tiistai 25. helmikuuta 2014

Paikallisilla ruokamarkkinoilla

Hassuja tuoksuja, kirkkaita värejä, outoja möhkäleitä. 
Onko ne hedelmiä? Voiko niitä syödä? 
Miksi tämä haisee kakalle ja sitä myydään ruokien seassa?

Mikään muu ei voi olla kyseessä kuin Aasialaiset ruokamarkkinat. Kävimme paikallisella marketilla Chiang Maissa kokkikurssimme aikana. Siellä saimme hyviä neuvoja erilaisista thai-ruuan valmistuksessa käytettävistä aineista, niiden ominaisuuksista ja säilyvyydestä. Loppuajan saimme kierrellä alueella ja tehdä halutessamme ostoksia. Katetulla torilla oli myynnissä niin raaka-aineita (kastikkeita, riisiä, vihanneksia, hedelmiä ja lihaa) kuin valmista ruokaa (kalaa, curryja ja muita soosseja). Me emme kuitenkaan raaskineet ostaa mitään vaan varauduimme tyhjin vatsoin tulevaan kokkailuun.
Ihana kurssimme vetäjä Benny kertoo meille oisterikastikkeen saloista.
Torit ja markkinat ovat oiva paikka tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Samalla on mukavaa katsella paikallisten puuhailuja ja mahdollisia hankintoja. Maistiaisia voi hankkia jos rohkeutta riittää. Itsellä homma yleensä jää vain katselun tasolle, sillä olen aivan älyttömän epäluuloinen kaikkea outoa ruokaa kohtaan ja oksennusrefleksiä aiheuttaa jo pelkästään outo koostumus suussa. Tämä on muuten todella heikko ominaisuus matkailijana ja välillä haaveilen kyvystä syödä mitä vaan. On aika noloa piilotella tarjottuja herkkuja ja esittää syöneensä ne yhdessä vilauksessa kun ei kiitos osoittautui hyödyttämäksi.

Omaa ruokailua voisi kuvailla sanonnalla vanhassa vara parempi, mutta silloin tällöin myös tämä vanha kettu yllättää! Chiang Maissa tuli maistettua Tamarindi-hedelmää (anteeksi, se olikin hernekasvi!) jota näytti olevan tarjolla joka paikassa. Hernekasvi ei tehnyt vaikutusta vaan maistui keitetyltä bataatilta. Kokkikurssilla maistoin myös ensimmäistä kertaa Mango & sticky rice-jälkkäriä, joka oli hyvin hämmentävä kokemus sillä siinä riisi maistui ihan sokerilta. Ei ihan mun makuun sekään. Rohkeimpia juttuja mitä olen maistanut, on thaimaalaisilla markkinoilta ostetut kananmaksatikut sekä ne kuuluisat heinäsirkat ensimmäisen Thaimaa-reissun yhteydessä.

Onkos kukaan teistä maistellut jotain outouksia?

Paikallisia nameja
Tofua ja majoneesia

7 kommenttia:

  1. Ei outouksia tännekään mutta torilla tykkään kyllä pyöriä. Samanlaiset fiilikset tulee itselle, jos suutuntuma on ällö, esimerkiksi mangosteeni on ihan siinä rajoilla onko se ällö vai ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooh, mulle mango on vieläkin sellainen jokeri-arpa. Se koostumus on pehmoinen ja useimmiten maku on aika... mieto (kuvailisin sanalla pershiki/varpaanvälinöyhtä) niin ei kyllä mee omaan kaaliin miksi se olisi niin hyvää. Tuon kokkikurssin mango oli todella makeaa ja se oli hyvää! Mä olen jostain kehittänyt hirveän himon kuitenkin raakaan mangoon mitä myydään Vietnamissa paloina sellaisen jauhedipin kanssa. Se on niin imakkaa, että ikenet vetäytyy kun syö, mutta pakko vaan popsia! :D

      Poista
  2. Meil on hyvä kun Bao on ihan kaikkiruokainen ja sitä ei pelota maistella outoja juttuja - niinpä esim. ravintoloissa jos mää otan sen fried ricen tai jonkun muun takuuvarman vaihtoehdon (tosin otan sen jo yleensä senkin takia että pojallekin on jotain syötävää), niin Bao ottaa jotain outoa ja pakottaa mut maistamaan. :D Erityisen ällöttävintä mitä oon syönyt on ankan sikiö suoraan munasta, yöks. Se on Vietnamissa tosi suosittu snacksi. Sit on tullut käärmeet ja sammakot ja piikkisiat ja kilpikonnat ja sonnin penikset ja luoja ties mitkä maisteltua, mut ne on todellakin sellasia mitä ite en koskaan missään tilais. :D Mut se on kätevää kun toinen tavallaan pakottaa maistamaan, tulee testattua kaikkee uutta. Koska mäkin oon vähän sellanen et tilaan mieluummin sitä, minkä tiedän hyväksi, kuin jotain outoo. Mä en ensi alkuun tykännyt tosta mango+sticky ricesta, mut se johtu siitä kookoksesta, kun en oo mikään hirvee kookos-fani. Sitten kun esim. siellä teidän huudeilla stadionin vieressä on iltamarkkinat joissa myydään paljon ruokaa (jos ette oo käynyt vielä niin käykää, aukee kai joskus viiden jälkeen joka ilta, en muista kuin myöhään on auki mut johki ainakin 21 saakka), niin siellä sai sen sticky ricen niin et se kookoskastike oli erikseen pussissa, joten sitä ei ollut pakko laittaa, niin sit mää tykkään :D Sieltä sai myös ihan ok salaattisekoitus-pusseja, jos uskaltaa niitä syödä. Mä uskalsin, ei tullut vatsavaivoja :D

