tiistai 13. toukokuuta 2014

Kuinka valmistautua kotiinpaluuseen?

Monille on varmasti tuttuja ne paperiliuskoille tai kalenterin tyhjille sivuille väsätyt TO DO-listat ennen pidemmälle reissulle/vaihtoon lähtöä. Listojen puuhia hoitaessa pääsee samalla fiilistelemään reissun alkamista ja näkee suunnitelmien heräävän eloon kun kohta kohdalta voi yliviivailla jo hoidettuja asioita. Tai sitten meinaa repiä hiuksensa päästä kun joutuu juoksemaan peräsuoli pitkällä viimesinä päivinä kun aika loppuu kesken...

Myös kotiinpaluu vaatii paljon järjestelyjä ja osa niistä saattaa olla jopa vaikeampia ja rasittavampia hoitaa kuin lähdön valmistelut. Jos ei muuta niin ainakin hermot on kireämmällä kun yrittää muistaa kaiken mahdollisen tässä nyt ettei sitten Suomessa löydä itseänsä asunnosta ilman sähköjä tai toimivaa puhelinta. Tässä kattava listaus omista puuhista - jo tehtyjä tai vaiheessa olevia - mitä olen parhaani mukaan järjestellyt kotiinpaluuta varten.
Kiinalainen temppeli Ayutthayassa

Matka

 • lentolippu
 • kyyti Tampereelle
 • vuokrasopimuksen päättäminen
 • pakkaaminen
Hankin jo tammikuussa hyvissä ajoin lentolipun takaisin Suomeen. Matka tulee sujumaan Norwegianin naurettavan halvalla lennolla (310e) Arlandan kautta ja toivon, että matka sujuu hyvin vaikka mistään ylimääräisistä lisäpalveluista en maksanutkaan (istuimen varaaminen 30 e da fuk?). Toinen suomalainen vaihtari Ella on lentämässä samalla koneella, joten mukavaa saada seuraa pitkälle lennolle ja 3,5 h vaihtoajalle Ruotsissa. 

Juusolla on veljensä auto käytössä tällä hetkellä kun veli on vielä kuun loppuun saakka itse reissaamassa Thaimaassa joten kyydinkin saaminen on sillä selviö. Lento saapuu Helsinkiin vasta 22.30 aikoihin joten "kotona" ollaan vasta puolen yön jälkeen. Suunnitelmissa oli ajaa vakikebabbilani ohitse ja napata mun kauan haaveilema kebu ranuilla mukaan, mutta tässä h-hetken lähestyessä olen alkanut epäilemään suunnitelmani fiksuutta. Kilo kebabbia mahassa 9kk riisidieetin jälkeen voi olla aika tappava yhdistelmä kun takana on vielä melkein vuorokauden verran matkustamista. Ehkä metwursti ja ruisleipä ajaa saman kulinaristisen herkutteluhetken.

Bangkokin kämpän vuokrasoppari on sovittu päättyväksi 17.5. Muutan vielä yhdeksi yöksi saman rakennuksen "daily roomiin" eli hotellihuoneeseen. Lähtö lentokentälle on ennen respan aukeamista joten hoidetaan siis asunnon luovutukset ja takuurahojen palautukset päivää ennen. Eikä kyllä haittaa ees kamojen raahailu, ompahan sitten aikaa riehua takuurahojen kanssa jos nuo respatyypit koittaa kalastella jotain ekstramaksuja.

Vika päivä menee tuliaisten ostossa tässä ihan omilla kotinurkilla. Mitään hermeettisiä juttuja ei ole tarkoitus hankkia, yhdet kumitossut, ehkä pari paitaa ja sitten niitä maustepusseja supermarketista. Loppu bahteroiset vaihtuu sitten lentokentällä euroiksi ja tämä summa toimii sitten omana kassana Suomessa.

Chiang Main vanhakaupunki

Asuminen

 • vuokrasopimuksen irtisanominen
 • asunnon tarkistus
 • sänky ja pesukone
 • muutto
 • ruoka- ja taloustarvikkeet
 • kotivakuutus
 • sähkösopimus
 • muuttoilmoitus
 • muuttoilmoitus isännöitsijälle
Meillä on siitä hyvä homma, että me muutetaan mun asuntoon ja tarkoitus olisi siirtää tavarat niin pian kuin mahdollista jotta asunnon saa kuntoon ennen töiden alkamista. Ekat pari yötä vietetään Juuson porukoilla. Asunnossani oli vuokralainen 2012 maaliskuusta lähtien, joten irtisanominen piti tehdä jo marraskuussa, 6 kk ennen aiottua irtisanomispäivää. Nyt asunto on ollut pari kuukautta jo tyhjillään ja isä on toiminut poissaollessani asunnon tarkastajana. 

Juuso sai jo hommattua meille pesukoneen, mutta sängyn kanssa ei ole onnistanut. Miksi kaikki on joko saakelin huonoja tai sitten tuhottoman kalliita? Taitaa sängyn hankkiminen siirtyä mun työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeiseen aikaan niin pääsen hyödyntämään henksualea. Muuttoilmoitus, vakuutus ja sähkösopimus on hoidettu kätevästi netin välityksellä.

Eniten järkytystä aiheutti sen tajuaminen, että kaikki ruuat ja suurin osa pesuaineista on ostettava muuton jälkeen. Yritin tehdä jonkinlaista ostoslistaa, mutta aivot lyö tyhjää. Kauhulla odotan kauppalaskun loppusummaa kun kaappien täyttäminen alkaa. Kaikki shampoot, hoitoaineet ja meikitkin pitää ostaa...

