sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Kuinka päästä Tomorrowlandiin?


He jotka ovat vihkiytyneet Tomorrowlandin luonteeseen tietävät, että lippujen saaminen festareille on kaikkea muuta kuin selviö. Lippuja myydään rajoitettu määrä ja vaikka tämä rajallisuus onkin huimat 180 000 lippua, ne katoavat joka vuosi nopeammin kuin se kuuluisa pieru Saharaan. Kun globaali lipunmyynti alkaa, saattaa samaan aikaa ympäri maailmaa olla jopa 2 miljoonaa ihmistä kirjautuneena järjestelmään. Jokaisella henkilöllä on mahdollisuus ostaa 1-4 lippua joten lippujen saajien prosenttimäärä kaikista halukkaista tipahtaa entisestään. Kuinka sitten lippujen hamuaminen omiin tahmaisiin tassuihin onnistuu? Kokosin tähän kuuden kohdan listan joka ainakin auttaa kaikkia untuvikkoja hahmottamaan prosessia hieman paremmin.


1. KERÄÄ MOTIVOITUNUT 2-4 HENGEN PORUKKA

Ensimmäinen kompastuskivi oikeastaan minkään suunnitelman toteuttamisessa on yleensä feidaaminen. Kaikille varmasti tuttu tilanne: kaverit innostuvat jostakin jutusta, mutta hetken päästä huomaakin olevansa se last man standing kuin muilla ei ole a) rahaa b) aikaa c) kumpaakaan. Aika monet jutut jää tekemättä jos ei yksin tahdo lähteä (sympatiseeraan ihan täysin tätä) muttei myöskään saa ketään mukaansa. Parasta olisikin jo heti alussa lyödä homma lukkoon ja jos kyseessä on isompi porukka, niin kylmän viileästi myös asettautua valmiiksi ajattelemaan, että 50% tipahtaa matkasta jo ennen itse matkaa. Näin se konkreettinen feidaaminen ei tunnu enää niin pahalta.

Tomorrowlandissa monet liput myydään majoituksen kera. Oli kyseessä sitten hotellihuone tai teltta, lippupaketit myydään joko kahden tai neljän hengen nipuissa. Eli vaikka lähtijöitä olisi ollut 3, paketti tulee silti neljälle ja kolmeen jaettuna maksaa tietenkin enemmän. Parittomalle määrälle ihmisiä ainoa lippuvaihtoehto majoituksen kanssa on leirintäalueella alueella "tuo oma telttasi" jossa tietääkseni määritellään monen hengen teltta on kyseessä. Siellä liput ovat halvimmat ja happopäissään sekoilevien ihmisten määrä korreloi tietenkin tämän faktan kanssa aukottomasti.

Parittomalla määrällä voidaan myös omasta luonteesta riippuen joko savustaa kolmas pyörä jollakin hyvällä syyllä porukasta pihalle (aika nastya) tai ostaa liput neljälle ja wiglailla vielä ennen festareita joku mukaan. Tämän ei luulisi olevan mikään ongelma, sillä jos kaveripiirissä ei kukaan ole kiinnostunut niin viimeistään ihan yleisessä myynnissä saa alta aikayksikön jonkun karvakaverin mukaansa.


2. ENNAKKOREKISTERÖIDY AJOISSA

Jotta lippuja ylipäätänsä pääsee ostamaan, pitää etukäteen rekisteröityä ostajaksi Tomorrowlandin sivuilla. Tämä on itseasiassa todella hyvä juttu myös siltä kannalta, että jos sitä sitten pääseekin itse myyntitilanteessa jonon ohi ostamaan lippuja, ei tarvitse enää kirjoittaa omaa osoitettaan tai nimeään mihinkään, se kun voi olla hetkellisesti unohtunut pienen psykoosin siivittämänä. 

