sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Krabin biitsit


Vietimme rentouttavan röhnöloman Krabilla 12-16.3. Aikaa oli peräti ruhtinaalliset neljä päivää, mutta yllättäen sen kaiken läskeilyn lomassa me jopa saatiin jotakin aikaseksi ja niin sanotusti otimme kaiken irti ajasta. Paitsi Full Moon parteista sillä mentiin nukkumaan jo klo 22... (aina ei voi voittaa!) 

Krabin provinssi sijaitsee Thaimaan eteläosassa, Andamaanien meren rannalla. Paikka on todella suosittu turistien keskuudessa, eikä vähiten pakettimatkalaisten parissa (kuten saimme huomata). Rantaviivaa ja erilaisia rantoja on loputtomasti, meri on turkoosin sinistä ja komeat kalliomuodostelmat kehystävät maisemaa. Lomamme aikana päästiin ihan mukavasti kiertämään muutama Krabilla sijaitseva ranta, Aonang, Railay ja Tonsai. 


AONANG BEACH

Me majoittauduttiin Aonangilla, sillä se oli helpoin paikka näin lyhyelle käynnille. Krabin lentokentältä ajaa Aonangille n. 1 tunnin verran (tosin takaisin mennessä se onkin melkein 2h, terveisin melkein koneesta myöhästyneet) ja se onnistuu helposti paikallisella bussilla, jonka liput saa ostettua lentokentältä. Meidän hotelli, Antara Burin Resort, sijaitsi kahden rannan välissä vähän sivummassa Aonangin vilkkaalta rantakadulta ja näin ollen takasi rauhallisen ja hiljaisen oleskelun. Me vähän kermapyllyiltiin hotellin kanssa ja siksi valittiin tämä neljän tähden hotelli. Hienointa oli vielä se, että me saatiin upgreidaus check-innin yhteydessä ja päästiin allasnäköala-huoneeseen. Kerrankin onnisti!

Kuten jo mainitsin, paikka on todella suosittu pakettimatkailijoiden keskuudessa ja melkein joka toinen vastaantulija puhuikin suomea. Tämä oli meille hiukan haasteellista sillä oltiin jo aika hyvin totuttu puhumaan kaikkea ei niin poliittisesti korrektia ja nyt oli oikeasti pakko vähän yrittää skarpata oman ulosannin kanssa. Se kun ei yleisestikään ole kovin kaunista, mutta täällä reissun päällä se on kyllä hioutunut äärimmilleen, sille tasolle, että jopa paatuneinta asfalttimiestäkin alkaisi ujostuttaa meidän seurassa. 

Aonang on aikalailla vain ja ainoastaan turisteille rakennettu lomakylä jossa ei ole mitään thaimaalaista. Ellei sitten pidä Chang-paitaa thaimaalaisen kulttuurin taidonnäytteenä. Mutta hei! Oli menua suomeksi, palvelua suomeksi ja lähikkikarista sai ostettua päivän Iltasanomat - tulostettuna netin ihmeellisestä maailmasta. Uskoisin, että keski-ikäiselle turistille nämä ovat hyvinkin oleellisia asioita, oli sitten missä päin maailmaa tahansa. 

Aonangin ranta on oikeasti aika karu. Sehän ei tietenkään näissä kuvissa niin näy kun oma sisäinen sensuroijani koitti ottaa mahdollisimman hyviä kuvia. Mutta rannan hiekka on aika karheaa ja rannan erottaa rantakadusta valli, jota pitkin pitää laskeutua rantahiekalle päästäkseen. Meren pohja on hieman mutaista ja todella sameaa. Jos pitää katseen tiukasti merelle päin on maisemat kauniit, mutta takana mollottava betoninen valli graffiteineen on lievästi sanottuna hieman shabby. Hyvä puoli on rannalla erittäin vilkkaasti toimiva pitkähäntävene-kuljetus, jolla pääsee läheisille biitseille ja snorklausmestoille.


