maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kuukausimenoja Bangkokissa

Päästään taas lempiaiheeseeni eli oravannahkojen pyörittelyyn. Kun reissusta tuli pidettyä tarkkaa kirjaa menoista, päätin jatkaa kirjanpitoa myös vaihtoajan ylitse, niin saisi jotain käsitystä tästä konkurssin laajuudesta. Olisi myös mielenkiintoista (ainakin kovasti omasta mielestäni) nähdä ne "todelliset" kulut täällä Aasiassa asuessa, lähtökohtaisesti kun sitä ajattelee kaiken olevan melkein ilmaisen halpaa.

Mulla on kirjanpitoa varten pyhitetty yksi vihko jonne olen tehnyt sarakkeet ruoalle, liikkumiselle, ostoksille, matkustukselle, asumiselle ja pankille. Kirjaan päivittäin menot siihen sarakkeeseen mihin menot kohdistuvat ja kuukauden lopussa lasken kulutetut bahtit ja eurot. Alla pientä erittelyä siitä, mitä mihinkin sarakkeeseen menee vaikka nimestä voikin jo aika helposti päätellä kaiken oleellisen.

Ruoka

Kaikki syöminen ulkona, kaikki ruoat, snäcksit ja hedelmät, limu eli Pepsi Max sekä vesi. Yllättävää kyllä, vaikka vesi on "todella halpaa" niin siihenkin kuluu pelkästään viikossa jo monta euroa. Meidän alueella riisipöperöt maksaa 40-60 baht eli euroiksi käännettynä ateriat ovat "ilmaisia" (0,90-1,50 €). Mutta kun paistettua riisiä ei jaksa syödä kolme kertaa päivässä ja jo pelkästään se rasvan määrä mitä ruuan valmistuksessa käytetään alkaa pikkuhiljaa potkia ylös. Ollaan täällä kyllä ihmetelty nyt sitä väitettä, että Thai ruoka olisi terveellistä. Haha, öljyssä lillutettu safka? Kun supermarketissa käy ostoksilla niin näkee ostoskärryjä joiden tilasta puolet vievät öljypullot ja olisikin mielenkiintoista tietää paljonko öljyä kuluu per thaimaalainen vuodessa. Välillä siis tekee mieli syödä jotain fiksumpaa (tai pikemminkin vain jotain muuta) jolloin aterian kustannukset nousevat jonnekin 4-5 euron tietämille.

Me ollaan nyt muutamia kertoja käyty isossa ruokakaupassa ruokaostoksilla. Yleensä kärryyn mahdutetaan sen limsan lisäksi jugurttia, jotain hedelmiä, nuudelia ja tonnikalaa. Joka kerta loppulasku järkyttää ja viime viikolla ostamamme tortilla-ainekset (tuli muuten todella keskinkertaisia tortilloja) maksoivat 20e! Ihan käsittämätöntä! Nyt ollaankin päätetty ettei enää kokkailla muuta länkkäriruokaa kuin pastakastiketta, sen ainekset kun saa vielä kohtuuhintaan ja muuten tyydytään vaan haaveilemaan jostain maukkaista suomiruuista.

Liikkuminen

Kaikki Bangkokissa tapahtuvat liikkumisen muodot lava-autosta taksiin sekä koulubussista junaan ja metroon. Vaikka takseilu onkin superhalpaa niin liika suhailu kyllä nostaa kustannuksia. Toisaalta kahden hengen junailut eivät ole yhtään sen halvempia kun olemme kokeilleet sekä taksi+juna että vain taksi-kyytiä samoille matkoille. Taksimaksuja nostattaa myös highway tollit eli jos mielii päästä "nopeammin" (ruuhka-aikana ei auta yhtään) niin liikkumalla ylös rakennetuilla moottoriteillä pitää maksaa tullimaksu, joka vaihtelee 40-60 bahtin välillä. Airport link on matkan pituuden mukaan 15-30 baht, MRT ja BTS taas 30-50 baht. Eurot vaan rullaa eteenpäin kun käy jossain ja esimerkiksi edestakainen matka keskustaan kahdelta kustantaa 308 baht eli 7 € (yhteen suuntaan taksi 60, airport link 50, BTS 44). Halpaa lystiä?