Khao Yain kansallispuisto

Työ

 •  työsopimus
 • veroilmoitus

Töidenkin suhteen asiat olivat järjestettynä, oli suunnitelma A ja myös suunnitelma B. Onneksi kerrankin onni suosi meikäläistä ja sain mennä suunnitelma A:n mukaan. Hain vuoden alussa kaikkien muiden jamppojen kanssa Ikeaan kesätöihin. Onneksi entinen työkaverini myi minut entisen osastoni uudelle esimiehelle (pysyikö kaikki mukana?), joten sain kesätöitä ilman yhtäkään haastattelua. Jihuu! Sain kuulla vielä hienompia uutisia pari viikkoa sitten kun erään toisen osaston esimies halusi myös palkata mut ja nyt pääsenkin siis kahdelle eri osastolle ja tunnit venyivät 25/vko! Tupla jihuu! Työt alkavat viikon päästä paluusta joten sitä ennen on laitettava elämä kuosiin.

Veroilmoitukset tulivat myös muutama viikko sitten ja vuokratulojen vuoksi niihin pitää tehdä hieman korjauksia. Palautuspäivähän on 15.5 ja olen Suomessa 18.5. Jotenkin hämmentävää, ettei verovirastoon voi ottaa sähköpostitse yhteyttä, meidän isän piti soittaa sinne ja kysyä voinko palauttaa omat korjaukseni myöhemmin koska olen ulkomailla. Asia kunnossa, se onnistuu.

Koh Samet

Opiskelu

 • läsnäoloilmoitus syksyn lukukaudelle
 • yhteishaku yliopistoon
 • vaihtoraportin ja parin muun turhuus-raportin väsääminen TAMKin vaihtokurssille
 • Thaimaalaisen pankkitilin sulkeminen

God bless the Internet. Ilmoittauduin jo seuraavalle TAMKin lukukaudelle läsnäolevaksi vaikkei vielä ole haisuakaan työharjoitteluapaikasta tai lopputyön aiheesta/toimeksiantajasta/mistään. Hain yhteishaussa Tampereen yliopistoon ja pääsykoepäivä on 6.6. Sekin on jo järkätty vapaaksi, joten homma on suurin piirtein hanskassa. Tällä viikolla olisi tarkoitus viimeisen tentin jälkeen suhertaa vaihtoraportit yms. Tamkille jo valmiiksi niin ei niitä tarvitse miettiä enää Suomessa. Niiden palauttamisen jälkeen saa vasta loput 20% apurahoista ja tällä hetkellä tuo rahasumma kimaltaa silmissäni hyvinkin tuikitarpeellisena.

Koh Lipe

Hyvinvointi

 • lääkärikäynti
 • hieroja
 • hammaslääkäri

Loppua kohti oma olo on heikentynyt aika lailla, niin ilmaston kuin ruokavalion seurauksena. Muutaman viikon ajan olen päässyt nauttimaan yllättävistä pahoinvointikohtauksista ja tällä hetkellä vietetään jo neljättä päivää särkylääkkeiden voimin. Migreeni vaanii koko ajan taustalla. Myös eräässä kulmahampaassa tuntuu välillä epämukavia vihlaisuja joten on ehkä paikallaan käydä tutkituttamassa itsensä ja hankittava ne "terveen paperit". Olen syönyt täällä olon aikana monivitamiini-pillereitä, mutta kyllä sitä silti huomaa, ettei keho enää oikein nauti näistä olosuhteista.


Puuhaa riittää eikä paluun jälkeen ainakaan tarvitse kärsiä tekemisen puutteesta!

Krabi

5 kommenttia:

 1. No tällä listalla pitäisi kotiinpalu sujua enemmän kuin hyvin! Kiva että on kämppä tiedossa, se helpottaa tota paluuta aika paljon. Me jouduttiin puolen vuoden reissun jälkeen asumaan miehen vanhempien luona about 3kk ennen kuin päästiin omaan kotiin, ja vaikka ne oli ite suurimman osan ajasta reissussa niin kyllä siinä loppuvaiheessa alko vähän tulee seinähulluks.. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivomme näin! Vielä kun tekee ne listojen listat (esim se pelottava kauppalista) niin hommahan on melkein valmis jo :)

   Ja itsellä oli ensin tarkoitus myös päästä omaan asuntoon vasta 1.6, mutta vuokralainen sitten muutti pois aiemmin (ONNEKSI). Äiti oli jo silmät kiiluen tarjoamassa heidän sohvaansa ja itse kun en ole mikään family-ihminen niin jopa ne kaksi viikkoa muiden nurkissa olisivat saaneet pääni sekaisin. Ootte siis olleet mun silmissä aikamoisia sissejä! :D

   Poista
 2. Mä lupaan, että ruikkari+metukka maistuu aivan jumalaisen hyvältä riisidieetin jälkeen! Suosittelen myös aloittamaan probioottikuurin heti tänne palattua, mulla ei ainakaan vatsa muuten rauhoittunut :)

  Me ollaan vieläkin evakossa, 1.6 päästään omaan asuntoon. Oon aivan hemmetin kypsä ja päivittäin mietin sitä, että montako päivää on, ennen kuin päästään muuttamaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pitääkin ottaa selvää tuosta probiootista, Kiitoksia vinkistä! :)

   Ja voih, kaikki sympatiat evakkolaisille! Pikkuhiljaa se 1.6 kyllä onneksi lähestyy!

   Poista
 3. Eikä! Ihan uskomatonta, että sunkin reissu on lopuillaan! Toivottavasti jatkas hieman itseäni reippaammin kirjoituksia Suomessakin, näitä on ilo lukea! Nautinnollista kotimatkaa ja kotiin paluuta! :)

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!