keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Tyhjätaskuna Tokiossa


Joistain maista tai kaupungeista jaksetaan aina muistuttaa, että ne on kalliita. Yksi tällaisista maista on Japani ja varsinkin Tokiota hehkutetaan hyvinkin kalliiksi paikaksi. Kun Trans-Mongolian seikkailu oli päättymässä Tokioon niin puntit tutisten sitä odotti, että millaiseen rahalliseen syöksykierteeseen sitä vielä joutuukin. Kokemus olikin ihan jotain muuta! Kyseisen reissun rahapolitiikkaa on mahdollista lukea täältä ja jo tuolloin ymmärsi, että kaikki riippuu vaan yksinkertaisesti siitä mistä roikkuu.

Halutessaan Tokio on todella kallis kaupunki, mutta tälläiselle vaatimattomalle matkailijalle (siis pihille kituuttajalle) metropoli näyttäytyi hyvinkin huokeana matkustuspaikkana jossa kyllä keksi tekemistä myös laihan lompakon kanssa. 

Suurin menoerä meidän keväisellä reissulla oli luonnollisesti lennot. Missattuamme edulliset Delta Airlinesin lennot päädyimme China Airlinesin (joka on muuten Taiwanilainen yritys) kyytiin. Mieltä ei lohduttanut esiin kaivettu uutinen siitä, että vielä 2000-luvulla oli kyseisen firman kone räjähtänyt Japanissa ilmaan. Mutta elämässä pitää olla riskejä! Lennot maksoivat 400 e/meno-paluu/hlö eli lentojen suhteen emme kyllä nyt halvalla päässeet ollenkaan.


Seuraava iso menoerä oli hotellit. Koska matkalle suunnattiin juuri sesonkiaikaan, kirsikankukkia bongailemaan, oli varaamisessa oltava nopea, ketterä ja viekas. Toisin sanoen tuskanhiki valui ja itkua väännettiin kun jokainen hotelli myi ei oota tai sitten 10 yötä olisi maksanut 2000 e. Jo Mongiskeikan aikaan osoittautui hyvinkin toimivaksi järjestelyksi oman loman pilkkominen eri hotelleihin.

Eli ei muuta kuin vain reissuajan lohkominen 3-4 päivän pökäleisiin ja antaa hotellivaraussivujen laulaa. Homma vaatii kyllä kylmiä hermoja, aikaa ja jonkinlaista muistiinpanojen kirjoittamista (sen sadannen hotellin kohdalla voi olla jo ihan sekaisin, että mitä, missä ja milloin). Meille valikoitui 3  hotellia Tokion eri alueilla 3 yöksi, 4 yöksi ja 3 yöksi. Hotelleina olivat vanha tuttu Asakusa Ryokan Toukaisou Asakusan symppiksellä alueella, Sotetsu Fresa Inn Hamamatsuko Daimon Tokyo Towerin lähellä (Juuso oli taasen täällä ollut itse aiemmin) sekä Hotel Grand City.

Asakusa Ryokan oli nimensä mukaisesti ryokan, majatalomainen hostelli. Pienissä huoneissa oli tatamilattiat ja sänky (eli patja) levitettiin itse lattialle. Paikassa oli oma suihku ja wc, mutta jääkaappi oli yhteinen kerroksen muiden huoneiden kanssa. Sijainti the best omaan silmään, ja jos sellainen pieni nuhjuisuus ei haittaa niin lähistöllä löytyi mehevää italialaista pizzaa, herkullista intialaista sekä KEBABBIA. Kuka nyt mitään japanilaista söisi... 3 yötä maksoi kahdelle hengelle 150e.

Sotetsu Fresa Inn:in huone oli ehkä pienin ikinä. Sängyn viereen jäi kapea kaistale johon oli pöytäkin vielä onnistuttu mahduttamaan. Laukuille ei ollut tilaa oikein missään. Mutta muuten ihanan siisti paikka ja respassa oli tarjolla ilmaiseksi erilaisia kylpyjauheita omaan kylppäriin. 4 yötä maksoi 280 e.

