keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Hanoin nähtävyydet


Tai oikeastaan nähtävyydet Old Quaterin hujakoilla minne me munkkipossut jaksoimme kävellä meidän neljän päivän aikana. Nähtäväähän olisi miljoonasti enemmän niinkuin kaikissa suurissa kaupungeissa, mutta me haluttiin pitäytyä kävelymatkan päässä hotellista ja ottaa rennosti nähtävyyksien suhteen ettei sitten niiden takia alkaisi potuttaa vielä enemmän.

Punainen silta Hoan Kiem- järven rannalla

"Miekkajärvi" sijaitsee vanhan korttelialueen eteläpäässä. Järven pohjoisessa päässä on tunnettu Ngoc Sonin temppeli, jonne pääsee punaista siltaa pitkin.  Lonely Planetissa sen sanotaan olevan kenties yksi vierailummista temppeleistä Hanoissa ja meidänkin sinne mentäessä paikka kuhisi muita ihmisiä. Tyydyimme valokuvaamaan siltaa maista emmekä lähteneet saarelle ollenkaan. Järven ympäristö on muutenkin hyvin miellyttävää aluetta, joka varmasti johtuu sen ympärille tehdyistä leveistä kävelyteistä (tilaa kävellä ilman vaaraa mopon alle jäämisestä!). Myös monet paikalliset tuntuivat nauttivan järven tunnelmasta ja varsinkin iltaisin auringon laskettua paikalle ilmestyi pieni vietnamilaisten armeija jumppaamaan ja juoksemaan.

Sisäänpääsy temppeliin: 10,000 VND (0,33 €)

Hoa Lo - Vankila, "Hanoin Hilton"

Ranskan kolonialismin aikaan rakennus muutettiin vankilaksi, jossa istuivat "patriootit" ja kommunistit ja itsenäisyyden aikaan rikolliset.  Paikka sai lempinimensä Hanoin Hilton kun monia Amerikkalaisia pilotteja pidettiin paikassa vankina Vietnamin sodan aikana. 

Vierailun mielenkiintoisin asia oli se, että päästiin vierailemaan ihan sinne oikeaan paikkaan missä vankeja pidettiin, ei siis mihinkään uudelleen rakennettuun imitaatioon. Siihen kyllä se mielenkiintoisuus sitten jäikin. Koko paikka oli valjastettu täydellisesti kommunistiseen propagandaan missä ensin surkuteltiin vietnamilaisten vankien oloja pahojen ranskalaisten kynsissä ja sen jälkeen näytettiin kuinka mukavat oltavat vallankumouksen jälkeen oli amerikkalaisilla sotilailla. Pelattiin pallopelejä ulkona ja korttia sisällä, yhdessä valokuvassa näytti olevan melkein bileet käynnissä. Harmi vaan kun totuus oli jotain ihan muuta. Tuntui vähän tyhmältä olla "museossa" joka niin röyhkeästi valehtelee tapahtumista. Lähdimme siis ihmetellen pois.

Sisäänpääsy vankilamuseoon: 15,000 VND (0,50 €)


Tran Quoc Pagoda

Hanoin vanhin Pagoda sijaitsee West Lakella parinkymmenen minuutin kävelyn päässä vanhasta korttelista. Myös tämä temppeli on rakennettu järven kupeeseen ja sen alueella sijaitsee myös Bodhi-puu, jonka Intian presidentti lahjoitti Vietnamille vierailullaan vuonna -59. Kyseisen puun mainitaan olevan osa alkuperäisestä Bodh Gaya-puusta, jonka alla Buddha valaistui. Mene ja tiedä! Miljoonista kiinalaisista huolimatta paikalla oli mukavaa käydä, järven keskellä pääsi taas pakoon Hanoin hulinaa ja sai tuoksutella ihmisten sytyttämiä suitsukkeita.

Pääsy temppelialueelle: ilmainen
Boddhi-puu

Waterpuppet-show

Vesinukke-esitykset ovat Vietnamin oma uniikki variaatio käsinukke-esityksistä ja juontavat juurensa jo tuhannen vuoden taakse. Esitykset esitetään vyötärön korkuisessa vesialtaassa puisilla lakatuilla nukeilla. Aikoinaan riisipeltojen tulviessa nukke-esityksiä pidettiin kyläläisten toimesta vedessä. Perinteinen vietnamilainen musiikki täydentää esityksen ja laulajat laulavat nukkejen esittämää tarinaa.

Käytiin katsomassa vesinukke-esitystä Hoan Kiem-järven länsipäässä sijaitsevassa teatterissa Le Thai To-kadulla. Teatteri oli mukavan pieni ja penkeistä ehkä 25% varattuja kello 17 näytöksessä. Esitys yllätti meidät ihan täysin ja oli ehkä se kaikista kivoin ja muistettavin tapahtuma Hanoissa. Tykättiin todella paljon esityksen musiikista, jota teatteriväki soitti esityksessä sekä lauluista. Oon aina lämmennyt esimerkiksi kiinalaisten elokuvien musiikille ja tämä oli hieman sen tyylistä, todella kaunista ja hieman surumielistä huiluineen. Myös vesinukkejen liikuttelu oli todella taidokasta ja itsellä meni hetki tajuta miten niitä edes liikutellaan. Ei ole kyllä helppoa hommaa sekään, nuket saattavat meinaan painaa jopa 15 kg.

Tunnin esitys: 100,000 VND (3,5 €)

2 kommenttia:

 1. Luin tuossa toissayönä blogiasi ainakin kuukauden taaksepäin jetlagista kärsiessäni, kännykällä oli hankala kommentoida, joten se jäi tekemättä. Halusin kuitenkin kertoa, että mun mielestä on ihan mahtavaa miten aidosti kerrot ja kuvailet matkan kulkua, niin hyvässä kuin pahassakin :) Juttujasi on mielenkiintoista lukea, vaikkei Aasia ihan mun top 10 matkakohteisiin kuulukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentista! :) Mukavaa, että viihdyit turinoineni ääressä.
   Ainakaan meillä tää meno ei kovin jetsettiä ole ja välillä ketuttaa, niin hyvä sekin on jakaa ettei kaverit suomessa tuu liian kateellisiksi (hee hee hee!).

   Poista

Nyt sitä kommenttia!