keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Opiskelua ABACissa: kurssini vaihdossa

Nyt kun ensimmäinen kokonainen viikko opiskelua on takana, sopivasti tiistaina heh, voisin hieman availla valitsemiani kursseja ja niiden sisältöjä sekä alkufiiliksiä opiskelusta Bangkokissa kansainvälisessä yliopistossa.

Ensinnäkin pitää todeta, että Tamkin vaihtoraportit, joissa osassa naureskellaan opettajien ja oppilaiden kielitaidolle ja sellaiselle yleismaalliselle ymmärryksen tasolle saavat multa megapeukutuksen alaspäin. Jos ei koskaan ole kuullut muita aksentteja kuin Suomen, niin ehkä sitten saattaa aasialainen ääntämys hämmentää, mutta ei se nyt niin epäselvää ole, mur! En tiedä riippuuko tämä täysin kursseista ja omieni kanssa sain voittavan arvan tässä suhteessa, mutta niin opettajat kuin oppilaat vaikuttavat erittäin päteviltä. Tottakai joukossa on niitä ujoja ja laiskoja tyyppejä joita ei saa avaamaan suutaan edes pakolla, mutta muuten tunneilla on kyllä tarkkaavainen meininki päällä ja oppilaat ovat paljon rohkeampia vastailemaan kuin koskaan olin aatellutkaan kun ottaa huomion thaikulttuurin ja kasvojen menettämisen pelon. Sitä on itse istunut ennemmin tuppisuuna koulussa kun tuntuu, että vieläkin on ihan hukassa oppiaineiden, materiaalien ja englannin kielen kanssa!

Onnistuin valitsemaan sellaiset kurssit, joita voisi kombona nimittää "sama mies, eri verkkarit" kursseiksi. Kaikissa pyöritään samojen aiheiden ympärillä keskittyen kansainvälisyyteen, kommunikaatioon ja kulttuureihin ja ne on juuri niitä aiheita jotka kiinnostavatkin. Olen siis tyytyväinen, vaikka samalla nämä kurssit kyllä nyt meinaavat ryhmätöitä ryhmätöiden perään. Tulossa on siis neljä hyvinkin haastavaa projektia joita kaikkia voidaan verrata Tamkin lopputyön kokoisiksi projekteiksi. 

Koska aineiden pohjana on iki-ihana markkinointi ja "hallinta", on aiheet peruskauraa Tamkin jäljiltä. Näillä kursseilla niihin lisätään sitten se kansainvälinen kerros. Kurssit vaikuttavat tällä hetkellä myös siksi mielenkiintoisilta, että näissä aiheissa liikuttaessa ei enää pyöritä vain liiketalouden parissa vaan eksytään myös kulttuuri-, yhteiskunta- ja sosiaalitieteiden pariin. Ja tämä käy enemmän kuin hyvin.
INTERNATIONAL MARKETING COMMUNICATIONS
Maanantaisin 9.30-12

Opettajana ainakin nuorelta näyttävä thainainen, joka on ollut monissa kansainvälisissä firmoissa töissä. Kurssin avainteemana on mainonta (promotion) IMC:n (integrated marketing communications)  parissa.  Tarkoituksena laatia kansainväliselle yritykselle markkinointisuunnitelma käyttäen mainonta mixin eri osa-alueita. Ryhmätyö koskee samaa aihetta, laadimme thaimaalaiselle tuotteelle markkinointisuunnitelman toiseen maahan. Opettaja on rento ja kertoo luennoilla paljon esimerkkejä omasta ja ystäviensä työhistoriasta ja on entinen ABAC-oppilas.

