tiistai 18. helmikuuta 2014

Kun tänään lähden...

"otan mukaan mitä tarvitsen, 
taivaalta tähden valitsen 
ja sitä seurailen" 

Ja kun tarpeeksi kauan on tarvottu muilla mailla niin alkaa se oma maa olemaankin aikasmoinen mansikka. Olen jo aiemminkin tirautellut muutamia koti-ikävän kyyneleitä, mutta nyt, kun kotiinpaluuseen on tasan 3 kuukautta (puoli vuotta jo mennyt!) niin kyllähän sitä ajatukset karkailevat aina silloin tällöin kotiin ja tulevaan kesään. Vaihtoaika on loppujen lopuksi niin lyhyt ettei tulevaisuudessa odottava kotiinpaluu vaan voi millään unohtua. Siitä jaksaa muistuttaa myös kaiken maailman "pikku" asiat joita kuitenkin joutuu hoitamaan täältä käsin kuten asunnon säätäminen, kesätyöhakemukset ja yliopiston pääsykokeisiin lukeminen. Toinen jalka on Bangokissa ja toinen Tampereella ja näiden välillä on tasapainoiteltava niin, ettei sitä Tamperetta unohda, mutta vetää Bangkokissa sata lasissa.   

Oli sitten Suomessa tai ulkomailla, maalla tai metropolin sykkeessä, arki on aina arkea, se on se sama mies ja ne eri verkkarit. Kun sitä vuosi sitten painoi duunia Suomessa niska limassa ja Aasian valloitus mielessä, on nyt mielen täyttäneet vuorostaan ne hyvinkin arkiset asiat kotona, pienen pienet puuhastelut joista se paljon parjattu arkikin rakentuu. Täällä päässä on tarkoitus sukeltaa takaisin Suomen elämään sukkana sisään ja nauttia niin paljon kuin mahdollista niistä jutuista joita nyt on niin kovasti kaipaillut. Tässäpä siis pientä koostetta asioista, jotka ovat päällimmäisenä mielessä kun ajattelee paluuta Suomeen:


Kun rahattomana ja reissussa rähjääntyneenä  poksahdan Helsinki-Vantaan lentokentälle 18.5, niin mua odottaa Tampereella pahvilaatikkovuori jonne pakkasin elämäni jo 1,5 vuotta sitten. Asunnosta ei onneksi tarvitse huolehtia, me muutamme viimeistään 1.6 mun omaan kämppään jahka vuokralaiset ovat muuttaneet pois. Sitä voi aikalailla suoraan purkaa omat tavarat niihin kohtiin missä ne oli 2,5 vuotta sitten, mutta jotain uuttakin on hankittava (kuten sänky) sekä tottakai tehtävä asunnosta meidän näköinen eikä vaan mun, niin Juusollakin on sitten kotoisa olo.

Muutin kotoa 17-vuotiaana ja näiden 10 vuoden aikana (kauheeta...) oon muuttanut yhteensä 15 kertaa. Ainakin. Näistä tiheimmät tavaroiden raahailut ovat tapahtuneet opiskelujen alettua ja olisi ihan mukavaa päästä vihdoinkin asettumaan hieman pidemmäksi aikaa paikoilleen. Edes niin, että saisi sen ensimmäisen taulun seinälle. Siinäpä tavoitetta kesälle!

Varmaan jokaisella hieman pidempään Aasiassa olleella (eli enemmän kuin 2 vkoa) on jossain kohtaa alkanut riisi tulemaan korvista pihalle. Sitä ei vaan voi syödä 2-3 kertaa päivässä ilman, että alkaisi haaveilemaan jostakin muusta. Aikalailla kaikesta mitä täällä ei ole ja mitä Suomessa on. Erityisesti on ikävä salaatteja! Ja juustoja. Ja kaikista tärkeintä: KEBABBIA! Jokaisella on oma heikko kohtansa ja mulla se on suomalainen karvaranne-kebabbi ranskalaisilla. Nom nom. Nään jo mielessäni kuinka haen sen pari kiloa painavan pökäleen entisestä vakkaripaikasta ja tunkaisen sen naamaani muutamassa minuutissa (ja varmasti kärsin vähän vatsanväänteistä sen jälkeen, mutta kaikella on hintansa).


Ajatus työnteosta ei kuulosta yhtään pahemmalta näiden massiivisten löhöilyjen jälkeen. Myös lompakko kiittäisi saadessaan taas vähän täytettä sisällensä. Viime viikolla hain takaisin Ikeaan töihin (olin siellä 6kk ennen matkalle lähtöä) ja toivon todellakin, että pääsen kesäksi sinne töihin. Takataskussa on onneksi vanhempi varastotyön soppari  varalla, jos nallekarkit ei menekään tasan, mutta olisi kyllä mukavaa päästä takaisin Ikealle, varsinkin kun kesätyön turvin olisi tarkoitus hätyytellä itselleni harjoittelupaikka sieltä.


