tiistai 3. syyskuuta 2013

Mukavuudet a la PlatskarnyjAjattelin näin erikseen vielä kirjoitella siitä, mitä matkailija voi olettaa löytävänsä junasta ja mitä ehdottomasti kannattaa ottaa mukaan, itsekään kun ei ihan kaikkea hoksannut.

Tervetuloa junaan! Kuten kuvasta huomaa vaunun oikealla puolella oli 2 petiä (ylä ja ala) junan suuntaisesti ja vasemmalla löytyivät 4 sängyn ”hytti” kompleksit, jossa sängyt olivat poikittaissuuntaisesti ja niiden välissä oli pöytä. Kapealla puolella alapedin keskiosa taipuu aamuisin pöydäksi ja sen reunat istuimiksi ja yöllä pöydän sai käännettyä ylösalaisin takaisin sängyksi. Clever as shit! Juna tarjoaa (tai me ruksattiin lipunoston yhteydessä kohta ”vuodevaatteet”, mutta kaikilla ihmisillä ne kuiteskin oli) matkaajille elahtaneen patjan sekä tyynyn ja pesulasta tulleet 2 lakanaa (toinen toimii peittona), pikkupyyhkeen ja tyynyliinan. Lisäksi jokaisessa välikössä oli tarjolla pisteliäitä ja kenties paljonkin maailmaa nähneitä villavilttejä. Niihin meidän ei onneksi tarvinnut turvautua lämpimän ilman vuoksi.

Matkailijan perusruokaa! Me ostettiin jo Suomesta kattavat eväät messiin, oli nuudelia ja tunaa joka päivälle, pari pulloa vettä, pähkinöitä, omenoita ja namuja. Lisäksi muovinen ruokakippo kannella sekä luha (lusikka/haarukka) on ehdottomia juttuja. Muki ei ehkä niinkään, ellei tykkää lipittää tsajua eli chaita eli teetä. Vaunun ovessa oli venäjänkielinen lappu jossa näkyi junan pysähtymiset ja taukojen pituudet. Vaikkei venäjää osaa, voi aikatauluista päätellä pysähdysten pituuden. Näillä pysähtymisillä jotka kestää 20-50 min on hyvä jalotella sekä käydä aseman kioskeilla hakemassa täydennystä ruokatarvikkeisiin.

Jokaisen ”hytti” kompleksin kohdalla oli oma pöytä jonka ääressä pystyi syömään hyvin. Kioskeista saa nuudelipaketteja, juotavaa, namia ja sipsejä. Jos asemalla on torimummoja niin sitten tarjolla saattaa olla kalaa, lämpimiä perunoita, sipulia (??), tomaattia ja kurkkua, kaikenlaisia täytekroisantteja, täytettyjä lättyjä yms. Valikoima on yllättävän kattava, mutta hinnatkin vaihtelevat. Omskin aseman kikkarilla Pepsi max maksoi 40 ruplaa ja taas Krasnojarskin asemalla 80 ruplaa eli peräti Suomen 2 e! Vaunuemännillä oli myös myynnissä vettä, sipsejä, keksejä, limua ja suklaata, ja junaa kulki päästä päähän myös kärrytyttö jolla oli samat systeemit myynnissä. Hinnat edullisia. Vaikkei omia eväitä ottaisikaan mukaan, niin nälkään ei todellakaan kuole. Junassa on myös ravintolavaunu, mutta meillä se oli tosiaan aika niheä, joten siitä ei omakohtaisia ruokaelämyksiä ole jaettavaksi.

Vaunuemäntien hyttiä vastapäätä oli meidän vaunun samovaari, eli tuollainen ruma vedenlämmitin. Siitä sai melkeinpä mihin vuorokauden aikaan tahansa kuumaa vettä ilmaiseksi. Tämän vieressä oli myös pistorasia (toinen sijaitsi toisessa vaunun päässä roskislaatikon yläpuolella) jota sai käyttää. Ymmärrettävää, että rasioilla oli aika kova kysyntä niin monen ihmisen parissa. Ennemmin siis säästelee akkua kuin luottaa siihen, että saa luurinsa yms. Heti latinkiin.

