sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Vaihtohakuprosessin viimeiset nipistykset

Nyt on kaksi päivää takana ja olen virallisesti vaihto-opiskelija Assumption Universityssä! Oma mielikuvani tästä alkuprosessista oli ihanan lapsekkaan naiivi "käydään valkkaamassa kurssit ja sitten hengaillaan" joka olikin todellisuudessa yli 10 tunnin pähkäilyä mahdollisista kurssivalinnosta sekä juoksemista facultysta toiseen hoitamassa miljoona pikkukikkareasiaa. En voi muuta sanoa kuin ONNEKSI tulin ajoissa. Osa vaihtareista ei ole vieläkään saapunut vaikka luennot alkaa maanantaina ja eräs ranskalainen tyttö sanoi, että he luulivat luentojen alkavan vasta 13.1. Monet menevät siis myöhässä valitsemaan kursseja enkä edes halua aatella millainen häslinki silloin on päällä.

Tässä asioita, jotka on hyvä hoitaa ajoissa ennen opintojen alkua Assumptionissa:

PAIKALLE LÖYTÄMINEN
Ehkä se tärkein asia jotta pääsee hoitamaan hommia! Itse en löytänyt mitään karttaa yliopiston sivuilta, joten kysyin pääportilla olevilta vartioilta, missä St. Louis Hall sijaitsee. Kansainvälinen toimisto on Hua Markin kampuksella todella piilossa ja ihan ihme paikassa, vastapäätä poikien vessoja!

KURSSIVALINTA
Tämä ei ole niin helppoa kun voisi kuvitella ja itse olin jopa henkisesti varautunut koitokseen Sannan viime vuoden kokemusten perusteella. Silti tehtävä tuntui melkein mahdottomalta. Meitä oli neljä opiskelijaa ja me saatiin kaksi 3 cm paksua faksipaperille tulostettua pinkkaa täynnä pienellä printillä kirjoitettua kurssilistaa joista pitäisi koodien avulla löytää hauamamme. Huomioon piti ottaa muutama seikka:
-Jos haluaa kurssit tietyille päiville, se rajoittaa valikoimaa huomattavasti
- Päiväksi on mahdollista ottaa yksi kurssi aamuksi ja yksi iltapäiväksi. Jos iltapäiväkurssi alkaa vasta 13.30, väliin jää 1,5 h mittainen ruokatauko TAI vaihtoehtoisesti voi yrittää löytää kurssin, joka toimii kahtena päivänä vain 1,5 h kerralla (hankalaa).
- Jokaisella kurssilla on midtermsit ja final examit. MIKÄÄN koe ei saa mennä päällekkäin missään kohtaa. EI IKINÄ.
-Jos haluaa lähteä Suomeen jo aikaisin tai on kiire reissaamaan, pitää ottaa kurssit joiden loppukokeet ovat heti koeviikkojen alussa (final examit loppuvat 15.5)

Thaimaassa on erilainen opintopistejärjestelmä ja riippuen keneltä kysyy, kurssien 3 pistettä vastaa meidän 5-6 pistettä. Eli 5 kurssia on 25-30 op Suomessa. Meinasin itse ottaa varmuuden vuoksi 5 kurssia, mutta niiden sijoittaminen kahdelle päivälle oli liki mahdotonta (sain onnistumaan, mutta sitten kaksi tenttiä meni päällekkäin ja piti aloittaa kurssien kokoaminen alusta). Joten se on 4 kurssia ja saa luvan kelvata Tamkille. Lisäksi meitä neuvottiin ottamaan 3-4 vuoden kursseja, mutta samalla kuitenkin varoteltiin, että 4. vuoden kurssit saattaa olla hankalia, koska niihin on erityiset pääsyvaatimukset joita vaihtarit eivät omien omintojensa kautta välttis täytä. Eli turvallisinta oli pysyä kolmannen vuoden kursseissa, mikä meinasi kurssivalikoiman supistumista entisestään!

Monilla valinnat eivät varmasti olleet ihan niin tukalia kuin itsellä, mutta halusin tosiaan kurssit maanantaille ja tiistaille, näin Thaimaalaisen Songranin eli uuden vuoden aikaan mulla olisi n. 2 viikon yhtämittainen loma :) Toivoin saavani kurssit niin, että voisin jo 7.5 lentää Suomeen ja lukea yliopiston pääsykokeisiin, mutta lopulta nöyrryin ja olen Thaimaassa 15.5 saakka ainakin. Tämä vaikuttaa myös asuntoasioihin, sillä nyt pitää maksaa asunnosta toukokuun vuokra sillä hotellihuonetta ei kahdeksi viikoksi saa mitenkään halvemmalla diilillä.