Hotel Grand City oli sellainen hieman nuhjuuntunut hotelli, mutta silti täysin toimiva kokolattiamattoläikistä huolimatta. Huoneessa oli mukavasti tilaa sekä hierova tuoli jota pahoinpideltiinkin onnessamme jumiutuneilla selillä. 3 yötä maksoi 182 euroa.

Yöpymiseen meni yhteensä 306 euroa mikä tekee 30,60 e/naama/yö.


Ja sitten lempiaiheeseen eli syömiseen! Tokiossa oli hyvän pöperön nauttiminen yllättävän edukasta. Tietenkin käsitys hyvästä on aina subjektiivinen, mutta hyvinkin hienon näköisestä ravintolasta sai maittavan aterian 1000-1400 yenillä ja se tekee meidän rahassa 7-10 euroa.

Meidän rutiiniksi muodostui aamupalan nauttiminen 7Elevenin aarteilla. Oli ihana aloittaa aamu rauhassa omassa sängyssä kun eväät oli ostettu edellisenä iltana lähikaupasta. Erilaisia levärullapalleroita on seiskaleiskan hyllyt väärällään (hintaa näillä alle euro) ja maukkaita salaattejakin sai 3 eurolla. Päivällinen ja illallinen syötiin sitten ulkona ja illaksi vielä piti saada jotain namiskuukkelia, yleensä seiskaleiskan juustokakkua (1e). 10 päivässä ruokaan kului 169 euroa.

Ravintoloiden ja seiskaleiskan väliin mahtuukin sitten jos jonkinmoista ruokapaikkaa. Ravintola-automaatteja, bento-bokseja, ostoskeskusten ruokatiskejä, kahviloita... Jokapuolella oli kaikkea mielenkiintoista ja ruokalasku on vaarassa kasvaa ihan vain siksi, että haluaa maistaa kaikkea mahdollista.


Tokion miinuksena liikkumisen suhteen oli ehdottomasti pidempiaikaisen turistilipun puuttuminen julkisissa välineissä. Lentokentältä on mahdollista ostaa jonkinlainen meno-paluu-lippu keskustaan johon sisältyy kahden päivän suhaaminen Tokion metrossa, mutta mitään esim. 7 päivän systeemiä ei ainakaan meidän reissulla näkynyt vieläkään.

Junat ja metrot maksavat alkaen 130 yeniä eli hiukan alta euron ja hinta nousee muistaakseni 300 yenin paikkeille. Yllättävän pitkälle pääsee hintahaarukalla 130-170 yeniä. Jos joutuu hirveästi vaihtamaan junia ja metroja eri operaattoreiden välillä niin silloin hinta saattaa nousta yllättävänkin korkeaksi päivän mittaan (tässä tapauksessa korkea on yli 5e, eli ei sitä vielä ihan konkurssiin kuitenkaan mennä).

Lentokentältä menee taas muutama eri vaihtoehto keskustan suuntaan ja me otettiin Keisei Skylinerin menopaluulippu hintaan 30e. Kyytiin meni aikaa noin 40 minuuttia. Yhteensä matkusteluun meni Tokion reissulla rahaa 132 euroa, mutta summa sisältää myös sisäänpääsymaksuja puistoihin ja pariin muuhun nähtävyyteen (ja kenties jotain muutakin kun summa on noinkin iso, enää ei vaan muista).
 

