maanantai 16. joulukuuta 2013

Vietnamin miljoonat ja minne ne hävisivät

Täällä Palawanin saarella ollaan nyt vietetty nelisen päivää ja aika kuluu taas kuin siivillä, vaikka tekemistä on biitseily jaaaa... biitseily! Vielä viimeinen postaus Vietnamista ennenkuin voidaan keskittyä täysillä tähän vielä suurelle yleisölle hieman tuntemattomana matkakohteena pysyvän Filippiinien antiin. 

Vietnamissa oleskelimme yhteensä 17 päivää. Juuri sain tehtyä laskelmat siellä syntyneistä kuluista ja täytyy sanoa, olen hieman järkyttynyt. Rahaa meni aivan älyttömästi vaikka elohetkellä tuntui, että olimme hyvinkin säästäväisiä ja kun emme tehneet mitään. Pienistä puroista kasvoi kuitenkin suurempi joki ja se joki huuhtaisi menemään taas oman lohkonsa matkabudjetista. (Sain onneksi vähennettyä satasen pois alkuperäisestä laskelmasta, kun oli tullut pieni laskuvirhe, tosin ei tuo 300e/vko kuitenkaan matala ole jos miettii, että kuukauden ololla saisi kusemaan yhteen maailman halvimmista maista 1200 e!)

Kulujemme erittely:

- Asuminen 120,70 €
- Liikkuminen 76 €
- Syöminen 170,30 €
- Ostokset 67,47 €
- Nähtävyydet 125 €
- Pankion nostopalkkiot 17,55 €
- 30 pvän viisumi 35 €

YHTEENSÄ 612 €
(Holy shit!)
Asuminen

Hanoissa meidän hotelli kustansi 25 dollaria yöltä ja taas Saigonissa 15 (10 €) dollaria. Noilla hinnoilla saa todella mukavan ja siistin huoneen ilmastoinnilla, kunnon suihkuvessalla lämpimän veden kera, jääkaapin ja wifin. Hanoissa meillä oli myös aamupala mukana ja se oli oikeasti hyvä. Hinnat ovat tainneet nousta, sillä kävimme Saigonissa kysymässä viime vuonna käytetystä guesthousesta huonetta, niin se maksoi 16 dollaria kun taas 2012 se oli 4 dollaria/naama. Nousua siis tuplamäärä. Hostellit, jotka mainosti halpoja huoneita, näytti ennemmin autokorjaamoilta kuin hotelleilta, joten niihin meillä ei ollut haluja mennä. Siistin huoneen sai 12-20 dollarilla yö. 

Sellasia hyviä hotellialueita olivat Hanoissa vanhan korttelin (Old Quarter) alue, varsinkin katedraalin ympäristö ja Saigonissa taas District 1:ssä sijaitse Bui Vienin katu.

Liikkuminen

Me liikuttiin muuten kävellen, mutta lentokenttäkuljetuksista pulitimme sitten niitä ihania kiskurihintoja. Hanoissa "pitäisi" saada taksin keskustaan 10 dollarilla (me saatiin 22 $) ja Saigonissa 5-7 $ (me maksettiin 10). Liikkumiseen on lisättynä myös meidän n. 50 e lento Hanoista Saigoniin.

Syöminen

Koska me ei samaistuttu sitten yhtään noihin paikallisten katuvarsiravintoloihin, me käytiin syömässä niissä oikeissa ravintoloissa. Mä en tiedä yhtään mikä siinä on, että Thaimaassa voin syödä mistä tahansa kikkarista ostettua ruokaa, mutta tuolla ei tullut mieleenkään ostaa mitään. Muutenkin Vietnamilainen ruoka oli itselleni (jälleen) pettymys: Pho on jopa mulle mautonta nuudelikeittoa, kevätrullat eivät maistuneet hyviltä (paitsi ne jotka tehtiin itse Halong Bayssa), paikallinen lätty ei saanut makuhermojani kutkuttelemaan ja joka kadulla myytäviä patonkeja ja niiden sisälle tungettavia kuumassa auringossa seisseitä makkaroita oli mahdotonta edes harkita. Pyydän anteeksi, mutta minä ja Vietnamin ruoka emme kohdanneet toisiamme tälläkään kertaa. Lisäksi täytyy sanoa, että täällä ei kannata tehdä sitä virhettä (jonka oon ite tehnyt useasti), että tilaisi Thaimaasta niin tuttua fried ricea. Voi tulla meinaan itku!

Jotain osviittaa ruokakustannuksista:

- Limutölkki kioskista/kaupasta 9000-12000 VND (0,30 €)
- Hedelmämyyjän hedelmälautanen 20 000 VND (0,70 €)
- Aamupalamunakas ja banaanipirtelö 60 000 VND ( 2,20 €)
- Ka lja ravintolasta 10 000-20 000 VND ( 0,3-0,7 €)
- Ruoka siistissä ravintolassa turrealueella 80 000-100 000 VND (3-3,5 €)
- Keskikokoinen (25 cm) Pizza 150 000 VND ( 5,40 €)
 


Ostokset

Vietnamissa tuli ostettua muutama trikoopusero hintaan 70 000 VND/kpl (2,2 €) Hanoissa, pari Superdryn "aitokopio" toppia Saigonissa hintaan 140 000 VND/kpl (4,5 €), Niken juoksushortsit hintaan 5 € ja The North Face:n ulkoilutakki hintaan 600 000 VND (21 €, Juuson maksoi taas 17 €). Ihan perkeleesti meni rahaa joulukorttien lähetykseen Suomeen, kirjekuorellinen kortti  kustansi meinaan 45 000 VND/kpl (ei niin suuri summa, mutta kun postissa meni yhteensä puoli miljoonaa niin alkoi kyllä heikottaa). Koska meitä ei mikään semmonen "turistikrääsä" kiinnosta niin aika monet kaupat täällä sai ohittaa ilman sen suurempia kutkutuksia. Urheiluvaatteita olisi voinut ostaa enemmänkin, niistä kun ei mitään kopio-hommaa edes huomannut ja ne saattoikin olla hyvässä lykyssä aitoja tehtaan tuotteita jotka valmistetaan Vietnamissa.