Kelpaisiko kuppa? Tai kenties herpes? Junan vessa ei ollut glamourilla pilattu ja matkan edetessä vessan kunto matkasi välillä hyvinkin kauas säädyllisyyden rajoilta. But mans gotta do what mans gotta do. Välillä piti vaan sulkea silmät (tai sieraimet) ja tehdä omat asiansa loppuun. Vessoissa oli vanhanaikaiset poljinsysteemit vetämistä varten ja kaikki ”tuotos” livahti iloisesti junan raiteille. Tästä syystä vessan ovet suljettiin ennen suuriin kaupunkeihin menoa, jottei kunnon biohasardivaaraa aiheutuisi asukkaille. Kannattaa laittaa korvan taakse, että jos fiksuna tyyppinä aattelee menevänsä veskiin hieman ennen pysäkille saapumista, jottei tarvitsisi jonotella sitten liikkeelle lähdön jälkeen muiden hölmöläisten kanssa niin se veskikäynti kannattaa ajoittaa vähintään 30 min ennen pysähdystä! Junaemännät on aika kärkkäitä laittamaan ovet kiinni hyvissä ajoin. Pari kertaa joutui jäämään rannalle ruikuttamaan kun omat ennakoivat 20 minuuttia eivät riittäneetkään.

Lavuaari, samaa mallia kuin vessa. Ei hajuakaan voiko noista nappuloista säätää veden lämpöä sillä vettä tuli vain kun tuon nokan alla olevan tapin iski ylöspäin. Käsien perusteellinen pesu sekä astioiden huuhtelu oli aikas… pintapuolista. Lisäksi hampaiden pesun jälkeinen suun huuhtelu yhdellä kädellä vaati oman shownsa. Mulla oli pieneen minigrippussiin pakattu palasaippua jota käytin sillä junan oma saippua ei houkutellut lähempään tuttavuuteen.

Oma koti kullan kallis! Meikä sai nukkua yläpedillä ja sehän ei ollut tilalla pilattu. Mutta kotoisaa siellä oli ja rauhaisampaa kuin alhaalla, peti kun oli ihmisten pään korkeudella, niin siellä sai aika omassa rauhassa hengailla. Aiemmassa päivityksessä jo mainittu, mutta alapedin sai nostettua ja sen sisään laitettua matkatavaroita hieman arkun tapaan. Yläpetiläiselle oli tehty ylähylly jonka reunat kuvassakin näkyy. Itse en vaan ehkä jaksa ymmärtää, että millä voimilla noin ylös saa mitään yli 10 kilon kassia, varsinkin jos matkan aikana sieltä pitää kaivella jotain itselleen. Me pidettiin ylhäällä vaan toilettilaukkuja sekä kenkiä etteivät ne pyörisi ahtaalla lattiatilalla. Säilytystä varten sekä ala- että yläpediltä löytyi muutama koukku, pieni tanko ja verkkohylly.

Sitten niihin elintärkeisiin tarvikkeisiin jotka meiltä puuttuivat! Släbärit! Kaikilla oli junassa omat junatossunsa, jotka oli helppo iskeä jalkaan kun käveli ja yhtä helppo ottaa pois kun hengaili sängyllä. Onneksi me saatiin ostettua vaunuemänniltä tollaset karvalakkimalliset matkalle, mutta nuokaan ei valitettavasti pelastaneet vessan ”märiltä” lattioilta. Eli jotkut crocsit tms. on aikas tykit matkalle mukaan! Mua vielä jäi verisesti harmittamaan, etten ottanut collegehousuja mukaan. Mietin niitä pitkään, mutta ajattelin, että tuulihousut saavat riittää ettei rinkassa ole liikaa kaikkea turhaa shaissee. Mutta kyllähän sellaiset olisi ollut aikas mukavat tuolla. 
Mulla oli mukana oma vessapaperirulla, mutta aikas nopsaa sekin kului. Suosittelen, jos laukkuun mahtuu vain mukaan sellaista väh. Kahta rullaa per matkustaja, sillä tuolla paperia menee kyllä ties mihin. Lisäksi toki myös nessut on hyvät, samoin kostutetut käsipyyhkeet ja saniteettipyyhket jolla pysyy, öh, paikat kuosissa.
Viihteeksi mukaan totta kai sellaista itselle sopivaa tavaraa. Mulla oli pelikortit ja kirja, musiikkia ei viitsinyt kuunnella ettei akku kulu, samoin mitään leffoja koneelta ei tullut katseltua samasta syystä. Nukkuminen oli aika jees.

2 kommenttia:

 1. Tää on kyl sellanen junamatka joka houkuttais joskus tehä :D

  Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyl kokemuksena toi melkein 5 päivää junassa sellanen että! :D

   Poista

Nyt sitä kommenttia!