Viimeisenä muttei vähäisimpänä onkin matkan puuhastelu. Tokio jos mikä on paikka jossa aika kuluu ihan huomaamatta kun vaan kävelee kaupungilla. Eri alueilla on oma omaleimainen fiilis ja jokaisen nurkan takaa löytyy uusia mielenkiintoisia juttuja. Silmille ja kameralle tarjotaan ihmeteltävää  jatkuvalla syötöllä ja uskomattomaksi matkakokemukseksi voi muodostua tutustuminen ostoskeskuksen älyvessaan. Japanin länsimaisuus tuo turvallisuuden tunnetta, mutta samalla yllättää sillä mikään ei kuitenkaan ole täysin samanlaista kuin täällä. Pelkkä ruokakaupassa vierailu saattaa venyä monen tunnin operaatioksi kun jää vain ihmettelemään outoja söpösti pakattuja tuotteita. Omasta mielestä tämä katselu ja ihmettely oli Tokion parasta antia ja sehän oli täysin ilmaista! Kaupungista saa todella paljon irti vaikkei maksaisikaan itseään nähtävyyksiin sisään, niitäkin kun on mahdollista ihmetellä ulkoa ilmaiseksi. Ja puistoja jaksan hehkutella vieläkin! Niissä sopii vierailla myös Hanamin ulkopuolellakin, sillä katseltavaa löytyy silti runsaasti.


Yhteensä rahaa paloi Tokiossa ostoksineen ja muine menoineen 685 euroa mieheen/ 10 päivää + lennot.Ps. Matkakuume nousee! Kuvina toimivat otokset Shinjukusta.

14 kommenttia:

 1. Mä joskus vuonna nakki yllätyin siitä, ettei se Japani ollut yhtään niin kallis kuin olin muiden puheista kuvitellut. Kuten kirjoitit, niin paljon riippuu missä yöpyy ja syö, miten liikkuu, mitä tekee. Euron ja jenin suhde nyt varmaan oli erilainen, mutta oli siis mukava ylläri, että mukavistakin ravintoloista sai herkullista safkaa edullisesti tai kohtuuhintaan. Ja viihtyisät ryokanit eivät käyneet liikaa kukkarolle, mutta ei kyllä oltu kirsikkakukkien aikaan liikkeellä. Tiedän varautua suuremmalla tukulla rahaa jos joskus lähen siihen aikaan tuonne matkailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että jos joskus 20-vuotiaana olisi Japaniin lähtenyt niin maksaisin varmaan edelleen velkojani. Mutta silloin kaikki raha olisikin mennyt rytkyihin... :P Omilla valinnoillaan voi siis suuresti kyllä vaikuttaa budjettiinsa :)

   Hanamin aikaan kyllä kannattaa majoitus varata nopsaa, mekin oltiin jo niiiin myöhässä kun 3 kk aiemmin vasta varailtiin.

   Poista
 2. Olipa kiva kuulla, että edullisestikin selviää! Japaniin olisi kyllä ihanaa päästä kirsikankukkia katsomaan ja muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ei tartte olla mikään Roope Setä, että tuolla pärjää vaan maasta voi nauttia vähälläkin rahalla :)

   Poista
 3. Japanissa kyllä selviää aika pienellä budjetilla jos on vaan tarkka mihin rahansa pistää ja tekee hyvät järjestelyt - jos aikoo reissata useammassa kaupungissa säästöä voi tehdä esim. hankkimalla Japan Rail passin. Sillä kun voi sitten ajella JR:n junilla, busseilla ja lautoilla rajattomasti (vaikka passi on tietysti rajoitettu vain tietylle maantieteelliselle alueelle). Majoitukseen ja matkustukseenhan tuolla kuitenkin eniten sitä massia menee, itteä vähän hermostuttaa että ens vuonna pitäisi Japaniin lähteä ja aika opiskelijabudjetilla että saa nähdä nukutaanko sillan alla vai mitä tehdään. Onneks on tietty jotain tuttuja, kenen luona voi varmaan punkata, mutta eri asia on että haluanko mennä kenenkään nurkkiin pyörimään :--O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EEEIIII, kirjotin pitkän kommentin ja sitten se hävisi! >.<

   Mutta mulla oli juuri tuo RailPass ekalla reissulla kun se tuli paaaljon halvemmaksi suolaisesta hinnastaan huolimatta. Ehkä jopa lohduttavaa, että JR on kalliimpi kuin meidän VR xD Jossain on kalliimpa kuin täällä...