Jos lähtijöitä on enemmän, niin älkää missään nimessä tehkö sitä aloittelijan virhettä, että vain yksi henkilö rekisteröityy ja muut odottelee iilimatoina, että ihme tapahtuu. Kaikkien kannattaa rekisteröityä ja jos haluaa parantaa todennäköisyyttään saada liput, kantsii pistää myös tyttö- ja poikaystävät, vanhemmat, isovanhemmat ja naapurin Tiina rekisteröitymään palveluun. Just in case.

Ennakkorekisteröinnissä pyydetään kaikki henkilötiedot valmiiksi ja tässä vaiheessa sillä ei ole väliä, onko ostaja tulossa festareille itse vai ei. Myöhemmin kun liput rekisteröidään henkilökohtaisiksi, tietoihin syötetään tulijoiden nimet ja muut tiedot.

3. LAADI TAISTELUSUUNNITELMA

Kannattaa ennen H-hetkeä sopia matkakavereiden kanssa siitä, kuinka "pitkälle" on ok mennä lipunmyynnissä. Majoitusvaihtoehtoja on monia ja niiden hinnat vaihtelevat ihan jostain 300 euron tietämiltä aina tuonne 1000 euroon per nassu ja varmasti ylemmäksikin. Kun säännöt ovat selvät mitä eri vaihtoehtoja on ok kytistellä, helpottuu se piina itse jonotusprosessin aikana kun ei tarvitse siinä tuhlata tärkeitä sekunteja palaveeraamiseen tai siihen, että joku alkaakin vinkumaan, että lippu maksaakin nyt 100 euroa enemmän kuin piti. Itse oston aikana tällaiseen ei ole aikaa.

Taistelusuunnitelmaa laatiessa kannattaa myös pohtia sellaisia asioita kuin tietokoneiden sijoittelu ja majoitusvaihtoehtojen hajautus jos ryhmästä sattuukin pääsemään lipunmyynnin jonotuksessa läpi enemmän kuin yksi. Sijoittelulla tarkoitan tässä sitä, että netissä liikkuu paljon tietoa siitä, mitkä kaikki jutut parantaa tai ei paranna mahdollisuuksia lipun saamiselle ja siitä on ainakin paljon kärttyisää kommenttia, että 10 hengen porukan on turha istua samassa huoneessa omien läppärien ääressä kun lipunmyynti alkaa. Kaikkihan on silloin käyttämässä samaa nettiä jossa nopeus sitten jakaantuu (tai jotain sellaista, nörtit tietää) ja lopulta kukaan ei todellakaan pääse jonossa läpi. Parempi siis jos kaikki hengailee omilla tahoillaan. Meillähän tämä vietiin ihan uusiin ulottuvuuksiin kun meikäpallo oli lipunmyynnin alkaessa Berliinissä ja kaveri Helsingissä. Siinä teille omistautumista isolla kädellä.

Majoitusvaihtoehtojen hajautus meinaa taas sitä, että jonotuksessa kun pääsee läpi niin alussa valitaan joko hotellipaketit tai Dreamville (leirintäalue). Kun valitsee jomman kumman, näkee vain sen vielä myynnissä olevat vaihtoehdot. Takaisin valikossa ei pääse helposti vaan pitää painaa "aloita alusta" nappia ja jälleen kerran elintärkeitä sekunteja kuluu. Näin ollen me esimerkiksi sovittiin jo valmiiksi, että kumpi tähtää mihinkin vaihtoehtoon ja jos molemmat oltaisiin päästy läpi, olisi ollut mahdollista kompensoida toisen epäonnistuminen sillä, että toinen hamuilee toista lipputyyppiä joka olisikin vielä saatavilla sen yhden nanosekunnin ajan.


