keskiviikko 26. helmikuuta 2014

IG TRAVEL THURSDAY: Mitä tulikaan kokkailtua?

Instagram Travel Thursdayssa jatketaan ruoka-aiheiden parissa. 
Pahoittelut jo etukäteen mahdollisen kuolausefektin aikaansaamisesta! 

Chiang Maissa osallistuimme kokkauskurssille Juuson pyynnöstä. Juuso on meistä se, joka tykkää tehdä ruokaa ja osaa soveltaa erilaisten reseptien parissa. Meikäläinen on aika kaavoihin kangistunut kokkailluissaan ja pakerran aina niitä samoja vanhoja juttuja vuodesta toiseen. Itseäni hieman jännitti siis miten tuolla kurssilla sujuu ruokien valmistus, mutta hämmästyksekseni (ja taisivat muut kurssilaiset olla yhtä ihmeissään) thaimaalaisen ruuan valmistaminen oli naurettavan helppoa! Kyseessä ei ollut kuin oikean soossin sekoittelu, muutaman vihanneksen pilkkominen ja kun kaikkea pyöritteli pannulla hetken ajan, olitkin taikonut eteesi thaimaalaisen lempiruokasi. Käsittämätöntä!


Kurssilla teimme ensimmäiseksi oman currytahnan. Kaikkien curryjen alkuaineet olivat samat ja curryn värisyys määräytyi sitten valittujen chilien mukaan. Omani oli keltainen ja sen valmistukseen käytettiin salottisipulia, galangalia (kurkuman sukuisen kasvin juuri), sitruunaruohoa, kuminan siemeniä, korianterin siemeniä, kurkumaa, inkivääriä ja valkosipulia. Väri ja maku saatiin 3 kuivatusta punaisesta chilistä sekä keltaisesta curryjauheesta. Kaikki vuorotellen morttelin sisään hakattavaksi ja lopussa kippoon ilmestyi kuin ilmestyikin tahnamaista ainetta!

Currytahnasta valmistettiin oma curry ja omani oli Massaman curry. Kanan, kookosmaidon, perunoiden ja kevätsipulien lisäksi curryyn laitettiin kalastiketta, sokeria ja suolaa. Massaman on lempparicurryni ja muistuttaa hieman intialaista chicken butter curry mietoudessaan. Currya ei kuitenkaan mene kuin tietty määrä alas, sillä kookosmaidon makeus hieman vielä potkii vaikka olenkin koittanut totutella makunystyröitäni siihen. Lämmin makea ruoka ei vaan ole juttuni.


Seuraavaksi valmistimme keittoa ja omakseni valitsin sen ehkä tunnetuimman thaimaalaisen tom yam kung -keiton, jota en ole itseasiassa koskaan maistanut (hyi, häpeä!) sen tulisuuden vuoksi. Tästä omasta versiosta jätinkin chilit pois ja keitosta tuli mau-kas-ta! Kuvassa olevien raaka-aineiden lisäksi tom yamiin saatiin makua soossista johon kuului kalakastiketta, ruskeaa sokeria ja suolaa.


Paistettua kanaa cashew-pähkinöillä oisterikastikkeessa! Oisterikastike on lempparini kaikista Thaimaan soosseista ja se syntyi kalakastikkeesta (ylläri), suolasta ja sokerista, oisterikastikkeesta ja soijapapuöljystä.

Iltapäivällä teimme vielä kasvistäytteisiä kevätrullia jotka höyrystettiin valmiiksi. Täytteeksi tuli vihannesten lisäksi lasinuudeleita ja makua toi soijapapuöljyllä terästetty soijakastike. Jälkiruuaksi valmistin mango and sticky ricea, tosin vain kokoamalla palaset yhteen sillä riisiä piti valmistaa todella kauan ja se valmistettiin meidän puolesta. Lisäsimme riisin sekaan kookosmaitoa ja värjättiin se kukilla siniseksi. Päälle vielä ripoteltiin paahdettuja vihreitä papuja.

Kaikista kivointahan kurssilla oli omien ruokien syöminen! Tästä määrästä voitte tosin päätellä, että loppua kohden napa paukkui ja housut kiristivät, keitto, kaksi lämmintä ateriaa, kevätrullat ja jälkkäri todellakin tekivät tehtävänsä. Kurssin päättyessä kaikilla oli hömelö hymy kasvoilla, pinkeä vatsa ja lahjaksi saatu reseptikirja tuomisiksi takaisin kotiin. Nyt ei ole mitään tekosyitä siihen, etteikö näitä maukkaita thai-ruokia voisi valmistaa Suomessa!


Virallisia IG Travel Thursday-järjestäjiä ovat Suomessa Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses ja homman tarkoituksena on "vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon levittämiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejä". Kuka tahansa voi osallistua kirjoittamalla matkailuaiheisen blogipostauksen ja jos ei kirjoita blogia, voi omia matkakuviaan kuitenkin lisäillä Instagrammissa #igtravelthusday-tägin alle. Minut löytää Instagrammista nimellä prettyprettyugly.