Ostokset

Ostoksiin lukeutuu kaikki ylimääräinen mitä tulee ostettua, esim. vaatteita ja kodintarvikkeita. Lisäksi kaikki apteekkituotteet ja hygieniatuotteet sekä pyykki, joka maksaa meidän asunnon alakerrassa 1€/koneellinen. Tähän osioon laitan myös hieronnat ja leffaliput eli viihteeseen tuhlatut bahtit.

Matkustus

Kaikki reissuun tuhlatut rahat. Kirjaan myös Bangkokin sisällä kuluvat liikkumiskustannukset tähän kun ollaan matkalla bussiasemalle tai lentokentälle sillä ilman reissua emme olisi sinne menossa. Reissulla ostetut retket sekä majoitus menee tähän kategoriaan myös.

Koulu

Alussa ostetut koulukirjat ja koulupuku sekä nyt myöhemmin tarvitut tulosteet, vihot, kynät yms. Sekä se iki-ihana viisumi.

Asuminen

Vuokra, sähkö ja vesi. Ja myös se epäonninen "nopeampi" netti yhdeksi kuukaudeksi. Sähkölasku on ollut järkyttävän suuri. Aivan kuin pienen yksiön lasku suoralämmitteisessä asunnossa talvella. Sitä on reissuilla ajatellut ettei tarvitse ilmastointia, mutta hah hah, kyllä ääni on muuttunut kellossa täällä maailman kuumimmassa kaupungissa. Meidän asunto on lisäksi auringonvalossa kylpevä päätykämppä joten täällä on kuuma jokaikinen päivä ja esim. sängynpäätymme oikein hohkaa lämpöä päivän päätteeksi. Ilma ei kierrä huoneessa millään lailla ellei avaa parvekkeen ovea sekä omaa ulko-ovea jolloin taas oma yksityisyys ehkä hieman kärsii. Iltaisin ei tosin voi tätäkään harrastaa kun hyttyset tulevat sisälle. Helmikuun sähkölasku olikin ruhtinaalliset 2500 baht eli 56 euroa. Älkää edes kysykö miksei me ostettu tuulettimia alussa, nyt se tuntuu jotenkin niin "turhalta" kun vaihtoa on 2kk jäljellä ja tästä ajasta yli 1kk menee reissun päällä.

Pankki

Pankin nostokulut, jotka suuruudellaan hirvittää. En ole kuitenkaan oikein jaksanut ottaa selvää siitä, paljonko maksaisi tilinsiirto Danske Bankista Thaipankkitililleni, olen nyt nostanut aina 20-25 000 baht kerralla eli nostoja tarvitsee vain yhden per kuukausi. Tuntuu nyt liian suurelta vaivalta ottaa selvää asiasta kahden kuukauden vuoksi, joten kärvistellään ihanien nostopalkkioiden kanssa.

Ja sitten itse kuukausiin:

Tammikuu:

Yhteensä  rahaa meni ruhtinaalliset 2254,30 €. Halpaa makkaraa. Suurta summaa selittää ostamani paluulento Suomeen sekä matka Japaniin, Thaimaan viisumin hankkiminen, koulukirjojen ja -puvun osto sekä kotitavaroiden hankinta. Asuntoon kun piti ostaa kaikki pyyhkeistä ja lakanoista lähtien. Koska Juuso oli 3 viikkoa Suomessa, sovittiin, että minä maksan ensimmäisen vuokran kokonaan ja sinnehän sitten myös lurahti aikasmoinen summa rahaa.

Ruokaan suttaantui 7,30 €/päivä.