Itsellä oli ongelmana myös se, että kun kurssien hienot nimet käänsi Suomeksi, tajusi aika nopeasti, että osa kursseista on jo käytynä läpi Tamkissa 1. ja 2. vuotena ja vaikka tänne on tultu tekemään muutakin kuin opiskelemaan, en halunnuut vetää ihan läskiksi koko hommaa ottamalla jotain projektihallinnan peruskurssia, missä opeteltaisiin kalenterin käyttöä. Tuskaisen taistelun jälkeen sain kuin saikin ihan hyvältä kuulostavat kurssit kasaan ja kaikilla on jotain tekemistä kansainvälisyyden ja muiden kulttuurien kanssa. Jes! Koulua tulee olemaan siis ma 9-15 ja ti 9-15. Lisäksi matkustamiseen kuluu aikaa aina n. 1,5 h päivässä.

VALOKUVAUS OPISKELIJAKORTTIA VARTEN

Kansainvälisten asioiden hoitaja, ihana mummu Sam vei meidät kaikki lounaalle (ja maksoi sen!!), jonka jälkeen hän näytti meille koulun lähistöllä sijaitsevan valokuvastudion jossa on mahdollisuus saada tusina yhden tuuman valokuvia itselleen koulupuku päällä 150 bahtilla. Studiolla on paitoja joita voi lainata, joten omaa pukua ei tarvitse olla vielä tässä vaiheessa. 12 valokuvaa tulevat todellakin tarpeeseen, sillä jo tässä parin päivän aikana on tullut jaettua niitä joka puolelle. Opiskelijakortti, joka on kuulemma samalla älykortti (voi maksaa bussikyydit ja tulosteet) ilmestyy meille joskus tulevaisuudessa.

KOULUPUVUN HANKINTA
Kaikissa Thaimaan kouluissa alemman korkeakoulututkinnon suorittajat ja sitä nuoremmat joutuvat pitämään koulupukua. Omasta mielestäni tosi jees niin ei tarvitse ressailla vaatteiden suhteen koulupäivinä. Koulupuvun voi hankkia helposti campuksen kirjakaupasta. Ostin sieltä hameen, puseron, kaksi eri pinssiä, vyön, soljen ja napit hintaan 830 baht eli n. 19 euroa. Jos on yhtään suurempikokoisempi kuin perusthaikut, kannattaa ottaa sopivat vaatteet mukaan jo suomesta.

OMA LEARNING AGREEMENT
Kun kurssivalinta oli tehty, piti vielä täyttää oman koulun learning agreement, joka lähetetään sitten omalle kv-kordinaattorille Suomeen tarvittavien allekirjoitusten ja leimojen kanssa. Sain vähän esimakua siitä, ettei täällä kaikki ole niin näpsäkkää kuin länkkärimaissa: tulostin paperit kv-toimistossa, jossa meidän kv-asioiden hoitaja allekirjoitti paperin. Hän soitti paikalle erään campuksen työntekijän, joka vei mut eri rakennukseen virallisen sinetin leimausta varten ja tämän jälkeen kävelimme kolmanteen paikkaan, eräänlaiseen työntekijöiden toimistoon skannaamaan paperit sähköpostiini. Huu huuh.

CAMPUKSEEN TUTUSTUMINEN JA KYYDITYS
Perjantaille meille järkättiin tutustumiskäynti luentojemme kampukselle eli Suvarnabhumiin. Olemme hoitaneen asioitamme Hua Markissa missä asutaankin, mutta opiskelu tapahtuu toisella campuksella, joka on aika lailla keskellä ei mitään (kauempana kuin lentokenttä!). Kävimme paikan päällä tutustumassa majesteettisiin koulurakennuksiin, jotka tuntuivat enemmän palatseilta kuin koululaisten hengailupaikoilta (postauksen kuvat koulualueelta). Ihan mukavat puitteet! Mulla sattuu olemaan kaikki tunnit samassa rakennuksenssa ja nyt tiedän minne pitää vipeltää heti maanantaiaamuna. En kestä kiirettä yhdistettynä epätietoisuuteen minne pitää mennä, joten oli oikeasti todella kiva nähdä paikka etukäteen. Jotkut opiskelijat (meidän vaihtareista japanilaiset) asuvat Suvarnabhumin campuksella, mutta voin sanoa suoraan, että jos tarkoituksena ei ole opiskella 24/7 on paikka puhdas itsemurha. Siellä ei ole yhtään mitään ja viikonloppuna ei saa ruokaa mistään sillä koulurakennuksetkin on kiinni. Lisäksi huone ei ole edes niin halpa ja sen joutuu jakamaan kämppiksen kanssa. Hyh.