16 kommenttia:

  1. Ihan oikeassa olit kuolausefektistä :D Tämän innoittamana minäkin kyllä kokeilen tänään valmistaa kanaa jossain aivan muussa kastikkeessa kuin kermassa! :D

    VastaaPoista
  2. Nyt mä en kestä. Ihan mielettömän siistiä osallistua kurssille ja mitä vielä nuo kuvat! Ihan mahtavia. Mun on pakko linkata tää Matiakselle luettavaksi. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis se kurssi oli ihan huippu! Jos jossain muissa maissa myöhemmin törmään kokkikursseihin niin varmasti osallistun! Tai kyllähän Suomessakin on ruokakursseja, kyllä tässä nyt aukesi ihan uusi maailma x)

      Poista
  3. Vähänkö mulla on haaveissa kokkauskurssi nimenomaan Chiang Maissa! Namskis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chiang Maissa oli aivan älyttömästi kokkikursseja, joten se on aivan loistava paikka moiselle! :)

      Poista
  4. Ruoka = toimii aina!! Ihania otoksia, haluan ehdottomasti tuolle kurssille joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoka kyllä toimii tilanteessa kuin tilanteessa! Paitsi kun itsellä on nälkä x)

      Poista
  5. Mä en ala mitä kuvia! Thaimaalainen ruoka on ehkä maailman parasta ja tom yam kung on ehdoton lempparini. Söin sitä kuukauden putkeen, kun asuin siellä :) Ja paistettua riisiä/nuudeleita söin myös kuukauden! Sen jälkeen monipuolistin hieman ruokavaliotani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistettu riisi/nuudeli on kyllä tullut tutuksi täällä! xD Melkein liiaksikin asti jo, heh. Mun pitää nyt rohkaistua ja ottaa tuo keitto jostain ravintolasta ja kokeilla onnea sen suhteen saisko sitä ei niin tulisena.

      Poista
  6. Varmasti mahtava kokemus kyseinen kurssi! :) Safkat näyttää hyvälle; pitäis arjessakin ite malttaa kokkailla enemmän... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli! Ja nimenomaan, en ymmärrä miten sitä arjen keskellä vaan tekee niitä samoja ruokia viikosta toiseen ja tuhahtelee samalla kyllästyneenä kaikkeen. Pitää oikeasti panostaa ajallisesti siihen, että opettelisi tekemään uusia ruokia, sitten kun resepti on muistissa niin valmistus sujuu käden käänteessä :)

      Poista
  7. Apua, olisi pitänyt vetäistä aamupalat naamaan ensin! Currytahnojen ja muiden itse valmistus on täällä kyllä ihan hepreaa, mutta olisi upea oppia pyöräyttämään eksoottisempiakin ruokia nopeasti kotona. Ruokakurssille osallistuminen ulkomailla on muuten tosi hauska keino päästä jotenkin vielä syvemmälle paikalliseen elämään kiinni, itse olen käynyt pyöräyttelemässä pastaa Italiassa. Mutta vaikka se oli muka niin helppoa siellä ja silloin, kotona pastan teot ovat jääneet vähän vähille.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, itselle tuli tuon kurssin jälkeen heti mieleen Italia ja mitä kaikkia herkkuja sen maan kokkikurssilla pääsisi valmistamaan! :) Suurin ongelma näissä Aasia-ruuissa on kyllä se, että Suomesta ei saa välttämättä kaikkia aineksia tai jos saa, ne maksaa maltaita eikä välttämättä säily pitkään. Esimerkiksi kaikissa ylläolevissa ruuissa käytettiin kalakastiketta, joka avattuna säilyy 1-2 kk. Suomessa tuntuisi turhalta ostaa moinen pullo (ellei ole olemassa jotain minimini pulloja) jos puolet siitä päätyisi myöhemmin roskiin.

      Mutta toivottavasti sitä voi ainakin jollain tasolla soveltaa hieman thai-makuja mukaan omiin kokkauksiin Suomessa ja esimerkiksi kanaa tehdessä voisi käyttää jotakin muutakin maustetta kuin sitä sweet&sour-maustepurkkia jonka saa kaupasta x)

      Poista
  8. Rakastan thairuokaa! Aivan mahdottoman herkullisia kuvia! Kokkaan thai-juttuja aika paljon, mutta oon pian ilman keittiötä 4 kk ajan, joten inspiraatio saa nyt hetken taas odottaa. Ja en oo vielä koskaan tehny currytahnaa ite, mutta onneks mun naapurissa on ViiVoan, josta kaikki ainekset on helposti saatavilla ja vielä edullisesti. Täytyypä silti joskus koittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin itse aika huolestunut kun näin sen morttelin ja mietin "aikooko ne oikeesti pistää meidät hakkaaman noita jyväsiä?". Mutta eipä siinä edes tarvinnut kauaa hakata kun se jo alkoi muodostua.

      Koska oon aika aloittelija kokkailuissa ajattelin Suomeen palatessani vuorata laukkuni täältä saatavilla valmispussisekotuksilla ja käyttää niitä aluksi Suomessa :P

      Poista

Nyt sitä kommenttia!