Kesällä mukavinta on unohtaa bussiliikenne ja luikkia pyörällä töihin ja takaisin. Parhainta on mennä joko aamuvuoroon tai iltavuoroon niin, että jompikumpi matkoista sujuu melkein autioilla teillä luonnon helmassa. En malta odottaa niitä täydellisen leppoisia hetkiä jolloin pääsee polkaisemaan itselleen vauhtia ja lipumaan kohti auringonlaskua mukavan vilpoisassa ilmassa. Tai pyöräillä aamulla kun kaikki muut vielä nukkuvat ja nauttia itsekseen päivän ensimmäisistä auringon säteistä.

Radiokirppis! Miten voikaan ikävöidä pölyisiä pöytiä ja kellarille haisevia vaatekappaleita? Suurinta herkkua on spottailla löytöjä ryönäkasojen seasta ja Radiokirppis on ehdottomasti mun lempparipaikka tähän hommaan. On paljon kivempi löytää sattumalta joku kiva vaate tai mielenkiintoinen kirja kuin vain astella kauppaan ja ostaa sieltä. Pääsee nauttimaan aidosta löytämisen riemusta ja samalla "turhuuksiin" tuhlatut rahat ovat vain murto-osa uuden tavaran ostamisesta. Muutaman vuoden aikana on tullut tavaksi myös säännöllisin väliajoin inventoida omat kaapit ja tienata hyvät taskurahat vuokraamalla pöytä kirpparilta. 


Mä olen rakastanut lukemista siitä asti kun opin kyseisen taidon ja eräs tärkeimmistä rentoutumiskeinoistani onkin syventyminen hyvään kirjaan ja muun maailman unohtaminen hetkeksi. Reissun alussa pääsi hyvin nauttimaan lukuhetkistä mahtavissa maisemissa, mutta tällä hetkellä ainoat lukunautintoni ovat tenttikirjat sekä yliopiston pääsykokeiden opus. Tavaraa josta saa päänsäryn jos äityy lukemaan liikaa kerralla. En malta odottaa sitä hetkeä jolloin pääsee nakkaamaan koekirjat sivuun (6.6 jälkeen) ja syventymään esimerkiksi tuohon Game of Thores-sarjaan jonka ostin viime marraskuussa. Mikäs sen hienompaa kuin hengailla haalari päällä koko päivä sohvalla vilttien seassa, lueskella kirjaa ja nukkua parit päikkärit.


Miten kaunista Suomen luonto onkaan ja miten paljon nähtävää sieltä löytyy! Nyt sen ymmärrän. Me ollaan päätetty laatia pienimuotoinen suunnitelma kesäksi missä kaikkialla kävisimme ihan kotimaassa kiertelemässä. Ettei sitä vaan taas jämähdä arjen oravanpyörään ajan lipuessa ohitse. Mä mökkihöperöidyn todella helposti sisätiloihin niin nyt on onneksi Juuso potkimassa vauhtia persuuksiin. Kunnon panostus mikromatkailuuntiedossa siis kesällä.


Oma ammattini vielä kun tradenomin papereita ei ole käsissä (jos tradenomia voidaan ammattina pitää...) on vaatetualan artesaani. Aikoinaan mulla oli ihan oma mallisto ja nettikauppa, mutta sitten päätin pitää taukoa hommista ja olen nyt viimeiset vuodet ommellut vain ystäville ja tutuille tilauksesta. Silti "paluu alalle" kutkuttelee aina jossakin takaraivon perukoilla vaikka täyspäiväinen yrittäjä en haluakaan olla nykyisessä Pohjois-Korea-Suomessa. Tällä hetkellä sormet kyllä syyhyää siihen malliin, että jos vaikka onnekkaana en teekkään kesällä täyttä viikkoa töitä, niin voisin herätellä ompelutaitoja takaisin henkiin. Mun on pitänyt perustaa Etsyyn oma "nettikauppa" jo ties kuinka kauan sillä sinne olisi sitten helppoa lisätä joitakin uniikkeja töitään myyntiin. Että jos joku tarvitsee jotain loppukesäksi niin yhteyttä voi ottaa kröhöm...Mistäs asioista te olette haaveilleet reissussa ollessa?

