torstai 17. huhtikuuta 2014

IG TRAVEL THURSDAY: Viimeiset päivät "paratiisissa"


Meidän melkein kahden viikon löhöilyloma on lähestymässä loppuaan. Niin se aika vaan kuluu vaikkei tee yhtään mitään! Koh Lipe oli kyllä hyvä lopetus vaihdon reissuille, silmä lepäsi turkoosissa kirkkaassa vedessä ja melkein autioilla rannoilla sai nauttia omasta rauhasta luonnon helmassa. Totuuden nimissä pitää kuitenkin paljastaa, että kaikista tutuimmaksi on tullut kyllä oma hotellihuone. Sen viileässä ilmassa ja satiinisen pehmeissä lakanoissa oli mukava unohtaa ajan kulu ja viettää päivän kuumimmat tunnit paossa polttavaa aurinkoa. Olemme muuttuneet matkailijoiksi, jotka poistuvat huoneestaan vaan mennäkseen syömään...


Syy otsikon lainausmerkkeihin johtuu siitä, että tälläkin paratiisilla on kääntöpuolensa. Kääntäessään päätä tai kameraa hiukan sivuun näistä kuvien hienoista maisemista, tulee esille karu totuus. Järkyttäviä roskavuoria, viidakon uumeniin romahtaneita bungaloweja, röyhkeitä kärpäsparvia syömässä ruokaasi. Järkyttävää välinpitämättömyyttä luontoa kohtaan. Koh Lipe kärsiikin pienuudestaan huolimatta - tai juuri sen vuoksi - monista ympäristöongelmista kuten kosteikkojen häviämisestä, jätehuollon puuttellisuudesta sekä vedenjakelun katkoksista.


Kaukana ovat ne ajat jolloin Lipe oli vain kuiskaus ihmisten huulilla, se salainen paratiisisaari Thaimaan ja Malesian rajalla. Nytkin saarella on kova tohina kun uusia resortteja nousee vieri viereen ja kokonaisia katuja rakennetaan saaren keskelle.  Paikka on silti yllättävän hiljainen ja leppoisa, täältä ei mitään happobileitä löydä ja uuden vuoden, Songkranin, vesisodat kestivät vain yhden päivän. Vesi on kuin linnunmaitoa ja niiiiin kirkasta.

Tunnelmat ovat itsellä hieman ristiriitaiset. Täällä on ollut hienoimmat maisemat ja rauhallisimmat rannat, mutta turismin negatiiviset lieveilmiöt vaanivat varjona taustalla. Kestävyydestä ja luonnon vaalimisesta on turha haaveilla. Mieleen nousee kysymys: ketä syyttää? Sitä turistia, joka välinpitämättömästi heittää tyhjän vesipullon jo täyden roskapöntön päällen saaden ylimääräiset roskat tippumaan kadulle pöntön ympärille? Vai paikallista asukasta jonka asumuksen ympäristö näyttää kaatopaikalta ja jossa kaikki heitetään suoraan luontoon tietämättömyyden tai välinpitämättömyyden turvin? Vai niitä rikkaita Thaimaalaisia jotka huijasivat maat alkuperäisiltä merimustalaisilta ja rakensivat täyteen suurilla generaattoreilla toimivia resortteja? Virallisia IG Travel Thursday-järjestäjiä ovat Suomessa Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses ja homman tarkoituksena on "vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon levittämiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejä". Kuka tahansa voi osallistua kirjoittamalla matkailuaiheisen blogipostauksen ja jos ei kirjoita blogia, voi omia matkakuviaan kuitenkin lisäillä Instagrammissa #igtravelthusday-tägin alle. Minut löytää Instagrammista nimellä @prettyprettyugly.

