perjantai 16. tammikuuta 2015

Asian studies - opinnot päätökseen

Vuoden 2013 keväällä aloitin Avoimen yliopiston kautta Aasia-kokonaisuuden opiskelun. Koska kurssit C ja D jatkuivat lokakuussa 2013 kun olin jo reissussa, päätin skipata opiskelut ja jatkaa vasta 2014.  Kurssien läpikäyminen Mongolialaisessa jurtassa olisi ollut aivan mahdoton tehtävä (vaikka vielä reissuun lähtiessä ajattelin, että siinähän ne nettitekstit menee sivussa. Kaikkea sitä kuvitteleekin...). Pienen selvitystyön jälkeen tosiaan sain kursseista vastaavalta opettajalta vahvistuksen, ettei kursseja ole pakko käydä heti, sillä opintoaikaa myönnetään tuollaiselle sivuainekokonaisuudelle 3 vuotta. Kirvestä ei tarvinnut siis heittää kaivoon vaan ryhtiriike oli mahdollinen myöhemmin.

Tänä syksynä sitten työharjoittelun, töiden ja TAMKin opintojen ohella odottivat mua Aasian 13 noppaa. Sanotaanko näin: kurssien suoritus onnistui (hyvä minä), mutta kyllä siinä oli muutaman kerran jo vetäsemässä itseään jojon jatkeeksi ja D-kurssi rypisteltiin kasaan pienen kiukuttelun jälkeen opettajan myöntämällä parin päivän lisäajalla. Mutta oliko voittajafiilis tämän jälkeen?? NO OLI!


Asiasta kiinnostuneet voivat siis lukaista alla olevan koosteen kurssien sisällöstä ja omista fiiliksistä. Tähän väliin vielä todettakoon, että aiemmista kursseista poiketen, nämä olivat täysin englanninkielisiä, joten siinäkin oli ihan omat haasteensa kun pääsi suoltamaan akateemista enkkua.


KURSSI C: BUSINESS IN EAST AND SOUTHEAST ASIA (7 OP)

Otin kurssin laajimpana versiona jotta saisin täyteen sivuaineen opintomäärän (25 op). Kurssi koostui kahdesta eri osiosta jotka olivat:
1) Verkkoluennot, lukemiset, 2 kirjallista tehtävää sekä nettitentti, 5 op
2) Tutkielma, 2 op


1) Verkkoluentoja oli noin kymmenisen kappaletta joihin kaikkiin sai powarit. Puolet luennoista käsittelivät Kiinaa, muita aiheita olivat Japani, Singapore, ASEAN ja globaali talous. Muuta luettavaa oli reippaasti yli sata sivua, suurin osa hyvinkin numeropainotteista faktaa eri maiden taloustilanteista.

Kirjallisten tehtävien aiheet oli heti nähtävillä ja niiden deadlinet olivat syksyllä parin viikon päästä toisistaan. Tarkoituksena oli kirjoittaa lyhyet, 1-2 sivun analyysit annetuista aiheista. Koska mun oli syksyllä pakko hieman priorisoida ajankäyttöä, mä laskelmoiduisti luin vain itselleni oleelliset asiat ja katsoin vain tietyt luennot (hyi!). Koska analyysien pituus ei ollut maata mullistava, haasteeksi muodostuikin se, että kuinka tiivistää lyhyeen tilaan kaikki oleellinen niin, että tekstistä huokuisi asian sisäistäminen (niin mikä?).

Nettitentti järjestettiin taasen kolmasti, jokainen sai valita itselleen sopivimman päivän (tenttipäivät olivat kahden viikon välein). Tentti aukesi Moodleen tenttipäivänä klo 9 ja kirjoitusaikaa oli saman päivän puoleen yöhön. Tentissä piti kirjoittaa neljän sivun essee annetusta aiheesta. Mun piti tehdä se heti ekalla kerralla, silloin aihekin oli todella helppo, mutta samalle päivälle sattui työhaastattelu ja olin niin hermona, ettei tenttiä voinut ajatellakaan. Seuraavalla tenttikerralla aihe olikin sellainen, että mun piti googlettaa, mistä pitää kirjoittaa... Vahva osaaminen! Arvosanoiksi tipahtivat kuitenkin 4,3 ja tentistä 4. Että woohoo!

