lauantai 8. helmikuuta 2014

AMAZING THAILAND: Ayutthaya

"Rankan" kouluviikon jälkeen meillä oli taas tiedossa hieman matkustelua Thaimaan sisällä ja tälle kertaa nokka vei kohti Ayutthayaa, samannimisen entisen kuningaskunnan pääkaupunkiin. Ayutthaya perustettiin vuonna 1350 ja se toimi pääkaupunkina aina vuoteen 1767 asti. Burmalaisten hyökkäyksen jälkeen paikka hylättiin ja uusi pääkaupunki syntyi Bangkokiin. Entisen kaupungin rauniot muodostavat nykyisin kansallispuiston, joka on ollut UNESCOn maailmanperintölistalla vuodesta 1991 asti. Moderni kaupunki on kasvanut raunioiden sekaan ja ympärille ja siellä asuu nykyään n. 140 000 asukasta.
 
Tiedättekö kun olen nyt hetken aikaa tämän reissun parissa ollut ehkä en niin liekeissä joistakin paikoista. Valitettavasti monet paikat joita odotti innolla tuottivatkin pienoisen pettymyksen. Ei ehkä siinä, että ne olisivat olleet jollain lailla huonoja vaan jotenkin muiden ihmisten hehkutukset saivat odottamaan jotain aivan käsittämätöntä ja kun itse ei kokenutkaan mitään jalat alta- efektiä niin sitä nopeasti alkoi miettiä, että missä vika. Valmiit odotukset ovat vaarallisia! Toisaalta vierailimme Khao Yaissa ilman mitään odotuksia ja tämänkin paikan loppuarvio oli vain "ihan kiva". Sitä on oikeasti kyseenalaistanut itsensä matkustajana ja reissaajana ja miettinyt, että mitä sitä oikein edes haluaa näiltä matkoilta kun välillä on tuntunut ettei mikään kelpaa.

Tämän alustuksen jälkeen voinkin todeta käsi sydämellä ja leveä hymy naamalla, että tämä muinainen kaupunki, joka nyt makaa raunioina uuden versionsa keskellä vei kyllä jalat alta ja sanat suusta. Aivan uskomaton paikka ja mitä loistavin vaihtoehto heille kaikille, jotka eivät esimerkiksi pääse reissullansa fiilistelemään Angkor Watia. Kaupunkiin on mahdollista tehdä päiväreissu Bangkokista, mutta yhden yön yöpymisellä pääsee jo näkemään kaikki hyvät tärpit. Me varauduimme kahden yön matkaan, mutta loppujen lopuksi saimme kierrettyä kaikki paikat seuraavan päivän klo 12 mennessä ja lähdimmekin jo perjantaina päivällä takaisin kotiin.
Tässä täytyy vielä hetken aikaa mutustella kaikkea näkemäänsä ja miettiä kuinka monta kirjoitusta ja kuvahyökkäystä kehtaan laittaa tänne blogiin. Kuvia meinaan tuli otettua tuon 24 tunnin aikana 830. Lisäksi on Juuson kameran kuvat sekä GoPron kuvat ja videot. 

On jotenkin ihan uskomaton fiilis kun koko reissu meni kuin rasvattu (miksei aina kaikki voisi mennä näin smoothisti?) ja nähtävyydet ylitti ne olemattomat odotukset miljoona kertaa. Kyllä veti hiljaiseksi järjettömän laajat rauniorakennukset sekä niiden keskellä säilyneet jättimäset Buddhapatsaat. On se historia ihmeellistä ja tässäkin päästiin hyvin todistamaan ihmisten tuhovoimaa ja sotimisen aikaansaannoksia.
Hintatietoja:
Minibussi Bangkokista: 60 baht
Yö Tony´s place guesthousessa: 350 baht
Paistettu riisi katkaravuilla: 70 baht
Pääsymaksut raunioalueille: 50 baht/paikka

4 kommenttia:

 1. Vaikka Thaimaassa on useamman kerran tullut käytyä, on toi Ayutthaya jäänyt toistaiseksi näkemättä. Pitää kyllä seuraavaan Thaimaan reissuun saada se sisällytettyä. Mä rakastan raunioita koska niissä voi aina ettiä omaa sisäistä Lara Croftiaan. :D Angkor Wat on myös ollut monta vuotta listalla, kunhan sais nyt vaan repästyä ja lähdettyä sinnekkin ihmettelemään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänihän myös oli peräti 5 Thaimaan reissua takana joiden aikana tuli möllötettyä vain rannalla Bangkokin lisäksi. Jotenkin sitä vain jumahtaa meren äärelle x) Nyt sitten panostetaan myös muihin kuin rantakohteisiin, niin voi sanoa nähneensä vähän enemmän Thaimaata.

   Suosittelen Ayutthayaa kyllä niin kympillä! Sinne on niin helppo mennä ja oman mielenkiinnon mukaan voi tosiaan olla vaikka yhden päivän ajan vaan ihmettelemässä paikkaa. Ja heh, tuolla kyllä iski sellaiset Indiana Jones-fiilikset päälle, varsinkin paikoissa joissa ei ollut pahemmin muita ihmisiä häiritsemässä. Raunioiden keskellä kulkeminen ja mahdollisten aarteiden miettiminen kyllä saa seikkailumielen sykkimään :)

   Poista
 2. Wouuu! Upeita kuvia! Meilläkin oli Aytthayaa alkuperäisellä reissureitillä, mutta valitettavasti se jäi välistä. Ja nyt harmittaa näitä kuvia katsellessa! Seuraavalla kerralla sitten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooh, kyllähän noiden seassa kävellessä äimisty oikein kunnolla!

   Poista

Nyt sitä kommenttia!