perjantai 11. lokakuuta 2013

DOMO ARIGATO MISTER ROBATO!

Kaikkihan ovat kuulleet ne perusjännäjutut Japanista, automaatit, musiikkia soittavat vessanpöntöt, kaupan hyllyillä pursuilevat manga-lehdet. Tässä pieni kooste asioista, jotka tulivat itselle hieman yllätyksenä tai muuten vain ärsyttivät ja ihmetyttivät matkan aikana.

PLASTIC FANTASTIC

Itse pidin Thaimaata sellaisena suhteellisen välinpitämättömänä maana ylimääräisen muovin suhteen ajatellen, että noo, eipä voi mitään, kehittyvä maa ja silleen. Ei sitä Roomaakaan rakennettu päivässä. MUTTA! Mun täytyy nyt sanoa, että Japani taitaa vetää pidemmän korren ylimääräisen roskan tuottamisessa. Tai erona on pikemminkin se, että Japani on kuitenkin "ensimmäisen maailman" valtio ja aika monessa asiassa suunnannäyttäjä muulle maailmalle niin eivät nuo vihreät arvot sitten ole olleet niin suuressa arvossa. Vai onko heidän tarpeensa saada kaikki nätisti pakettiin lähtenyt ihan käsistä jolloin karkkipussinkin namit pitää vielä yksitellen pakata?? Wuut.

Samaan aiheeseen liittyy myös yleisten paikkojen roskisten puute. MIKSI? Miksei missään ole roskiksia? Miksei kauppojen edessä ole roskiksia niinkuin kaikissa NORMAALEISSA maissa? Ja kun eihän siellä kehtaa maahan heitellä mitään. Eli päädyt kenties useammankin kerran reissusi aikana kantamaan roskia laukussasi. Miksi oi miksi?

Yksi toinen vihreisiin arvoihin liittyvä juttu on tonnikalan syöminen. Japanilaiset nyt kalastaa valaitakin ihan surutta, joten toisaalta ei ole mikään ihme, että tunaa saa kaikkialta. Tuntuu jotenkin surkuhupaisalta, että Suomessa japanilaisessa ravintolassa mainostetaan, että tuna on poissa listalta sen uhanalaisuuden vuoksi kun samaan aikaan in the real Japan ketään ei kiinnosta hevon vitun vertaa.


USELESS SHIT: ADAPTER

Ostin helkkarin hienon ja kalliin adapterin Clas Olhsonilta. Sen piti toimia 150 eri maassa. No arvatkaas mitä! Jonkun mielestä oli helvetin hienoa laittaa adapteriin Juuson sanoja lainatakseni "maadotus-dildn" vaikka tällä puolen maapalloa ei kyllä tasan yhdessäkään pistorasiassa ole ollut sille omaa reikää! Joten fuck you, Clas Olhson ja fuck you, Japani, Hong Kong ja Taiwan. Piti ostaa 7elevenistä tollanen jatkopala johon saa oman adapterinsa kiinni kapeuden vuoksi. Ei taida olla hirveen turvallista, mutta ihan sama sillä pitää saada virtaa koneeseen!


SLIPPERS FLIPPERS

Japanilaisilla on tohvelit sisäkäyttöön, tämä on selvä tatamilattian vuoksi. Suomalaiset nyt muutenkin hiihtelee sukilla, joten säännössä "riisu kengät eteisessä" ole mitään outoa toisin kuin esim. jenkeille. Mutta se on jännää, että kotitossujen lisäksi on olemassa erilliset wc-tossut. Wc-tossut alle 1m2 vessaan? Ja että sitä tehdään lennossa jonkinlainen jalkineiden vaihto rynnätessä 30 sekunniksi kusemaan?NO BABIES!

Japanissa lisääntyminen on jo pidempään ollut ihan passé ja varsinkin Tokiossa syntyvyys on jo alle yksi lapsi per hedelmällinen naikkonen. Hellyyden- ja hoivaamistarpeen ovat korvanneet lemmikit ja tottakai koko homma on vedetty ihan överiksi. Kun Suomessa äiti menee lapsensa kanssa viettämään mukavaa iltapäivää puistoon, japanissa naiset tai nuoret pariskunnat pukevat koiran pikkuvaatteisiin, tunkevat sen rattaisiin ja vievät sinne puistoon rullaileemaan. Koirahan ei osaa kävellä...


PISUAARIT

Tämän tiesin jo etukäteen, mutta mainittakoot jos se jollekin tulee yllätyksenä: high tech-vessojen rinnalla on yhtäläinen esiintyvyys perinteisillä "reikä maassa" - vessoilla. Ei kannata siis järkyttyä jos asemalla pytyn sijaan odotteleekin porsliininen kaukalo sitä huonosti tähdättyä pissaa sisäänsä. 

Black Nikka? Hmmm...

Muita mielenkiintoisia "aivoituksia" ovat aukioloajat joissa japanilaisilla on näköjään muutamia tunteja ekstraa länkkäreihin verrattuna. Missäköhän kohtaa päivä vaihtuu seuraavaksi päiväksi jos klo 29:00 on oikeasti kello 04.00? 

Ja kaikista vittumaisin juttu: 

Kuka kusipää on keksinyt, että kartta laitetaan julkisen metron läheisyyteen jollain muulla tavalla kuin pohjoinen ylhäällä? Tämä on jo sellainen aivopieru, että joku voisi säätää tästä kansainvälisen lain, joka vaatii yhtenäistä standardia kaikkialle! Voin meinaan kertoa, että kun on matkustanut 5 tuntia junalla, vaihtanut 3 kertaa junaa ja vielä kerran metron, saapunut tuntemattomaan paikkaan pimeällä ja lähtenyt harhailemaan 15 kg tavaraa niskassa ihan helvetin väärään suuntaan vammasen kartan takia, niin on aika lailla kypsä seivästämään sen laatijat perseestään tikun nokkaan roikkumaan.
I rest my case.


Ja sitten ihan lopuksi:

Länkkäri voi nostaa rahaa 7elevenin automaateista. Muut automaatit kannattaa unohtaa samantein, ne hyväksyy vaan paikallisia kortteja. Lisäksi mastercardilla oli jotain ongelmia nostamisen kanssa, niin varminta on ottaa muutama kortti (ja edes visa tai visa electron) mukaan ettei jää ilman rahoja.

4 kommenttia:

 1. Voin allekirjoittaa tuon kartta-kappaleen sataprosenttisesti! Pistän tosin sen verran paremmaksi, että oma reppureissu ajoittui elokuun lähes 40 asteen helteisiin :D

  Mielenkiintoinen blogi muuten, aion seurata jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, etten ole yksin tämän asian kanssa! :D
   Vaikka sitten erehdyksen ja oppimisen kautta tajusi aina tarkistaa pohjisen suunnan kartoissa, oli suunnistaminen silti jotenkin hankalaa kun piti asettaa itsensä ensin pohjoisen suuntaisesti ja sitten vasta tarkastella karttaa. Huh huh!

   Ja kiitoksia! :)

   Poista
 2. Hieno blogi :) Täytyy kommentoida tota muovisuutta, tuli niin elävästi mieleen Japanista yksittäispakatut prinssinakit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :)
   Voi ei, noi nakit kuulostaa vielä pahemmalta kuin nuo mun toffeekarkit! xD

   Poista

Nyt sitä kommenttia!