keskiviikko 30. syyskuuta 2015

KULTAA JA BLING BLINGIÄ


Kyseessä tottakai Pietarin Talvipalatsi! Vielä sataman alueella hellinyt kevätaurinko katosi teille tietymättömille ja taivaallisen tilan valtasivat maailmanloppua enteilevät tummat pilvet. Päätettiin siis kaverin kanssa hyödyntää mahdollinen sadepäivä parhain päin ja suunnattiin heti Talvipalatsia kohti. Meidän hotellilta oli matkaa kenties 3 km joka meni mukavasti Neva-joen rantaa pitkin. Oltiin lippuluukuilla siinä klo 11 aikoihin ja silloin ei väkeä ollut vielä hirveästi, jonotettiin ehkä minuutti.


Kaikille köyhille opiskelijoille kova vinkki: vilauttamalla omaa opiskelijakorttia, saa lipun talvipalatsiin ilmaiseksi. Säästöä runsaat 12 euroa! Talvipalatsissa oli yllättävän tiukat turvatoimet; laukut läpivalaistiin eikä museoalueelle saanut ottaa juomapulloja mukaan. Vedettömyyden toisaalta ymmärtää, mutta oli kyllä mälsää kulkea monta tuntia kuivin suin pieni migreeninpoikanen ohimoilla jyskyttäen. Onneksi vedet ja takit sai jättää narikkaan ilmaiseksi.


Meillä ei mitään tarkkaa suunnitelmaa palatsin läpikäymiselle ollut ja koitettiin kartan kanssa vain suunnistaa luontevasti kerros kerrokselta myötäpäivään. Ihmisiä ei ollut paljoa liikkeellä joten eteenpäin pääsi aika vauhdikkaastikin. Yksi huone jonka odotin näkeväni on allaolevassa kuvassa oleva muotokuva"halli", jonka muistan etäisesti kun viimeksi vierailin Talvipalatsissa 15 vuotta aiemmin. Silloin se vaikutti tosin paljon kolossaallisemmalta ja seinän väri oli muistaakseni tumman vihreä. Aika kultaa muistot ja seinän värikin vaihtuu mukana!


Sellainen "hauska" yksityiskohta teille lukijoille: isoisäni työskenteli Talvipalatsissa vartijan hommissa Neuvostoliiton aikana. Muistan pienenä kun mummolla ja papalla oli lukuisia taidekirjoja, korttisettejä ja muuta pientä tavaraa, joka oli mitä luultavammin Talvipalatsin museokaupasta lähtöisin. Täytyy kyllä todeta, etteivät mitkään pöllöimmät puitteet työpaikalle.


Ystävääni kiinnosti enemmän uudempi taide, jonka perään kyselin yhdeltä museomummolta (joka huoneessa oli oma "valvoja"). Impressionismin jalanjäljillä meidät ohjattiin Talvipalatsia vastapäätä olevaan keltaiseen taloon jonne ystäväni pääsi samalla lipulla ja meikäläinen kävi vilauttamassa opiskelijakorttiaan ennen uuden ilmaisen lipun saamista. Lopulta aikamme hortoiltuamme saatiin kuulla, että suuntauksen tilat on remontissa ja ne avataan vasta seuraavassa kuussa. Jahas. Löydettiin kuitenkin yksi suuri alue jossa oli 1860-luvun taidetta ja se oli taas mun mieleen, kun pääsi kuolailemaan pukuhistorian antia niin maalauksin kuin aidoin vaattein. 

Museoitiin yhteensä ehkä kolmisen tuntia mikä oli meille sopiva aika siihen, etteivät aivot vielä täysin puuroutuneet ja mielenkiintoa riitti huoneissa kävelyyn. Joskus sitten kun on aikaa (eli eläkkeellä ehkä) olisi hienoa opiskella jotakin taidehistoriasta ja näin saada vähän enemmän irti myös tällaisista museokierroksista.  Talvipalatsiin voisin kuitenkin mielelläni tulla uudestaan sillä sen valtavuuden vuoksi näkemistä riittää monellekin kerralle.

Myös Veera kirjoitti osuvasti omasta päivästään Pietarissa, joten sieltä löytyy pari hyvää vinkkiä mitä muuta kaupungissa voi nopealla aikataululla tehdä!

Kuva turisteista ottamassa kuvaa Da Vincin Madonnasta ja Jeesus-kikerosta.

Myös Palatsiaukio on hieno nähtävyys itsessään.

2 kommenttia:

  1. Aikas hulppea paikka! Tuli mieleen Versailles, vaikka ympäristö onkin melko erilainen. Kyllähän tuolla käydä vois, sitten sillä haman tulevaisuuden Pietarin-visiitillä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii, Versailles, siellä mä kyllä haluaisin niiin käydä! :))

      Poista

Nyt sitä kommenttia!