maanantai 2. joulukuuta 2013

Good morning Vietnam!

Kusetus alkaa jo lentokentällä taksia varatessa, kadulla tööttäilevät miljoonat mopot ja muutama auto kilpaa ja ajoneuvon keskinopeus on pyörien määrästä riippumatta 35km/h. Kyllä, olemme Vietnamissa! Meidän viimeisin Air Asian lento toi meidän Hanoihin, Vietnamin pääkapunkiin. Vietnamissa meidän on tarkoitus viettää 2,5 viikkoa ja lento Filippiinelle on 12.12.

Koska mun yleensä saksalaisetkin hämmennyksiin saattavat järjestelytaidot pettivät tällä kertaa, en muistanut, että suomipassilla saa tulla Vietnamiin ilman viisumia vain 2 viikoksi. Jouduimme siis pulittamaan mukavat 35 euroa viisumeista 3 päivän vuoksi. Välillä kyllä voisi hutmaista itseään pesäpallomailalla päähän... Hankimme Visa on Arrivalin täyttämällä hakemukset netissä ja maksamalla käsittelymaksun etukäteen (kyseisellä firmalla 18$/2hlö). Saimme visapäätöksen kahdessa päivässä ja tulostettiin se visahakemusten kanssa ennen lentoamme. Saavuttuamme Hanoihin käveltiin Visa on Arrival-tiskille (näkyy vasemmalla ennen passintarkastukseen menoa), annoimme passit, täytetyt lomakkeet ja passikuvat virkailijoille ja maksoimme visat seuraavalla luukulla. Yhden kuukauden single entry-visa maksoi 45 USD ja nyt on taas uusi tarra koristamassa passin sivuja.
Sulautuja
Hotellimme sijaitsi vanhan korttelin sisällä, mutta tottakai juuri siinä osassa josta piti jo reippailla ruokapaikoille (lucky we!). Olimme Hanoissa 4 päivää ja voitaneen sanoa, että koko aika meni jo pelkästään näillä piskuisilla kaduilla. Ravintola, jonka näimme kävellessä sen ohi oli kummasti kadonnut kun seuraavan kerran lähdettiin sitä nälkäisenä metsästämään ja joka kerta kioskin paikantaminen oli puhdasta tuuripeliä, joka tapahtui vain kulkemalla katuja ristiin rastiin ja toivomalla vesimyyntipisteiden ilmestymistä näköpiiriin.

Vanhan korttelin historia venyy aina tuhannen vuoden taakse ja nimensä "36 vanhaa katua" juontaa juurensa ajasta, jolloin artesaanit muuttivat alueelle ja kerääntyivät saman kadun varteen tarjoamaan taitojaan ja palveluitaan. Katuja on oikeasti enemmän ja 36. on ajateltu merkitsevän kiltojen määrää joita alueelle syntyi 1400-luvulla. Mekin siis kävelimme, tai pikemmin sipsutimme kiitos vilkkaan liikenteen ja hullujen mopojen, muun muassa lakkapuuhuonekalukadulla, bambukeppikadulla, teippikadulla, joulukoristekadulla (mitä tälle tapahtuu joulun jälkeen?) ja vaatekadulla. Suurin turismos-esiintymä sijaitsi näköhavaintojen perusteella Ngo Huyen-kadulla ja sen ympäristössä St. Joseph´s katedraalin lähellä. Siellä oli eniten matkajärjestäjiä ja ravintoloita. Meidän hotelli oli vähän kauempana...
Meillä oli nyt hieman henkisiä vaikeuksia Hanoissa ollessa. Syynä saattaa olla oma 3 kuukauden matkustamisen rajapyykki ja Juusolla taas kahden kuukauden. Pientä koti-ikävää ilmassa, itsellä mieli vielä länsimaisen elämän ympärillä (se oli niin helppoaaaaahh....). Jotenkin kaikki negatiiviset asiat iski kunnolla naamariin täällä ja muistin samoja juttuja viime vuoden reissulta. Mietin siis hyvin paljon, että miksi hitossa mä valitsin tänne oloon 2,5 viikkoa? Juuso selkeästi mietti jotain samansuuntaista, ainakin ilmeestä päätellen. Kaikki huijausyritykset ärsytti, liikenteen melu ja saasteinen ilma sai olon todella väsyneeksi ja kurkun kipeäksi eikä kauppojen poissaolo auttanut yhtään. Me siis jouduttiin oikeasti ensimmäisenä päivänä metsästämään vettä pienten kujien seasta kun ei minkäänlaista minimarttia meinannut tulla vastaan. Tuntui, että kaikki energia meni siihen, että kaksi kertaa päivässä piti löytää sopiva ruokapaikka ja kioski. Kulttuurishokki puhalsi  kyllä täydellä höökillä kun juomaveden sijaan törmäsi paistettaviin sammakoihin.

Oli kyllä hienojakin hetkiä ja oivalluksia, mutta päällimmäiseksi kuitenkin jäi sellanen olo että äkkiä poooois. Yksi syy, joka vauhditti lähtöä, oli ilmasto. Täällä meinaan oli tulossa talvi eikä kukaan kertonut sitä meille! Elin jotenkin siinä uskossa, että täällä on lämmintä myös talvella (lisää näitä hyviä virheitä reissusuunnitelmassa). Meidän Sapaan meneminenkin kariutui säähän, siellä kun olisi vielä kylmempää näin joulukuun alussa. Tehtiin reissu Halong Baylle (kyyylmä!) jossa yövyttiin laivassa ja palattiin vielä yhdeksi yöksi Hanoihin ennen matkustamista etelään parempien lämpöjen ja fiilisten perässä.