 


4. KUIVAHARJOITTELE

Tomorrowlandin lipunmyynti etenee kolmessa aallossa. Ensimmäisenä tulevat myyntiin Belgialaisten liput. Heillä on vähän kuin etulyöntiasema oman maansa festariin. Seuraavaksi pärähtää käyntiin Global Journey, jossa myydään festarilippu+majoitus+lento/juna/hotelli-komboja. Suomesta pystyi ostamaan paketin, jossa olisi ollut ensin lennot Tukholmaan tai Köpikseen (vanha ei enää muista kumpi!) ja siitä matka olisi jatkunut Tomorrowlandin omalla teemalentokoneella pääkallopaikalle. Halvin tällainen lippu oli muistaakseni 1200 euroa.

Jos hillot lompakon pohjalla ei veny tällaiseen kustannuserään, kannattaa Global Journey ottaa kuivaharjoituksena omaa lipunostoa varten. Itse siis kirjauduin tikkana sivulle kun lipunmyynti alkoi ja ihan vaan "harjoittelin" muka ostamalla liput ja keskeytin tapahtuman luottokortin tietojen ilmestyessä ruutuun. Tämän harjoittelun aikana kävi aika selväksi kuinka nopeasta toiminnasta on kyse, sillä 2 minuuttia yli lipunmyynnin aloituksen oli jo kaksi Suomen lennoista myyty loppuun kokonaan (lentoja oli yhteensä kolme). Samalla pääsi näkemään miten sivusto toimii. Esimerkiksi jonkun pakettityypin myydessä loppuun, se kuitenkin näkyi vaihtoehtona, mutta alasvetovalikosta ei päässyt valitsemaan haluttua henkilömäärää. Tästä sitten tiesi jo valmiiksi, että omassa lipunmyynnissä ei jää runkkaileen näiden pakettien kanssa vaan etsii heti seuraavan joka näyttää vapaata ja iskee siihen kiinni.

Toinen kuivaharjoittelun muoto oli mulla mielikuvaharjoittelu jota esimerkiksi monet kilpaurheilijat käyttää reenatessa. Meikä tyynesti lataili puhelimeensa Tomorrowlandin edellisten vuosien afterparty-miksejä ja kuunteli kaksi viikkoa putkeen joka aamu töihin kävellessä niitä kuvitellen olevani paikan päällä. Ok, foliohattuhommia, mutta mä oon aina kaikissa "tärkeissä" jutuissa kuvitellut tapahtumat etukäteen monen monta kertaa, jolloin vaikkei mitään toistoja ole fyysisesti koskaan tapahtunut, on tapahtuman kulku uponnut aivojen syövereihin.


5. PIDÄ PÄÄ KYLMÄNÄ

Ainakin mua tuppaa vähän jännittämään kaikki mahdolliset vähänkin vaativammat suoritukset. Kellon lähestyessä viittä iltapäivällä (jolloin lipunmyynti alkoi globaalisti), istuin koneen ääressä täristen ja hyvä kun näppiksellä pystyin edes kirjoittamaan kiitos runsaan kämmenhikoilun. Tärkeintä oli siis pitää mieli kohdistettuna haluttuun lopputulokseen ja välttää hätiköimistä.

Mietimme kaverin kanssa pitkään, kannattaako rekisteröitymisvaiheessa tullutta linkkiä lipunmyyntiin avata jo ennen klo 17 vai vasta sillä nimenomaisella sekunnilla kun lipunmyynti alkaa. Ennen lipunmyynnin alkua linkkiä painamalla aukeaa se sama jonotussivu, mutta tekstinä lukee tieto siitä, milloin lipunmyynti alkaa. Teimme niin, että kaveri aukaisi sivun jo etuajassa ja mä jäin taas odottamaan sähköpostiini ajan kulumista ja painoin linkkiä tasan klo 17.00.