   Uenon puistosta ettimään sitten kuivaa spottia sillan alta muiden hobojen kanssa! Ei vais, toivottavasti teidän kohdalle sattuu jotkut mega-alennukset majoituksissa :)

   Itellä oli myös halvat shoppailut Japanissa, ainut paikka missä törmäsin oli Daiso x) Eli osti säkillisen tavaraa ja makso 20e. Wuhuu!

   Poista
 4. Hyvät hotellidiilit olette saaneet kirsikankukka-aikaan! Japanista on todellakin työn ja tuskan takana löytää hyviä hotellidiilejä kirsikankukka-aikaan, jos ei ole todella ajoissa liikenteessä.

  Mä olen sun kanssa täysin samaa mieltä, että vain ihmettelemällä suurkaupungin menoa viihtyy pitkään. Tykkään tehdä random-kävelyitä Tokiossa - aina löytää uutta! Ja supermarketit maailmalla ovat parasta viihdettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppusumma hotelleissa ei kyllä ollut paha ollenkaan! Alussa kyllä hirvitti kun varauksessa luki "3 yötä 300e" kun oli jo tottunut Kaakkois-Aasian huokeisiin hintoihin, mutta eihän siitä sitten kuitenkaan tullut niin suuri summa kuin eka luuli :)

   Poista
 5. Onpa ollut halpa reissu! Tuosta ruoan edullisuudesta olen kuullutkin, mutta nuo hotellit kuulostavat yllättävän halvoilta. Mikähän siellä Tokiossa sitten oikeasti maksaa, jos ei nuo...

  En ole koskaan käynyt Japanissa, mutta ehdottomasti se on listalla, miehellä vielä enemmän kuin minulla, koska hän on asunut lapsena tuolla päin ja haluaisi päästä katselemaan uudestaan vanhoja kulmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin se liikkuminen kaupunkien välillä maksaakin sitten sen verran, että itku tulee! Muistaakseni Tokio-Kioto on yhteen suuntaan 80e. Huuh huuh x)

   Hotellien kanssa on kyllä käynyt aikamoinen munkki, tuo lomapäivien jakaminen taitaa olla se taikasana eurojen säästöön.

   Ja Oh, toivottavasti tienne vie vielä Japaniin! :)

   Poista
 6. En ymmärrä, miten pääsitte noin halvalla x). Mutta olen sitä mieltä, että syöminen on Tokiossa edullista (ainakin Suomeen verrattuna). Ja Tokiohan ei pahemmin sisällä varsinaisia nähtävyyksiä, joten pelkkä päätön kävely sinne tänne riittää mainioksi viihdykkeeksi :). Odotan nimittäin ruoan lisäksi todella kovasti sitä, että pääsee vain tutkimaan kaikkia katuja ja kujia siellä täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestäni myös syöminen on paaaljon halvempaa kuin Suomessa. Ei täällä saa mistään ns. ravintolasta mitään 10 e:llä, mutta Japanissa hienostakin paikasta saa hvyän aterian moisella summalla. Tai sitten Japanissa vaan kaikki perusruokapaikatkin vaan näyttää hienoilta ;)

   Ja joo, kävely siellä! Huh huh... kyllä nyt voisi olla vaan jossain Asakusassa kävelemässä temppelialueen lähistöllä ja ihmetellä ppieniä outoja kauppoja. Ihanaa kun te pääsette sinne ja vielä ihan kohta! :)

   Poista
  2. Se on vaan sitä, että Japanissa kaikki ruoka on niin hyvää ja ruokapaikat niin hienoja ;).

   Jännä juttu, että sanoit juuri Asakusan nimittäin Tiia sanoi pari tuntia sitten, että haluaa käppäillä erityiseti Asakusassa :P. Todellakin aivan mahtavaa! En malta odottaa :)!

   Poista
  3. Asakusa on kyllä niin huippupaikka!

   Poista

Nyt sitä kommenttia!