sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kuumottelua Naritan lentokentällä

Ja samalla sitten taas yksi avautuminen viisumeista ja maassaoloajoista. Jälleen kerran, loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta koska koin tapahtuneen henkilökohtaisena loukkauksena (vaikka yritin olla kokematta) on siitä kirjoitettava ja itkettävä jonnekin. Näin!

Kuten jo varmaan aiemmista Thaimaan viisumia koskevista kirjoituksista voi päätellä, ei tämän maan viisumiasiat ole ihan selkeimmästä päästä. Maan immigration sivua lukemalla ei välttämättä tule hullua hurskaammaksi ja jos eksyy netin ihmeelliseen maailmaan erilaisille foorumeille, on aivokasvain taattu. Tällä kertaa meillä oli pientä ongelmaa Juuson paluulennon kanssa. Tämäkin asia on taas sellainen "oma vika" juttu, mutta syy, miksi itseä ärsyttää niin paljon on se, että kun netistä lukee "ohjeita" ja kokemuksia vastaavalle tilanteelle ei kenelläkään tunnu olevan mitään hankaluuksia. Ja sitten ne hankaluudet sattuu meille. Epäreilua sanon minä!

Me oltiin ostettu lennot BKK-Tokio-BKK ennenkuin Juusolla oli paluulentoa Suomeen. Meidän paluupäivä Japanista oli 5.4. Myöhemmin Juuso oli katsellut lentoa Suomeen 4.5 (sunnuntai), mutta kuten aina, ajatusrykelmä ostan sen kohta osoittautui fataaliksi ja kyseisen päivän halvat lennot oli myyty seuraavalla tsekkauskerralla loppuun ja seuraava mahdollinen edukas päivä oli vasta 5.5. Syy siihen miksi nämä lennot piti saada mätsäämään oli se, että Suomen kansalaisena saa ilman viisumia Thaimaahan 30 päivän maassaolon. Ja me haluttiin saada Juuson oleskelu ujutettua tähän aikaan jotta uutta viisumia ei tarvitsisi (eikä sitä edes pystyisi näin reissun päällä) hankkia muutaman ekstrapäivän vuoksi.

Alkoi armoton datailu kun alettiin selvittää, kuinka maassaolopäivät lasketaan. Ovatko ne ns. yön ylitse vai merkkaako jokainen päivä. Eli jos saapuu 5.4 maahan, lasketaanko tämä päivä maassa oloksi vai onko vasta 6.4 ensimmäinen päivä. Kuten arvata saattaa, jokainen päivä lasketaan. Tämä myös hyvänä huomiona heille jotka haluavat matkustaa Thaimaahan ilman viisumia maksimiajaksi. 30 päivää maassaoloa (eli se kuuluisa visa on exemption) ei ole kalenterikuukausi. Taas päivämääriä pyöritelläkseni ja saadakseni loputkin lukijat sekaisin, 30 päivän kuukaudella tämä maassaolo on siis esim. 5.4 - 4.5, EI 5.4-5.5. Jos kuukaudessa onkin 31 päivää niin sittenhän maasta pitää poistua esimerkkitapauksessa jo 3.5.

Tämän mukaan siis Juuson olisi ostettava lento joko 4.5 tai aiemmin. Kuten jo mainitsin, 4.5 halpa lento oli historiaa ja kaikki muutkin Finskin lennot sitä ennen olivat tuhottoman kalliita. Tuo 5.5 siis houkutteli todella paljon. Netistä löytyi esim. Pallontallaajien foorumilta keskustelua siitä, että jos maassa onkin leiman umpeutumisen jälkeen niin sakkoja maksetaan 500 baht/päivä. Lisäksi monet olivat kirjoittaneet siitä, että ensimmäistä päivää ei edes lasketa vaan se lähtee pyörimään vasta toisen ylimenevän päivän kohdalla. Päätettiin siis ostaa tuo 5.5. lento Helsinkiin ja jos virkailija lentokentällä niin haluaisi, Juuso maksaisi kiltisti päiväsakon (12,5 €) ja homma olisi sillä selvä. Suvarnabhumin lentokentällä me nyt Japaniin lennettäessä nähtiin ihan erillinen huone näille maksuille ja se sijaitsi immigration-luukkujen jälkeen, joten aateltiin tuossa kohtaa selvä homma, näin se menee.

