lauantai 26. lokakuuta 2013

HyttyshyökkäysPääkaupungista tänne viidakkoon tultaessa ensimmäisen ja usein rasittavan syyhyävän eron huomaa hyttysten määrässä. Täällä niitä on enemmän, ne ovat vihaisempia ja ne tekevät kaikkensa päästääkseen pistämään huoletonta matkaajaa. Sen lisäksi, että puremat yleensä kutiaa ja ovat ikäviä, levittävät moskiitot malariaa ja dengue -kuumetta (aiempaa pimeällä ja jäljempää päivällä), jotka eivät varmasti ole kenenkään turistin wish-listillä.

Jostain kumman syystä hyttyset rakastavat vertani ja myrkkyjen määrällä ei oikeastaan ole mitään väliä, aina tulee puremaa. Jos suihke ei kata jotakin neliösenttiä ihostani, hyttynen laskeutuu siihen ja imaisee. Hienointa on se, että itselläni on sitten jonkinlainen yliherkkyys noihin puremiin (jo Suomen tavishyttyset aiheuttavat vaivoja) ja puremakohdat turpoaa järkyttävän isoiksi kutiaviksi alueiksi, jotka muuttuvat mustiksi mustelman tapaisiksi ruttoalueiksi jos en heti sivele puremakohtaan jälkihoitovoiteita kutinan estämiseksi.

Ajattelin koota tähän pienen esittelyn meidän myrkyistämme muille hyttysistä kärsijöille tai muuten varovaisille henkilöille, joita mietityttää, millaisia myrkkyjä kannattaa hankkia reissua varten. Mielipiteitä on tämän asian suhteen varmasti yhtä monta kuin matkaajiakin, joten tämä on puhtaasti omaan kokemukseen, päättelykykyyn ja hankittuun tietoon perustuva selvitys eikä jumalan sanaa.  

Ehkä ensimmäinen vinkki on se, että täältä paikan päältä saa ostettua pelit ja vehkeet hyttysiä varten.  Täällä nuo purkit eivät maltaita maksa (1,5- 3 e), joten ne kannattaa hommata vasta tänne tultua jos ei halua Suomesta saakka kantaa mukanaan. Kaikissa seiskaeleiskoissa on myrkkyjä myynnissä, samoin apteekeissa. 


Meiltä lähti mukaan Suomesta OFFin hyttysaerosoli ihan vaan oikeastaan siksi, että se ostettiin kesäksi ja sitä jäi yli. Sitä olen käyttänyt nyt tasan kerran Kiinassa kun yritin tappaa hotellihuoneeseen eksyneen torakan (ei kuollut, sai vain lisää vauhtia), mutta Juuso sanoo, että hän on sitä käyttäessä välttynyt puremilta täällä Thaimaassa. Suomalainen on myös Etono –puikko, joka auttaa puremiin ja toimii kyllä valtavan hyvin. Puteli on huulipunamainen tötterö, josta on helppo sipaista ainetta puremakohtaan eikä se tahmaa paikkoja tai ole liian voimakkaan hajuinen.

Tiikerisalpa on luottotuotteeni, joka auttaa mihin vain. Hyttysen puremiin, jäykkään niskaan, lihaskipuun, kipeisiin jalkoihin… Salpaa on kahdenlaista, punaista ja valkoista. Mukana oleva purkki on punaista (ostin vahingossa Hong Kongissa sitä, vaikka tykkään valkoisesta enemmän, se kun vaikuttaa vähän voimakkaammalta) ja tuoksuu piparkakuille. Haju voimakas, kihelmöi iholla eikä missään nimessä kannata sohia silmiä kun möhnää on sormissa, kirvelee meinaan aika ikävästi. Tykkään salvasta sen monikäyttöisyyden vuoksi. Se on oiva pika-apu jumittuneeseen niskaan, sivelee ennen nukkumaan menoa kunnon kerroksen tavaraa epäkäslihaksiin ja aamulla on kuin uusi ihminen.