Meidän kyydit Hua Markista lähtevät n. 15 minuutin välein toiselle campukselle. Mahdollisuus on mennä isolla bussilla tai minibussilla ja minibussi on tottakai paljon nopeampi. Kyyti maksaa 40 baht/suunta, joka on loppujen lopuksi aika suolainen hinta, jos koulua olisi joka päivä. Se olisi meinaan 10e viikossa kyyteihin.

PANKKITILIN AVAUS
En itse aikonut avata mitään tilejä Thaimaassa, mutta osa vaihtareista oli niin tohkeissaan tästä joten menin sitten virran mukana. Vielä ei ole hajuakaan, että voittaako tässä vai häviääkö, se selvinnee ajan kanssa. Ulkomaisilla korteilla nostaessa rahaa ottaa Thai automaatti joka nostolla 150 baht (4e) itselleen. Lisäksi juoksevat oman pankin nostokulut. Kuussa saattaa tulla siis aikamoiset kustannukset pelkästä pankkiliikenteestä. Tilin avaaminen maksoi 500 baht (12,5 e) ja kortti tulee ensi kuukauden alussa. Tällä kortilla pitäisi olla ilmaista nostaa rahaa automaatista jolloin siirtää aina Suomipankista rahaa thaitililleen ja nostaa sen paikallisella kortilla.

Tilin avaaminen oli myös oma pieni näytelmänsä. Eräs vaihtari, Thomas kävi kyselemässä pankista mahdollisuutta tilin avaamiseen. Häntä neuvottiin hakemaan väliaikainen ID card tilin avausta varten. Lisäksi pitäisi olla passi ja valokuva itsestä mukana. Väliaikainen ID card on mahdollista saada campuksen toimistosta luukulta 10. Mentiin sinne. Jonotettiin. Sanottiin asiamme eikä kukaan tuntunut tietävän mitä tehdä. Ensin he meinasivat lähettää meidät takaisin pankkiin ja sanoivat, että tili pitää olla avattuna ennen mahdollisuutta hakea väliaikaista korttia. Lopulta miljoonan ihmisen yhteistyöllä saimme kortit itsellemme (omassani nimi tottakai väärin) ja painuttiin takaisin pankkiin.

Pankissa täytettiin tilihakemus, he ottivat kopiot passista, viisumista (väittivät eka, että mun viisumi on mennyt umpeen ja meinasin paskantaa housuun, mutta he katsoivat vain väärää sivua, ehkä hieman sekavaa kun omassa passissa on jo 1 viisumi sekä 5 visa on arrivalia Thaimaasta) ja väliaikaisesta ID kortista. Sain takaisin pari kuittia sekä oudon muovitaskun ja mua käskettiin tulemaan korttihakuun ensi kuun alussa.
Väliaikainen ID card ja pankkitililappunen tms.

KOULUTARVIKKEIDEN OSTO
Saamme kuulla kurssimme kirjat ensimmäisillä tunneilla. Ne on mahdollista ostaa kirjakaupasta, lainata kirjastosta tai thai-tyyliin lainata kirjastosta ja kopioda läheisessä printteriliikkeessä. Tai kuulin juuri, että myös kirjakaupoissa myydään valmiita kopiota halvemmalla :3 Heh heh, ei tekijänoikeudet paljoa paina täällä päin! Kävin nyt kuitenkin ostamassa jo pari vihkoa muistiinpanoja varten sekä kalenterin niin pysyy kärryillä päivien kanssa. Merkkasin jo tuntini ylös ja oikeastaan opinnot näyttävät aika säälittävältä kun koulua on vain kaksi kertaa viikossa 14 viikon ajan. Hah. Ei tässä kyllä kauaa nokka tuhise!

Koulu alkaa siis huomenna ja oikeastaan todella mukavaa jatkaa opintoja näin 7 kuukauden tauon jälkeen. Pitää vaan toivoa nyt, että omat kurssit ovat hyviä ja samoin niiden opettajat. Ja ettei ryhmätöitä ole liikaa!

7 kommenttia:

 1. Huhhuh, melkoista säätämistä! Muistan omalta vaihtariajalta tuon luukulta luukulle juoksuttamisen ja mä olin sentään vain Belgiassa :) Mutta sun lukujärjestys näyttää kyllä kivalta, kun painaa alkuviikon täysillä, niin loppuviikosta voi ottaa lungisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä vähän possuolo kun opiskelua on "niin" vähän, mutta toisaalta jos tuosta neljästä kurssista tulee 20-25 op niin sehän on jo sama määrä kuin Suomessa. Fiksummin järjesetty vain :D

