keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Erävoitto thaimaalaisista?


Kaikki vähänkin thaimaalaista kulttuuria tuntevat ja täällä maassa matkanneet tietävät, että thaimaalaisilla on ihan omanlaisensa tyyli hoitaa asioita. Valitettavasti varsinkin länsimaalaiselle, suoran puheen ja loogisen päättelykyvyn omaavalle yksilölle saattaa thaimaalainen toimintaketju aiheuttaa hyvässä tapauksessa naurua ja ihmetystä, pahimmassa tapauksessa ihan vaaratilanteita. Sen suuremmin kulttuuripiirteitä puimatta (ne vaativat ihan oman kirjoituksensa)  totean vain vielä, että täällä saa heittää rationaalisuuden romukoppaan ja toimia paikallisten säännöillä. TIT= This is Thailand.

Kuten otsikkokin väittää, koin tänään saaneeni eräänlaisen niskalenkin ja selvinneeni voittajana vääntäessäni thaimaalaisten kanssa. Syy koko koetukseen oli se, että halusin vaihtaa huonetta. Jo aiemmin on tullut mainittua, että meidän huoneessa toimi vuokraan kuuluva netti todella huonosti. Jossain kohtaa valitin asiasta päivittäin ja vasta tuon reititin-boksin boottaus sai netin toimimaan, ainakin hetken. Kaikista siisteintähän oli se, kun me päätettiin ostaa kalliimpi "nopeampi" netti kuukaudeksi ja päivän käytön jälkeen netti lopetti toimintansa moneksi tunniksi joka päivä. Heihei sijoituksemme. Jo kuukausi sitten sain hermoromahduksen netin huonouden suhteen ja olin jo harkitsemassa huoneen vaihtoa, mutta me oltiin juuri lähdössä Japaniin eikä siinä kohtaa ollut mielenkiintoa alkaa tavaroiden siirtelyyn. Respa vaihtoi tuolloin meille uuden reitittimen, joka kuitenkin jatkoi pätkimistään.

Nyt palattuani Lipeltä olen päässyt "nauttimaan" maailman kuumimman pääkaupungin-tittelin omaavasta Bangkokista. Toisin sanoen en ole nukkunut kolmeen yöhön kunnolla vaikka ilmastointi on ollut päällä. Asia, joka ei koskaan tullut mielenkään vuokrasopimusta tehdessä: auringon suunta ja huoneen sijainti rakennuksen reunassa. Me ollaan nyt periaatteessa asuttu 4 kuukautta saunassa, jonka lämpötila on tasaisesti noussut mitä lähemmäksi kesää ollaan tultu. Lisäksi huone on isompi, joten laitteen teho ei ole riittänyt viilentämään kunnolla koko tilaa, varsinkaan kun betoniseinät on hohkanneet kuumuutta koko päivän ajan.

Lipellä ollessamme meidän ilmastointilaite puhalsi 26-asteella ja mun piti oleskella trikoissa ja hupparissa, koska oli "niin kylmä". Bangkokiin palattuani paukuttelin asteita alemmaksi ja alemmaksi ja lopulta laitteen näyttö näytti eilen illalla 17-astetta ja silti oli tukalaa. Kävin ilmoittamassa respalle, että ac:ssa taitaa olla joku vika ja respatäti tulikin huoltomiehen kanssa tuijottamaan ilmastointilaitettani. Lupasivat tulla seuraavana päivänä eli tänään puhdistamaan laitteen.

Uuden unettoman yön aikana oma ärsytys kasvoi siihen pisteeseen, että päätin pyytää heti aamulla toista huonetta. Fakta nyt olisi kuitenkin se, että vaikka ac:n puhdistus lisäisi laitteen tehoa, se meinaisi silti vain kasvanutta sähkölaskua mulle. Miksi pitäisi maksaa siitä, että taistelen aurinkoa vastaan? Aamulla oli myös netti taas lopettanut toimintansa joten olin enemmän kuin valmis tavaroiden siirtelyyn, niin vaivaalloista kuin se olisikin.


