sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Thaimaalainen koulupuku

Aihe ehdottomasti ansaitsee oman kirjoituksen, onhan kyseinen vaateyhdistelmä jopa äänestetty maailman seksikkäimmäksi koulupuvuksi (siihen ne Thaimaan koulutusjärjestelmän meriitit loppuvatkin). Vapiskaa siis Japanin koulutytöt! Kyseisen linkin takaa löytyviä riepuja ei kyllä tullut meidän yliopistolla vastaan ja oma puvustus muistutti ennemminkin lentoemännän asua. Kun tämän polyesteriunelman sisällä vielä kirjaimellisesti kellui omassa hiessään oli kaikki hekumallisuus kyllä kaukana.

Thaimaassa koulupuku otetaan käyttöön jo tarhassa ja siitä vapaudutaan vasta kandiksi valmistumisen jälkeen. Pukujen pohja on aikalailla sama koulusta tai yliopistosta huolimatta: valkoinen paita ja tumma polven mittainen tai pidempi hame. Jokaisella yliopistolla on omat napit, pinssit ja vyönsoljet jotka kertovat kantajansa koulun (ja kenties myös vanhempien lompakon paksuuden) ja nämä voi ostaa yliopiston kirjakaupasta.


Assumptionissa hame, jota oli pakko käyttää kaikissa virallisissa toimituksissa kuten tenteissä, oli nakinkuoren tyylinen kynähame. Se hitsasi reidet yhteen ja aiheutti melkein kuolion vasempaan jalkaan tentin aikana, kun kireys ei riittänyt kuin yhden jalan vapaaseen verenkiertoon. Itse kun olen tottunut sellaiseen pikakävelijän hiihtämiseen, oli arkikäyttöön pakko hankkia markkinoilta perinteinen vekkihame jossa leveän helman ansiosta niin kävely kuin ilmanvaihtokin toimivat paremmin kuin alkuperäisessä vekottimessa.


Koulupuvussa paidan kuului olla siististi hameen ja pojilla housujen sisällä. Vyötä ei tarvinnut käyttää arkisin ja pojilla oli solmiopakko vain virallisissa tapahtumissa. Lisäksi kenkinä ei saanut pitää rantatossuja. Oletuksena itsellä oli, että tämä tarkoitti kantapään peittäviä kenkiä, mutta thaimaalaisten kanssaopiskelijoiden kenkämuotia tarkasteltaessa tuli todettua, että sääntö täyttyy jos on edes jonkinlainen remmi menossa kantapään ylitse. Släbärit nilkkaremmillä olivat siis jo säännön mukaisia.

 
Ennen koulun alkua saimme ohjeet pukukoodista mailin kautta ja niistä muistutettiin tiuhaan tahtiin kursseille kirjautumisen yhteydessä. Jos hajamielisyydessään sattui unohtamaan mitä yliopistoon pitikään laittaa joka aamu päälle, oli koulussa sijoitettu strategisiin paikkoihin julisteet muistuttamassa miltä kunnon yliopisto-opiskelijan kuuluu näyttää. Lisäksi koulun lukuisat vartijat olivat aikamoisia kärppiä bongailemaan puutteet vaatetuksessa ja varoitus, niin suullinen kuin kirjallinen, saattoi napsahtaa huolimattomuudesta. 

Itsehän sain kerran suullisen varoituksen eksyessäni tenttiin vekkihame päällä. Kaksi ensimmäistä tenttiä oli mennyt ilman mitään valituksia, eli sääntöjenkin noudattamisen pakollisuus riippuu aina henkilöstä ja hänen pilkunviilaamis-innostuksestaan. Valitukset oli kuitenkin pakko ottaa tosissaan, sillä ne saattoivat merkitä kieltoa osallistua tunnille (jolloin sai automaattisesti poissaolomerkinnän) tai pahimmassa tapauksessa (kun sääntöjä rikkoi jatkuvasti) potkut kurssilta.


