perjantai 6. kesäkuuta 2014

Oman uskon nousu, tuho ja uudelleen herääminen: Pääsykokeet

Olo on tyhjä ja katse harhailee.
Ei pysty keskittymään elokuvaan tai  kirjaan.
Syyllisyys takoo sisällä, mikset tee mitään?

Pääsykoe-krapulaa pukkaa ja onneksi nyt jo edellisen vuoden kokemuksella tietää, että tämä menee kyllä nopeasti ohi. Heti kokeen jälkeen on vaan todella hassu olo, kuin oma maailma olisi romahtanut ja elämän kiintopiste viety pois. Lue, lue, lue on ollut ajatuksissa vähintään taustalla nyt kolmen kuukauden ajan eikä vapaa-ajalle ole tarvinnut erikseen miettiä puuhastelua. On hyvin hämmentävää huomata, että yhtäkkiä voikin tehdä mitä vaan. Tai vielä parempaa, olla tekemättä yhtään mitään!


Hain jo viime vuonna Tampereelle politiikan tutkimukseen, mutta silloin napsahti vain varasija. Jäin 1,5 pisteen päähän pääsyrajasta joka oli ennätyksellisen korkea juuri sinä vuonna. Ja lukemista oli takana kolme viikkoa. Tänä vuonna luku-urakka alkoi heti kirjan ilmestyttyä helmikuussa. Ennakkotilasin sen netin kautta vanhempieni luokse josta isä sen sitten lähetti kirjeenä Bangkokiin. Koekirja vaihtui tänä vuonna ja se jos mikä on itseasiassa hyvä juttu, sillä näissä pääsykokeissa kaikki on niin sanotusti samalla viivalla lukemisen suhteen. Kenelläkään ei ole edellisvuoden varaslähtöjä materiaaliin.


Koska viime vuoden taktiikka osoittautui onnistuneeksi, päätin edetä samalla lailla, mutta nyt vain suuremman ajan puitteissa syventää loppupäässä omia tietoja aivan uudelle tasolle. Kaikkiahan kiinnostaa tämä niin valtavasti niin kirjaanpa tännekin mistä kaikesta lukeminen koostui.

1. kerta: kirja läpi, yleisfiilistä kirjan sisällöstä
2. kerta: kirjan kopioiminen (pahoittelut vaan tekijänoikeudet, onneksi olin Thaimaassa missä moisista ei paljoa välitetä), lukeminen merkaten kaikki itselle vieraat termit joita ei kirjassa selitetä. Myöhemmin erilliseen tahtiin sanojen etsiminen nettisanakirjoista ja avaaminen kopioversion marginaaleihin
3. kerta: Tärkeimpien asioiden alleviivaus
4. kerta: Muistiinpanojen kirjoittaminen koneella lukemisen sivussa
5. kerta: Muistiinpanojen tulostaminen ja niiden lukeminen
6. kerta: Koekysymysten laatiminen itselle viimeistä päivää varten.

Tämän jälkeen rakensin post-it lapuista muistikortit niin kirjassa vilisevien politiikan keskeisten henkilöiden nimistä ja heidän teorioista kuin politiikkaan liittyvistä termeistä sekä niiden selityksistä. Harmi vaan kun hyödynsin niitä vasta eilen, iltaa ennen koetta eli hyvään hyötykäyttöön menivät nämä askartelut, haha!

Suomeen tultaessa oli 3 viikkoa aikaa vielä lukea. Bangkokissa ajattelin vielä ihan hölmönä, että aikaa on, vaikka kuinka paljon! No ei ollut. Nämä kolme viikkoa ovat saattaneet olla elämäni nopeimmat, jotenkin kaikki on vain vilissyt eteenpäin. Tällä viikolla alkaneet aamu 5 työvuorot ovat myös kerryttäneet kunnon univelkaa kun ei ei ole saanut unta märehtiessä aikaista herätystä.

Jollain taikatempulla olin kuitenkin onnistunut tänä aikana jatkamaan luku-urakkaa edes jonkin verran. Laadin muistiinpanot edellisistä muistiinpanoista tiivistäen tekstiä lisää ja eilen tein vielä yhdet A4:n tärpit jokaisesta kappaleesta (7kpl). Luin läpi muistikorttini ja täytin leikkikokeeni. Eilen aamulla oli sellaiset maailmanloppufiilikset, että oksat irti. Makasin sängyllä itku kurkussa ja päässä soi en osaa mitään, en osaa mitään. Ajattelin, että miten tämä ajankäyttö saattoi mennä näin, missä kohtaa tein virheen. Melkein jo mietin skippaavani tentin, sillä mikä vastus musta olisi niille, jotka ovat koko kevään lukeneet 6 h päivässä. Itsesäälin viitta vain lepatti.