Heti klo 9 menin respaan ja pyysin mahdollisuutta uuteen huoneeseen, selittäen ettei omassa pysty enää nukkumaan. Respatyttö sanoi, ettei vapaita huoneita ole. Vasta 1.5 on mahdollista muuttaa. Jäin siihen kyselemään, että eikö muka oikeasti ole mitään huonetta missään ja hetken päästä pelkästään samasta kerroksesta olikin kolme huonetta vapaana. Mutta niihin ei voi muuttaa, koska niitä ei ole keretty siivoamaan. Vasta ehkä 26.5 olisi mahdollista muuttaa. No voikos yhtä käydä vilkaisemassa? Mentiin huoneeseen, joka on terrible, terrible, not cliiiiin

Lattialla oli hiekkaa eteisessä...

Kysyin, voinko muuttaa huoneeseen tänään jos siivoan sen itse. Voin tehdä sen mielelläni, ei ole iso vaiva. No siivoja voikin siivota sen tänään ja siivous tapahtuu klo 1. Mutta sitten pitääkin maksaa 1000 bahtin (25e) muuttomaksu. Aijaa. No mitenkäs sitten tuo, että olen maksanut suuren huoneen vuokran koko kuulle ja muutankin pienempään huoneeseen? Eikö huoneen vuokraa pitäisi sitten hyvittää? Ooooo, no se pitää tarkistaa pomolta. Voinko minä puhua pomon kanssa? No can. Milloin pomo tulee tänne? Ei vastausta.  Ei kerrota.



Kun muuton jälkeen menin respaan maksamaan edellisen huoneen sähkön ja veden, oli pomo paikalla ja kyseli mikä meno. Ymmärsi hyvin miksi vaihdan huonetta ja totesikin, että sähkölaskukin on nyt sitten pienempi. Muuttomaksuista kukaan ei puhunut enää. 

Kysymys herää, miksi kaiken piti olla taas niin hankalaa?
Miksi piti väittää, että on täyttä? 
Miksi hiekan siivous lattialta olisi vienyt ensin viikon, sitten 3 päivää ja lopulta vain sen tunnin?
Mikä ihmeen muuttomaksu, kun itse siivosin huoneeni ja siellä ei voinut asua enää kun palvelut, jotka kuuluivat vuokran hintaan eivät toimineet kunnolla?

Mistä se oma voitto sitten tuli? 
Siitä, että koko tämän hasardin väännön aikana pysyin rauhallisena (ennenkuulumatonta), puhuin normaalilla äänensävyllä ja jaksoin hymyillä. En joutunut maksamaan mitään ylimääräisiä keksittyjä maksuja ja sain halvemman huoneen joten tässä jopa säästyy muutama euro. Lisäksi vaikka koko ajan oli selvää, että respa "huijasi" (mikä ikinä olikaan motiivina) niin ei jääty nyt roikkumaan niihin lillukan varsiin vaan pidettiin oma maali tähtäimessä ja suunnattiin sitä kohti. En tiedä säilyikö toimituksessa kaikkien kasvot, ehkäpä ei, mutta ainakaan tämä valkonaama ei huutanut, syytellyt tai valittanut. Olin vain surkea onneton opiskelija, joka ei ollut nukkunut pitkään aikaan. Nyyh.

Mutta lopuksi pitää kuitenkin vielä todeta eräs juttu. Mun takamuksessa on kyllä sellainen tunne, että Thaimaassa länsimaalainen joko häviää tai vain luulee voittavansa. Tähän voisin kirjoittaa ylös kuolemattoman vertauskuvan jota on käytetty uskovaisten kohdalla, mutta pätee aika hyvin myös tämän maan kansalaisiin (ja nyt vähän huumorimieltä peliin niin ei tule paha mieli): "On kun pelaisi shakkia pulua vastaan: pulu viskoo nappulat mäkeen, paskantaa laudalle ja lentää voittajana pois". Ja kun sitä seilataan täällä pulujen valtakunnassa niin ei ketään kiinnosta oletko oikeassa vai et ja oletko kokenut jotain vääryyttä. Itsekin jään siis mielenkiinnolla odottelemaan lopullista laukkujen pakkaamista ja mahdollisia eteen viuhahtavia yllätysmaksuja joita sitten vähennellään takuurahoista pois.