Helmikuu: 

Helmikuussa kuukausikustannukset puolittuivat tammikuusta, mutten siltikään sanoisi 1149,66 € hirveän pieneksi. Tässäkin kuussa tosin ostettiin aikalailla reissuja, lennot Krabille, Chiang Maihin sekä Koh Lipelle (+ hostellit) paisuttivat matkustusmenoja. Liikkumiseen ja ostoksiin meni jo paljon vähemmän rahaa, kun ei tarvinnut suhailla joka paikkaan kuten alussa, eikä enää tarvinnut niin paljon ostaa mitään oleellista asuntoon tai itsensä päälle.
Tässä kuussa päivittäisiä menoja olivat:
-Ruoka 6,30 €/pvä
-Liikkuminen 0,80 €/pvä
-Ostokset 3,60 €/pvä

Tästäkin saadaan jo päivämenoiksi melkein 11 € eli 300 € kuukaudessa. Siihen päälle kun lätkäistään vuokra niin huomataankin, että Kelan ruhtinaallinen korotettu opintoraha onkin jo sujahtanut omista käsistä pieniin thaimaalaisiin kätösiin. Koitan nyt ihan viimeiseen saakka taistella opintolainaa vastaan sillä sitä on varastossa jo hieman liikaakin. Säästöt vaan hupenee silmissä ja karu totuus alkaa valjeta, kun olen yrittänyt laskeskella mahdollisia rahavarantojani Suomeen palatessa sillä palkkahan alkaa juosta vasta myöhemmin. En kuitenkaan halua jättää mitään tekemättä siksi "ettei ole rahaa", joten välillä täällä käydään aikamoisia henkisiä taisteluita erilaisten hankintapäätösten kanssa.

Suurin huomio tässä hommassa on nyt kuitenkin se karu fakta, ettei tämä nyt niin halpaa ole. Suomessa ruokabudjettini on 200 € kuukaudessa ja tällä rahalla saa jo mälläilä aika paljonkin sekä käydä syömässä ulkona, kunhan vaan laskee kaiken fiksusti. Saattaakin olla, että Suomeen palatessa kaupan tavarat tuntuvatkin naurettavan edullisilta verrattuna Thaimaan importattuihin tuotteisiin (vai miltä kuulostaa pieni pussi mozzarella-juustoa 5e, kun sama maksaa suomessa 0,80 e??).

Jatkan kirjanpitoa hamaan loppuun saakka ja teen silloin vielä lopullisen yhteenvedon vaihto-ajan menoista. Toivottavasti se auttaa tulevaisuudessa muita innokkaita vaihtoon lähtijöitä hieman hahmottamaan omaa budjettiaan ja tarvittavia rahavarantoja. Jos itse nostaisin Kelan lainan täysimääräisenä, lisääntyisi kk-budjettini 600 €:llä joten lainan kanssa täällä pärjää hyvin ilman suurempia säästöjä.

Tilintarkastaja Katja kiittää ja kuittaa.

8 kommenttia:

 1. Huh, minä jätin tällaiset arviot täysin tekemättä vaihdossa ollessani, olisi ahdistanut liikaa... Tsekeissä oli kanssa tuo fiilis, että periaatteessa kaikki on ah-niin-halpaa, mutta käytännössä sitten kun tuli matskustettua ja syötyä ulkona ja ties mitä remuttua, niin kyllähän ne stipendirahat sinne jonnekin aika hyvin katosi. Minne tarkalleen, sitä en tiedä, kun oma budjetointini on aina ollut mallia "kunhan pankkitilillä on vähintään kolminumeroinen summa niin kaikki on hyvin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieto kyllä lisää tuskaa ja täällä sitä ollaankin pyöritty välillä jäätävissä hajoiluissa kun rahaa vaan lurisee joka suuntaan :D Mutta itselle jotenkin se rahanhallinta on niin tärkeetä (tietämättömyys saa pään vielä enemmän sekaisin) joten pakko pitää kirjaa ja kenties jopa jäädä plussalle tässä hommassa. Onkohan se edes mahdollista... :D

   Poista
 2. Oho, yllättävän isoiksi sielläkin kulut nousevat - itseasiassa tosi isoiksi, ainakin itse elän jo Suomessakin reilusti alle puolella noista summista kuussa :D Mutta tuo on hyvä pointti, ettei mitään pitäisi vaihtoaikana jättää tekemättä vain koska ei ollut rahaa, sitä varten on olemassa se lainamahdollisuus. Vielä kun itse osaisin asennoitua samoin ensi kesän Tansanian harjoittelua varten. Jotenkin se lainan noston aloittaminen tuntuu erityisen ikävältä ajatukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis, kesällä asuessani kaverin kämpillä omat kk-kustannukset olivat tasoa400e/kk sisältäen KAIKEN mahdollisen :D Joten olen itsekin nyt hieman yllättynyt, mutta kyllähän täällä noita kustannuksia vaan tulee ties mistä. Jos ei matkustaisi ollenkaan niin olisi tietty halvempaa mutta siinähän ei sitten olisi kyllä yhtään mitään järjeä :)