12 kommenttia:

 1. Ainiin piti vielä tohon vikaan kysymykseen vastata; mää haaveilen aina maksalaatikosta. Oikeestaan mitään muuta ruokaa en yleensä kaipaa (paitsi jos oon just tosiaan joulun pois niin sit jouluruokia on ikävä), mut maksalaatikosta aina salaa haaveilen. :D Ja sit toisinaan kaipaan omaa taloa ja vaatekaappia, koska yleensä reissussa on just jotain ryönävaatetta ja muutenkin vähemmän, et tuntuu et on koko ajan samat vaatteet päällä ja nekin vaikuttaa aina ihan tylsiltä.. Myös omaa pihasta aina haaveilen reissussa, Lucaksen kans reissatessa, koska en vaan jaksa olla sosiaalinen missään leikkipuistossa muitten mammojen kans, mieluummin puuhailen omassa pihassa kaksistaan. :D Vaik oon muuten sosiaalinen niin en edelleenkään ymmärrä sitä että miks mun pitää olla sosiaalinen muitten äitien kans ihan vaan sen takia että molemmilla on lapsia, krääh.. (On niitä onneks kivojakin äiti- ja isä-tuttavuuksia tullut vastaan :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksalaatikko! Oh Lord!!! xD Hyh hyh, ei oo kyllä mun lemppari, mutta ymmärrän muiden maksalaatikkofanien myötä, että se varmasti omalaatuisuudellaan alkaa houkutella ulkomailla xD

   Noi vaatteet on niin totta! Sit kun ei enää kestä sitä omaa ryönälookkia niin käy ostamassa jotain uutta, mulla se vielä usein lähtee vähän lapasesta ja tulee ostettua sit kaikkee "kivaa" mitä ei sitten taas käytä Suomessa ollenkaan.

   Poista
 2. ETSYETSYETSYETSYETSYETSYETSYETSYKAUPPAAAAAA!!! :D
  Et ei tässä muuta :D

  VastaaPoista
 3. Hihii, täällä kans jo toinen jalka kotosalla. Mukavilta kuulostaa nuo asiat, joita aiot kotona toteuttaa. Ja aika taitava olet kyllä käsistäsi! Ehdottomasti Etsyyn omia töitä myyntiin!

  Itse olen koko iltapäivän maannut hotellin sängyllä ja katsellut myytäviä asuntoja, tontteja ja talopaketteja. Oma koti on ehdottomasti se, mitä odotan eniten. Mukavat uudet työkuviotkin on järjestymässä, oikeasti on jo vähän hinku töihin (en olisi uskonut tätä myöntäväni vuosi sitten).
  Aika kiva, kun on monta mukavaa asiaa oottamassa! Ja kyllä se Suomi on ruvennut täällä reissun päällä tuntumaan aika mahtavalta maalta kaikesta huolimatta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse koen, että reissu on hyvinkin onnistunut jos sen jälkeen on hyvä fiilis palata kotiin :) Eli hyvä me! :D

   Täällä on myös etuovi.com jokaviikkoisessa syynäyksessä, tosin meillä se on vain harrastuspohjalla kun ei sitä ihan heti paluun jälkeen riitä rahkeet mihinkään isompaan (tai siis rivari/omakotitaloon). Semmonen olisi siis haaveissa, läntti omaa maata xD

   Uudet työkuviot kuulostaa hyvältä! :) Ihan sairaan ihanaa, että niitäkin voi jo säädellä reissussa ollessa niin ei tarvitse aloittaa lähtöruudusta kun palaa Suomeen.

   Ja kiitoksia! Tuo etsy olisi kyllä niin huippu saada aikaiseksi vihdoinkin (matkalaukullinen ommeltuja vaatteita odottaa kuvaamistaan) koska se olisi todella helppo kanava saada omia töitään esille. Pitääkin salaa nyt toivoa, että saa vaan joku 20-25h/vkossa töitä kesäksi niin olisi aikaa ja motivaatiota pakertaa sen parissa :)

   Poista
 4. Koti-ikävää on täälläkin tullut podettua. Vielä ei ole paluulentoja ostettuna mutta eiköhän matka ala parin kk päästä olla loppusuoralla. Arki on arkea tälläkin puolella maailmaa ja jotenkin se on helpompaa Suomessa. Paljon samoja juttuja ikävöin, itsellä muutto ja sisustaminen on paljon mielessä ja haluaisin vielä ottaa uuteen asuntoon uuden karvaisen asukinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, eli tekin palaatte sitten sopivasti kesäksi Suomeen!

   Matkustamisen voi sitten mukavasti yhdistää siihen sisustamiseen, itse haluaisin vihdoinkin saada aikaiseksi kehittää valokuvia ja jotain julisteita omista kuvista ja saada ne esille asuntoon.