Koulupuvun käyttöä perustellaan huolellisuuden, kurinpitoisuuden ja kunnioituksen oppimisella. Kuinka pärjäisit hallitsemattoman maailman kynsissä jos et kouluaikana ole kyennyt pitämään edes koulupukuasi oikein? Moni varmasti tuntee persoonallisuutensa tukahdetuksi muuttuessaan klooniarmeijan osaksi. Itselle ei nakinkuorta lukuunottamatta ollut vaikeaa pitää koulupukua. Se helpotti omaa päivää huomattavasti kun ei tarvinnut aamulla pähkäillä vaatetustaan. Itsellä kun ei mukana ollut muutenkaan kuin jotain reissussa kulahtaneita riepuja, olisi siistin yliopistolookin luominen ilman koulupukua tullut lompakolle kalliiksi. Koulupuku kustansi kymmenisen euroa ja ratkoi aamupaniikin koko kevääksi. Hyvä diili kaikin puolin vaikka tuosta koulupuvun merkityksellisyydestä loppuelämän kannalta voikin olla montaa mieltä.

17 kommenttia:

 1. En olisi kyllä osannut kuvitella, että jossain päin maailmaa jopa yliopistossakin on koulupuvut käytössä. Kai se on hyvä ainakin niissä maissa, missä tuloerot on suuria yms. ja helpottaahan se sitä aamurutiinia huomattavasti.
  Argentiinassa (ainakin joissain) katolilaisissa kouluissa määritellään jopa se päivämäärä, jolloin talven tultua saavat tytöt vaihtaa hameen housuihin ja jos on kylmät kelit, mutta lupa vielä saamatta, voi käydä köpelösti housujen kanssa kouluun talsiessa.. kuulostaa mun mielestä lähinnä naurettavalta, ottaen huomioon että talvella kouluissa on oikeasti kylmä, pattereita kun harvemmin on ja ikkunoitakin saattaa puuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuh, housusääntö kyllä kuulostaa hyvinkin mielenkiintoiselta!

   Ei taida hirveän monessa maassa kyllä olla koulupukuja yliopistotasolla. Näin oman kokemuksen mukaan ei puku kyllä kuin vain teoriassa auttanut tuloerojen häivytyksessä. Rikkailla oli kuitenkin kaikki merkkikorut ja laukut ja kouluun tultiin eurooppalaisilla autoilla, kyllä tuli resuinen olo ihan itsellekin kaiken sen bling blingin keskellä :D

   Poista
 2. Voisin uskoa, että itse ottaisin koulupuvun helpotuksena. Ei tarvitsisi tosiaan miettiä millaisissa kuteissa kehtaa liikkua. Ainoa vaan, että paitoja mun pitäis varmasti ostaa useampi. Tahtini tahria ja hikoilla vaalea paita ällöttäväksi on sitä luokkaa, etten jaksaisi olla koko ajan pesemässä :D. Ymmärrän, että kaikki ei tykkää kun sitten ollaan samasta muotista, mutta kun asu on vielä noin nätti niin kelpais mulle. Jännä silti, että siellä voidaan olla noin tarkkoja asun kanssa. Ei se kiva tietenkään ole jos olo käy tiukassa hameessa tukalaksi niin jonkinlainen vaihtoehto ja joustavuus olis kyllä jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, hyvä tietää etten ole ainoa jolla yhdistelmä itse + valkoinen paita on sama kuin suuri katastrofi. Alussa suunnittelin ostavani myös kaksi paitaa sotkuvaaraa silmällä pitäen, mutta loppujen lopuksi selvisin yllättävän hyvin yhdellä. Vain kahdella koulupäivällä viikossa oli suuri merkitys, lisäksi päällä oli aina neuletakki kovan ilmastoinnin vuoksi, joten se suojasi hyvin paitaa possuilulta :)

   Itselle myös kelpaisi koulupuvut vaikka Suomessa! Hoh hoh, sitä helppoutta! Meikäläinen kun hiihtelee kesät talvet verkkareissa laiskuuttaan niin tällaisella puvulla saisi itsensä jopa edustavaan kuosiin ilman suurempia vaivoja.

