maanantai 23. syyskuuta 2013

Kioto

Kiotoon oli maailman näppärintä matkustaa Osakasta, sillä reissu kestää perusjunalla (näillähän ei ole mitään tekemistä Suomalaisten perusjunien kanssa!) noin 25 minuuttia. Olimme varanneet hostellin kahdeksi yöksi mikä käytännössä merkitsi, että vietetään kaupungissa yksi ilta, yksi päivä ja yksi hyvin nopea aamu. Kuten on jo monasti aiemmin tullut maininneeksi meidän torakan keskittymiskyvyt, oli aika oikein sopiva kaupungin fiiliksen nappaamiseen. 

Kiotosta huomasi heti, että se oli paljon pienempi kuin Osaka. Talot olivat matalia ja ihan keskustassakin oli paljon taloja joissa oli vain yksi kerros maatasolla sijaitsevan autokatoksen lisäksi. Kioto oli myös vähän kalliimpi. Tai sitten meidän hostelli oli liian lähellä Gionia, teehuoneiden ja geishojen aluetta, koska meidän piti tehdä aina kunnon patikointimatka joen vartta pitkin lähemmäs keskustan kauppoja ennenkuin hinnat alkoivat olla meille sopivampia (1000 yeniä 5000 sijaan). Siksi tuo lähellä sijaitseva 7eleven olikin aika hyvä kaveri, sillä sieltä saa 500 yenillä (4e) oikeasti hyvää japanilaista safkaa mihin kellonaikaan tahansa.
Moomin-tuotteita ostoskeksessa

Taksien katolla oli söpöt sydämet ja joskus myös apilat!

Kadulla vilahti aina geisha tai muutaman geishan ryhmä, mutta säälittävien salakuvien lisäksi ei heitä oikeasti kehdannut valokuvata. Agressiivisesta valokuvailusta on valitettu, joten turismoksien on syytä pitää kunnioittava etäisyys ja hillitä syyhyävät sormet, jotka meinaa vaeltaa kameran laukaisunapille heti kun nutturapäinen tiukkaan kimonoon kääritty tytteli ilmestyy horisonttiin. Omasta mielestäni kaupunki "heräsi henkiin" pimeän tultua (ja silloinhan ei iLuurilla ei saa otettua fiksuja kuvia), jolloin valot syttyivät ja ravintolat huokuivat kutsuvaa valoa ulkoilmaan paperilyhtyjen heiluessa vienossa tuulessa. Silloin kaikki näytti enemmän menneeltä ajalta eikä niin haitannut, vaikka oma maukas ateria heiluikin käsipuolessa seiskaeleiskan muovikassissa. Ja jälleen kerran voisin mainita, että täällä tää kuumuus on taas ihan omaa luokkaansa ja se rajoittaa ainakin omaa pidempiaikaista toimintaa huomattavasti keskipäivän tienoilla.
Kioto on tunnetuin Geishoistaan.

Lauantai-iltana tuli todistettua myös Juuson kertomaa japanilaisten aivan helkkarin huonoa viinapäätä. Porukka hoiperteli kadulla ihan tillin tallin klo 20.30 illalla ja parasta oli, kun siltaa ylittäessämme liikennevaloissa oli kunnon kohtaus meneillään kun kaksi poliisia, keski-ikäinen geisha ja hänen hieman huonommassa kunnossa oleva keski-ikäinen asiakas yrittivät päästä yhteisymmärrykseen illan jatkosta: mies roikkui kaksin kerroin taipuneen kaiteessa, joka erotti kävelytien autotiestä ja oksensi autotielle. Poliisit olivat selkeästi sitä mieltä, että miehen on tultava heidän mukaansa kun kunto ei ole järin hyvä. Geisha kaakatti kuin pieni kanaemo asiakkaan ympärillä ja koitti kiskoa äijää pystyyn todistaakseen poliiseille, että kaikki on ihan Oukey vaikkei se omakaan askel kovin varmalta näyttänyt!  Mikä järkytys! Geishakin oli ihan naamat! xD

Teehuoneita oli kaikkialla (tai jotain pikkuravintoloita minne meillä ei ollut mitään asiaa)

Kioton pienuuden ymmärtää myös julkisen liikenteen koosta. Siellä oli vain kaksi metrolinjaa (jottei helsinkiläiset hämäänny liikaa) ja muuten piti kulkea bussilla. Onneksi turistikarttaan oli merkitty hyvin selkeästi eri reitit ja pysäkit, joten bussilla liikkuminen oli helppoa (englanninkieliset kuulutukset suurimmilla pysäkeillä) joskin ei niin halpaa, jos meinaa kulkea usein (220 yen suunta). Yleisestiottaen Japanissa tää julkinen liikenne on kyllä omasta mielestäni helvetin ryöstöhintaista eikä tarjolla ole tuon railpassin lisäksi (joka pitää osata hommata jo ennen maahan tuloa) oikein mitään alennuskortteja turisteille, esim tokioon jotain 7 päivän metrokorttia. Mikä on ihan perseestä, sillä jos käy monessa paikassa niin liikenteen kustannukset kapuaa helposti 10 euroon (mikä ei varmasti jollekin ole suuri summa, mutta jos näin käy jokaisena päivänä niin aika iso kakku tulee pelkastään metrossa suhailusta).
Siisti antiikkiliike täynnä mielenkiintoista ryönää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!