   Tiedän tunteen lainan suhteen! Koittaa vaan aatella sitten, että se on panostus tulevaisuutta varten. Jättäisikö ennemmin harjottelun väliin kuin ottaisi lainaa? Jos vastaus on ei niin silmut kiinni ja enteriä vaan painamaan nettipankissa xD

   Poista
 3. mun on pakko leikkii besserwisseriä ja kertoo et kaikki öljy ei oo pahasta ;)
  ei edes kaikki voi ole pahasta :D
  ettäs tiedät! :D
  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa leikkiä ja olla! :) Kaikki öljy ei oo (ymmärtääkseni oliiviöljy ja kookosöljy on ainakin niitä jees vaihtiksia) mutta täällä nää katukikkarit käyttää just sitä kaupan halvinta litkua jolla varmaan autokin lähtis käyntiin. Niin en usko että sillä läträily on niin kovin terveellistä kun sitä tosiaan menee ihan hitosti :)

   Poista
 4. Ymmärrän että rahan meno hirvittää mutta kokemuksille ei voi hintaa laskea. Itse rakastan Thaimaata ja etenkin Bangkokia ( kuin kotiin tulisi joka kerta ). Kyllä ne bahtit vaan lompakosta karkaa jonnekkin :D Ensimmäisellä matkalla tosiaan tuntui ettei mikään maksa mitään mutta kummasti sitä alkoi ruokakaupassakin katsoa tuotteiden hintoja. Kaikki ne taksimatkatkin vie yllättävän paljon rahaa vaikka aluksi tuntuu että tämähän on ilmaista. Monesti kyllä mennään BTS:llä vaikka se on vielä tyyriimpää mutta se nopeus ja helppous! Kun se taksikuskien tietämättömyys käy jossain vaiheessa potuttamaan ( kauniisti sanottuna ) niin BTS on senkin puolesta helppo.
  Olisi kiva kuulla sinun parhaat palat kommunikoinnista Thaimaassa. Tuntuu että se on oma taiteenlajinsa siellä.
  Olen saanut blogistasi monta vinkkiä seuraavalle matkalle :) sitä lämpöä kaipaa ja se kosteus, ainakin minun kropalle se tekee niin hyvää. Vai onko se lomafiilis ;)
  Maria.W

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset, kokemukset on arvokkaampia kuin eurot, mutta tässä vaiheessa kun olen iskenyt jo yli 10 000 e sileeksi puolen vuoden aikana alkaa kokemuksellakin olla hintansa :P Eli ei makiaa mahan täydeltä, lyhyemmällä reissulla sitä voi jotenkin paljon huolettomammin tuhlailla kun tietää jatkavansa töissä esim. 4 vkon päästä. 9kk työttömyys on taas aika kova pala taloudellisesti.

   Me ollaan myös päädytty noihin julkisiin ihan vain siksi, että ruuhkassa seisominen jollain moottoritiellä ja kilarikuskin kanssa ajelu on paaaaaljon hermoja raastavampaa xD Ja hah! Pitääkin laittaa aivonystyrät liikkeelle ja miettiä tuota kommunikaatiota sillä se on kyllä yksi isoin ongelma täällä joka vaan korostuu mitä pidempään täällä majailee. Hyvä aihe, kiitos vinkistä! :)

   Ja kiitoksia, mukava kuulla että täältä löytyy tärppejä omille matkoille. Kyllä se taitaa olla osaksi lomafiilistä, voisin kirjoittaa itseasiassa siitäkin ihan oman tarinan, että mikä ero itselle on ollut siinä, että täällä asuu eikä lomaile.

   Poista

Nyt sitä kommenttia!