sunnuntai 29. syyskuuta 2013

TOP 5 nähtävyydet

Tässä muita matkablogeja koko päivän lukeneena (tämä oli taas sellainen loma lomasta-päivä (darra köh köh)) niin tuli sitten kauhea määrä erilaisia ideoita blogipäivityksiin jotka liittyvät matkailuun, mutteivat ole suoraan päiväkirjamaista selostusta tästä matkasta ja nykytilanteesta. Ennemminkin sellaista yleispätevää ajatuksenvirtaa matkailusta yleisesti. 

Tällä reissulla kun on kokenut niin paljon sitä tuskaa ja sielun kärsimystä nähtävyyksien vuoksi (joko on ollut niin hienoa ettei sanotuksi saa tai toisaalta ihan yhdentekevää) ja on tullut kyllä selväksi, ettei paras matkustustapa todellakaan ole nähtävyydeltä toiselle juokseminen eikä varsinkaan jokaisen pienen temppelin ja erikoisen puskan näkeminen, koska ne ei nyt vaan... kiinnosta. Ja kuten yhteen postaukseen kirjoitin, että paikassa pitää olla sitä jotakin, että se vaikuttaisi elämää suuremmalta kokemukselta (mitä se sitten ikinä onkaan) eikä sitä nyt valitettasti koe aina, vaikka kuvittelisi, että juuri tämä paikka on juuri sellainen missä kokee sen salaisen valaistumisen tai jotain.

Niin lähdinpä sitten miettimään tässä jo niin monta paikkaa dissanneena, että mitkä ovat oikeasti olleet itselle sykähdyttäviä paikkoja. Jos niistä laatisi top 5 listan (piti hetki miettiä, että keksiikö niitä edes viiden kappaleen verran xD) näin referenssiksi muille.


1. ANGKOR WAT

Ensimmäinen kohde on hyvin helppo nimetä. Vaikka koko Cambodian matka oli myös sitä surullisen kuuluisaa tuskailua viime lokakuussa, niin temppelialue on kyllä syöpynyt mieleni verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi. Tuolla jos jossain tunsi jonkun "pyhän" läsnäolon, jos ei muun niin oman pienuuden jotakin hyvin massiivista ja vanhaa kohtaan. Vaikka paikka on ehkä se Cambodian tärkein nähtävyys ja aamulla porukkaa oli Angkor watin temppelillä kuin rottia leivänkannikan ympärillä, niin yhtäkkiä kaikki vaan katosivat jonnekin ja sitä sai melkeimpä yksinään mennä monessa paikassa ja tutkia oman käsityskyvyn ylittäviä temppeliraunioita.

Koska Cambodia on helpon matkan päässä Bangkokista, mä uskon vahvasti, että me tullaan keväällä tänne. Jos ei muuta niin pienten visarunien vuoksi. Tämä paikka on yksinkertaisesti nähtävä ja meikä saa sitten oivan tilaisuuden toiseen kierrokseen, kun pääsee ihmettelmään paikkaa Juuson kanssa.


2. BAIKAL-JÄRVI

Sen tuskaisen 5 päivän junassa istumisen, minibussikyytien ja hotellipettymysten jälkeen näiden maisemien näkeminen sai melkein itkemään. Kuin pimeydessä olisi harhaillut ja sitten päässyt takaisin valoon. Ihan käsittämätöntä, että tällainen paikka on jossain keskellä Siperiaa, niin perkeleen kaukana kaikesta kuin vain ikinä voi olla. Ehdottomasti kaiken vaivan arvoista tulla tänne ja kokea jylhät maisemat. Täällä myös tuntee ihminen itsensä hyvinkin pieneksi ja merkityksettömäksi luonnon karun voiman äärellä.
3. MONGOLIAN TASANGOT

Luontokohteissa jatketaan ja samalla myös tässä meidän junareissussa. Mongoliaa olin himotellut pitkään ja kun sai karistettua pääkaupungin tomut jaloistaan lunasti luonto odotukseni ylittäen ne täysin. Vaikkei meistä tullutkaan tasangon kovimpia ratsastajia oli kokemus kerrassaan ikimuistettava. Paikan aitous ja koskemattomuus sekä silminkantamattomiin jatkuvat mäennyppylät vaan pisti hiljaiseksi.

4.  EIFFEL-TORNI
 
Tuntuu jotenkin tökeröltä jatkaa jollakin näinkin "perus" nähtävyydellä massiivisten luontokohteiden jälkeen, mutta jatkampas kuitenkin. Itselle Eiffel oli jotenkin ihan täydellinen yllätys. En osannut mitenkään kuvitella, että se on niin valtava! Käytiin kaverin kanssa päivällä kävelemässä tornin alitse ja ympäröivässä puistossa ja tultiin sitten illalla uudestaan mennäksemme tornin huipulle. En muista paljonko sisäänpääsy torniin maksoi, mutta oli kyllä jokaisen euron arvoinen. Vanhoilla hisseillä matkatessa tajusi kuinka korkea paikka on (ja vanhaa!)  ja perkele siellä ylhäällä tuuli! Mutta ne maisemat! Pariisissa oli juuri tullut pimeää ja kaupungin valot loisti sysimustalla taustalla valaisten alhaalla, niiin alhaalla olevien teiden ja talojen verkostot. Koko kaupunki näytti kultaiselta!


5. LONTOO

En tiiä onko tämä huijausta, että laittaa kokonaisen kaupungin nähtävyydeksi? Meinasin ensin laittaa vain London eye:n, mutta se on vain niin pieni osa Lontoon viehätystä, että eihän se käy! Lontoo on paikka, joka tuntuu kodilta vaikken kyllä siellä haluaisi oikeasti asua (voiko silloin edes puhua kotoisasta tunteesta?). Sinne kun matkustaa niin tulee vaan niin hyvä fiilis! Tietää jo kaikki mestat, tietää kuinka kulkea ja mitä syödä ja tämän päälle on kivaa sisällyttää reissuun mukaan jotain uutta missä ei ole ennen käynyt.

Lontoo on paikka missä voi harhailla kaduilla päivät pitkät. Kaikki huokuu vanhaa historiaa ja itsellä on ihan oma paikka Tudors-aikakaudelle sydämessäni. Lontoossa on nyt tullut käytyä muistaakseni seitsemän kertaa ja ainoa miinus on se, että kun matkustaa Euroopassa niin tulee aina menneeksi Lontooseen eikä muualle! Pitäisi jo riittää, perkele! Tekosyinä ovat maailman paras sushipikaruokala, lempikauppani Primark ja kai silläkin on jotain tekemistä asian kanssa, että eräs hyvä ystäväni asuu siellä, samoin pikkusiskoni. Onneksi Rynkyllä pääsee halvalla ja on aina katto pään päällä odottamassa :)

Näissä kaikissa paikoissa on juuri sitä fiilistä mistä puhuin. Semmonen kutkuttava tunne, vähän kuin jännittäisi ja innostaisi samaan aikaan ihan hirveästi eikä tiedä miten päin olla. Nyt kun Trans-Mongolia on parin päivän päästä päättymässä (jo 5 vkoa reissussa!) ja toinen seikkailu alkamassa (ehkä teemana J&K Aasiassa?) niin toiveena kyllä on, että vielä näkisi monen monta paikkaa, jotka veisivät niin sanotusti jalat alta. Ja tottakai olisi mukava kokea myös enemmän niitä hetkiä jossa olisi myös sitä ihmiskontaktia tarjolla ja upeita kokemuksia ihanien ihmisten seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!