RAILAY BEACH

Erityisesti kiipeilijöiden suosiossa oleva Railay on Aonangista laskettuna neljäs ranta etelään. Railay koostuu kahdesta rannasta, joista west on puuterihiekkainen kunnon ihonkäristely biitsi ja east taas uimakelvoton magrovepuiden peittämä pusikko. Länsirannikolla sijaitsee kaikki megaresortit ja idässä on taas hieman huokeampihintaista majoitusta. Railayhin ei pääse kuin pitkähäntäveneillä vaikka paikka on kiinni mantereessa. Vaikeakulkuisuus näkyy tietenkin hinnoissa ja kolme vuotta sitten täällä ollessamme viivyimme vain parin yön ajan. Railay west on kuitenkin loistava paikka kunnon löhöilylle verkkokalvoille miellyttävissä maisemissa.

Me vuokrattiin täällä myös meidän kajakki jolla lähdimme kiertelemään läheisiä kalliokiviä ja rantoja. Kajakkivuokrat olivat todella huokeita Filippiinien El Nidoon verrattuna ja itse kajakitkin olivat parempikuntoisia vempeleitä. Sattuipa sitten vielä niin, että maksaessani takuusummaa vuokraajalle hän vahingossa iski kuittiin "PAID" leiman vaikken itse vuokraa maksanut. Itse oletin, että vuokrasumma vähennetään 1000 Bahtin takuusta palatessamme, mutta saimmekin vaan mun tonnin takaisin. Kysyin pari kertaa, että onko tämä nyt muka ok, mutta kun se oli niin hiippailtiin hiljaa pois. Tämä on todellakin ihan ensimmäinen kerta täällä Thaimaassa kun joku thaimaalainen ei ole tajunnut sekoavansa rahojen kanssa. Itse näinkin seuraavana yönä unta, että kajakkivuokra oli lisätty meidän hotellilaskuun vaikka vuokrapaikka oli ihan eri rannalla kuin meidän hotelli. Olin ihan varma, että meidän perään usutetaan joku mafia keräämään maksamattomat 300 bahtia ( 7€) omistajalleen. 

Railay West: pehmoista hiekkaa ja turkoosia vettä
Railay East ei ole oikeastaan edes ranta. Ennemminkin hieman haiskahtava mangrove-pusikko.
Emerald-caven sisäänpääsy
TONSAI BEACH

Viimeisenä kävimme paljon kehutulla Tonsailla missä meidän kaveritkin ovat oman reissunsa aikana majailleet useammankin kerran. Tonsai on Railayn viereinen ranta jonne kai pääsee laskuveden aikana kävelemään ihan rantaa pitkin, mutta nyt reitti oli kiinni veden ollessa ylhäällä. Toinen tie vie viidakon läpi ja on noin puolen tunnin mittainen patikointiretki pitkin pieniä polkuja.

Nyt täytyy kyllä hieman pahoitella etukäteen, mutta mitä paskaa? Toi ranta oli kauniisti sanottuna ihan hirvee läävä. Olin ihan monttu auki seisomassa kivistä ja roskista muodostuneessa vanassa joka peitti koko rannan. Läheisessä metikössä näkyi roskaa joka puolella ja ehkä kaiken murjuisuuden tiivistää hyvin se, että erään ravintolan terassilla istuva rastapää kääri itselleen sätkää yrittämättäkään peittää toimiaan. Sanotaanko näin, että jos ne Pattayan pedo-bileet ovat yksi ääripää, jota ei halua kohdata omalla lomallaan niin se ehdoton toinen pää mulle on nämä sateenkaaren väreillä sotketut happopileet missä porukka pyörii sienipäissään ja paskantaa alleen. No, no, no, NO! Voi varmaan arvata ettei me kauaa tuolla oltu vaan lähdettiin kovaa kyytiä patikoimaan viidakon läpi Railaylle.

Tämä kuva kertoo kaiken oleellisen...


Tätä kirjoittaessani piti ihan miettiä, että eikö mulla muka ole mitään hyvää sanottavaa paikasta. En kuitenkaan vihannut Krabia tai pitänyt lomaamme hirveänä. Mutta kyllä tuolla oli vaan pakko hieman laittaa niin sanotusti omat aivot narikkaan eikä miettiä liikaa ettei alkaisi ahdistaa. Tuo neljä päivää oli oikein hyvä aika kyseiselle paikalle, tässä ajassa kerkesi näkemään ne luonnon kauneimmat annit ja samalla myös tutustumaan niihin turismin kääntöpuoliin, jotka saivatkin sitten pakkaamaan laukut hyvillä mielin lähtöpäivänä.

