lauantai 8. maaliskuuta 2014

Midterms

Midterms.
Välikokeet.
Voisi kuvitella, että nimensä mukaan nämä vain sujahtaa ohi kalenterissa ilman sen kummempaa hätiköintiä tai verkkareiden repeilyä. Sitä voisi kuvitella. Mutta koska tämä on Thaimaa, asioista on pitänyt tehdä hieman haastavampia, jos ei muuta niin huvin vuoksi.

Tenttiviikko täällä Assumptionissa kesti oikeasti 1,5 viikkoa. Kokeiden päivämäärät ja kellonajat julkaistaan jo kurssivalintakirjasessa sillä opiskelijan tehtävä on pitää huoli kursseja valitessa ettei päällekkäisyyksiä tule. Kaksi koetta samaan aikaan on iso nou nou ja täällä byrokratian luvatussa tyyssijassa koko koneisto menee ihan sekaisin jos joku opiskelija joutuu moiseen tilanteeseen. Niin ei saa käydä. Ei missään tapauksessa.
Hogwards? Eiiih, vaan koulumme yksi rakennuksista.
Tenttiviikon aikana ei ole mitään opetusta yliopistolla vaan kaikki innokkaat ja ahkerat opiskelijat vipeltävät vain tentistä toiseen. Välitentit kestävät 2 h ja lopputentit tulevat olemaan sitten 3h. Tenttiluokat pitää tarkistaa sivustolta nimeltä ABACtoday.com, tämä tuli kuultua tietenkin viikko ennen kokeita luokkakavereilta. Tenttiluokissa on koepaperit jaettu pöytiin jo valmiiksi ja pöytärivit sekä paikat on numeroitu. Ovessa olevasta listasta jokainen tarkistaa oman sijaintinsa ja istuu juuri omalle paikalleen. Laukku ja muut vempeleet jätetään luokan eteen ja henkkarit tarkistetaan sekä pyydetään allekirjoitus istumajärjestykseen. Jokaiseen tenttipaperiin pitää suhertaa oma nimi, oma opiskelijanro sekä opintoaineen "section", numerokoodi joka kertoo minä päivänä kyseistä ainetta opiskellaan.
Meitsin opinahjo
Tenttien aikana opsikelijalla pitää olla päällä täysi univormu. Tämä meinaa sitä, että poikien on pakko lisätä asuunsa kuuluva solmio kaulaan ja tyttöjen laitettava vyö yliopiston soljella paikoilleen. Yksi asia joka tuli itselleni pienenä yllätyksenä oli, että myös hameen pitää olla ns. oikea hame, eli yliopiston oma nakinkuori. Tai en tiedä oliko tämä vain yhden tentin opettajan natsisääntö, sillä kaksi ensimmäistä tenttiä tein vekkihame päällä ilman ongelmia, mutta global marketing tuotti sitten suullisen varoituksen "väärästä hameesta". Sinänsä sitten mielenkiintoista, että samaan aikaan monet thaitytöt piti paljon lyhyempiä versioita koulun hameesta ja joillakin oli myös pitkiä hameita päällänsä. Tämä koko koulupuku asia tuntuu olevan ihan sen varassa, että jos opettaja päättää olla hieman mulkero niin se nillittää sitten yhden sentin pituuserosta halutessaan. On vain niin absurdia ajatella, että saatat oikeasti saada kiellon osallistua tenttiin hameen vekkien takia. Sitä onkin sitten hyvä selitellä Suomessa miksi sai kurssista hylätyn. "Koska mun hameessa oli enemmän kangasta". Olisiko mahdollista keskittyä olennaisiin asioihin?

Ja kyllä, koulupukusäännöt ovat sääntöjä, syy miksi itse tässä nyt valitan on, ettei omassa koulupuvussani pitäisi olla mitään vikaa ja ainoa asia mistä meille puhuttiin alussa, oli hameen pituus, jonka pitää olla "säädyllinen". On siis hieman hämmentävää kuulla "uusista" rajoituksista samaan aikaan kun saa niistä jo huomautuksen. Huh huh.
Yksi tenteistä pidettiin kattorakennuksessa. "Viides kerros"
Toinen asia joka saa tällaisen länkkäriopiskelijan (tai ainakin itseni) pyörittelemään päätään on mustekynän käyttö. Täällä tosiaan kaikki kirjoittaa tentin sinisellä kuulakärkikynällä enkä vieläkään ole oikein saanut selvyyttä, että pitääkö AINA kirjoittaa sillä vai saako itse päättää. Ruotsalainen tutkinto-opiskelija lohdutti erään tentin alussa, että voi sitä yleensä käyttää mustaakin kynää. Entäs lyikkäri?! Ei mun aivot tuota mitään tieteellistä tekstiä englanniksi virheettömästi. Nyt siis jännätään myös sitä, että jos vekkihame ei tuonut hylsyä niin tuottaako kenties lyijykynän käyttö. Kaksi ensimmäistä tenttiä meinaan tein lyijykynällä (ja vielä vekkihame päällä, aijai kuinka kapinallista) ja kolmannessa (se penteleen global marketing) oli kissan kokoisin kirjaimin kirjoitettu, että vain sinistä kuulakärkikynää saa käyttää. Tämän huomasin tottakai vasta kun olin jo tehnyt tentin puoliksi... 