24 kommenttia:

 1. Kun olimme Thaimaasa luettiin ihan nuista samoista ongelmista, joita Koh Lipellä on nimenomaan jätteiden kierrätyksen kanssa. Se olikin yksi syy, miksi sitten skipattiin koko paikka, vaikka olimme kuulleet siitä myös paljon hyvää. Juurikin maisemien suhteen. En oikein tiedä kenen pitäisi herätä, mutta toivottavasti se tapahtuu pian, ennen kuin koko saari on jätteiden peitossa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä johtuuko itsellä vain liian pitkästä oleskelusta maassa, omien silmien avautumisesta vai vain turismin "normaalista" kehittymisestä Thaimaassa, mutta paikka kärsinyt pientä inflaatiota omissa silmissä koko ajan. Mitä enemmän aikaa on kulunut ja paikkoja tullut nähtyä sitä enemmän on alkanut turhauttaa meno :-(

   Poista
 2. Lipellä en ole käynyt, mutta sen tilanne on kyllä surullisen tuttu muiden kertomana. Toivottavasti tähän todellakin herättäisiin pian. Surullista. :/ Etenkin se, että sama asia vaivaa Thaikkuja noin ylipäätäänkin.

  Kauniita kuvia olet silti ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän jutun ajattelu kyllä pistää oikeasti suupieliä alaspäin. Kuten yllä jo toiseen kommenttiin totesin, niin nyt on ehkä liikaa nähty tätä Thaimaan meininkiä yhtäjaksoisesti. Välillä ärsyttää todella paljon moinen meno :/

   Poista
 3. Oivoi nää jäteongelmat on niin surullisia. Samaa harmittelin viime vuonna Balilla kun snorklasin jätteiden keskellä, ja tänä vuonna Tansaniassa kun väistelin pullonsirpaleita ja katselin valtavia jätekasoja :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äääh! Kohta me varmaan hukutaan jätteiden keskelle vaikka niistä kuinka itse huolehtisi niin kotona kuin lomalla :(

   Poista
 4. Mua ärsytti Tiomanilla ihan sama asia. Mielettömän kaunis saari ja vielä muka luonnonsuojelualuetta, mutta silti hirveät kasat roskia joka puolella. Tietysti jätehuollon järjestäminen tuollaisilla saarilla ei välttämättä ole mikään helppo homma, mutta ei niitä roskia silti viidakkoonkaan voi mun mielestä kipata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indonesian Bunakenilla sama homma: luonnonsuojelualuetta missä sukelletaan, pitää ihan maksaa 10 euron hinta saarelle mentäessä ja sitten paikka on täynnä roskaa ja ranta pilattu kokonaan. JA tämä kyllä nyt ihan paikallisten toimesta :(

   Poista
 5. Mä olen aina ihmetellyt niitä paikallisia, joiden kodin ympäristö näyttää jätelavalta. (Niitä näkyy myös Jenkeissä: me kutsutaan rednecktaloiksi niitä mobile homeja, joiden ympäristö on täynnä rojua.) Turistin välinpitämättömyyden ymmärrän, vaikka se ärsyttääkin, samoin rikkaan investoijan. Mutta miksi joku haluaisi roskata omaa elinympäristöään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis olen miettinyt tätä samaa asiaa monesti Thaimaassa, mutten ole asiasta pukahtanut kuin poikakaverilleni! Jos olet köyhä ja asut peltipurkissa, niin eikö olisi parempi, että se peltipurkki olisi mahdollisimman siisti? Eikö puhdas köyhä koti ole parempi kuin likainen köyhä koti ja eikö siisteydellä nuhjuisuus näytä himpun verran paremmalta?

   Onko tämä jotain valkoisen miehen ylimielistä aatosta asiasta?
   Meneekö ihmisillä kaikki voimat ruuan/palkan etsimiseen ettei omalle ympäristölle riitä enää aikaa tai kiinnostusta? Hämmentynyt olen myös.