   Hameissa oli loppujen lopuksi monta mallia ja mitä katsoin niin kaikilla thailla oli kyllä joku muu kuin tämä koulun virallinen nakinkuori. Heidän suora hame oli enemmän lantiolta alkava ja lyhyempi versio missä oli huomattavasti helpompi liikkua, semmonen minihame. Itse kun hölmönä ostin tuon virallisen mallin niin en sitten nuukuttani ostanut enää lyhyempää versiota, sitä kun piti pitää vaan tenteissä. Arkikäytössä meni hyvin tuo vekkihame sitten :)

   Poista
 3. Tää on tosi hauska ja informatiivinen postaus! Kaikesta sitä titteleitä jaetaankin, kukahan on tuota seksikkäintä koulupukua ollut tuomaroimassa :D Tuo kynähame on tosi kiva, vaikka pientä kramppia taisi aiheuttaakin....

  Olisi hauska ollut kokea tuo koulupukujuttu, eipä olisi ainakaan ollut vaatekriisejä aamuisin. Englannissa näkee koulupukuisia lapsia ja nuoria päivittäin, mutta yliopistolla oli ihan vapaa vaatetus. Jännä miten pienestä pitäen lapset oppivat tuohon pukuun ja samalla oppivat tuunaamaan lookiaan jokseenkin persoonalliseksi koulupuvun rajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein vilkaisin niin päätös tuosta tittelistä oli kai Japanissa annettu eli kai siellä ne keski-ikäiset salarymanit ovat oikein urakalla vertailleet erilaisia koulutytön asuja xD

   Itselleni tuo puku oli todellinen pelastus, kuulun niihin ihmisiin joiden vaatekaappi pullottaa täynnä ties minkälaisia vaatteita, mutta sitten h-hetkellä ei olekaan mitään päälle pantavaa. Ikuinen ongelma, joka ei ole vieläkään kadonnut vaikka vaatteiden määrää on tietoisesti vähennetty ja koitettu saada yhtenäisemmäksi. HUH.

   Ja kuten kirjoitit, koulupuvunkin kanssa voi olla luova ja yllättävän moneen se taipuukin :)

   Poista
 4. Olipa hauska lukea koulupuvusta. Minulla ei ole siitä kokemusta, koska en opiskellut mitään Thaimaassa, mutta kiinnitin kyllä usein huomiota myös erilaisiin virka-asuihin: lähes poikkeuksetta kireääkin kireämpää vaatetusta! Olen kyllä ihan varma, ettei vaikkapa poliisit pysty edes kumartumaan niissä asuissa, jos on niin kireät että soi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis esim. lentokentällä rajavartijoiden ja tullihenkilökunnan paidat... Ne on kuin ihon päälle muotoiltua peltiä! En kans tajua miten napit ei vaan lentele joka suuntaan pienestäkin liikkeestä :D

   Voikohan tuo virka-asuintoisuus olla kytköksissä hierarkiaan, missä on tärkeää tietää niin muiden kuin oma arvo.

   Poista
 5. Pidetäänkö joskus Assumption University -reunion niin sais vielä kerran fiilistellä makkarankuorta ja muita asiaankuuluvia asusteita? Bileisiin ei luonnollisestikaan pääse, jos ei ole opiskelijakorttia tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOOO! Hahah, koko puku päälle tietenkin (tosin mä heitin nyt vyön mäkeen ja säästin vain soljen, ounouu!) x)

   Poista
 6. Mun mielestä koulupukua oli kiva käyttää eka kuukausi, sen jälkeen se oli lähinnä riesa - ainakin lukiolaisena Japanissa! Julkisille paikoille ei voinut mennä koulupuku päällä koulun jälkeen, koska ihmiset olisivat tunnistaneet mitä koulua käyn ja kuuleman mukaan jotkut jopa raportoivat koululle jos ovat nähneet oppilaita liikkumassa hame liian lyhyeksi käärittynä kaupungilla jne. kaikkea ihanaa, kontrolloivaa, japanilaista meininkiä. Muutenkaan en halunnut profiloitua lukiolaiseksi :D

  Lisäksi vekkihame tuulisellä säällä oli kaikkea muuta kuin mukava. :D Talvella betonibunkkeria muistuttava koulu oli jääkylmä, koska lämmitystä ei ollut ja jouduin pukemaan about viidet sukkahousut päällekkäin että tarkenin hameen kanssa edes jotenkuten. Pojilla oli helpompaa, kun takin ja housujen alle pystyi pukemaan enemmän omia vaatteita alle. Edes koulumatkoja ei saanut kulkea vaikka housut hameen alla, jotkut tosin tekivät näin ja ottivat housut pois jonkun aikaa ennen koulun porteille saapumista ettei kukaan opettaja rupeaisi mäkättämään. Niitä satunnaisia aamutarkastuksia kun aina silloin tällöin koulun porteilla oli..