Tässä hommassa vähän sama juttu kuin tuossa hameessa: voisiko joku ystävällisesti kertoa näistä pienistä seikoista, sillä en villeimmissä kuvitelmissanikaan ole osannut varautua vaihto-opiskeluun kysymyksellä anteeksi, millaista kynää käytätte tenteissä?
Raha haisee. Voi arvata minne lukukausimaksut on hassattu: Suihkulähteitä ja marmoria!
Tentit olivat pääasiassa hyvin ärsyttäviä. Mitä etukäteen kuulin niin opettajat ovat todella tarkkoja oikeiden termien käytöstä ja jos asian selittää ilman termiä ei pisteitä heru (sinne uppos mun suunnitelma kakan jauhamisesta). Kaikki esseet olivat todella soveltavia ja asioita piti pohdiskella ja analysoida ja ties mitä. Thaikut tuntui raapustavan kauhealla vimmalla romaaneja paperille (sinisellä kynällä tietty) ja meikä suhersi jotain asian vierestä puolen sivun verran ennen luovuttamistaan.

Monivalinnat olivat Tamkistakin tuttuja pilkun viilauksia epäolennaisine asioineen kirjan sivulta ö.
Hienoa jos ope sanoo kurssin alussa, ettei kirjaa tarvita ja sitten 1/3 tentin kysymyksistä on kirjasta asiasta, jota ei ees käsitelty tunnilla. Ja mulla vielä on se kirja ja olin ihan lukenut ne jutut. Jotenkin itselle jäi sellainen fiilis tenteistä päällimmäiseksi, että niissä oli hirveästi asiaa ei mistään. Keskityttiin epäollennaisuuksiin ja sen sijaan, että katsoittaisiin opiskelijan tajunneen pääpointit aiheesta koitettiin oikein väkisin pistää porukkaa kiikkiin siitä, mitä tuli luettua ja mitä ei. Tämäkin tosin aika tuttua Tamkin markkinointikursseilta.

Itselläni ei ole siis mitään hajua siitä kuinka tentit meni ja vain Comparative managementin jälkeen oli hyvä fiilis. Ihan jo harmittaa tässä kohtaa, ettei kukaan noista mun opettajista taida kuulua siihen kastiin, joka antaa vaihtarille suoraan A:n katsomatta koetta. Nyyh. 

Tällä hetkellä olo on kuin vankilasta päässeellä (tai ainakin hyvin lähellä). Ilmakin tuntui erilaiselta hengittää. En tiedä onko syynä oma pitkä aika ilman tenttejä vai mikä, mutta nämä 2 viikkoa Bangkokissa ovat todellakin olleet henkisesti kova pala purtavaksi. Niin kova, että varattiin eilen kiva hotelli yhdeksi yöksi Pattikselta, eli Pattayalta ja suuntaamme sinne vielä tänään. Sukellamme yhdeksi päiväksi syntien maailmaan, meillä se tosin koostuu makkaraperunoista, ostarin susheista ja saunasta, ja palaamme Bangkokkiin sunnuntaina uudistuneina ihmisinä.

4 kommenttia:

 1. Haha, täällä täyteltiin tentit läpi lyikkärillä sen kummemmin ajattelematta mitä kynää ois pitänyt käyttää. Jospa me selvitään! Mutta tosiaan on kyllä hirmu paljon rennompi olo kun nuo tentit on vihdoin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaiaji, varo vaan ettei sitten tule hylsyä kuule! XD

   Jooh, noi tentit olivat kyllä aikasmoinen sirkus, ihanaa, että ne on poissa päiväjärjestyksestä :)

   Poista
 2. Oho, mulla oli mennyt ihan ohi, että siellä on yliopistossa (!!!) koulupuvut. Kuulostaa jännältä :)
  Oon ruvennut epäilemään maailmalla opiskellessa, että lyijykynä taitaa lähinnä olla käytössä vain Suomessa. Briteissä ja Kanadassa kaikki yliopiston kokeet kirjoitettiin tietenkin kuulakärkikynällä, jottei kukaan pysty niin helposti muuttamaan koevastauksia ja Argentiinassakin jo lukiossa oli itsestäänselvyys että muistiinpanot ja kokeet tehtiin kuuliksella. Ei siellä kukaan käyttänyt lyijäriä yhtään mihinkään.

  Toivottavasti "väärä hame" ei vaikuta sun tenttien loppuarvosanoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos koulupuvun olen säästynyt joka-aamuisilta pukeutumispaniikeilta. Eli omasta mielestäni kyllä kätevä homma, miinus tietty tuo yllätysvaroitus :)

   Mietinkin tuon kuulakärkikynän kohdalla, että mahtaako juontaa juurensa siitä, ettei vastauksia pysty enää muuttamaan. Voihan Suomi ja sen lyijykynä! Hyvä tietää, että muuallakin mustekynä on käytetympi, nyt ehkä voin hyväksyä tämän asian paremmin osaksi jokapäiväistä elämääni :D Ja jos en ole väärin nähnyt, niin joillakin on tainnut olla sellaisia sinisiä kyniä joiden jälkeä pystyi kuitenkin kumittamaan. Pitää ottaa selvää tämmöisestä vaihtehdosta.

   Poista

Nyt sitä kommenttia!