Sketolene on paikallinen myrkky, jota myydään kaikkialla. Niitä on muutamaa eri hajuista ja purkki lupaa 7 tunnin suojan. Omassa tapauksessani se ei päde, mutta muilla toimii kyllä hyvin. Tätä vahvempi suihke on nimeltään Wild Life ja sitä suositellaan jos on tarkoitus mennä ihan viidakkoon, kuten esimerkiksi Laosiin.

Baygonin hyttyskarkotteet toimivat sisä- ja ulkotiloissa. Meidän jättimäinen all inclusive – suihkepullo tappaa tehokkaasti vessaan ilmestyvät hyttyset ja tuoksuu miellyttävälle hedelmäpurkalle. Hinta on 73 bahtia. Paketti hyttyskierukoita maksoi 25 bahtia ja niitä on hyvä poltella omalla terassilla hyttysten karkottamiseksi.

Mun matkassa ei ole koskaan ikinä ollut hyttysverkkoa mukana enkä ole koskaan joutunut tilanteeseen jossa olisin todennut sitä tarvinneeni. Täällä on loppujen lopuksi nämä tönöt suhteellisen vankkoja ja kiinteitä eivätkä hyttyset pääse sisään helposti. Paitsi jos pitää itse ovea tai ikkunaa auki. Joissain bungaloveissa on hyttysverkko valmiina, mutta se on yleensä rikki tai ylhäältä avoin joten homma on plus miinus nolla verkon hyväksi. Ennemmin panostaa siihen, että etsii tiiviin majan yön ajaksi kuin alkaa virittelemään jotain verkkohärpäkkeitä (harvoin on mitään koukkuja tms. mihin sitä edes voi viritellä) ja käyttää aivojaan sen suhteen, että pitää ovet ja ikkunat kiinni jos niissä ei ole hyttyssäleikköä valmiina.

Ja viimeisenä aihe, joka jakaa varmasti mielipiteitä. MALARIALÄÄKKEET. Itse en ole moisia koskaan syönyt enkä näe mitään syytä miksi syödä tulevaisuudessakaan. Kantani perustuu siihen, että lääkkeet ovat aivan järkyttävän vahvoja. Niitä ei saa esim. käyttää yli puoli vuotta putkeen sillä ne rasittavat liikaa maksaa (millainen kiva coctaili syntyy heillä, jotka niitä popsii ja käyttää myös runsaasti alkoholia??).  

Lääkitystä suositellaan aloitettavaksi ennen reissua, sillä pitää testata meneekö matkustaja psykoosiin. Hmm… Eli meenkö psykoosiin ennen reissua ja missaan koko reissun vai otanko lääkkeet messiin ja menen psykoosiin reissussa ja kenties missaan koko loppuelämäni? Vaikeita valintoja… Ja jos ei ihan psykoosiin saakka pääse pillereiden avulla niin ainakin jonkinlaiseen mikä-mikä-maahan, joka ei ainakaan nettikeskustelupalstojen mukaan ole mikään mukava paikka. Omakohtaisena kokemuksena se, kun kaveri söi lääkkeitä yhden reissun alussa (meidän oli tarkoitus matkustaa Bangkokista suoraan Laosiin, mutta mentiinkin Hua Hiniin). 3 päivää hän makasi hotellihuoneessa verhot kiinni itkien. Mieliala parani kummasti kun lopetti malarialääkkeiden oton.

Lääkkeitä on erilaisia erilaisiin hyttysiin ja lääkärit suosittelevat niitä sen mukaan mikä sopii millekin alueelle (ymmärtääkseni Afrikkaan on tujummat tavarat kuin Kaakkois-Aasiaan). Lääkkeet maksavat paljon ja eri merkit maksavat eri verran (varmaan monet päättyvät halvempaan versioon). Jos yksi lääke on yhtä hyttyslajia varten niin kuinka voit olla varma, ettei sinua pure toinen hyttyslajike? Kun olin matkustamassa Intiaan ja jouduin silloin ensimmäistä kertaa miettimään malarialääkitystä (tähän väliin pitää todeta myös kuinka epämiellyttäväksi koin rokotuspalvelun painostuksen lääkkeiden ottoon), löysin uutisen koskien Goalla malarian saaneita ruotsalaisturisteja. Heillä oli malarialääkitys. Heillä oli vain valitettavasti väärä malarialääkitys joten se ei tepsinyt. Vaikeaa arvata mihin suuntaan uutinen keikisti kantani.