INTERNATIONAL MANAGEMENT
Maanantaisin 12-15

Tällä kurssilla käydään läpi mitä kansainvälisille markkinoille lähtevän yrityksen pitää ottaa huomioon laajentaessaan liiketoiminta-aluettaan johonkin toiseen maahan. Täällä ryhmätöinä on annetun casen tekeminen josta seuraa väittely (tämä on vielä hieman hämärän peitossa) sekä 20 sivuisen raportin laatiminen SME-yrityksestä (pieni/keskisuuri yritys) kunnon analyyseineen, joka laajenee Thaimaahan sekä toiseen maahan (esim. Intia tai Etelä-Korea). Paljon opiskelua ja analysointia maista, tuotteesta ja eri mahdollisuuksista. Heh heh... Opettaja on hieman hömelön oloinen, ei niin organisoitunut keski-ikäinen thainainen. Kivaa siinä mielessä, että rento meininki ja vitsit on taattu, mutta haastavaa kun ei oikein kukaan ole kärryillä näiden ryhmätöiden kanssa vielä.
GLOBAL MARKETING
Tiistaisin 9-12

Kurssi on nimensä mukaisesti maailmanlaajuista markkinointia jossa termistön ja käsitteiden lisäksi tutustutaan markkinointiympäristöön, säädöksiin, maailmanlaajuisille markkinoineille menemisen toimintamalleja ja strategisia elementtejä, globaalia markkinointiviestintää ja muuta yhtä hullunhauskaa ja tottakai thai-näkökulmasta. Ryhmätyönä jonkun vähintään kahdessa eri maassa toimivan yrityksen syväanalyysi. Tällä kurssilla on vastavalmistuneelta haiskahtava nuori thaimies opettajana. Hän kuitenkin luennoi omin sanoin eikä lue powariesitystään, joten tällä kurssilla kynät sauhuavat muistiinpanoja tehdessä. Tyypillä on myös "mielenkiintoinen" keino jakaa lisäpisteitä opiskelijoille antamassa sinisiä palkintolappusia oikeista vastauksista ja tunnin päätteeksi nämä sitten kirjataan läsnäolovihkoon...

COMPARATIVE MANAGEMENT
Tiistaisin 12-15

Kurssilla käsitellään kulttuuria, mistä se muodostuu ja kuinka se vaikuttaa kansainvälisesti toimivien yritysten toimintatapoihin. Suuri ryhmätyö on vielä kertomatta, mutta tunneilla näköjään luennon lopuksi tulee aina pieni "quiz" käsitellystä aiheesta, joka myös arvostellaan. Opettajana keski-ikäinen intialainen nainen, jolla on aivan älyttömän hyvä luentotyyli: selkeä ääntämys ja mukaansa tempaava kerrontaa ja paljon huumoria. Vastakohtana kyllä sitten äärimmäinen tiukkuus sääntöjen suhteen, itse sain heti ensimmäisten  minuuttien aikana (mielestäni tunti ei ollut vielä alkanut virallisesti) huutia omenan syömisestä ja kännykkään koskemisesta. Opiskelijat, jotka tulivat myöhässä tunnille saivat hyvin kuollettavia kommentteja osakseen.

Vaikka omaan silmään meno vaikuttaa välillä aika sotilasmaiselta käskyttämis/pakottamiselta (meille on kylläkin jo sanottu, että Thaimaassa opetustyyli on military-based, että mitä muutakaan voi odottaa), mutta ehkäpä täällä sen on todettu olevan ainoa keino saada opiskelijat tekemään mitään. Jos kaikki olisi vain itsestä kiinni, saattaisi monen opiskelut jäädä siihen. Itseä tämä kyllä hieman riepoo kun pelkästään Tamkin opetustyyli sai jo peliverkkarit ratkeamaan, mutta nyt on vaan pakko sopeutua hommaan mukaan. Katsotaan miten opiskelut etenee kevään aikana.

10 kommenttia:

 1. Tsemppiä opiskeluun, sinne ei vissiin lähetty vaan laiskottelemaan! Toi markkinointimix-homma kuulosti aika mielenkiintoiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooh, kyllä tää näköjään näillä kahellakin päivällä aika haastavaa tulee olemaan :D Pitää yrittää muistaa nauttia siitä vapaa-ajastakin, mulla se niin helposti menee sellaseksi suorittamiseksi ja sitten istun kaiket päivät nenä kirjassa kiinni paniikissa.

