keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Thaimaan makuja Tampereella


Joka kevät ja syksy Tampereella asuville kilahtaa postiluukusta Tampereen Työväenopiston sekä Ahjolan kansalaisopiston kurssiesitteet. Myös tämän vuoden alussa pläräsin esitteet läpi suurella mielenkiinnolla, mutta aiemmista vuosista poiketen oli nyt aivan pakko laittaa muutamat kurssit ylös. Nimittäin ruokakurssit!

Onneksi sain kaverini mukaan ja päästiin ajoissa varaamaan omat paikkamme. Jos jotain huonoa opistojen kursseista voisi sanoa, niin niiden järkyttävä suosio välillä masentaa, sillä läheskään kaikki eivät pääse toivomansa harrastuksen pariin. Meilläkin livahti sivu suun Marokkolainen ilta, mutta onneksi kahden kerran Thaimaalaisella ruokakurssilla oli vielä tilaa!


Kokkipäivät pidettiin helmikuussa viikon välein ja molempina päivinä kokkailtiin klo 17-20.45 välinen aika Tampereen Kalevassa Sammon koululla. Kurssimaksuun sisältyivät kaikki raaka-aineet ja kahden päivän makumatka Thaimaahan kustansi 56 euroa. Kurssin pitäjänä toimi Pannee Jokinen jolla on oma catering-palvelu Tampereella ja jonka thai-kielen kurssilla kävin pari vuotta sitten. Tiesin jo siis etukäteen, että hyvä ja aivan mahtava tyyppi on opastamassa meitä thaikeittiön saloihin!

Kurssin aikana saatiin pientä infoa niin thaimaalaisesta kulttuurista kuin ruokakulttuurista ja opittiin tekemään eri alueiden tunnusruokia. Ensimmäisen päivän teemana oli Pohjois-Thaimaa sekä Itä-Thaimaa ja toisella kerralla keskityttiin Etelä-Thaimaahan ja Bangkokiin. Ruoat valmistettiin itse alusta lähtien 3-4 hengen ryhmissä ja lopuksi tietenkin kaikki SYÖTIIN.


Ensimmäisellä kerralla tehtiin jauheliha-yrttisalaattia Larb Nua, kanakeittoa Tom Yum Kai ja Curryporsasta pohjoisen tapaan Kaeng Hang Le. Viikon päästä vuorossa olivat taas Etelä-thaimaalaista paistettua porsasta Muu Kua Kling, Phanaeng-curry Phanaeng Kai ja karamellisoitua porsaanliha Muu Wan

Omiksi uusiksi lemppareiksi nousivat ehdottomasti tuo jauheliha-yrttisalaatti sekä karamellisoitu porsas. Siis voiko mikään olla yhtä hyvää? Samalla kun oppi uusia reseptejä, sai hyvän katsauksen niistä raaka-aineista mitä Tampereelta on mahdollista löytää. Kurssin jälkeen kaappiin onkin kulkeutunut vaikka mitä uutta ja jännää aasialaisista kaupoista ja mikä parasta, kesällä Lidlistä ostettu riisikeitin on nyt käytössä. Enää en voisi kuvitellakaan tekeväni riisiä kattilassa, haha! Omana ongelmana kun on aina ollut mielenkiinnon herpaantuminen riisin keittämisessä jolloin saa aikaan vain puuromaista mössöä niin keittimen "painetaan nappi alas ja annetaan olla" on aivan täydellinen ratkaisu. Suosittelen kaikille lämpimästi!


Kursseilla parasta oli myös se ihanan välitön ja ystävällinen tunnelma kun toisilleen tuntemattomat ihmiset kokkaili ja söi yhdessä. Chiang Main kokkikurssilla oli samanlainen fiilis ja vaikkei nämä Tampereen puitteet ihan yltäneet Thaimaan tasolle (luomutila keskellä viidakkoa), oli meillä silti aivan mahtavat kaksi päivää. Ihanaa tehdä jotakin kivaa ja samalla oppia uusia asioita. Onneksi omat kokkailut eivät myöskään päättyneet tähän, sillä huhtikuussa on vuorossa Ranskalainen illallinen.

Aroi Maak!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!