Sitten pakkaan voidaan vielä sysätä dengue -kuume josta sain kattavan selvityksen kun eräs blogia kirjoittava suomalainen tyttö sairastui viime vuonna dengue –kuumeeseen täällä Thaimaan etelässä. Siihen ei kuulkaas ole mitään lääkkeitä! Ja hyttyset liikkuvat päivisin kuten jo yllä kirjotin. Eli ainoa keino suojautua on myrkyt, vaatetus ja ehkäpä vain puhdas onni, joka onneksi kyllä suojaa suurinta osaa turisteista.

Kun lukee eri oppaita ja ohjeistuksia, niin kaikissa suositellaan miettimään omaa vaatetusta näillä leveyspiireillä liikuttaessa sillä pitkähihaiset vaaleasävyiset vaatteet ovat todella hyvä suoja hyttysiä vastaan. Oma kantani tähän koko hommaan on siis se, että käyttää omaa järkeään, hankkii kunnon myrkyt joita myös ahkerasti sumuttulee itseensä (myös päivisin) ja käyttää tilanteen mukaan myös pitkähihaisia vaatteita. Jos tulee jokin tauti niin sitten vaan lääkäriin niin äkkiä kuin mahdollista. Koska malarialääkkeet eivät ole osoittaneet mitään aukotonta tehoa verrattuna sen haittoihin, en itse suostu niitä käyttämään. Loppujen lopuksi kaikki on onnesta kiinni.

Käytätkö/oletko käyttänyt malarialääkkeitä reissuillasi?

6 kommenttia:

 1. mä en oo ite kans syönyt malarialääkkeitä ikinä. Mulla oli kyllä lääkkeet sillon 2008 kun reppureissailin siellä, en ny ees muista mitä maata varten ne oli sillon "pakko" suomesta ottaa matkaan. En testannu ennen käyttöö, enkä sitten lopulta reissussakaan. Pelotti liikaa ne sivuvaikutukset. Lucaksen kans reissatessa oon kyl välillä miettinyt et APUA jos sitä pistää joku hyttynen, sillä jos nyt itelle joku malaria/dengue iskis niin sitten se on omaa vikaa ettei oo suojautunut mut se ois kauheeta jos lapselle tulis koska sekin ois MUN vika. No, lucaksenkin kans on pärjätty pitkähihasilla vaatteilla ja hyttysmyrkyllä tähän asti, enkä mä kyllä sille todellakaan mitään malarialääkkeitä edes syöttäis. En mä edes tiedä saako niitä antaa lapsille, mutta vaikka sais niin herranjestas jos ne voi aiheuttaa psykoosin aikuiselle ihmiselle niin mitä ne tekee pienelle lapselle?!

  mulla ei myöskään oo koskaan ollut hyttysverkkoo mukana missään. joskus ois ehkä tarttenut, mutta sit piti vaan suihkuttaa hyttysmyrkkyä ja nukkua siinä katkussa.. ja joo, yleensä ne hotelleissa valmiina olevat verkot on jostain kohtaa jo rikki eli niistä ei sinänsä oo hyötyä :D