   Poista
 2. Kivaa lukea näistä vaihtoon ja opiskeluun liittyvistä jutuista näin seikkaperäisesti! Harmillisen moni vaihdosta bloggaava jättää jutut melko vähälle mitä siihen itse opiskeluun tulee. Joten kiitos näistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muidenkin mielestä on ihan kiva, että kirjoittaa seikkaperäisemmin "tylsistä" jutuista. Kun itse aikoinaan lähdin etsimään informaatiota vaihto-opiskelusta niin hyyyyvin monet blogit, kuten sanoit, olivat aika yleismaallisia ja valitettavasti myös jäivät aina vähän kesken sen parin ensimmäisen postauksen jälkeen. Kun jostain aiheesta on kiinnostunut niin siitä haluaa lukea kaiken! :D

   Poista
  2. Niin haluaakin! Itsellä on ehkä kanssa vaihto edessä jossain kohtaa, ei varmaankaan Thaimaassa (vaikka sinne mielelläni lähtisinkin), mutta silti kiva lukea koulujuttuja sieltäkin suunnalta! Ja nämä koulujutut menee kuitenkin hyvin niiden varsinaisten matkapostausten sekaan, joita on tietenkin myös todella kiva lukea :). Tykkään sun kirjoitustyylistä kun kirjoitat selkeästi ja juurikin näitä sun postauksia!

   Poista
  3. Voi kiitoksia! Jos ei muuta niin näön vuoksi pitää keskittyä myös koulujuttuihin kun sehän on se pääasia mitä tänne tultiin tekemään. Eiku... :D

   Onko itselläsi jo mitään ns. listaa vaihtoehdoista jonne voisit hakea vaihtoon?

   Poista
  4. Vielä on vähän selvityksen alla, mutta ainakin Hong Kongiin, Shanghaihin ja Singaporeen voisin hakea. Näistä eniten kiinnostaisi Hong Kong. Mutta olen vähän pettynyt, että ensisijaisia paikkoja on niin vähän, jostain syystä oletin, että niitä olisi paljon enemmän (opiskelen JAMKissa). Mutta ehkä hyväkin, ettei vaihtoehtoja ole liian montaa, niin helpompaa päättää minne hakee :D

   Oliko TAMKissa paljon valinnanvaraa?

   Poista
  5. Oo! Hong Kong olisi kyllä hyvä! Itken juuri hieman sisäisesti kun tuli ilmoitus koululta maailman siisteimpään harjoittelupaikkaan Honkkarissa, mut se olisi nyt keväällä. Jolloin olen vaihdossa. Ei mee tasan nallekarkit :D

   Mitä meinaat ensisijaisella paikalla, koitin miettiä mitä se meinaisi, muttei tule yhtään mieleen (ainakaan tamkissa ei puhuta ensisijaisista)? Tamkissa tuntuu olevan pääpainoitus kansainvälisyydessä tuonne Euroopan suuntaan, mikä tottakai kaikkia aasiasta kiinnostuneita kohtaan on mälsää, sillä paikkoja aasiaan on sitten yhteensä joku 20. Yleensä yliopistot otti 2 hlöä aina sisään.

   Meillä Aasian suunnalla oli vaihtoehtona kaksi koulua Bangkokista, 2 Japanista, 7 (!!) Koreasta ja yksi Malesiasta. Näistä vielä muutamat on vain tekniikan opiskelijoille eli joo, eipä niitä montaa ole. Amerikkaan pääsee vain yksi opiskelija vuodessa joten se on jo samanlainen voitto kuin lotossa 7 oikein jos tuon paikan saa.

   Tamkissahan ei enää ole vuodesta 2011 free mover-vaihdot olleet mahdollisia, joten omia mahkujaan johkin tiettyyn paikkaan ei voi varmistaa edes suurella setelitukulla. Tästä olen aiemmin itkenyt tänne blogiin kun omaan silmään ja korvaan kuulostaa niin taantumukselliselta toiminnalta.