Sitten vihdoinkin sinne Naritan kentälle meidän paluulennolle Bangkokiin. Omassa viisumissani ei ollut ongelmaa kun leimassa oli vuosi maassaoloa jäljellä. Juusolta tietenkin kysyttiin paluulennosta todistusta ja se me ojennettiinkin. Sitten alkoikin hiki virrata kaikista ihohuokosista. Näin, kuinka virkailija tietokoneen ruudusta laski moneen kertaan kalenteripäiviä. Olin jo kysymässä, onko tässä joku ongelma kun hän aloitti puhelun (japaniksi tottakai) jonnekin ja samalla meidän silmien edessä repi puhelun aikana kahdesti jo valmiiksi tulostetut boardingpassit. Mietin jo mielessäni, että ihan oikeastiko nyt Juuso ei pääse lennolle jonkun yhden päivän takia tai joudutaanko me vielä tässä ostamaan joku feikkilento sille jotta virkailija olisi tyytyväinen?

Jos olen oikein ymmärtänyt (tämäkin kun on vain netistä kaivettua tietoa), syy miksi lentoyhtiö on niin tarkka paluulentojen kanssa, on se, että jos se päästää Thaimaahaan ihmisen jolla ei ole kunnollista maastapoistumistodistusta, voi lentoyhtiö saada sakot. Eli lentoyhtiö olisi vastuussa matkustajien tekemisistä. Ei ole kuitenkaan mitään hajua siitä, miten tämä muka oikeasti toimii ja vaikka ihmisellä olisi kaikki maailman tarvittavat asiakirjat voi hän silti jäädä laittomasti maahan niin halutessaan. Eli dippis dappis vaan kaikille. Ja esimerkkinä, esim. Malesiassa mitään poistumislentoja ei kyselty ja muissakin maissa asia on jätetty ns. matkustajan vastuulle huolehtia omasta häipymisestään ennen viisumin umpeutumista.

Voidaan vaan arvuutella mitä lentovirkailijalle sanottiin luurin toisessa päässä, mutta kolmannet tulostetut boarding passit saatiin vihdoinkin itselle. Hämmentävää tosiaan vielä tuo, ettei hän sanonut sanallakaan meille, että tässä olisi joku juttu menellään ja lopussa me oltiin vaan niin kiitollisia lennolle pääsystä, että luikahdettiin nopeasti pois naisen katseen tieltä eikä jääty kyselemään mitään.

Tämän jälkeen asiallehan olisi voinut vain naurahtaa, mutta koska olen tällainen mielensä pahoittaja ja ikuinen vääryyksien kohtaaja, on sanottava, että olisi ehkä ihan mukavaa jos tässäkin asiassa olisi joku selkeä normisto. Jos kukaan ei pääsisi maahan ilman oikeassa kohdassa tapahtuvaa maastapoistumista sekä sen todistamista, ei sakoille olisi mitään käyttöä. Koska systeemi on kuitenkin käytössä, voidaan olettaa, ettei kaikilla raja-asemilla olla yhtä tarkkoja ja ihmisiä tulee vajailla todisteilla sisään. Tämä on taas mielestäni hyvin hämmentävää ja tekee koko hommasta entistä vaikeaselkoisempaa. Mitkä rajat ovat tarkkoja? Mistä pääsee läpi helpommin? 

Jos nettiä uskoo, niin Suomessa on kunnon natsisysteemi käytössä. Nähtävästi myös Japanissa. Sitten taas Kaakkois-Aasian maista kuulee tarinaa missä multa ei ole koskaan kysytty paluulentoja ympäröivistä maista. Voisi kuvitella, että käytäntö olisi juuri toistepäin ja naapurimaiden liikennettä valvottaisiin silmä kovana kun sieltä käsin visa hopping on helpompaa. Tarkoituksenahan on kait kitkeä ylimääräistä loisimista Thaimaassa. Sitten vielä törmää niihin uskomattomiin tarinoihin ja toteamuksiin (vielä ihan 2013-2014 vuosina), joissa porukka väittää matkustaneensa Thaimaahan ilman mitään viisumeita ja paluulentoja ihan tässä hetki sitten.

Ja tämä nakertaa. Että meillä meinasi jäädä homma yhdestä päivästä kiinni vaikka on sakon maksamismahdollisuus ja sitten jotkut seilaa miten sattuu ilman huolen häivää. Ei taas mene nallekarkit tasan, mutta koska ne tässä elämässä kertaakaan menisi?

