keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Australian dollarit

22.11 pakkasimme rinkkamme ja suuntasimme Sydneyn lentokentälle josta kone nousi ilmaan nokka osoittaen kohti Kuala Lumpuria (LCC:n kauhistuskenttä, täältä tullaan!).Ei mennyt tämäkään lento ihan ohjekirjan mukaan; ensin jouduimme olemaan koneessa jumissa yli tunnin ajan kun ilmastointi oli mennyt paskaksi ja sitä koitettiin korjata. Sitten oli vuorossa ihana 8 tunnin päivälento eikä tietoakaan nukahtamisesta. Päästyämme perille ja onneksi ehjänä, lentokoneesta sammutettiin virta kokonaan ja käynnistettiin varageneraattorit ihmisten ulostautumista varten. Kävelessämme portaita alas sinne kuuluisalle Kuala Lumpurin kentän parkkipaikalle näimme jonkinlaisen sähkömiehen räpeltävän turbiinin kyljessä paljastettujen johtojen kimpussa. Hmmm... Ei tässä mitään.
Sydneyn Mäkkärissä on oma parkkipaikka poliiseille
Jo ennen Austraaliaan saapumista tiedettiin, että siellä on kallista ja rahaa tulee menemään. Saimme onneksi kustannuksia alemmaksi kavereiden tarjoamalla majapaikalla sekä mahdollisuudella valmistaa kotiruokaa. En edes halua ajatella paljonko masukkaa olisi mennyt jos jokainen ateria olisi syöty ulkona. Keskimäärin syöminen ulkona kustantaa 20$ naama ja vain jossain superlounastarjouksissa pääsi lähelle 10$. Me ostettiin omat aamiaistarvikkeet (mysliä, jugurttia ja banaania) ja ne riittivät aina moneksi päiväksi. Pepsi Max sattui olemaan monesti alennuksessa (jesjesjes!) ja iltaisin tehtiin kaikennnäköisiä kotiruokia kuten salaatteja (niitä oli ikivä!), pastaa, kanaa ja pizzaa.

Vaikka saimme säästettyä pitkän siivun syömisissä ja yöpymisissä, meni rahaa silti yllättävän paljon. Pottia kasvatti myös meidän megaretki Isolle valliriutalle eivätkä muutkaan turistipuuhailut olleet halpoja Sydneyssä. Mutta oma henkilökohtainen budjettini oli tuhat euroa ja se alitettiin nyt mukavasti yli 160 €:llä. Hienoa, meinaan alkaa matkatili näyttämään huolestuttavaa hupenemista.
Menot Australiassa olivat 2 viikon ajalta:

Yöpyminen 113,25 € (Cairnsissa hostelli)
Liikkuminen 53 € (lentokenttäkuljetukset suuntaan jos toiseenkin sekä pari juna- ja bussikyytiä)
Syöminen 225 € (eli rahaa kyllä meni silti vaikka tehtiin itse suurin osa ruuasta)
Ostokset 57 € (muutama hassu turistiostos, järkyttävän kalliit postimerkit, 2,60 $/kpl, hygieniatarvikkeiden päivitystä sekä kopiointia ja skannausta asuntopapereiden kimpussa)
Nähtävyydet 362 € (riutta, eläintarha ja museo)
Pankin nostopalkkiot 26,35 €

YHTEENSÄ 836,60 €

Juuso joutui ostamaan elämänsä kalliimman tupakkiaskin Cairnsista kun tupakit hupenivat ajateltua nopeammin. 23 tupakan aski maksoi 17,80 $ !!! Melkein saman verran kuin Kaakkois-Aasiassa kokonainen kartsa. Tupakoivien kannattaa siis ottaa tarpeeksi tupakkia mukaan (tosin tullisäännökset sanovat, että vain 50 kpl tupakkaa saa tuoda maahan, meiltä ei tarkistettu) tai lopettaa tupakointi edes väliaikaisesti ellei halua maksaa, maksaa, maksaa.

VIISUMI AUSTRALIAAN

En ole muistanut aiemmin mainita, mutta me emme hankkineet viisumia Australiaan Suomesta etukäteen. Törmäsin vielä kesän aikana keskustelupalstojen kautta Australian hallituksen immigration- sivustoon, jonka kautta pääsi täyttämään visahakemuksen netissä. Hakemus on helppo täyttää ja se on täysin ilmaista. Meille tuli päätös visan myöntämisestä samana päivänä. Saavuimme maahan meille lähetetyn myöntökirjeen kera, mutta täti rajavartiossa sanoi, ettei sitä edes tarvita. Kauaa ei nokka tuhissut kun molemmilla oli leimat passissa ja maassaoloaikaa 3kk. Viisumi kestää vuoden ja oikeuttaa moneen saapumiskertaan kunhan maassaoloaika ei millään kerralla ylitä yli 3kk eikä viisumilla saa tehdä töitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!