Siihen saakka nautin kuitenkin nykyisestä 28-asteen sopivasta ilmastoinnista ja tulevasta pienemmästä sähkölaskusta.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä hankalalle ja ihmeellisten tekosyiden keksimiselle! Hyvä, että pidit pintasi. Toivottavasti uusi huoneesi on mukavan viileä :) Oletko vielä kauan siellä vaihdossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huone on todella mukava. Tässä juuri mietinkin, että miksi aikoinaan edes halusin ison huoneen. Maksoin sitten 100e/kk parista ylimääräisestä auringon kuumentamasta neliöstä :D 3,5 viikkoa jäljellä eli ei kauaa. Joku ehkä mietti miksi tuon ajan takia vaihtaa huonetta, mutta kaikki aika menee pääsykokeisiin lukemiseen niin feng shui pitää olla kunnossa :p

   Poista
 2. Hyvä, että veit asian eteenpäin! Toivottavasti seuraavassa huoneessa elo sujuu mukavammin, raportoi toki miten homma toimii jatkossa!

  Ymmärrän hyvin tuon voittofiiliksen! Itse olen välillä, hmmm.. nopea mielialaliikkeissäni, ja hankalissa tilanteissa on joskus pitänyt käskeä itseään olemaan hermostumatta. Voin myöntää, että aina en ole onnistunut vaan esimerkiksi Intiassakin aikanaan taistelin riksakuskien kanssa. Joskus reilu vuosi tai pari sitten löysin kuitenkin jonkinlaisen kummallisen tyyneyden sisältäni (haha) ja ihan ihmettelin, miten helposti ns. vaikeistakin tilanteista pääsee pois kun pysyy oikeasti tyynenä ja hymyilee vain :D. Ei anna niiden tunteiden tulla vaan juurikin niin, että pitää sen päämäärän mielessä ja määrätietoisesti menee sitä kohti.

  Toivotaan, että mitään yllätysmaksuja ei tule! Mutta jos tuleekin, niin rauhallisesti vaan vääntöä käyntiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, mä toivon vielä myös löytäväni tuollaisen jatkuvamman rauhan sisälläni! :) Hermostuminen, ahdistuminen ja suuttuminen on suurimpia puutteitani ja vaikka välillä ihan tiedostaa, että tämä raivoaminen on tyhmää, niin ei voi lopettaa. Siksi eilinen koettelemus olikin niin uskomaton kun pystyin pysymään rauhallisena. Tosin päästessäni takaisin huoneeseen oli pakko pirauttaa pari kyyneltä, oli niin suuri patoutuma sisällä :D

   Tällä hetkellä huone on mitä mainioin, täällä on jopa parempi suihku kuin edellisessä! Pitää tehdä myöhemmin jonkinlainen yhteenveto koko asumisesta.

   Poista
 3. Aargh, mua niin ärsyttää tuo pulun kanssa shakkia pelaaminen! Toinen, mikä ottaa kunnolla kaaliin Länsimaiden ulkopuolella matkustaessa on, että paikallisilla on aikaa mielin määrin, eikä se maksa mitään. Näin mulle on jopa todettu, kun olen kysynyt mm. taksin odotusmaksun hintaa - "ei ole, eihän siinä bensaa mene, menee vain aikaa ja se on ilmaista". Silloin se oli hyvä juttu, mutta kääntöpuolena sitten vastapuolta ei haittaa, vaikka väännöissä ja säädöissä menisi kuinka paljon aikaa. Mulla se taas on kallisarvoisesta reissausajasta pois, ja hihat palaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tää ihmisten suhtautuminen kaikkeen asenteella "näihin asioihin ei voi vaikuttaa" on myös sellainen juttu mitä itse en voi ymmärtää. Vaikka siinä onkin sellaista iisipiisi, otetaan rennosti ja ei huolen häivää- meininki niin kyllä mä kans haluan saadan tärkeät asiat pois alta että voi keskittyä sitten muihin hommiin. Ei oo ookoo, että johonkin hommaan menee koko päivä jos siihen voi mennä vain tunti. ÄR :D

   Poista

Nyt sitä kommenttia!