keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Avantouintia Kaupissa


Ennen kuin jatkan taas Thaimaan seikkailujen parissa, haluan hehkuttaa omaa suurta harppausta itsensä ylittämisen parissa. Kävin meinaas loppiaisena ensimmäistä kertaa elämässäni avannossa! Moinen harrastustoiminta on varmasti monelle ihan tuttua huttua, mutta mulle tää on verrattavissa tulisilla hiilillä kävelyyn tai laskuvarjohyppyyn, joten tää oli todella iso juttu!


Oon ihan hirveä vilukissa enkä pahemmin ui kesällä Suomessa (viime kesänä kävin järvessä tasan kerran). Myös ulkomailla veteen meneminen on aina yhtä tuskaa ellei vesi jo kiehu lämmöstä ja esimerkiksi jouluisella Thaimaan reissulla en uinut meressä ENKÄ uima-altaassa kertaakaan, kröhöm... Vaikka vesi ei olekaan vahvuuteni, on avanto jo muutaman vuoden ajan pyörinyt mielessä sen terveellisten vaikutusten vuoksi. Jos muutaman sekunnin piina jäisessä vedessä auttaisi sietämään talven kylmyyttä paremmin niin olisihan se nyt vaivan ja kokeilemisen arvoista.


Suuntasin siis vihdoinkin ystäväni kanssa tiistaina Tampereen Kauppiin jossa sijaitsee Kaupinojan sauna Näsijärven rannalla.  Sauna on auki ympäri vuoden ja kertakäynti kustantaa 6 euroa. Naisille ja miehille on saunassa erilliset pukukopit ja suihkut, mutta sauna sekä vilpola ovat yhteisiä eli saunominen tapahtuu uimapuvussa. Vilpolassa on suuret ikkunat järvelle joista voi ihastella maisemia pitäessä taukoa avannon ja saunan välissä. Ulkoa löytyy myös grilli johon voi ostaa lippuluukulta makkaraa!

Olisi kenties voinut lukea etukäteen saunan nettisivuilta löytyvät avantouimarin ABC:t, joista selviää millainen varustus kannattaa avantouinnille ottaa mukaan. Kyllä sitä tunsi itsensä kunnon aloittelijaksi kun ei ollut tossuja jalassa eikä pipaa päässä! Tossuja kannattaa pitää sillä saunan lattia on kuuma ja taas metalliset portaat veteen ovat todella kylmät. Itse sain tossuttomana pinkoa paikasta toiseen jalkapohjat hellinä. Pipo auttaa taas pitämään lämmön tallessa vaikka näyttääkin hieman huvittavalta saunassa.


Saunakerran aikana kävin neljä kertaa veden äärellä. Ensimmäiset kaksi meni harjoituskertoina kun ensin kastoin yhden jalan veteen ja pingoin pakoon ja toisella kerralla pääsin vyötäröön saakka ennen kuin rohkeus petti. Kolmas ja neljäs kerta sitten ihan uitiin pieni lenkki vedessä ja kuten kuvasta näkee, aikamoisella muikkuilmeellä mentiin. Vesihän ei yllättävää kyllä tuntunut niin kylmältä kuin alussa kuvittelin, joten kynnys veteen menosta madaltui koko ajan. Mutta kyllä itsellä keho meni aikamoiseen shokkiin tästä ja jaloista lähti molemmilla uintikerroilla tunto niin, että kävelyyn piti panostaa hieman enemmän takaisin saunaan lyllertäessä.

Avannon jälkeen fiilis oli kyllä niin mahtava ja energinen! Lisäksi saunassa oli todella hyvä ja lämminhenkinen tunnelma, ihmiset ottivat muut huomioon ja vieraiden kanssa väännettiin vitsiä ja tsempattiin toisiamme veteen. Ei tarvinnut pelätä joutuvansa joidenkin hc-avantouimareiden keskelle paineita keräämään. 

