keskiviikko 9. lokakuuta 2013

$$ YHTEENVETO TRANS-MONGOLIAN KULUISTA $$

Mä itken ja kirjoitan tätä. Mutta se on tehtävä nyt! Paljastettava kansalle paljonko rahaa kului kokonaisuudessaan tällä eräretkellä kohti suurta tuntematonta. Valitettavasti vastaus on kaikeista mahdollisesta säästeliäisyydestä huolimatta ihan hielvetisti (tää tuli kirjoitusvirheenä, mutta lausuttuna kuulostaa sellaiselta perus venäjä-aksentilta niin annetaan olla). Vaikka toisaalta, sai rahalla myös aika paljon kaikkea kivaa ja mikä tärkeintä: yksi unelmista on nyt toteutettu! Ja sehän vasta hienoa onkin. Tämä arpa on nyt raaputettu ja nyt voi siirtyä kohti uusia haasteita.

Kustannuksiin on laskettu kaikki matkan aikana ja sitä ennen syntyneet menot. Varusteisiin olen laskenut nimenomaan tätä reissun ajanjaksoa varten hankitut tavarat, kuten esim. makuupussi, ulkoilutakki ja viisumit. Rinkan hinnasta laskin vain puolet mukaan, sillä rinkka oli tuikitarpeellinen myös tälle myöhemmälle reissuosuudelle.

MENOT:

Yöpyminen 576,60 €
Liikkuminen 1136,07 €
Syöminen 479,25 €
Ostokset 226,30 €
Nähtävyydet 192,65 €
Pankin palv.maksut 72,14 €
Varusteet 508,90 €
Muut (tatska) 477,70 €

YHTEENSÄ 3669,60 €

Jos tatuointia ei lasketa mukaan (näin luku näyttää kivemmalta xD) niin meni noin 3200 €. Reissun kesto oli 39 päivää jolloin keskimääräiseksi päivämenoksi tuli 82 e. Tässä vielä komea piirakka kuvaamaan eri menojen osuutta prosentuaalisesti kokonaismenoista. Kuten kuvasta huomaa, kolmasosa menoista syntyi liikkumisesta. Hienolla jaetulla kakkossijalla tulevat yöpymiskustannukset, syöminen, varusteet ja se tatuointi. Oon iloinen, että ostokset on pysynyt pienenä ja nähtävyyksien pienestä osuudesta ilmenee vaan oma piheys (tai kenties viisaus?). Pankkipalvelut on kyllä aika ärsyttävä välttämättömyys johon tulee vielä tässä tulevina 8 kk uppoamaan satasia (hyh!). Vaihtoehtona olisi ollut järjettömän käteiskassan kantaminen ja me kaikki tiedetään kyllä miten siinä olisi käynyt.


Ja lopuksi vähän sellaista yhteenpuristelua niistä tärkeimmistä kokemuksista:VENÄJÄ:

Katkeamaton junamatka itsessään oli se suurin juttu minkä halusin kokea. Mitä ihminen tekee ja kuinka ajan saa kulumaan kun on jumissa pienessä kopissa 87 tuntia? Ei tässä kuulkaas mitään Bb:tä tarvita! Lähtekää Siperiaan ja samalla oman mielenne syvyyksiin. Toinen ehdoton hienuus oli Olkhonille matkustaminen ja Baikalin järvessä uiminen. Tai mun tapauksessa kastautuminen. Pieni kylä saarella sai myös ymmärtämään millainen city-ihminen sitä oikeasti onkaan ja kuinka en voisi, tai pikemmin edes haluaisi, olla ilman tiettyjä vempeleitä.
MONGOLIA:

Mongiksessa kiehtoi luonnon avaruus ja koskemattomuus jota päästiinkin maistamaan. Hevosratsastusta ja hurjaa laukkaa (se oli mulle hurjaa) halki arojen. Ja vielä juuri itselle sopivassa määrin, kuten sitten loppujen lopuksi ilmeni. Ei musta tullut tasankojen valtiasta, mutta se on täysin ok. Kokemuksena unohtumaton. KIINA:

Kiinaan halusin vain päästä. Peking ja Shangai osoittautuivat ei niin kiinalaisiksi mitä omissa kuvitelmissaan elätteli ja se oli pieni pettymys. Nyt tietää, että nähdäkseen oikeaa Kiinaa pitää sukeltaa vähän syvemmälle ja mennä pienempiin paikkoihin. Kiinan muuri oli hieno nähdä. Kiinaan on tultava uudestaan!JAPANI:

Japaniin mentiin takki auki, väsyneenä ja kolhittuna. Japani kuitenkin tarjosi lohtua sielulleni ihanan ja varman ruuan muodossa. Ei ollut mitään tiettyä mitä halusin nähdä ja täällä ehkä vihdoinkin osasi vain nauttia oleskelusta ja "kotikaduilla" kulkemisesta, varsinkin lopussa. Maa itsessään, eritoten Tokio, on oma nähtävyytensä. I`ll be back! huusi Arskakin aikoinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!