   Poista
  6. Ensisijaisella tarkoitin siis sitä, että ensin pitäisi hakea niihin kouluihin (tai laittaa ainakin joku niistä mukaan), jotka tarjoaa oman alan koulutusta ja kursseja. Eli vaikka JAMKillakin ns. vaihtokouluja on ihan tarpeeksi eri maissa, niin oman alan paikkoja on vain muutamissa näissä kouluissa. Toki voi siis hakea muuallekin kuin kouluun, jossa omaa alaa ei ole kun kursseja pitäisi kyllä löytyä, mutta niihin ei ole etusijalla ja joihinkin otetaan vain esim. sosiaalialan opiskelijoita jne.

   En ole kyllä vielä ottanut niin paljoa noista selvää, että millaisilla todennäköisyyksillä sitä pääsisi muuallekin kuin noihin maihin, koska vaihto ei vielä ole ajankohtainen, joten kai sitä tietty voisi hakea muuallekin :). Mutta kuulostaa vain epätodennäköiseltä päästä muualle kun paikkoja on monissa vain muutamia.

   Ja siis tuo ensisijainen on vain oma sanani, pahoittelut siitä :D. Okei, ei sitä TAMKissakaan sitten niin montaa koulua ole listalla. Olen ollut ihan siinä uskossa, että niitä on todella paljon :D. Eurooppaan on JAMKillakin ihan tarpeeksi vaihtoehtoja.

   Poista
  7. Heh, no nyt kun selitit niin ihan päivänselväähän tuo on! xD Tamkissa ei siis saa hakea edes vaihtoon noihin muihin kouluihin vaan se on opiskelijan vastuulla, että hän hakee vain oman alan vaihtokouluihin. Kerran kävikin niin, että tyttö haki johki muualle ja hänet hyväksyttiin ja vasta vähän ennen lähtöä kv-toimisto ilmoitti, että hetkonen, eipäs mennäkään. Koska tästä vaihdosta muodostuu liiketalouden syventävä osio ei siihen saa mitään pitsinnypläystä valita. (hauskaa kun taas täällä on nyt saksalaisia vaihtareita joiden oli PAKKO ottaa muita aineita kuin mitä ne opiskelee omassa yo:ssa jotta se olisi heidän minor-studies).

   Onko teillä jonkinlaista pisteytyssysteemiä hakua varten? Tamkissa saa kerättyä max 5 pistettä heidän määräämistä jutuista ja itse olin aikoinaan aika tyytyväinen itseeni, että jo ensimmäisenä vuotena otin selvää kaikesta sillä mulle jäi aikaa keräillä pisteitä (esim. kv-tuutorinti, aasia-opinnot, maan kieliopinnot). Ei noita missään viikossa saa kun lähtee vasta hakemusta täytteleen. Monilla meijän koulussa jäi pääseminen aasiaan ihan tästä kiinni, ettei heillä ollut yhtäkään pistettä. Meikä sai lopulta 4/5 niin silloinhan voittajan on helppo hymyillä kun aikalailla 100% varmuudella pääsee omaan 1. vaihtoehtoon :)

   Ja siis TAMK on ihan yks mätäkasa, kaikki hehkutus sen kansainvälisyydestä ja vetovoimaisesta opiskeluympäristöstä on vaan täydellistä propagandaa millä opiskelijat saadaan sisään ja sitten tahto mihinkään ylimääräiseen nujerretaan ja koulusta valmistuu sellasia keskitien tradenomeja jotka pääsee töihin palkanlaskijaksi wuhuu. Anteeksi avautuminen, mulla on vieläkin hieman hampaan kolossa näemmä laitosta kohtaan :D

   Mutta jos haet esimerkiksi ensi tammi-helmikuussa vaihtoon niin suosittelen lämpimästi ottamaan selvää koulunne käytännöistä ettei tule myöhemmin ikäviä yllätyksiä, sillä on aika hirveetä, jos vasta loppumetreillä selviää, ettei mitään vaihtoa tulekaan. :)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!