Nähtävyydet

Suurin summa lurahti Halong Bayn risteilyyn. Muuten Vietnamin museot ovat todella huokeita paikkoja vierailla pääsymaksujen liikkuessa 0,33-0,50 € tienoilla. Laskin nähtävyyksiin myös hieronnan, joka tippeineen tuli kustantamaan 180 000 VND (120 hieronta ja 60 tippi, aika ovelaa taas, vaikka tippiähän ei siis ole pakko maksaa). Oli taas uusi kokemus siinä, että vietnamilainen mies istuu selän päällä ja hieroo karvaisella polvellaan mun niskaa. MM-mmm! Hieronta on "ihan kiva" kokemus, mutta ei sillä mitään lihaksia saa auki, valitettavasti.

Pankin nostopalkkiot

Jostain kumman syystä automaateissa oli aina 2 miljoonan nostoraja. Tämän ihanuuden vuoksi pystyttiin nostamaan aina vain 70 € pihalle ja joka kerta napsahti 3,80 € nostopalkkiot päälle. Halpaa makkaraa! Suomesta matkustavan ei tarvitse kärsiä tästä ongelmasta jos käteistä on mukana tarpeeksi, ottakaahan tämä siis huomioon Vietnamiin mentäessä.

Viisumi

Suomalainen ei tarvitse viisumia Vietnamiin jos reissu kestää maksimissaan 2 viikkoa. Koska me fiksut otettiin reissun pituudeksi 17 päivää oli meidän hankittava 30 päivän viisumi maahan tultaessa. 
-Kuvat teille tarjosi Juuson kamera-

4 kommenttia:

 1. Nuo nostorajoitukset ovat matkailijoille hieman ärsyttäviä vaikka ymmärrän, että ei se kivaa kellekään ole jos automaatti on tyhjillään. Kivaa vain nostaa rahaa monta kertaa peräkanaan ja maksaa jokaisesta prosentteja nostomaksuja. Viimeksi Malesiassa ja Indonesiassa kirosin juuri sitä, ettei otettu Suomesta kuin joitakin kymppejä euroja mukaan, koska vaihtaminen olisi ollut paljon kannattavampaa.

  Tosin onpahan noissa nostomaksuissa sentään se "vakuutus", ettei rahat sitten huku kun nostaa tarpeen mukaan. Mutta silti luulisi, että nykyaikana olisi nuokin halvempia! Olemme nyt Espanjassa ja nostettiin muutaman kerran rahaa S-pankista. Sen jälkeen kun kävin verkkopankissa katsomassa, että he veloittavat täälläkin, EUROOPAN SISÄLLÄ, euroalueella, useampia euroja nostomaksuja niin vaihdettiin rahan nostamiset Danske bankkiin.

  Joskus sitä menee rahaa enemmän, joskus vähemmän. On kyllä hyvä pitää kirjaa tällä lailla kuluistaan niin näkee ainakin mihin ne rahat ovat menneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä filippiineillä on vielä tarkemmat rajoitukset ja eniten näissä rajoituksissa ehkä harmittaa se, että jos tietoa on huonosti saatavilla, saattaa matkustaja yllättyä ikävästi. Itse koitin googletella ja kysellä foorumilla, mutta laihoin tuloksin niin sitten piti vaan luottaa siihen, että saadaan rahaa jostain. Täällä kun on laadittu päiväkohtainen maksiminostoraja eli niitä nostoja ei voi tehdä kuin tiettyyn summaan asti ja sitten ptiää odottaa 24 h. Me kun oltiin tulossa tänne El Nidoon niin täällä ei taas ole pankkiautomaattia ollenkaan. Meidän piti siis jostain saada 2 vkon rahat ja se päivänostoraja oli juuri sopivasti 360e kun oltais haluttu molemmat 500e. Säätöö säätöö :)

   Mä oon tällainen kontrollirotta niin pakko pitää kirjaa kuluistaan vaikka eihän niille menoille paljon mtään voi sitten jälkikäteen. Ei sillä taivastelulla saa rahojaan takaisin :P Tosin ehkä kuitenkin jatkan samalla linjalla, Juuso vaan maksaa ja sitten kun luottokorttilasku tulee niin sen määrä kouraisee sydäntä vielä enemmän kuin tää oma tyyli.

   Poista
  2. Se on juuri mielenkiintoinen juttu kun listaat kuluja jälkikäteen! Antaa meille tuleville reissaajille osviittaa, paljonko rahaa pitää pulittaa :) Kiitos!

   Poista
  3. Heippa ja kiitos kommentista! :) Hienoa, että näistä on hyötyä! Välillä rahajutut tuntuu kauheilta salaisuuksilta ja oma missioni on ollut näyttää, paljon sitä rahaa oikeasti kuluu sekä myös sen, ettei sitä tarvitse välttämättä kulua paljoa!

   Poista

Nyt sitä kommenttia!