Tulipa vaan tämän pienen kokemuksen myötä täydellinen leipiintyminen tähän viisumisirkukseen lopullisesti. Totesin vaan Juusolle, että matkustampa ihan mielelläni tämän vaihdon jälkeen Euroopassa niin ei tarvitse rasittaa aivojaan tämän sirkuksen parissa. Thaimaan viisumien lisäksi reissun aikana on pitänyt selvittää 11 muuhun maahan viisumikäytäntöjä, hakea viisumeita, maksaa ja tulostella lomakkeita, katsella poistumisleiman päiviä, räplätä kalenteria ja sovittaa lentoja juuri oikeisiin kohtiin. Vanha väsyy!Me ollaan nyt ruhtinaalliset kolme päivää Bangkokissa ennen lentämistä Etelä-Thaimaahan. Aika kuluu pitkälti koulujuttujen parissa (kiinnostus nolla) kun sitten ollaan taas melkein 2 viikkoa reissussa. Suuntana on Koh Lipe ja Koh Mook ja viimeiset levyttelyt ennen loppukiristystä. Ja onneksi kyseessä on vain maan sisäiset lennot niin ei tarvitse ressailla uudesta kirosanasta viisumi.6 kommenttia:

 1. 4 vuotta sitten kun menin ekaa kertaa Thaimaahan, lähdin matkaan niin että paluulento BKK:sta oli yli kuukauden päässä laskeutumisesta. No, menin sitten tietty lähtöä edeltävänä iltana lukemaan juttuja netistä että ei päästetä lennolle jne. ja menin ihan paniikkiin. Kyseltiin asiaa sitten Finnairilta (niiden lennot mulla oli), ja siellä sanottiin että ei heitä kiinnosta onko mulla yli 30pv päässä ne paluulennot vai ei. Kentällä virkailija jotain kyseli, että sulla ei oo tota viisumia, niin sitten sanoin että ei oo mutta aion maateitse matkustaa muualle Thaimaasta niin ei se sitten kysellyt sen enempää..

  Nyt kuitenkin olen sitten kuullut että käytännöt on kiristyneet (lentoyhtiöillä) eikä lennolle oikeasti välttämättä päästetä jos ei ole lentoa pois maasta tuon 30pv sisällä tai viisumia. Erikoista sinäällään kun ei siellä Thaimaan päässäkään hirveästi näyttänyt kiinnostavan että mulla ei ollut viisumia ja paluu yli 30pv päässä! Toki voihan ne nykyään olla tarkempia kun sitä rahattomien hippien loisimista halutaan kitkeä.

  Sitten noista sakoista. Ekalla reissulla mulla ylittyi oleskelu noin viikolla kun meni vähän säätämiseksi kaikkien juttujen kanssa, maksoin kentällä sakot ja kirjotin tietoni ylös johonkin paperivihkoon. Huomasin, että jotkut oli maksaneet jopa 10 000 ja 20 000 bahtin sakkoja (siitä tulee jo aika monta päivää). Että ei ne ainakaan sillon tuntuneet ottavan sitä mitenkään ihan hirveän vakavana rikkomuksena :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Jännä että Finski vastas noin, mutta hyvä niin, että pääsit reissuun! :) Mun kaveri oli kans syyskuussa 2012 Thaimaassa (mutta lensi jollain muilla yhtiöillä) eikä häneltä muuta kuin kysytty, että mikä on suunnitelma kun ei oo viisumia.

   Ja sitten netissä kuitenkin jotkut jopa kirjoittaa, ettei jossain paikoissa kelpaa enää edes maanteitse tapahtuvat siirtymiset vaikka lipuista olisi todistus. Ettei esim. junamatka Laosiin päde vaan sen pitää olla nimenomaan lento! Kunnon villilänsi tää :D

   Ja hei, kiitti tosta sakkoinfosta! Ehkä tuo Juuson päivä on sitten ihan ok noille :))

   Poista
 2. Noi viisumisäädöt ja paluulennot on NIIIIIN ärsyttäviä. Mulla ei ole huonoja kokemuksia Thaimaasta, kun siellä käydessä oli paluulento kolmen viikon päästä, mutta Jenkeistä sitten kahta enemmän. Kerrankin en ollut muistanut printata todistusta paluulennosta, niin immigraatiossa sitten virkailija pohti että "I don't know if I can let you in to the country" - siis tämä siinä vaiheessa, kun olin jo jenkkilentokentällä, ja mies odotti sadan metrin päässä että milloin pääsen maahantulosta lävitse... Sellaista ihme kuumottavaa painostusta. Entä jos mulla olisi ollut tarkoituksena poistua maasta just maitse, niinkuin Anne kirjoittaa?