Kun pääsee jonotusvaiheeseen niin tärkeintä on, ettei missään, MISSÄÄN nimessä päivitä sivua sillä silloin tipahtaa jonon hännille. Itse en uskaltanut edes toista ikkunaa avata vierelle vaan lainasin kaverin läppäriä josta pidin yhteyttä kaveriin Facebookin avulla. Jonotusvaiheessa sivulla lukee, että olet jonotusvaiheessa (daah), älä sulje äläkä päivitä sivua. Muuten sivulla ei liiku mikään eikä mikään vaihdu jonotuksen aikana (tämä ehkä juurikin saa jotkut päivittämään sivunsa kun tuntuu ettei mitään tapahdu).

Sivu itsessään päivittyy ku pääsee jonotusvaiheeseen ja valittavat lippuvaihtehdot silloin ilmestyvät näkyviin. Koska me oltiin niin hyvin sovittu etukäteen, että mikä voidaan ottaa, niin heti kun se meidän listan eka vaihtoehto pärähti verkkokalvoille (jännää oli, että se meijän halvin vaihtoehto oli saatavilla ja ne kalliit numero 2 ja 3 olivat jo loppuunmyyty) mä sekuntiakaan miettimättä klikkasin sitä ja siirryin maksamaan luottokortilla.

Tässä kohtaa on muuten sitten hyvä jo etukäteen tietää, että tilillä/kortilla on tarpeeksi oravannahkoja lippujen ostoa varten. Neljän hengen liput voivat helposti maksaa 1600-2000 euroa ja kun etukäteen ei voi tietää kenen arpaonnella jonotuksesta pääsee läpi, pitäisi kaikilla jonottajilla olla lippujen verran katetta tilillä.

6. HANKI JUMALTEN SUOSIO

Loppujen lopuksi täytyy sanoa, että se on varmasti vain universumin sairasta peliä, että kuka tässä tilanteessa saa ne liput ja kuka ei. Miksi joku, joka on jonottanut 2 vuotta lippuja ei ole päässyt edes ostovaiheeseen kun taas minä, joka keksi sattumalta, että tänä vuonna meenkin tuonne sai ne heti ekalla yrittämällä? Ei mee tasan nallekarkit. Voiko Berliinissä ololla olla jotain vaikutusta? Pääsin jonotuksesta läpi 10 minuutissa kun taas kaveri Helsingissä ja hänen poikaystävänsä jonottivat yli 45 minuuttia jonka jälkeen sivu päivittyi kertomaan, että kaikki liput ovat nyt myyty loppuun. Onko sillä merkitystä, että avasin linkin vasta lipunmyynnin alettua?

Niin tai näin, sanon, että se oli KOHTALOA, että saatiin liput. Meidän kuuluukin mennä sinne tänä vuonna. Varmaankin siksi, että mitä luultavammin ISIS hyökkää sinne tai jotain muuta jännää ja kivaa tulee tapahtumaan. Mutta se on sen ajan murhe.

*****


Toivottavasti joku, joka lippujen ostoa on suunnitellut saa tästä itselleen loistavia vinkkejä tulevaisuutta varten. Netissä ei loppujen lopuksi ihan älyttömästi tästä infoa ole, joten tässä taas ollaan kansalaisvelvoitteiden äärellä jakamassa tietoa ja taitoa lähimmäisille. Jos kysymyksiä herää niin laittakaa niitä ihmeessä kommenttiboksiin. Aloha!

4 kommenttia:

 1. Vau. Oon aika sanaton tän edessä. Oon kuullut, ettei lippujen saaminen ole helppoa, mutta en ihan kuvitellut tällaista :D. Mutta loistavat ohjeet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan tuo aikamoista salatiedettä kun sitä lähti itse selvittelemään :D

   Poista
 2. Älä poista tätä, suunnitelmissa tomorrowland 2016 tai 2017 ja nää on elintärkeet ohjeet meiän porukalle! Kiitos siis näistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En poista! :) Mun oli todella vaikeaa löytää mitään faktaa siitä kuinka prosessi etenee joten ei tässä voi muuta kuin jakaa hyvää eteenpäin!

   Poista

Nyt sitä kommenttia!