Lopulta ravistelin itseni viimeiseen rykäisyyn ja omia testikysymyksiä täyttäessäni oli pakko todeta, että kyllähän nämä asiat ovat jo mielessä! Oujee! Aamulla lähdin yliopistolle jo hyvillä mielin vaikka jännäilyn vuoksi unta oli taas vedelty ehkä kaksi tuntia yöllä. Olin kokeessa 3 tuntia eli lähdin jo tuntia ennen päättymisaikaa ja fiilis on nyt aika hyvä. Pääsykoekirjan kysymykset olivat helppoja, sain osuuden valmiiksi 45 minuutissa ja vastaukset vaan sujahti kynän päästä paperille. Aineistossa oli vähän enemmän pureskeltavaa ja vaikka sainkin kaikkeen aika kattavasti tuubaa iskettyä, oli pari kysymystä kyllä niin hämäriä, etten ole edes ihan varma mitä vastaukseen haettiin. Peukut pystyyn, että muidenkin mielestä aineisto ei ollut ihan helpoimmasta päästä.Tulokset ilmoitetaan 2.7. Olen jo miettinyt, että mitä jos en pääse. Taaskaan. Ensi vuonna hakukäytäntö muuttuu, joten omasta mahdollisuudesta hakea yhteishaussa ei ole hajuakaan. Lisäksi kyllä ehkä kannattaa vaan harkita suoraan maisteriopintoihin hakemista, sinne kun ei mitään pääsykokeita edes ole! Voi kirjoittaa motivaatiokirjeeseen, että ottakaa sisään kun en oo päässy pääsykokeiden kautta haha... Mutta, ootellaan nyt tuonne heinäkuun alkuun ja hajoillaan sitten jos huonosti käy. 

Haluan myös vakaasti uskoa, että tämän vaiheen päättyessä on vihdoinkin aikaa ja inspiraatiota jatkaa matkajuttuja. Politiikkaa lukiessa olivat aivot jotenkin ihan jumissa ja kirjoittaminen mistään muusta tuntui erittäin hankalalta ja vain lisäsi ahdistusta ajan "hukkaamisesta". Tämmöinen putkiaivo kykenee vain yhteen asiaan kerralla, tulipa taas huomattua!

10 kommenttia:

 1. Toivottavasti pääset tällä kertaa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivotaan sormet ja varpaat ristissä!

   Poista
 2. Wau, oot noiden lukutaktiikoiden perusteella tsempannut ja panostanut varmasti ihan täysillä noihin pääsykokeisiin! Ite joskus muinoin lukion jälkeen hain Oulun yliopistoon ja onnistuin saamaan toisen tiiliskiven paksusen pääsykoekirjan, köh köh, PÄIVÄÄ ennen itse koetta! Varasija sieltä kuitenkin paukahti, mutta jälkeenpäin osasin aatella, ettei se paikka ollutkaan mua varten vaan elämä vei sit muihin suuntiin ja hyvä niin - aina käy niin kun käy ;) Mutta hirveästi onnea sulle valinnan suhteen, toivotaan parasta peukut ja varpaat pystyssä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ja huh, aikamoista saada tuolla lukumäärällä jo varasija, onnea hei pelkästään siitä! Aikamoinen saavutus :)

   Poista
 3. NO HUH minkä duunin oot tehnyt luku-urakkasi kanssa! Itsehän viime vuonna pysähdyin kesken reissun kolmeksi viikoksi pieneen rantakylään lukemaan kirjan kahdesti läpi, minkä jälkeen reissasin rauhassa kotiin. Kotiinpaluun jälkeen lukemisesta ei tietenkään enää tullut yhtään mitään, kun Suomessa kaikki oli taas niin ihanaa. Ja mä luulin tuolloin olevani kuitenkin ihan kivasti valmistautunut :D Olen tosi huono siis pänttäämään lukien itsenäisesti, multa vaan puuttuu se kuuluisa itsekuri. Meillä onneksi kokeeseen kuului myös ryhmäkeskustelu, joka ei liittynyt kirjaan. Jos sulle jäi hyvä fiilis ja kuitenkin olit huolella valmistautunut, niin ihan varmasti pääset sisään tällä kertaa :) Nautihan nyt kesästä, oot sen ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli joskus aikoinaan tavotteena hakea lukemaan Venäjää yliopistoon. Tiedossa oli 3 viikon ulkomaanreissu ja kuvittelin tuolloin oikeasti lukevani matkan aikana pääsykokeisiin. Raahasimpa sitten jotakin kielioppikirjaa laukkuni pohjalla enkä kertaakaan sitä avannut :D Ja kääk, mä en kyllä uskalla luottaa hyvään fiilikseen kun se tulos riippuu niin monesta seikasta. Ja juurikin, että vaikka olisikin hyvä niin jos jää uupuumaan 0,5 pistettä niin ei pääse sisään. RANKKAA! Mutta kyllä nyt on tarkoitus olla pohtimatta kokeita sen enempää (niinpä vissiin) ja puuhailla kaikkea muuta mukavaa :)

   Poista
 4. Nyt kun luvut on luettu, on aika ottaa haaste vastaan :)

  http://www.rantapallo.fi/pakoarjesta/viiden-paivan-positiivisuushaaste/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia tästä ja haaste otetaan vastaan! :)

   Poista
 5. Pakko sanoa että olet kyllä ollut todella aktiivinen lukemisen kanssa! Hain itse samaan paikkaan eli luultavasti törmättiin perjantaina pääsykokeissa, mutta aloitin lukemisen vasta tiistaina *köh köh*.... Enkä lukenut itse kirjaa ollenkaan vaan ainoastaan tiivistelmän kahteen kertaan, koe meni silti yllättävän hyvin, eihän näillä lukumäärillä vielä sisään pääse (ellei kaikilla muillakin mennyt todella huonosti :D), mutta aina kannattaa yrittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HEI APUA ja tiekkö sitten kuitenkin menee niin, että teikä pääsee ja mä jään taas rannalle nyyhkyttään! :D Oon kyllä kuullut tarinoita niistä jotka lukevat kerran/kaksi materiaalin läpi ja pääsevät sisään. Ja itse sitten kuuluu siihen syhertäjäjoukkoon jolle 300 tuntiakin on liian vähän. Ehkä tämä kertoo jotakin... :P Tuu ihmeessä kertomaan sitten miten kävi! :)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!