maanantai 11. marraskuuta 2013

Typhoon Yolanda/ Philippines

Suomenkin päässä varmasi monet ovat lukeneet supertaifuuni Haiyanista (Filippiiniläiset kutsuvat sitä Yolandaksi), joka pyyhkäisi pari päivää sitten Filippiinien ylitse ja on suuntaamassa nyt kohti Vietnamin Hanoita. Eilen alkoi tulemaan viestejä vanhemmilta ja ystäviltä, että sinne ei kannata mennä. 

"10 000 kuollutta"! kirjoittaa HS kiimassaan. Ja sitä sitten kaikki Suomalaiset toistelee kuin papukaijat. 

En halua väheksyä maan tuhoja. Enkä halua väheksyä myrskyssä kuolleita. Mutta voi hyvä luoja tätä uutisointia!!!

Me ollaan nyt tiivisti seurattu useita eri uutislähteitä täällä ja yritetty selvittää mikä on Palawanin ja El Nidon tilanne. Myrskyhän iski pahiten maan itäosiin, Leyten saari on kuulemma tuhoutunut täysin, mutta ylittäessään Filippiinit, Yolanda pyyhkäisi myös Palawanin yli, joskin vain pohjoisesta. Lomakohde Boracay kärsi tuhoista ja Coron, joka sijaitsee Palawanista pohjoiseen joutui myös kunnon myräkkään. Moniin saariin on yhteydet poikki, joten kukaan ei tiedä mitään.

Lähetin sähköpostia meidän resorttiin, mutta voi olla, että vastauksessa kestää jos yhteydet eivät toimi kunnolla tai ovat kokonaan poikki. Suurimmaksi avuksi tietoineen on osoittautunut Tripadvisor, jonne ihmiset ovat voineet kirjoittaa itse mitä ovat nähneet ja kuulleet. El Nidosta sanotaan seuraavaa:

El Nido Boutiqe&Art cafe put on facebook the following message:

''El Nido is fine after Typhoon Yolanda passed very nearby last night. There were some big waves hitting the shoreline and winds up to 100kph, but there are only minor damages, as we were far enough from the center of the catastrophic storm. No casualties!
Resorts and Hotels are fine. Smart signal is still down, but Globe is working. Limited internet access (Globe only).
Power is on!
If you are trying to reach your families or friends in El Nido, we are certain they are well.....some just can't be reached.
We are indeed very thankful and our heart goes out to other areas that we not so lucky.''

En näe siis mitään syytä lähteä juoksemaan täällä kuin päätön kana ja perumaan kaikkia jo varattuja ja maksettuja lentoja/majoituksia (niitä kun ei varmasti edes voi perua). Vasta kuukausi sitten Filippiineillä oli iso maanjäristys mikä myös tuhosi paikkoja, mutta eipä netissä kukaan näytä itkevän sen perään. Koko saaristo nyt vaan sijaitsee alueella jossa tapahtuu paljon luonnonmullistuksia. Tässä toinen lainaus TA:n sivustolta, jonka voisi jokainen lukaista ennen peliverkkareidensa repimistä:

There's been much worldwide publicity about Super Typhoon Haiyan/ Yolanda.
In the short term, for the next few days, there will continue to be cancelled or delayed flights, a cleanup in affected cities and towns (such as Tacloban, Leyte and Guinan, Samar), loss of communications or power (as TA member leftovertoo has reported), many families without access to their homes (particularly in parts of Visayas) and sad events such as funerals (which I hope are restricted to the publicly reported thus far three fatalities).
This is all serious and none should be dismissed.

However, Philippines is used to natural disasters and will recover. Companies such as San Miguel are already planning rebuilding assistance for the Catholic churches severley damaged in the recent Bohol earthquake, a previous incident to the super typhoon. The Bohol islanders have expressed gratitude even though many homes were damaged. That's an example of fighting spirit, not that one ever wants to trivialise such difficult events.

If you are thinking of holidaying in Philippines but have yet to book flights or accommodation, my suggestion would be to go ahead and book with confidence.

It would be very unusual for typhoons to continue to strike Philippines or other nearby countries at Christmas (although Davao had an early December such event not so long ago).
The weather between January and early June is often wonderful in most parts of Philippines: sunny skies, little or no rain, warm to hot and lower humidity than in months such as September.

You will have a great time, but the sunniest smiles of all will be on the faces of Filipinos with whom you interact, particularly outside the largest cities.

Mua suuresti ärsyttää tuo uutisointityyli, että lainaillaan muiden uutislähteiden julkaisuja ja vaan toistellaan samaa paskaa ilman mitään todellisuuspohjaa (kuten HS lainasi uhriluvun Reutersilta, tämän luvun on tokaissut alunperin Leyten saaren poliisipäällikkö nähdessään tuhot, se ei perustu mihinkään muuhun kuin yhden henkilön tokaisuun). Suomessa siis uutisoidaan jo varmana nakkina, että porukkaa on kuollut tuon kymppitonnin verran, mutta kas kummaa, vielä tänä aamuna Filippiinien hallituksen virallinen death toll oli n. 150 kuollutta ja punainen risti väittää kuolleita olevan "vähintään 1200". Tuntuu, että oikein odotetaan kuolleita olevan noin paljon niin päästäisiin kunnolla mässäilemään aiheella "pahin katastrofi Filippiineillä koskaan ikinä EVEEERR!) 

Lisäksi ottaa pattiin tällaiset uutisoinnit alueelta. Porukka alkaa siis ihan normisti riehumaan ja varastamaan kun tilanne sen sallii. Heitä on nyt näitä uutisia lainatakseni kohdannut "suurin katastrofi koskaan" mutta ensimmäinen asia mikä tulee mieleen on se, että pitää varastaa pesukone? Talo on tuhoutunut, perhe on kuollut, mutta perkele pitää saada nyt uus tv kun on mahkuja. Myös ATM-automaattien ryöstöistä uutisoidaan. Uutisen kommentointiosiossa on hyvin huomautettu, että eipä Japanissa maanjäristyksen ja tsumanin jälkeen alettu ryöstöhommiin vaan kaikki keskittyivät toisten auttamiseen ja odottamiseen.  No, jos ei muuta, niin sitten ainakin saadaan uhriluvut kattoon kun porukka alkaa tappelemaan keskenään.

Näin. Eli tällä hetkellä me ollaan vahvasti menossa Filippiineille. Luulen, että kuukauden aikana tilanne tulee muuttumaan paljon ja on "sääli" jos kaikki peruvat tulemisensa jolloin katastrofin lisäksi myös hiljaisuus turistirintamalla tuo omat ongelmansa. Me ei olla menossa lähellekään tuhoalueita enkä sellaisia todellakaan haluaisi nähdä. Tässä hommassa pitää nyt pitää mittakaava hanskassa. Jos Suomessa tulvii Helsingissä niin ei ketään Rovaniemellä kiinnosta perseenreijän vertaa. Joten tän jutun voi ajatella samalla lailla, hengittää syvään ja tarkkailla tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!