2) Tutkielma, 2 op

Tutkielmassa piti analysoida jonkun Aasian maan kauppasuhteita toiseen Aasian maahan tai yhteisöön kuten ASEAN:iin. Pituus oli 4 sivua ja ohjeistus oli aika vaativa sen suhteen, mitä kaikkea tähän tutkielmaan piti sisällyttää. Valitsin omaksi aiheeksi Japanin suhteet Thaimaahan ja pieraisin tämän parin päivänä aikana eetteriin hieman ennen deadlinea. Kauhusta kankeana menin myöhemmin katsomaan tuloksia sillä opettaja oli laittanut viestiä siitä, että osa reputti kirjoituksen kun sitä ei oltu tehty oikein. Olin jo ihan varma, että mä olin niiden joukossa, mun työharjoittelun jälkeiset rikkiraastetut voimavarat olivat varmasti mokanneet tehtävänannon. Ja mitä vielä! Siellä se 4 taas odotteli ahertajaa.


D: LANGUAGE AND COMMUNICATION IN EAST AND SOUTHEAST ASIA, 6 OP

- Nettiluennot, kurssilukeminen ja tutkielma

Tämä kurssi ensihaisulla vaikutti todella helpolta sillä kahden nettiluennon lisäksi kurssiin kuului vain kourallinen papereita luettavaksi ja sitten olikin jo tutkielman vuoro. Tutkielmakaan ei toisaalta vaikuttanut pahalta, aiheena oli East and Southeast Asian Culture, Communication and Values josta piti kirjoittaa 8-12 sivun verran. Tutkielma jaettiin kolmeen osaan ja jokaisesta osasta piti kirjoittaa:

Chapter 1. Intercultural competence in Asia
Tarkoitus oli käydä läpi kursseilla opitut asiat ja kirjoittaa siitä, mitä kulttuurienvälinen kompetenssi on, vertailla eri teorioita, mahdollisia haasteita kultturien välisissä tilanteissa ja millaisia taitoja pitäisi olla niissä pärjätäkseen.

Chapter 2. Constructing culture in Asian Media
Piti valita yksi Aasian maa ja sen nettilehdestä valita kolme artikkelia jotka kuvastaisivat kyseisen maan kulttuuriarvoja. Artikkelit piti avata ja sen jälkeen vielä pyöritellä akateemisen pohdinnan mankelissa: mitä niiden avulla voi päätellä maan kulttuurista ja arvoista? Valitsin tähän Thaimaan sillä pystyin taitavasti hyödyntämään vaihdon ajan Comparative Marketin kurssin aineistoa kuvatakseni Thaimaan kansallista identiteettiä ja kulttuuriarvoja.

Chapter 3. Communication in Asian culture 
Oman koulun nettiportaalin kautta piti päästä käsiksi kolmeen akateemiseen artikkeliin jotka käsittelisivät otsikon mukaista aihetta. Piti valita oma lähestymissuunta sekä pääaihe ja sen jälkeen kirjoittaa pohdiskeleva analyysi artikkeleita hyödyntäen. Tähän aiheeksi valikoitui vähän kuin vahingossa Eurosentrismi tieteenalalla.

