lauantai 31. toukokuuta 2014

IG TRAVEL THURSDAY: Suomiretkeilyä omalta kotiovelta

Etelä-Tampereella sijaitseva Peltolammi saa monet Tamperelaiset puistatuksen partaalle, mutta alue on muutakin kuin kaupungin lähiövuokrataloja 60-luvun lopulta. Nimittäin luonto on niin lähellä, että lähikauppaan voi kulkea metsäpolkua pitkin. Keskustan solu-asumisen ja vaihto-opintojen jälkeen mielessä siinsi unelma metsästä. Hiljaisuudesta, havunneulasten tuoksusta ja auringon säteistä. Oli siis enemmän kuin mukavaa muuttaa takaisin alueelle missä kerrostalon takaa löytyy metsä naapuritalon seinän sijaan.

 

Viime viikolla pakenimmekin muuttolaatikoita hetkeksi ja teimme kävelyretken läheiselle Peltolammin uima-rannalle. Kyseisellä rannalla tuli vietettyä kaikki lapsuuden kesät, joten sinne meneminen tuo aina monia hyviä muistoja mieleen. Järvi on tuttu myös ala-asteen liikuntatunneilta, sen ympäri juostiin keväisin ja hiihdettiin talvisin. Peltolammin rannasta alkaa Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualue, joka perustettiin vuonna 1992. Alueen raja myötäilee järven rantaviivaa lännen puolella.

 

Alueella on moni polkureitistöjä, me valitsimme pohjoiseen kulkevan tien päästäksemme siitä sopivasti takaisin kotiin. Alueen puusto on kuulunut Hatanpään metsään, joka oli aikoinaan Tampereen laajin. Kasveja ja puita löytyy joka lähtöön, opaskirjanen osaa kertoa, että Peltolammi on jonkinnäköinen putkilokasvien mekka yli 300 lajikkeellaan. Lisäksi alueella viihtyvät perhoset, linnut ja sienet. Jokaisen Hemulin unelmakeidas siis. Itse muistin vain sen, että jossakin metsän kätköissä sijaitsee eläinten hautausmaa jolla on tullut vierailtua joskus pienenä. Uini,uinu lemmikkini -vibat taattu!


Kulkemamme polku päättyi Rukkamäentielle, jossa törmäsimme täysin varoittamatta lampaisiin! On mielestäni valtaisan ihanaa, että Tampereen kaupunki on ottanut lampaita hoitamaan Rukkamäen niittyä. Laiduntamisen tarkoituksena on saada lisää elintilaa perinteisille niittylajeille ja parantaa hyönteislajiston elinolosuhteita. Aitauksesta löytyy yhdeksän määkijää, Aava, Tähti, Glatte, Iponyo, Ikate, Imari, Imarple, Jembo ja Jalokivi,  ja aitaan on kiinnitetty hyvät ohjeet ihmisille.

Tämä miniretkien miniretki sai hymyn huulille ja kutkuttavan fiiliksen vatsanpohjaan. Eipä ne japanilaiset turistit, jotka matkustavat Suomeen metsäretkille enää vaikutakaan niin hömelöiltä. Onhan se aika hienoa kävellä puiden keskelle ja kuunnella vain tuulen kahinaa lehdissä. Tai syödä mustikoita suoraan pensaasta ja kerätä sieniä talven varalle. Joten jos tässä pikkuhiljaa alkaisi taas aurinko paistamaan sillä niskalenkkiote arjesta on jo melkein saavutettu!

Virallisia IG Travel Thursday-järjestäjiä ovat Suomessa Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running with Wild Horses ja homman tarkoituksena on "vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon levittämiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejä". Kuka tahansa voi osallistua kirjoittamalla matkailuaiheisen blogipostauksen ja jos ei kirjoita blogia, voi omia matkakuviaan kuitenkin lisäillä Instagrammissa #igtravelthusday-tägin alle. Minut löytää Instagrammista nimellä @prettyprettyugly.


6 kommenttia:

 1. Mua ei sais varmaan muuttamaan maalle ikinä, mutta on kuitenkin ihanaa että kaupungissakin on luonto lähellä - se on näitä Suomessa asumisen plussia. Meilläkin lähtee kivenheiton päästä hyvät mettäpolut joissa kelpaa käpytellä kun arki alkaa kiristää hermoja liikaa. Toki näissä kaupunkimetsissä kuuluu kaikki liikenteen äänet yms. mutta on siellä kuitenkin kivempaa, kuin kävely betoniviidakon keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Vaikka en mikään eräjorma olekaan eikä sellaista musta varmaan koskaan tuukkaan niin silti on kiva olla olemassa optio päästä paikkaan missä voi olla yksin, mutta silti ulkona :) Ja koska sitä ollaan kuitenkin aika mukavuuden haluisia niin kyllä ne tietyt palvelut pitää olla lähettyvillä. Mä salaa haaveilen siitä, että vanhempana olisi mahdollisuus ostaa joku iso tila huitsin huittulasta ja perustaa kissaretriitti sinne xD Sitten voi rauhassa harjoittaa omia hullu kissanainen-luonteenpiirteitä!

   Poista
 2. Wow, en tiennytkään tämmösestä paikasta! Asustelen ite Vuoreksessa, missä mettää riittää kyllä heti kotiovelta alkaen. Täältä tulee harvoin lähdettyä kauemmas, mutta lampaiden ihmettelystähän saa jo hyvän pyöräretken. Kiitos siis vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihanaa, että tästä on ihan konkreettista hyötyä! :)
   Mä oon sun kuvia vilkuillut Instasta aina miettien, että onkohan tagattu Vuores juuri Tampereen Vuores, mutten sitten ole uskaltanut kysellä (ettei vaan stalkkerin leima lennähdä hahha x) )

   Poista
 3. Täytyy tunnustaa että minulle ei Peltolammi sano MITÄÄN vaikka tamperelaiseksi itseäni kutsunkin (vartuin tosin lähinnä Kangasalalla...). Mutta hei, täällä ollaan, Linnainmaa on tosin vaihtunut mökillä piilottelemiseksi ja ihan heti minua ei täältä metsästä saa pois, nyt kun aurinko paistaa ja rantasauna on kuuma! ;)

  Ja näyttäisi siltä että Peltolammella pitäisi käydä joku kerta retkeilemässä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, tervetuloa Tampereelle!!! :) Ja oikeastaan ehkä vain hyvä, ettei Peltsusta ole suurempia tietoja, sillä 99% jutuista olisivat varmasti negatiivisia :P On tämä niin vaarallinen lähiö meinaan!

   Mutta tuonne suojelualueelle on kyllä aikomus ehdottomasti mennä uudelleen tutkimaan paikkoja. Ehkä voisi yrittää bongailla niitä lukuisia putkilokasvejakin samalla x)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!