torstai 19. syyskuuta 2013

Pekingistä Shanghaihin luotijunallaTässä pieni tietoisku heille, jotka kenties ovat matkustamassa junalla Kiinan sisällä.

Netissä (Travel China Guide) mainittiin, että lippujen osto on helpointa järjestää oman hotellin kautta, sillä asemalla harvoin kukaan puhuu englantia. Mekin siis järkättiin lippumme hostellimme kautta ja homma hoitui nopeasti, selkeästi ja sulavasti. Respatyöntekijä iski tietokoneen ruudulle halutun päivän junat esiin ja siitä saatiin itse valkata omamme. Hän kirjoitti tiedot ylös, otti maksun ja passimme. Liput tilataan hostellille ja koska jokainen lippu on henkilökohtainen (passinumero tulee näkyviin) piti passit olla hollilla lippujen saapuessa. Osto tapahtui aamulla ja illalla saatiin liput ja passit takaisin. Meidän piti saada juna kahden päivän päähän eikä ainakaan näin syyskuussa ollut mitään ongelmaa paikkojen kanssa, juna tosin oli melkein täynnä sitten matkustuspäivänä.

Me matkustimme Pekingistä Shanghaihin High Speed Train 3G:llä, joka rullailee eteenpäin n. 300km/h ja taittaa 1200km alle viidessä tunnissa. Juna lähti Peking south railway stationilta, jonne kulkee suoraan metro. Pekingissäkin on ainakin kolme eri juna-asemaa, joten se lippujen metsästys ominpäin olisi voinut olla aika penaalista, jos olisi sattunut ensin väärälle asemalle huslaileen. Junaan neuvotaan saapumista tuntia ennen lähtöä varmuuden vuoksi. Asemalla oli helppo ymmärtää miksi. Terminaali on yhtä iso kuin lentokenttä ja meilläkin meni hetki tajuta minne päin pitäisi kulkea. Loppujen lopuksi päästessämme porteille, odotusta oli vain 5 min ennen junan sisälle pääsemistä.

Asema muistuttaa lentokenttää myös toimintatapojen takia. On turvatarkastus/läpivalaisut laukuille, junan portti ilmoitetaan isolla taululla ja väki kokoontuu sen eteen. Kun juna on valmis ottamaan karjalauman vastaan, jokainen kulkee portin läpi jossa tarkistetaan lippu ja passi. Laiturille ei pääse ylimääräistä porukkaa.

Junassa laukuille on vain ylähyllyt (kiva iskeä rinkka 1,9 metrin korkeuteen…), kaikki kuulutukset tuli myös englanniksi, kärrytädit myi virvokkeita (kauhea määrä popcornia??) ja tv-ruuduilta pyöri kiinalaisia ohjelmia. Ennen Shanghaita oli pysähdys vain Nankingissa. Helppoa kuin mikä. Halvemmat junat olisivat kestäneet yli 12 h ja olisivat olleet yön yli junia. Hintaeroa olisi ollut n. 25 euroa tähän meidän pikapikajunaan, joten mun mielestä kyllä helpompi maksaa ja säästää omia hermoja ja aikaa (tietty yöjunalla olisi säästänyt myös yhden yön hotellihinnassa eli n. 12 e lisää). Nyt ei jaksanut tinkiä kyllä yhtään.

Pekingin takseilun sijaan mentiin nyt suoraan metrolla hotellille. Juna-asemalta pääsee metrolinjoilla 2 ja 10 kaupunkiin ja meille tuli vielä yksi vaihto. Ihme ja kumma hotelli löytyi pimeydestä ja väsymyksestä huolimatta ja oltiin ihan ihmeissämme, että mitenkäs tämä nyt näin hyvin meni. Sähellys alkoikin siinä respan tiskillä sitten :P


Hotellissa ei puhuttu kuin pari sanaa englantia ja heidän mukaan me ei oltu varattu huonetta. Pyysivät näyttämään varausvahvistusta, mutta sehän oli vain mun mailissa (siisteintähän tässä on se, että mietin junassa vielä, että olisipa pitänyt laittaa hotellille mailia ja sanoa, että saavutaan vasta klo 20 aikoihin, hee hee). Sitten kauhea säätäminen ja Google translatorin avulla saadaan vihdoinkin samaan hintaan se huone mikä haluttiinkin sekä ilmainen aamupala. Jee jee.

Hinnastoa:
Metro Pekingissä 2 yuan
Junalippu 553 yuan
Toimitusmaksu 20 yuan
Metro Shanghaissa 5 yuan

YHT. 72,50 €

2 kommenttia:

 1. Huomaaks tota nopeutta kyydissä? :D
  -Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tota ei kyl huomannu! Kattoi ulos niin talot meni vaan nopeasti ohi, muttei mitenkään silleen, et oisit siinä penkissä "WOooOOOOwwww" naama litistyneenä :D

   Poista

Nyt sitä kommenttia!