Muuten tutkielman kirjoitus meni aikataulujen mukaisesti vaikka hyvinkin ripakasti (eli siis juosten kusten), mutta päivää ennen palautusta, kun oli vielä kolmas osa kokonaan kirjoittamatta iski lamaannus. Töiden jälkeen istahdin koneen ääreen ja en yksinkertaisesti pystynyt kirjoittamaan yhtään mitään. Kyseessä ei ollut edes mikään paniikki tai hätäkakka, sillä niiden aikana mä vielä pysyn toimintakunnossa. Mulle tuli jotenkin niin selkeästi vaan se fiilis, etten mä nyt saa tätä tehtyä edes huonosti joten miksi enää yrittää. En tajunnut alussa kuinka paljon aikaa vie näiden artikkelien lukeminen, saatika sitten sisäistäminen eikä sitä pystynyt tekemään muutamassa tunnissa kun aihekin oli sellainen, että lukemastaan tajusi ehkä puolet.

Laitoin siis opettajalle viestiä, että tämä kurssi jää nyt kesken, katsellaan ensi vuonna uudelleen. En halunnut kerjätä edes lisäaikaa sillä tiedostin sen, että näillä tuntemuksilla ei itseä enää saisi pakotettua mihinkään. Parempi siis vaan hengittää ja kuunnella omaa hyvinvointia.

Opettajalta tuli tsemppaava vastaus jossa hän ehdotti yrittämistä viikonlopun yli menevällä lisäajalla. Ensi vuonna kurssien rakenne muuttuisi enkä välttämättä saisi käytyä tätä samaista kurssia enää, joten olisi todella hyvä itseni kannalta, että saisin edes jotakin raapustettua paperille. Tuskastuneena mietin koko perjantain, että mitä tulisin tekemään, näin jo mielessäni miten koko viikonloppukin menisi koneen ääressä google translatoria hakatessa. Behold the beautiful future...

Sitten lauantaina heräsin ja tunsin sisälläni tyynen rauhan. Menin koneelle ja aikalailla kuudessa tunnissa sain kirjoitettua viimeisen osan, muokkasin (kirjoitin eka muoKAKKAsin mikä sinänsä onkin aika paikkansa pitävä ilmaisu) koko tekstin paremmaksi ja laitoin sen opettajalle menemään.  Ja mitä ihmettä? En tiedä itsekään mitä tapahtui, mutta ehkäpä mä tarvitsin sen yhden päivän jolloin en tuijottanut tuon aiheen juttuja ja aivot lähtivätkin taas toimimaan.

Sain tutkielmasta 4.

Ei voi muuta sanoa, että kauhee hikari kun paskimmillaankin tulee hyvää numeroa!
(Toista se on Tamkissa jossa numerot oli aina yhtä suurta arpapeliä ja melkein aina enemmän asteikolla 2-3, heh heh)

Vielä ei ole lopullista todistusta saapunut postissa, mutta eiköhän se sieltä tule. Mä en vielä oikein tiedä mitä teen tällä kokonaisuudella. En toisaalta haluaisi iskeä sitä Politiikan tutkintoon sillä olisin niin paljon muuta mielenkiintoista mitä vielä opiskella sen tutkinnon sisällä (tiedän, oon hullu kun tykkään opiskella), mutta pidän tämän sellaisena hätävarana, että jos joku alkaa ärjyyn mulle tästä hukkaan heitetystä ekasta vuodesta yliopistolla niin kiskaisen Aasian opinnot hihasta ja päräytän Hopsiini 25 noppaa aasiaa. Muuten se saa jäädä omana opiskelusuorituksena mun CV:hen.

Uuden vuoden alkaminen meinaa myös nyt sitä, että opparin vuoro lähestyy. Samoin yliopiston kurssit! Kansainvälisen politiikan johdantokurssi, täältä tullaan!

2 kommenttia:

  1. Tää oli kiinnostava juttu toiselle opiskelijalle vaikka en Aasia-opintoja harkitsekaan (tuo D-kurssi sinänsä vaikuttaa kyllä kiinnostavalta!). Tsemppiä tuleviin koitoksiin!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että juttu kiinnosti! :)

    (ja vähän myöhässä vastailen tässä)

    VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!