Onko kellään muulla ollut sellaisia maita tai paikkoja jonne on odottanut pääsevänsä, mutta perillä ollessa kokenut jonkin asteista pettymystä/hämmennystä?6 kommenttia:

 1. Vitsit on ihana lukea blogeja Aasiassa reissaajilta :) Mutta siis, tuttu tunne tuo Idän Ahdistus joka välillä iskee kun mielessä pyörii länsimaiset mukavuudet. Mulla oli sama fiilis saapuessani ensimmäisen kerran Delhiin, olin jo lähteä takaisin Helsinkiin ensimmäisenä iltana. Onneksi jäin, sillä Intia vei lopulta aivan mennessään :) Aasia on ihana, mutta se välillä "syö ihmistä" koska se on niin in your face!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä niin totta! Aasiaa ei pääse välttämättä pakoon minnekään ja sitten se on vain kohdattava silmästä silmään. Kun on väsynyt, nukkavieru ja koti-ikävä niin saattaa Aasia ottaa pidemmän korren. Sitten vaan uutta yritystä kehiin.
   Voi myös olla, ettei joku maa vain ole oma juttu. Ainakin nämä Kaakkois-Aasian maat jakavat ihmisten mielipiteitä. Jotkut sanovat "ei enää koskaan!" Vietnamille, toiset Cambodialle ja kolmannet Laosille. Ja niitä neljänsiä ei saa Thaimaahan kirveelläkään. Ainakin teoriatasolla haluaisin muodostaa mielipiteeni maista rauhassa ja "antaa myös toisen" mahdollisuuden eikä heti torpata parin huonon päivän perusteella. Käytännössä se sitten saattaakin olla hieman hankalaa kun naama kurtulla vaan lähtee pakoon :D

   Jostain kumman syystä Saigon ei tunnu niin ahdistavalta paikalta ja ollaan tänne jumahdettu ihan tyytyväisinä. Täällä kyllä on vähän turistimpi meininki ja enemmän kaikkea tarjontaa köh köh köh... :)

   Poista
 2. Saigon ON paljon kivempi kun Hanoi! Ja SGN:ssä ihmiset on oikeesti mukavampia, sitä mieltä on mun mieskin ja monet muutkin "etelä-vietnamilaiset".. vaik nha trang onkin aika keskellä ;) Mut ihan oikeesti, siis Hanoissa muakin on huijattu ja vedätetty kyl niin pahasti, mut muualla en sit juurikaan oo siihen törmännyt. ja stevekin sanoo ettei mielellään lähde hanoihin kun siellä sit muualla tulleita katotaan pahasti jne, mitä sillä sitten tarkottaakin. kai siinä sitten vielä jotain sodan aikaista on kuitenkin pinnan alla. tiedä häntä. saigonissa ollaan kyl ehkä myös enemmän totuttu turisteihin, et siitäkin syystä siellä on helpompi olla, ja sieltä löytyy myös niitä pikku kauppoja ja muita :)

  Mä oon kyl niin tyytyväinen et annoin thaimaalle toisen mahiksen :D tykästyin meinaan oikeesti bangkokiin ja on nyt ollut kyllä vähän ikävä sinne... joskaan edelleenkään en enää ikinä lähtis phukettiin, phi phille enkä pattayalle. :D mut onpahan tullut käytyä! mut joo pointti tais olla et ei joka paikasta tartte kaikkien tykätäkään :)

  puuh luin taas sun juttuja ties kuinka monta putkeen enkä enää muista mitä kaikkee piti kirjotella! mulla on ihan sairas kiire koulun, opparin, harjottelun ja muiden hommien kans ettei ehi netissäkään juuri muuta ku kännykällä piipahtaa feissarissa, boring! mut toisaalta on sit kiva lukee teidän reissutarinoita kerralla het enemmän, kyl mää siis täällä käyn aina kun vaan ehdin! :)

  hauskaa reissun jatkoa ja tsemppiä sinne bangkokiin sitten! oops en oo muuten tainnut vastata sulle fb:ssä viimesimpään viestiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heei, ihana kun kerkesit vastaamaan! :)
   Ja mekin ollaan hieman mietitty tuota, että onko sota voinut vaikuttaa tämmöseen ja kyllähän se varmasti on. Meillä on ainakin täällä saigonissa nyt jotenkin miljoona kertaa helpompi "olla". Ehkä tästä ottaa opiksi sen, että Vietnamissa jos vielä matkustelee niin pysyttelee etelässä :P

   Tsemppejä kiireisiin! Kyllä se sit helpottaa, pikkuhiljaa :)

   Poista
 3. Lokakuussa Hanoi ja Sapa olivat mainioita paikkoja, kun kelit suosi. Missähän päin mahdoitte asua, ainakin meidän hotellin vieressä oli kauppoja ja ravintoloita liiankin kanssa. Sieltä lentokentältä pääsee paikallisbussilla keskustaan eikä maksa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meijän hotla oli vanhan kaupungin pohjoisosassa. Kun käppäiltiin alueella niin huomattiin, että sinne etelän suuntaan, katedraalin lähelle oli muodostunut sellainen turistien alue, missä näytti olevan vähän enemmän kaikkea. Enkä tiedä miksi me ei löydetty mitään ravintoloita, ehkä se kuuluisa kermaperseys vaivasi :D Sillä ravintolana tarkoitan sitten tietenkin jotain muuta kuin katukeittiötä ja kanankoipikeittoa ja kauppa on taasen jotain muuta kuin kikkari missä myydään lämmintä limsaa ;)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!