  Jotenkin mä en vaan ymmärrä, miten mä olen niin suuri uhka amerikkalaiselle yhteiskunnalle, että mua pitää alkaa ahdistelemaan. Pääsin sit kuitenkin lopulta maahan, koska mulla oli viisumi, vaikka pelkällä ESTAllakin olisi pärjännyt, ja virkailija totesi että "I appreciate your integrity".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apuaa, mä en ees halua aatella tota sun tilannetta Jenkeissä! Vois olla kyllä naama aika epäuskosessa virneessä kun ehdotellaan maahanpääsyn eväämistä vaikka on jo ns. maassa.

   Mä koitin kauheasti aatella, että tuo virkailija tekee vaan työtään ja että "virhe" on kuitenkin meidän, mutta ehkäpä me ei tosiaankaan olla niitä valtion vihollisia numero yksi tuolla erheellä.

   Poista
 3. Mä epäilen, että tilanne saattaa myös riippua virkailijasta ja maahantulijan kansalaisuudesta. Voisko just esim. niissä nettifoorumeissa olla tälläsiä keissejä? Karseeta sanoa näin, mutta ainakin lattareissa on yleensä kyse juuri tästä. Viisumiasioita katotaan vähän sormien läpi, kun kyse on eurooppalaisesta matkailijasta, mutta sitten perulaisen tai bolivialaisen kohdalla voi tilanne olla toinen. Itse kun lähes 10v. sitten maksoin sakkoja 3 kkden ylimenosta Argentiinassa (turistiviisumi 3kk, lukiovaihto 6kk) lähes kakat housuissa (peloissani), niin maahanmuuttoviraston virkailijan ensimmäinen kysymys oli "tykkäsitkö Argentiinasta, koska tuut takas?" Epäilen vahvasti, että bolivialainen olisi saanut saman kohtelun. Eikä ollut seuraavana vuonna mitään ongelmaa matkustaa maahan takaisin, vaikka passista näki että viimeks oli menny ylioleskeluks.

  Oon kans kuullut, että nimenomaan lentoyhtiön kustannuksella matkustaja lähetetään kotimaahan, jos ei pääsyä tulomaahan anneta. Sen takia just lattareissa ollaan aika tarkkoja näiden juttujen kanssa kun niiden omat kansalaiset matkustaa Eurooppaan. Joskus lähtöselvityksessä tarkastetaan, että on hotellit ja paluulento varattuna sekä vielä tarpeeksi rahaa matkustusajalle. On niin paljon tarinoita ihan työn puolesta Espanjaan matkustaneiden eteläamerikkalaisten keisseistä, kun ne on Madridissa käännytetty paluulennolle, eikä ole vaikka uruguaylainen opettaja päässyt konferessiin. Ja siis näistä maista tulevat eivät useimmat edes tarvitse viisumia vaan saavat olla 90 päivää EU:ssa ilman ongelmaa. Maailma on kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen paikka.

  Onneks te kuitenkin selvisitte "säikähdyksellä". Mikään ei ole rasittavampaa kun just se, ettei pelisäännöt ole selvät ja kaikille samat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta kans tuntuu, että Juuson päiviä ei olisi niin trakkaan laskettu jossain muussa maassa, esim. Kaakkois-Aasian puolella. Vaikka olisi kai japanilaisen virkailijan pitänyt jättää asia sikseen, ollaanhan me Muumien luvatusta maasta xD

   Nuo netistä luetut tarinat on melkein kaikki pallontallaajista niin suomalaisia on kaikki. Ja juuri ystäväni tähän asiaan viitaten muistutti, että vuoden 2012 lopussa pääsi Suomesta saakka ilman paluulentoa Thaimaahan. Oon kans ihan saletti, että jos kyseessä olisi joku naapurimaan kansalainen niin sillä ei olisi mitään jakoa maahan ilman tarvittavia papereita.

   Tuo kyllä kuulostaa niin uskomattomalta, että pääsy evätään maahan (ja vielä jo siellä määränpäässä) varsinkin jos kaikki tarvittavat asiat on tarkistettu jo kotimaassa eikä mitään syytä ole kieltää tulemasta. Maailma kyllä todellakin on kaikkea muuta kuin tasa-arvoinen paikka :/

   Ja tästä oppineena ei kyllä enää ikinä mikään viranomaishomma saa mennä harmaalle alueelle. Liian pelottavaa :D

   Poista

Nyt sitä kommenttia!