Mut oikeasti ihmettelen sitä, että olenko mä silloin kolme vuotta sitten kulkenut tuolla ihan laput silmillä ja pää perseessä. Se roskan määrä (nimenomaan Railayssa ja Tonsailla) oli aivan järkyttävää, keskellä viidakkoa saattoi huomata puskan taakse heitetyt jätesäkit täynnä muovipulloja. Poissa silmistä, poissa mielestä...  

Krabikin on siis omasta mielestäni paikka jonne voi matkustaa, mutta jonka kanssa pitää tiedostaa minne on menossa ettei sitten tule pettymyksiä. Siellä jos missä voitaisiin sanoa, että paikan kauneus on koitunut paikan kohtaloksi. 


Hintatietoja:

Bussi lentokenttä - Aonang 150 baht (3,50 €)
Antara Burin resort 2hh/yö 60 € (ja tämä oli siis -50% tarjous)
Pitkähäntävene Railayhin 100 baht (2,50 €)
Illallinen: pizzaa tai pastaa listalta 179 baht (monissa ravintoloissa, 4€)

11 kommenttia:

 1. Eikä, jos jotain en ymmärrä niin se on roskaaminen. Ja varsinkin luontoon :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei mee omaankaan kaaliin. Täällä Thaimaassa voisi vaikkapa valtion virallinen turisti-organisaatio vaikka yrittää panostaa ihmisten koulutukseen asian suhteen (tai ei hajuakaan vaikka panostaisikin jo!). Tosin turistejakin pitäisi valvoa paremmin.

   Thaimaassa yksi ongelma ehdottomasti on roskisten vähyys, jossain lamppupylvään juuressa saattaa olla joku pieni epämääräinen roskapussi joka on äyriään myöten tungettu täyteen eikä hajuakaan siitä, että onko se "virallinen" vai vaan jonkun siihen heittämä :/

   Poista
 2. Huuh, aika samanalaiset fiilikset oli mullakin Krabin biitseillä pysähtymisen jälkeen. Kaikki Thaimaassa reissanneet oli kovasti kehuneet paikkaa, aaah miten upeita rantoja, miten siistejä hotelleja, miten ihanaa! Liian turisteista, liian täysiä rantoja ja vielä ihan sottasiakin! En tykännyt, en yhtään! Onneksi meillä oli mukavaa siellä Krabin kaupungissa hyvien tyyppien kanssa thaimaalaista uutta vuotta viettäessä, ettei menny ihan koko pysähdys pilalle.. Toivottavasti teilläkin oli edes hieman kivaa ja mukavaa! :)

  -maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, ja mä oon lukenutkin sun postauksen kun nyt etäisesti tuli mieleen, että te ette tykänneet paikasta ja mietin, että mikäs nyt kun niin monet kehuu sitä. Mutta PAH JA PYH!

   Meillä oli kyllä hupaisat 4 päivää, jos ei muuta niin ihmisviha otti taas vähän tuulta alleen :D Jos Thaimaassa olisi reppureissaamassa niin kyllä tuonne Krabille voisi mennä (siis jos ei ole ennen käynyt tai on pitkä aika edellisestä kerrasta) mutta joku 3-4 päivää on ehdoton maksimi paikassa. Sitten alkaa jo hieman hermo kiristyä. Niin ne vyölaukkukansalaiset kuin ne rastahipit ovat aivan liian extremea itelle ja tykkään kyllä sellaisesta sopivasta välimaastosta.

   Poista
 3. Miten kääntyy suomeksi Pattayan pedo-bileet? :) Meinaan pedo on espanjaksi pieru ja voi tarkoittaa myös humalatilaa. Kumpikin käännös ehkä toimisi tässä?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulehan, se taitaa meinata MOLEMPIA! ;D

   Itsellä oli jotain vielä vähän negatiivisempaa mielessä, mutta tuo humalatila kyllä sopii kuin nyrkki silmään! :)

   Poista
 4. Lisää turisteja -> lisää roskaa. :( Roska päivässä-mentaliteetti toimisi erittäin hyvin reissatessakin. Thaimaan rannat ja saaret hukkuu roskaan, mikä on tosi vastenmielistä. Monia paikallisiakaan ei voisi vähempää kiinnostaa, tukehtuuko merenelävät muoviin. Korallit menee pilalle, rannat menee pilalle ja ennemmin tai myöhemmin turistit myös siirtyvät muualle kun kaikki paikat on niin paskasia ettei sinne viitti enää matkustaa.