   Poista
 6. Nuo kuvat kyllä hämäävät hienosti :D Ei osaisi kuvitellakaan niitä kaameita roskakasoja, jos ei niitä joskus ole itse nähnyt. Ikävä kyllä niitä on joutunut todistamaan Thaikuissa ja Malesiassa. Mä jotenkin kuvittelisin, että turismi on se pääsyy roskaamiseen...En tiedä sitten onko hiljainen maaseutu puhtaampaa, mutta kuvittelisin että siellä ihmiset ajattelevat luontoa eritavoin, kun saavat siitä elantonsa. Turistipaikoissa kulutetaan ja on kiire tienata lisää, niin ympäristö jää toissijaiseksi..Nämä ovat toki omia pohdintojani eivätkä perustu mihinkään faktatietoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tämä sisäinen sensuuri, joka pistää kuvaamaan vain kauniita juttuja. Melkein jo mietin, pitäisikö kerätä kuva-aineisoa tästä ei niin kauniista puolesta!
   Itselläkään ei ole mitään faktatietoa siitä kuka roskaa enemmän (tai ehkä me kaikki vaan roskataan yhtä paljon), mutta luonnollisesti turistipaikoissa tulee jätettä enemmän kuin maaseudulla. Itse jouduin todistamaan Indonesiassa sitä karua näkyä missä paikalliset olivat kylänsä voimin pilanneet koko rannan, se oli heille yleinen jätteiden jättöpaikka :/

   Poista
 7. Huomasin silloin Thaimaassa asuessani, että yleisesti ottaen turistikohteissa ympäristö pidettiin huomattavasti roskattomampana kuin sellaiset paikat, joissa turismia ei ollut. Niissä rannat täyttyivät roskista ja vaikutti siltä, ettei paikalliset kunnioita luontoa kovin paljoa (toki kyse on pääasiassa varmasti tietämättömyydestä). Pitkälle turistisoituneissa paikoissa voi olla hyvinkin toimivaa kierrätystä ja energian säästöä ja kestävä matkailu on muutenkin otettu huomioon (sillä tulot tulevat puhtaasta luonnonympäristöstä ja jos sitä ei ole niin tulot hiipuu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä myös tämmöinen tunne/huomio, että turistipaikoissa edes yritetään jollain lailla taistella jätteitä vastaan ja organisoida paremmin jätteiden kierrätystä. Kun (onneksi) se tietämys ja vaativuus siistin ympäristön puolesta kasvaa turistien keskuudessa on myös paikallisten pakko järjestää asioita paremmiksi. Imago hieman kärsii jos kansallispuistoissa olisi roskaa joka puolella (valitettavasti siellä sitä kuitenkin on!).

   Poista
 8. En käsitä roskaamista ja sitä on aina Aasian suunnalla matkatessa tullut ihmeteltyä. Kaikkein käsittämätöntä on se, että mennään varta vasten vaikka luonnonpuistoon ja jätetään sinne roskaa. Mutta en kyllä ymmärrä sitäkään miten joku haluaa asua roskien keskellä ja roskaa sitä omaa ympäristöään.

  Pelkästään turisteja tästä ei tosiaan voi syyttää, paikallisetkin esimerkiksi Intiassa "osaavat homman" ilman meitä turistejakin, mutta kaipa sitä jokainen voisi katsoa peiliin. Esimerkiksi itse turistina Aasian suunnalla ollessani kasvatan roskasaldoa jo sillä, että pullotettua vettä on pakko juoda, toisin kuin Suomessa, joten muoviroskaa tulee jo yhdeltä ihmiseltä järkyttävä määrä. Joissakin paikoissa voi sentään täyttää muovipulloja uudelleen, mutta toisaalta niitä pullojakaan ei halua liian montaa kertaa käyttää uudelleen. Sellaista veden suodatinta olen harkinnut, niistä piti ottaa selvää jo viime reissulle. Eihän se yksinään riitä, vaan tottakai siellä paikan päällä pitäisi paikallisten / sinne tulevien hotelliresorttien pitäjien / kenen tahansa järjestää jätehuolto kuntoon.