  Hei mäkin vannon tigerbalmin nimeen! Tosin kelpuutan ainoostaan sitä vietnamilaista mallia, mikä lie sen nimi. sitä valkosta kuitenkin. se auttaa alkavaan migreeniinkin! ja helpottaa siis muutakin päänsärkyä, ja vaik ois paha migreenikohtaus niin kyllä siitä hetkellinen apu on. Ohimoille sitä siis sivelen kun tuntuu et pääkipu alkaa. En tiiä mikä mahti siinä on mut mun alkavaan migreenikohtaukseen se on tehonnut. Ja tosiaan kipeisiin niskoihin, hartioihin yms! ja tukkoseen nenään, kun hierasee nenän alle! :D me ostettiin 24 kpl:n boksi viimeks vietnamista mukaan (annettiin osa kyl tuliaisinakin), koska pelkään aina että se loppuu :D jossain tokmannillahan myydään jonkunlaista tiikerivoidetta kans mut se ei kyllä ollut mistään kotoisin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vielä tän postauksen jälkeen kävin lukemassa netissä sekä denguesta että malariasta (lääkärisivusto) ja niissäkin suositeltiin myrkkyjä sekä vaatetusta (piti varmistaa etten kirjottanu ihan puuta heinää). Taitaa nuo ohjeistuksetkin ehkä vähän muuttuakin jo, ettei enää lääkitystä tuputeta ihan joka kohteeseen. Thaimaassa ne taitavat olla jo ihan turhia jos ei juurikaan lähde keskelle viidakkoa soille asumaan, sama pätee varmasti jo Vitnamiin, Cambodiaan ja Laosiin.

   Tigerpalm! Mäkin oon sivelly sitä ohimoille ja ihan hiusrajaan niskaan, kummasti helpottaa pään jomotusta, mutta silmiä on vähän vaikeeta pitää auki kun aine on niin tujua xD

   Poista
 2. Olen reissannut muutamaan otteeseen Tansaniassa. Ensimmäisellä kolmen viikon reissulla söin viikko ennen reissua ja viikon ajan reissussa doximysiinia. Lopetin, koska sain aurinkoihottuman (antibiootti altistaa sille) ja vatsa oli aivan sekaisin. Sitten olin lähdössä kolmeksi kuukaudeksi maahan, kävin Helsingissä matkailuklinikalla juttelemassa asiasta ja olin yllättynyt, että kyseinen lääkäri oli sitä mieltä ettei lääkkeitä, kun en ollut menossa asumaan keskelle viidakkoa. Juuri nimenomaan tuon maksan rasittumisen takia. Lääkäri oli itse ollut töissä Tansaniassa ja sanoi, että oli suojannut itseään pitkillä vaatteilla, myrkyillä sekä sitten nukkunut verkon alla. Samoilla neuvoilla itsekin tein vielä kolme muuta matkaa Tansaniaan ja vältyin malarialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoo, kiva kuulla, että myös Afrikkassa pärjää ilman lääkkeitä! Mitä oon netissä ite malarialääkkeistä lukenut niin sieltä jäi päällimmäiseksi sellanen fiilis, että jos Afrikkaan eksyy niin ne lääkkeet otetaan tai itketään ja otetaan. Ja kiva kuulla, että on lääkäreitä jotka ajattelee maalaisjärjellä eikä vain tuputa kaikkea mahdollista pilleriä asiakkaalle.

   Poista
 3. Minä söin muutaman vuosi sitten 3 kk kestäneellä Kaakkois-Aasian reissulla malarialääkkeitä, mutta lopetin jossain vaiheessa niiden syömisen lähinnä siksi, että niiden takia paloin kasvoista JOKA PÄIVÄ vaikka oltiin mahdollisimman paljon varjossa, ei tarkoituksella otettu kertaakaan aurinkoa ja naamassa oli suojakerroin 45 rasvaa. Normaalisti en edes pala kovinkaan helposti mutta nää malarialääkkeet altisti sen verran tuolle auringolle, että mun nenä, otsa ja poskipäät paloi ties kuinka monta kertaa vesikelloille asti.
  Plus ne maistu aivan kamalilta kun niinä tabletissa ei ollut sitä pinnoitetta niin hyi saatana kun se tarttu johonkin kurkkuun kiinni niinmeinas laatta lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :((( Hyh hyh! Ja ihan "kiva" sivuoire kun kuitenkin tota palamista pitää välttää täällä ihan kuolemaan saakka ellei meinaa heti saada ihosyöpää niin koittaa siinä sitten tasapainotella, että kumpi kampi.

   Poista

Nyt sitä kommenttia!