa muistaakseni kalliimpi tai sitten vaan jotenkin vaan valitsi lähialuematkat. Ja tässä muutaman vuoden sisään tosiaan muuttui toi Kiinan konsulaatin käytäntö, ettei ne enää ota postitse vastaan viisumihakemuksia mikä on ihan pyllystä! :D Joko maksaa junamatkat tai sitten hankkii järjestäjän kautta.

   Muutenkin kun lukenut vanhoja blogeja/matkakertomuksia niin hinnat vähän nousseet, niin viisumeissa kuin junalipuissa. mutta eipä voi mitään :)

   Joo, lähtö lähenee ja kauhun hiki suurenee! :P

   Poista
 2. Joo ja montako tuntia me täytettiinki niitä fucking lippulappuja kusi housussa, ku Venäjän viisumiinkaa ei saanu muka tehä korjauksia eikä yliviivauksia nii sit, ku soittaa sinne, et "pitääks täyttää uudestaan, ku tuli virhe" nii vastaus on tyyliin "eeeeeiiii se oo niin nuukaa. Suttaa yli vaan ja kirjota siihen viereen." :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niimpä! Pieni ihminen menee sekaisin kun ei ole enää mitään varmuutta, mikä on tiukkaan säädeltyä ja mikä ei :P

   Poista

Nyt sitä kommenttia!