   Poista
 2. Kiva kyllä, että ovat peräkkäisinä päivinä. Jää kivasti aikaa muuhunkin, vaikka kaipa noillakin kursseilla pitää samaan tapaan tehdä itsenäisesti töitä kuin Suomenkin amkeissa (?). Oma vapaus suunnitella lukkarinsa edes jotenkin on itselleni kyllä suuri plussa ja tuollainen kaks päivää viikossa aikataulutettua koulua olis just passeli :). Onko tuolla muuten läsnäolopakkoa tunneilla? Ei sillä että kauheasti lintsata kannattaisi, mutta mielenkiinnosta kyselen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin (valitettavasti, heh) jokainen luento omaa 3 tuntia esityötä ja 3 h jälkityötä eli neljällä kurssilla tuntimäärä on oikeasti 27 h/vko. Ainoa "pelastus" on se, että vaihtarina voi ottaa vähän lungimmin ja tehdä hommat vähän sinne päin kun käytännöt ovat niin erilaisia. Tosin tarkemmin töiden määrä selviää ensi viikolla ja ehkä sitä jossain kohtaa väännetään itkuakin ryhmätöiden parissa :D

   Läsnäolopakko on ja se on 80% tunneista ja riippuen opettajasta siitä pidetään kiinni tiukasti. 5 päivää viikossa vapaata antaa kyllä jo niin hyvin aikaa matkusteluun ettei sitä kyllä tarvitse pahemmin lintsailla :) Ja kyllähän sellaset ok arvosanat ois ihan jees ettei sitä vedä ihan ranttaliksi koko hommaa!

   Poista
 3. Kuulostaa niin tutulta vaihtosäätämiseltä. Itse olin vaihdossa vuoden Italiassa ja kun menin eka päivä yliopistolle katselemaan paikkoja ja kertomaan, että olen saapunut, ei kukaan tiennyt, että olisin tulossakaan! Kyllä ne minut sinne opiskelijaksi sitten otti ja vuoden pyörin epäsäännöllisen säännöllisesti laitoksen käytävillä. Suoritin jopa 38 opintopistettä, joista sain kotona hyväksiluettua hurjat 1,5op, jotka nekin meni syväntävien opintojen alle. Mutta eihän sinne opiskelmaan mentykään, vaan katsomaan maailmaa! Tein siis seuraavana vuotena lukuvuoden uudestaan Suomessa, mutta ei kaduta laisinkaan, tuli sen verran ahkerasti kierrettyä Eurooppaa reppu selässä... Niin ja opeteltua myös ihan vahingossa italiankieli....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui tuo ettei kukaan tiennyt edes tulostasi! Meikäläinen olisi varmaan pelästynyt ja lentänyt takaisin Suomeen xD
   Ompas hömelöä, että vain noin vähän hyväksyttiin sun omaan tutkintoon jos se kuitenkin oli vaihto-opiskelu! Eikös sitä yleensä, varsinkin yliopistoissa, sivuaineeseen voi ympätä aikalailla mitä vain? Ja tulee mieleen heti pelottava skenaario jossa Kela perii opintotuet takaisin!

   Vaikka olet kyllä oikeassa siinä, että maailmaa täällä vaihdossa katsellaan eikä oppikirjoja. Vaikka omia kursseja on vähän, toivon nyt etten silti hautaudu niiden ihanian ryhmätöiden alle kokonaan vaan on oikeasti mahdollisuus matkustella ympäri ämpäri kyllästymiseen saakka :) Onneksi itsellä ei ole koskaan ole ollut tavoitteena korkeat numerot ;)

   Mulla oli tavoitteena opiskella thaita jo ennen tänne tuloa (osaan jotain peruskikkelis kokkelista) ja sitten myös täällä olon aikana. Näyttääpä vaan siltä, ettei millekään tunneille ole kyllä mahdollisuutta osallistua ellei unohda sitten sitä matkustelua ja opiskele kunnolla :( Ehkäpä sitten omalla ajalla.... köh köh...

   Poista
 4. Meillä tuolla lääkiksen puolella oli ihan omat sääntönsä, kaikki kurssit pakollisia ja noita omia vapaavalintaisia (joihin se vaihtovuoteni meni) opintoja sai ottaa noin 8 opintopisteen edestä. Ja ulkomailla suoritettuja opintoja ei juurikaan hyväksytä opintoihin. Joten viimeisenä vuonna ne opintotukikuukaudet sitten loppuivat kesken (mulla oli kylä alla muitakin yliopisto-opintoja ja tukikuukausien kuluttelua), mutta tiesin kyllä vaihtoon lähtiessä tilanteen. Olihan se kaikki vaihtoelämä niin iloineen kuin suruineen kyllä sen arvoista, että viimeisenä vuona laskettiin pennejä entistä tarkemmin... :)

  Mahtavaa vaihtoaikaa, älä opiskele ihan liikaa! :D

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!