  Mitä kukin sitten arvottaa tärkeäksi elämässään, kulttuurit, kasvatus, oma elämäntilanne jne. kun vaikuttaa asiaan myös. Hyvä oli meinaan tuo sinun kommenttisi valkoisesta miehestä.. Ihmisten syitä, oli asia mikä tahansa, on välillä vaikeaa ymmärtää kun omat lähtökohdat ovat erilaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset tuon oman jätemäärän kanssa! Muovipulloja kerääntyy päivittäin tuohon roskiksen ympärille vaikka yrittäisikin ostaa niitä isoja tonkkia joista siirtää vettä sitten pienempiin pulloihin joita käyttää useammin. Myös tuo 7eleven ja sen ikuiset pussileikit ja pillit... Kävin ostamassa tänään Pepsi Maxia 3 pulloa (olen nyt huono turisti, isompia pulloja ei ollut niin oli pakko ostaa kolme pientä) ja hotellilla huomasin, että mukaan oli törkätty 3 erillistä muoviin pakattua pilliä. Meidän asunto Bangkokissa on täynnä muovipusseja ja näitä pillejä, oon jo uhannut tuovani ne Suomeen uusiokäyttöön kun tekee pahaa heittää kaikki vaan roskikseen.

   Jonkinlainen lakimuutos sekä sakot roskaamisesta (esim jos joku resortti dumppaa roskat metsään) pitäisi olla. Vai onko jo, mutta kukaan ei noudata sitä? Tiedän ainakin sen, että Thaimaassa ympäristöasioihin ollaan aika myöhäsessä vaiheessa vasta kinnitetty huomiota ja Bangkokissa esim. Chao Phraya-jokihan on ihan umpisaastunut kun yritykset saivat vuosikymmeniä dumpata vaan kaikkee sinne. Kun on kyse kehittyvästä maasta niin siellä nyt tottakai ensimmäisenä hallitus kiinnittää huomiota talouskasvuun ja vasta kun ihmisten elintaso nousee on varaa ajatella eettisiä asioita. Maalle, jolle luonto on kuitenkin niin tärkeä, olisi kyllä hyvä omata hieman kaukonäköisyyttä. Turismi on kuitenkin tärkeä elinehto ja vaikuttaa suuresti BKT:hen niin ei varmaan olisi varaa tuhota omaa rahanlähdettään.

   Poista
 9. Ensinnäkin ihanaa että olette nauttineet lomailusta! Sulkeutuisin itsekin OIKEIN mielelläni hotellihuoneeseen muutamaksi päiväksi YKSIN jos voisin ottaa mukaan muutaman kirjan ja läppärin. Eli terve vaan väsyneeltä äidiltä, onneksi mies tulee huomenna kotiin... :)

  Ja kuten Tiina tuossa yllä sanoi, upeat paratiisikuvat hämäävät kyllä hienosti ja saavat helposti unohtamaan sen turismin nurjemman puolen. Roskaamista löytyy kyllä lähempääkin, Kreikassa kun meloimme aivan mielettömän upeita kanjoneita, yhtäkkiä vastaan saattaa tulla iso roskakasa mikä on työnnetty ylhäältä jokeen, ja joskus kanjonista saattoi jopa löytää palaneen auton.... Ja tällä Norjassa, vaikka ei varsinaisesti roskatakaan, kierrätys ja asenteet siihen ovat vielä aika alkutekijöissään...

  Vaikea sanoa mikä on syy ja seuraus, onko niin että helposti toimivaa jätteidenkeräys systeemiä ei ole tarjolla tai ne ovat liian kalliita? Vai onko kehitys tullut niin nopeaa että kaikki se materia on tärkeämpää kuin luonto?

  Erinomainen postaus joka tapauksessa ja pisti mielen vähän mietteliääksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta huomiosta, että myös Euroopassa roskataan ja sielläkin on erilaisia asenteita roskaamista kohtaan. Ja Suomessakin kyllä välillä löytää jonkun metsäpolun varrelta hylättyjä sängynpatjoja homehtumassa...