   Voi karvakaveri! Onko kyseessä koira vai kissa vai ihan joku muu? :) Mä jouduin opintojeni alussa luopumaan mun kissastani, maailman siistein katti, mutta olin kotona vain nukkumassa niin ei se enää ollut eläimelle hyväksi. Työkaverini, vanhempi nainen, etsi omalle kissalleen seuralaista joten tein elämäni vaikeimman päätöksen ja Läskini muutti tuonne Toijalan suuntaan suureen omakotitaloon pellojen ja metsien lähelle. Varmasti siis miljoona kertaa mukavampi elämä kun ihmisiä on ympärillä koko ajan, lajiseuraa sekä loputon mahdollisuus olla ulkona. Kuulen välillä kissan kuulumisia ja se on kuulemma hurmannut koko naapuriston olemuksellaan x)

   Koko ajan haaveilee kyllä omasta lemmikistä, mutten tiedä milloin itse uskallan ottaa enää ketään "tilalle". Tulisi niin petturiolo siitä :,D Onneksi täällä aasiassa on kissoja joka puolella niin juoksen niiden perässä silittelemässä jokaista.

   Juuso on taas vannoutunut koiraihminen joten lemmikkiä ottaessa pitäisi vielä päättää, että kumpi sieltä sitten tulisi :P

   Poista
 5. Salaatit! Niitä minäkin viime vuoden Aasia-kierroksella välillä kaipailin! No olihan niitä välillä tarjolla, jolloin otin niistä ilon irti. Mutta sitten joskus esimerkiksi avokadosalaatti tarkoitti sitä, että lautasella tuotiin kasa avokadoa ja yksi tomaatti. Kiitos, juuri sitä halusinkin :D

  Lukeminen on myös itselleni tärkeää, joten aina Tampereelle palattua yksi parhaimmista jutuista on ensimmäinen visiitti kirjastoon.

  Palaat kyllä hyvään aikaan Suomeen, suoraan ihanan valoisaan kesään! Ja tuo nettikauppa, kuulostaa mahtavalta! Teetkö yleensä omat vaatteesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ollut kyllä todella huono hyödyntämään täällä olevia salaattimahdollisuuksia kun sieltä tosiaan voi tulla lautasella mitä vaan ja kun salaatit tuppaa olemaa aina vähän kalliimpia niin tyydyn sitten vain mutustelemaan hedelmiä. Mutta aijai kun mielessä pyörii Cafe Europan vuohenjuustosalaatti!

   Joo, oon niin onnellinen, että paluu sijoittuu sille parhaimmalle ajalle. Suomi sitten todellakin antaa parastaan niin ei paluu kyllä harmita yhtään :)

   Edes silloin kun ompelin todella paljon, aikalailla työkseni, niin mulla oli todella harvoin itsetehtyä päällä. Mikä onkin ihan tyhmää sillä ihmisten tiedustelessa, onko tämä tai tämä itsetehty, piti vastata "ei, se on kirpparilta/henkkamaukan alesta". Aika usein tulikin sitten koulukavereiden kanssa todettua, että "suutarin lapsilla ei ole ehjiä kenkiä" eli ei meillä ompelijoillakaan ollut aikaa kuin asiakkaiden töihin ja itse kulki vaan ryysyissä :D Olen myös viime vuosina myynyt paljon niitä vaatteita joita joskus ompelin itselleni koska en enää pitänyt niitä, joten säilössä taitaapi olla enää yksi tai pari itsetehtyä vaatekappaletta.

   Poista
 6. Tää kuulostaa tutulta, suunnilleen samalla mielellä olin itsekin vaihdosta palatessa. :) Mulla oli myös sellainen "nyt ei minnekään ulkomaille vähään aikaan"-fiilis, joka kesti jopa puoli vuotta, kunnes reissujalka alkoi taas vipattamaan. Suomen kesää on ikävä nytkin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ehkä jo nyt hieman himoittelen uusia reissuja, mutta tiedostan, ettei niitä tule ihan heti ja se on hyvä! Reissaamiseenkin väsyy jos sitä liikaa harrastaa niin parempi pitää vähän taukoa. Mutta sellasia Euroopan sisäisiä pitkiä viikonloppuja voisi kyllä tehdä... :D

   Mä toivon, että Suomen kesä olisi nyt kiva! Kaksi edellistä vuotta on jotenkin kesä vähän pettänyt mut, mut jospa se nyt näyttäisi täyden loistonsa (omaa mielikuvaa tosin hämärtää se, että oon ollut niin paljon töissä, että koko kesä on mennyt ihan ohi)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!