Me tässä jo suunnitellaan sarjakortin ostamista, sillä tuolla täytyy ehdottomasti käydä vielä talven aikana keräämässä voimia ja hyvää mieltä. Ensi kerralla on sitten tossut ja pipokin mukana, kenties jopa oma makkara.

Kuinkas muilla, kuuluuko avantouiminen to do -listalle vai onko se ihan jokatalvinen harrastus?


13 kommenttia:

 1. En tiennytkään tällaisesta Tampereella. Mutta hui hyi! En ole ikinä avantouinut, eikä ole päässyt bucket-listallekaan. Joku siinä on, minä, vesi ja kylmä eivät sovi yhteen... Ainut syy miksi ehkä houkuttelisi kokeilla, semmoinen yleinen itsensä haastaminen. Ehkäpä hamassa tulevaisuudessa D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä vesi on aikamoinen turn off itelle myös, mutta kyllä tuo itsensä ylitys oli hienoa! Ja kyllä meen myös uusiksi, sillä siitä tuli niin hyvä olo jälkikäteen :) Eli jos yhtään alkaa kiinnostaan niin Suosittelen.

   Tampereella on aika montakin paikkaa, Rauhanniemessä taitaa olla keskustan lähin paikka. Se on siellä Lapinniemen "takana".

   Poista
 2. Musta ei kyllä olis avantouimariksi.. Kääk. :D Oon siis kerran käynyt, pikkujoulujen saunomisen yhteydessä, kun yllytettiin... :D Se riitti ainakin toistaiseksi. Meillä käy työkaverit avannossa mut täälläpäin ei oo tollasta missä olis sauna vieressä, ainakaan ilman saunaa ei tulis kuuloonkaan!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hauskalta! Dippailin avannossa ahkeraan pienenä, etenkin partioleireillä, mutta nyt edelliskerrasta on kulunut tosi monta vuotta. En tiedä uskallanko enää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti uskaltaa! :)
   Viet Nicon kuule avantoon jos se ei ole vielä päässyt tätä kokemaan!

   Poista
  2. Mä vähän epäilen, että Nico ja avanto ei sovi samaan lauseeseen.. (kesälläkin mökillä sitä on vaikea saada järveen) mutta ainahan sitä voi yrittää ;)

   Poista
  3. Mutta avannon voikin juuri myydä tuollaisena eksoottisena kokemuksena ;)

   Poista
 4. Aikoinaan naapurissa asui innokas avantouimari. Ilmoitin, että saa kantaa, jos tahtoo nähdä minut avannossa. N i i n innokas hän ei sentään ollut.

  Onneksi olkoon itsesi ylittämisestä! Mukavuusalueen rajoja kannattaa sinänsä opetella venyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! :P

   Ja kiitoksia! Oon myös samaa mieltä siitä, että välillä pitää haastaa itseään ja kokeilla uusia juttuja vaikka vähän jännittäisi :)

   Poista
 5. Olen käynyt pari kertaa avantouinnilla vuosia sitten. Kerran kaverien yllytyksestä menin suoraan avantoon ilman saunaa, ei tunnu muka niin kylmältä sillä tavalla - olen eri mieltä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuh, olen kyllä myöskin eri mieltä tuosta, ettei muka tunnu niin kylmältä! :P
   Avannon suosituksissa myös sanotaan, että olisi parempi mennä vielä lopuksi avantoon, mutta kyllä mun piti vielä rynnätä saunaan lämmitteleen.

   Poista
 6. Nyt alkoi harmittaan.Haluaisin itsekin kovasti aloittaa avantouinnin vaikka nyt syksyllä jo, mutta kun ei vain kertakaikkiaan saa aikaiseksi vaikka haluaisin kovasti kyllä, eikä yksin tule lähdettyä. Harmi myös kun täällä Oulussa ei ole kuin yksi ja ainut avantouintipaikka jossa ei ole saunaakaan, ja joudut 30 euroa pulittaan, että saat avaimen sinne.

  VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!