  Vastuu on kyllä sekä matkailijoilla että paikallisilla, mun puolesta kaikki muovi voitaisiin jo kieltää.. Ja thaimaalaiset opetella pois mm. siitä muovipussihysteriasta, kun seiskaleiskassakin tungetaan pienikin ostos joka ihan hyvin menisi kädessä muovipussiin.

  Onneksi kuitenkin edes joissain paikoissa ollaan tajuttu että roskat alkaavat valtaamaan liikaa alaa, ja ollaan ryhdytty toimenpiteisiin - esim. Taolla sukelluskoulut järjestää niitä siivoussukelluksia ja kaduille on laitettu roskiksia lasi- ja muovipulloja varten jne. Matkailijoita muistutetaan ettei heitetä roskia luontoon ja sitä rataa. Samaa asennetta tarvittaisiin toki muuallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyl kivaa huomata Taolla, että siellä oli oikeasti aika hyvienkin välimatkojen päässä toisistaan kierrätysastioita! Ja huomasin jonkun ilmoituksen myös jostain julkisesta roskispäivästä (olikohan paikan koulun järjestämä). Vaikka Taollakin oli paljon hihhuliporukkaa niin ei siellä kyllä roskia ihan Krabin mittakaavassa ollut (onneksi!) ja tuntui, että siellä roskaaminen oli enemmänkin paikallisten ongelma. Esim. kun Saireelta kaveli sinne satamarantaan, piti ohittaa monta ränsistynyttä ja hylätyn näköistä paikkaa jotka ui rakennusjätteessä ja muussa epämääräsessä kakkelissa.

   Olen vahvasti myös sitä mieltä, että vastuu ja syy on molemmissa, matkailijoissa ja paikallisissa. Toivottavasti tähän asiaan aletaan kiinnittää enemmän huomiota (muuallakin kuin tietyissä kansallispuistopaikoissa) ja ihmisten asenteet muuttuu.

   Tuo seiskaleiskan ikuiset muovipussiorgiat ovat kyllä jotain niin käsittämätöntä! Meillä on täällä kämpillä kolme pussillista muovipusseja kun ei vaan raaski heittää. Ei roskispussien kanssa pysy perässä kun uusia muovipusseja saattaa tulla päivän aikana yli kymmenen! Ollaankin mietitty, että mitä noille tehään ja ehkä ainakin osa jopa tuodaan takaisin SUomeen uusiokäyttöön :D EI sitten tartte Suomessa hetkeen ostaa mitään pakastepusseja :P

   Poista
 5. Moikka ihanuuus! Joo siis toi roskan määrä mikä jätetään luontoon on jotain aivan järkyttävää siellä :( Siellä järjestetään ilmeisesti pari kertaa vuodessa roskan keräys päiviä :D

  Ja siiiiiis, miähän rakastan Tonsaita ihan mielettömästi! Se mitä siä siellä näit ei varmaan vastaa sitä, mitä se biitsi on kun asuu siellä :) Tolleen nopeesti käytynähän se voi näyttää just tommoselle savuttelu mestalle ja varsinkin highseasonilla roskaselle. Parhaimmat reissut sinne on ollut lowseasonilla, milloin koko biitsillä näkee asuvan vain noin 20tyyppiä :) Ranta on tyhjä ja roskaton siis :) Sanoisin tiivistettynä että siulla oli paska tsägä vierailun suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siellä siis nytkään kyllä ollut montaa ihmistä. Uskon, että toi roskasuus johtu osaksi siitä, että vesi oli todella ylhäällä ja oli kuljettanut ryönää merestä. Mutta silti, kokonaisvaikutelma oli todella shabby ja niitä asumuksia katsoessa (käveltiin se jungletrekki läpi) niin ei ole kyllä tarvetta mennä uusiksi. Tunnen itteni sen verran hyvin, ettei tollanen paikka todellakaan ole mun mieleeni, oli siellä pyörimässä sitten kaksi hippiä tai 20 :D Nää on näitä makuasioita! :)

   Poista
 6. ... Ja UGH, Ao nang on jäätävä! :D Ei pysty kyllä yhtään enään ikinä kohtaamaan sitä, ellei pakollisesti kulje ohi laput silmillä :D

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!