maanantai 3. maaliskuuta 2014

Elephant Nature ParkMitä olisi Thaimaa ilman norsuja?

Pienet eläinaktivistit sisällämme totesivat, että Thaimaan norsusafarit ratsastuksineen olivat liian epäilyttäviä toiminnaltaan, mutta toiveissa oli silti halu nähdä ronsuja, niihin kun emme Khao Yain kansallispuistossa törmänneet. Ratkaisun tarjosi Fiilistelijän pilvilinnoja-blogin tunteisiin vetoavat kertomukset Elephant Nature Parkin norsuista ja toiminnasta (kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa!) joiden ansiosta päätimme sisällyttää Norsupuistossa käyminen Chiang Main reissuun.

Elephant Nature Parkissa asustaa tällä hetkellä 37 norsua joista suurin osa on pelastettu turismilta ja salametsästykseltä. Puistossa norsut saavat viettää rauhaisaa ja mukavaa elämää kaukana hyväksikäytöstä ja työhön pakottamisesta. Koska reissumme Chiang Maihin kesti vain neljä päivää, valitsimme visiitiksimme koko päivän mittaisen vierailun puistossa (puistossa voi myös yöpyä tai ilmoittautua vapaaehtoiseksi viikoksi tai pidemmäksi ajaksi). Retki pitää varata hyvissä ajoin (väh. 2 vrk ennen) sillä paikka on todella suosittu matkailijoiden keskuudessa. Varaaminen onnistuu hyvin puiston omilta sivuiltaan ja retki maksetaan kokonaan etukäteen luottokortilla tai Paypalilla.
Vierailijoita oli samana päivänä 4 pakullista (ehkä n.50 ihmistä) ja meidät oli jaettu omiin ryhmiimme. Koko vierailu oli suunniteltu todella hyvin heti hotellihausta aina palautukseen saakka. Kaikilla ryhmillä oli omat oppaat joiden kanssa kiersimme eri tahtia puiston alueilla. Vierailu alkoi jo pakun kyydissä matkalla puistoon kun pääsimme katsomaan dokumenttia Elephant Nature Parkista ja sen perustajasta Sangduen "Lek" Chailertista. Jo sen aikana meinasi vähän niiskututtaa kun ohjelmassa näytettiin surkeata norsunpoikasta kerjäämässä kaupungin kaduilla. Menomatkalla opas myös selitti hyvin paikan toimintatapoja ja sääntöjä.

Päiväohjelmaamme kuului elefanttien ruokkimista, kylvettämistä, sairastuvalla vierailu ja kiertelyä eri norsuryhmien parissa. Hintaan sisältyi myös aivan uskomaton lounasbuffet, jossa oli tarjolla ainoastaan kasvisruokaa, mutta se ei edes tällaista vannoutunutta makkaransyöjää haitannut sillä pöperöt olivat todella maittavia. Päivä kului todella nopeasti ja ainoa asia joka hieman hidasti omaa menoa (sen täyteen syödyn mahan lisäksi) oli aivan armoton auringonpaiste ja kuumuus.
Oppaamme puhui todella hyvää englantia ja hän kertoi meille paikan toiminnasta, elefanteista ja niiden kokemuksista ja omiin kysymyksiin sai aina hyvät vastaukset (ei niin itsestään selvää täällä päin maailmaa). Puistossa sai kyllä hyvän käsityksen siitä mitä kaikkea elefantit ovat joutuneet Thaimaassa ja Burmassa kokemaan. Jotkut olivat sokeita, joillakin oli murtuneita raajoja, jotkut olivat astuneet hakkuutyön aikana maamiinoihin ja näiden parka-norsujen jaloista saattoi puuttua suuria palasia. Näimme vanhoja norsuja, keski-ikäisiä norsuja ja ihan pikkuisia norsuvauvoja.
Kaiken kaikkiaan päivä oli todella valaiseva ja opettavainen. Tuli itselle todella hyvä mieli kun pääsi edes lyhyen päivän ajan osallistumaan johonkin todella hyödylliseen toimintaan. Päivän aikana sai halutessaan katsoa erään toisen dokumentin Thaimaan norsujen tilanteesta ja siinä näytettiin kuinka norsu "koulutetaan" tottelemaan ihmisiä. Todella karua toimintaa ja moni poistuikin tämän aikana huoneesta. Olisi kyllä todella hyvä jos mahdollisimman moni matkaaja ja turisti ajattelisi hieman eläinten oloja ennenkuin iskisi rahoja erilaisiin aktiviteetteihin. Thaimaassakin on onneksi alettu ymmärtää kestävämmän matkailun puolesta ja pienellä vaivannäöllä voi itsekin etsiä sellaisia vierailupaikkoja, jotka ovat luonto- ja eläinystävällisempiä vaihtoehtoja. Chiang Main Elephant Nature Park on ehdottomasti yksi niistä paikoista.
Jos ajatustyötä viedään asteen verran pidemmälle, niin voidaanhan aina todeta, ettei tässäkään puistossa elefantit vapaita ole ja ne "joutuvat" altistumaan päivittäisille turistivirroille, lääppimisille ja valokuvaamiselle. Mutta kun otetaan huomioon elefantin ylläpitomaksu, joka on 1000 $ kuussa (thaimaalaisen valkokaulustyöntekijän kk-palkka), voidaankin todeta, että tällainen puisto on kuitenkin paljon paljon parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi norsujen kerjääminen Bangkokin kaduilla tai pitkien työpäivien tekeminen turistiratsastuksen parissa.

Käykäähän ihmeessä vierailemassa jahka olette mestoilla!

Elephant Nature Park, päivävierailu: 2500 baht (59 €)

1 kommentti:

Nyt sitä kommenttia!