  Viime syksynä pistin halloweenina vanhan koulupukuni päälle ja ihme kyllä se vielä mahtui (no ehkä hame vähän kiristi vyötäröltä). Onhan se ihan söpö (sailor-tyyppinen) ja tavallaan ymmärrän, mikä koulupukujen tausta on, mutta käytän nykyään myös töissä päivittäin univormua ja jos vielä opiskellessakin pitäisi niin.. Apua, ei jäisi ikinä aikaa pitää omia vaatteita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistankin lukeneeni sun kirjoituksia Japanin vaihdosta ja koulupuvun käytöstä. Tuo on kyllä jotenkin todella käsittämätöntä ettei ilmastoa oteta huomioon vaan säännöt menevät kaiken edelle. Itse kauheana palelijana olisin kyllä kärsinyt suuresti!

   Thaimaassa koulupuku on statussymboli, varsinkin jos on hyvän koulun tunnukset puvussa. Assumptionin puku oli heti sen merkki, että fyffee on ja monesti porukka liikkuu koulupuvut päällä kaupungilla tai ostareissa.

   Mulla on myös työvaatteet ja toisessa työpaikassa (varastohommaa) on taas vaarana sotkea itsensä niin siellä mennään jossain virttyneissä kalsareissa. Oon kyllä samaa mieltä tuosta, että oma pukeutuminen kyllä hieman kärsii siinä, itseasiassa itsellä on tapahtunut ihan kunnon inflaatio tässä 5 vuoden aikana. Kun meni kouluun ja sai pukea mitä vaan päälle niin ei osannutkaan. Edelleenkin tekisi mieli kulkea vaan verkkareissa joka paikkaan ja poikakaverihan arvostaa tätä ominaisuutta suuresti NOT :D

   Poista
  2. Joo, mullakin oli monen työelämässä univormu päällä vietetyn vuoden jälkeen alkuun vähän hankalaa ettei vedä vaan joka aamu jotain rättiä ja samoja farkkuja kouluun lähtiessä päälle. Välillä jopa vähän ahdistaa että on liian vähän vaatteita kun aina tuntuu olevan jotain samaa päällä.. Joku vielä luulee köyhäksi! ..eli kai niissä koulupuvuissakin on sit kuitenkin jotain järkeä? :P

   Poista
  3. Ahhhahaaa, kuolin tolle köyhä-kommentille xD
   Mä en tiiä onko tää jotain vanhenemisen mukana tulevaa laiskuutta/välinpitämättömyytta kun ei vaan jaksa pyntätä joka aamu. Olisi silti kivaa kyllä saada takaisin edes alkeelliset taidot siitä kuinka yhdistää farkut yläosaan ilman puolen tunnin psykoosia. Kyl sen huomaa, että tietyistä vaatteista tulee ns. turvallisia ja sitten ne päällä pyörii enemmän tai vähemmän.

   Kaverin kanssa puhuin juuri tästä ja se totesi, että vaatteita on selkeästi liikaa! Liian monta vaihtoehtoa niin ei osaa toimia niin suunnattoman suurilla resursseilla :P

   Poista
 7. Toi on itseasiassa aika tyylikäs asu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Automaattinen ryhdistäytyminen valkoisen paidan ja tumman hameen turvin :3

   Poista
 8. En ymmärrä, miksi koulupuvussa pitää aina olla lyhyt hame. Miksei voisi olla nilkkamittaista hametta? Sellaista voisi käyttää talvellakin, kun alle saisi lämpimästi vaatetta.

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!