keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Nang Yuan - kun aikomus ja teot eivät kohtaa

Viimeinen kirjoitelma koskien Koh Taon läheisyydessä olevaa Nang Yuanin saarirykelmää. Lupaan sen. 

Saarelle mentäessä turistit joutuvat siis maksamaan 100 bahtia (2,5 e) pääsymaksua ja kaikki muovipullot pitää jättää "narikkaan". Saaren ainoasta ravintolasta on mahdollista ostaa lasipulloja joita ei saa viedä ravintolan alueelta muualle saarelle. Ohjeita oli muutenkin joka lähtöön, ei saanut kiroilla, käyttää räpylöitä, kerätä simpukoita, mennä kielletyille alueille...

Ja mikä oli sitten se todellisuus? Roskia joka puolella, heitettynä mereen ja kivien sekaan, tungettuna metsässä onttojen puiden sekaan (??), kasattuna rannalla ohuelle hiekkaviivalle. Voihan turistit! Kaikki maailman pelottelukiellot naaman edessä ja silti vaan paskotaan ympäriinsä. Kuinka vaikeaa on ottaa omat roskat mukaansa ja viedä roskikseen? Paikka nimetään yhdeksi maailman kauneimmaksi saareksi ja silti jollain tulee mieleen heittää tyhjiä jugurttipurkkeja matalaan meriveteen. 

En usko, että kaikki on vain meidän valkoisten manaattien syytä vaan myös paikallisten asenteissa on jotakin korjattavaa. Kuten alla olevassa kuvassa näkyy, oli rakennusmateriaaleja dumpattu vain hiekalle. Yhdellä saarista oli todella huterannäköiset sillat kiertämässä bungaloweja ja osa paikoista näytti hylätyiltä. Miksi paikkoja ei huolleta (varsinkin jos pyydetään sisäänpääsymaksu saarelle tulosta) ja varmisteta, ettei esimerkiksi puusillat hajoa turistien jalkojen alla?

En tiedä onko tämä vain oma ongelmani kun rakastan järjestystä ja siisteyttä, mutta monet paikat näyttäisivät niiiiiiin paljon paremmilta jos niitä vähän siistittäisiin. Esimerkiksi kävelyreitti Sairee beachilta Mae Haadin satama-alueelle on niin järkyttävässä kunnossa etten jaksa ymmärtää miten jotkut turistit edes haluaa yöpyä paikassa missä puolet taloista on romahtaneita/hylättyjä ja metsän reunat on täynnä roskaa ja paskaa? Näkyykö vain mun silmissä selvä korrelaatio siihen, että siisteys ja miellyttävyys --> enemmän ihmisiä --> enemmän rahaa? Oman asuinympäristön kunnioituksesta ja huollosta puhumattakaaan. Taitaa kuitenkin olla melkeimpä sääntö, että ihminen ajattelee ensin rahaa ja kuinka sitä saa mahdollisimman paljon nopeasti ja vasta kun oma tietoisuus kasvaa, ymmärretään pidemmän aikavälin vaikutuksia niin omiin bisneksiin kuin luontoon. Sitä valaistumista odotellen.

3 kommenttia:

  1. Mua vituttaa toi sotkeminen ihan sikana täällä kaupungissakin, saati sitten tollasessa paikassa. No ne on just niitä ihmisiä jotka ei omaa napaa pidemmälleen ajattele..... huoh.

    Jenni

    VastaaPoista
  2. Jep! Vaikka ite en mikään luontoaktivisti ole niin omien roskien siirtäminen oikeaan paikkaan on niin pieni ja vähäinen teko, ettei voi ymmärtää miten joku ei JAKSA nähdä sitä vaivaa.

    VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!