    Oon myös syönyt noita "paikallisia nameja", Bao tykkää niistä hullun lailla. :D Jotain agar agar-mössöjä, ei oikein maistu millekään mut on semmosia nuljuvia suussa. En siis tykkää mistään hyytelöhommista just sen koostumuksen takia :D vietnamissa niistä tehdään usein sweet soupia, eli käytännössä jäitä, sit kaikkia noita mölliköitä, kaikenlaisia papuja yms, ja sit sokeria siihen. Bao tekee myös kotona "mustapapusoppaa", eli keittää pavut ja heittää sokerit sekaan ja sitten se nautitaan kylmennettynä mielellään jäiden kanssa. Lucas on ihan huluna siihen, mää söisin papuni mieluummin suolaisina versioina. :D

    Voi hitsi nyt tuli ikävä ruokamarkkinoita ja Aasiaa ylipäänsä. Mul on pari kaveria tällä hetkellä Bangkokissa (ellei oo jo lähtenyt kohti etelää sieltä), ja sukulaisia Phuketissa, ja ihan vähän kateellisena kattelen niitten lomakuvia :D Onneks tääl on tosiaan plussakelit ja lumet melkein jo kadonnut, ehkä se kesä tännekin vielä tulee.. Toivon vaan ettei tuu mitään takatalvee (voiks sanoo takatalvi, nyt on vasta helmikuu :D ) enää vaan kunnon kevät kiitos nyt! Kiva käydä lenkilläkin kun ei oo sikakylmä ja tiet on sulat. :) Kohta kaivan fillarin esille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on kyllä hyvä kun pääset Baon siivellä maistamaan kaikkea outoa :) Onko muuten mitään sellaista mikä onkin maistunut todella hyvältä ja oot myöhemmin itse tilannut kyseistä ruokaa?

      Sikiömuna on just sellanen, että itsellä tulisi varmaan hissipoika ylös pelkästä munan pitämisestä kädessä xD Muistan sen Madventuresin jakson missä ne veteli kyseistä "herkkua" (muistaakseni Laosin puolella) ja Tunna sai kauheat kilarit laattaamisen jälkeen kun Riku vaan jatkoi nauramista xD

      Noi papunamit.... On kyllä hauskaa miten makutottumukset eroaa toisistaan. Me maistettiin Ayutthayassa sellasiltas kumipuukarkeilta näyttäviä värikkäitä juttuja ja ne olikin vähän jauhosia sisältä ja ehkä jotain riisimömmöö (??) Hyh hyh. Ei kiitos enää xD

      Mäkin toivon ettei mitään takatalvia tule. Kuitenkin toukokuussa alkaa sataa taas lunta! Är!

      Poista
  3. Mä yritän aina ottaa sellasen asenteen, että kaikkea pitää maistaa ainakin kerran. Kaikesta ei oo pakko kuitenkaan tykätä. Nyt kun muistelen, niin ei varmaan koskaan oo tullu syötyä mitään erityisen ällöttävää millään reissulla kun aika hyvin onnistun välttelemään kaikki maistelut jos ruoka näyttää vähänkin ällöltä tai haisee omituiselle, terkuin vainoharhainen :) Esim. mitään heinäsirkkoja tai torakoita en oo koskaan maistellut enkä varmaan tuu maistelemaankaan..

    Phuketissa kun oltiin jollain viikonloppumarkkinoilla niin yhdessä (tai useammassakin) kojussa oli myynnissä sushia. Illalla oli vielä joku lähemmäs +30 ja raakaa kalaa sisältävät rullat vaan seisoskeli siinä pöydällä.. Jäi maistamatta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon taas kyllä noita susheja popsinu aina ihan onnessani! xD Mä meen vähän sillä asenteella, että se myrkytys tulee jos on tullakseen, eli syön kaikkea mikä on "kiellettyä" paitsi majoneesia. Se on luultavasti ollut mun kahen eri myrkytyksen syynä joten sillä on ikuinen porttikielto mun ruokalautaselta :D

      Itse siis välttelen uutta epäilyttävää ruokaa, hyväksi todettu menee melkein missä vaan :P

      Poista
    2. Mäkin söin siellä usein noita susheja mitä markkinoilta sai, hyviä oli ja tietääkseni en saanut niistä mitään ruokamyrkytystä. :D Kerran sen bkk-ajan aikana oksentelin pari päivää (se oli kamalaa), mut koska lucas oksenteli ensin niin luulen että se oli jotain "tavallista" vatsatautia eikä mikään ruokamyrkytys..

      Ei mulle nyt yhtäkkiä tuu mieleen mitään sellasta mitä oisin eka arastellut tilata ja sit oisinkin tykännyt. Tuun kertoon jos tulee joku mieleen :D Tai ehkä sammakko on sellanen, mikä tuli yllärinä, koska se liha on ihan hyvää ja sitä oon kyl Baon lautaselta syönyt useemmankin kerran. Mut ne luut... Mun ongelma noitten ruokien kans siis on lähinnä on se, et oon tosi tarkka lihan suhteen. En siis siedä mitään luunpalasia, jänteitä, läskiä tai mitään muuta mitä siellä aasiassa usein käytetään. En myöskään tykkää keitetystä lihasta, eli senkin suhteen monet ruuat vietnamissa vallankin on nounou koska niihin laitetaan keitettynä se liha ja sit se on semmosta harmaata ja nuljuvaa. :D

      Poista

Nyt sitä kommenttia!