   VArsinkin kehittyvissä maissa uskon ja toisaalta ehkä jollain tasolla myös ymmärrän, että raha on tärkeämpää kuin eettisyys. Maat ovat Suomea vuosikymmeniä jäljessä joten kiinnostus nyt valitettavasti on materiassa eikä hengessä. Tähänhän voisi ympätä mukaan Maslowin tarvehierarkian ja miettiä millä tasolla alkaa kiinnostus ympäristöä kohtaan x)

   Sitten varmaan kiinnostutaan merillä lilluvista jätelautoista kun joku keksii miten niistä voi tahkoa miljoonia :D

   Poista
 10. Paikallisia ei aina roskat kiinnosta, mutta en tiedä alkaisiko kiinnostaa, jos he huomaisivat kuinka se (voi) vaikuttaa turistien määrään. Roskainen saari saattaa pidemmän päälle ajaa matkailijat muualle. Pystyisköhän Lipellä paikallisia yrittäjiä (esim. sukellus/snorklausretkiä järjestäviä) herätellä asian tiimoilta? Järjestettäisiin yhdessä talkoita, joihin matkailijatkin voisivat osallistua jne. Jotenkin ajattelin vähän samaa meininkiä kuin Taolla, jossa edes jotenkin yritetään välittää ympäristöstä.

  Tosin Lipellä tuo ongelma taitaa olla myös sitä luokkaa, että kun ei ole mitään paikkaa mihin niitä roskia laittaa. Ne pitäisi roudata paatilla mantereelle. Lipen kokoiselle pikkusaarelle kun ei varmaan mitään jätelaitosta oikein voida rakentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tuossa samaa mieltä, että turistien lisäksi myös paikallisia pitäisi kouluttaa ja tiedottaa roskaamisen seuraamuksista ja herätellä ajattelemaan pidemmälle tulevaisuuteen. Eli vaikka nyt pitääkin pari kolikkoa laittaa jätteiden siivoamiseen, ne kolikot tulevat takaisin myöhemmin, kenties moninkertaisena kun omasta tulonlähteestä eli maasta on huolehdittu.

   En ole ihan saletti, mutta Lipellä taitaa olla kerran viikossa siivousoperaatio päärannalla mihin kaikki saavat osallistua. Myös eräällä pikkurannalla ollessamme paikallinen mies tuli roskasäkin kanssa keräämään puusta tippuneita lehtiä sekä vuoroveden mukana tulleita suhruja. Rannat täällä ovat yllättävän siistejä eli jotkut ne aina siivoaa. Roskia on sitten vähän liikaa juuri niissä kohdissa missä paikalliset hengaa...

   Poista
 11. Erittäin hyvin hämäävät nuo kuvat. Harmi että paratiisi pilaantuu, toki on normaalia että turismi kehittyy ja ihmiset (ja jäte) lisääntyy - uskon kuitnekin että siihenkin voi ihminen toimillaan vaikuttaa paljon. Harmi homma :I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää todellakin toivoa, että niin matkailijoiden kuin paikallisten asenteet muuttuvat pikkuhiljaa sitä kohti, ettei roskaamista enää kukaan katso hyvällä.

   Poista
 12. Samaa olen kuullut Lipestä aiemminkin ja vastaavaa nähnyt muilla saarilla. Lembonganilla hämmästelin kuinka paikalliset jannut ajelivat mopoilla ja mennessä nakattiin vesipullot ojanpientareelle luontoon :( Lipellä varmaan on poikkeuksellisen paha tilanne, kun turismi on kasvanut räjähdysmäisesti, hotelleja rakennettu, mutta muuten infra jäänyt puutteelliseksi. Monissa paikoissa Thaimaassa ja Malesiassa törmäsimme vesipullontäyttöpisteisiin, jotka varmasti osaltaan myös auttaisivat pienemmillä saarilla roskan määrään. Todella surullista jos moiset paratiisit katoavat roskien vuoksi ja ihmisten välinpitämättömyyden takia. -Milla

  VastaaPoista
 13. Mua ahdisti aina Espanjassa asuessa tuo roskan ja jätteen määrä, ja se ettei ihmiset ollenkaan yritä tai edes välitä pitää ympäristöään siistinä. Kymmenen vuoden takaisesta Rooman visiitistäkin muistan vaan joessa pyörivät muovipullot ja jalkapallot. Aasiassa tuo roskaaminen on varmaan jo ihan eri sfääreissä, vaikka hyvin hämää nää sun kauniit kuvat. Ikävä mutta tärkeä aihe!

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!