lauantai 10. lokakuuta 2015

VODKAA JA HAPANKAALIA


Elämäni suola ja matkailuni kiintotähti: ruoka ja syöminen. Pietarissakaan ei tarvinnut nälkää nähdä vaikka emme älyttömiä summia ruokaan laittaneetkaan. Aamupala hoitui hotellin puolesta, illalliseksi haimme lähimmästä supermarketista mutusteltavaa ja lounas/aikainen illallinen syötiin sitten aina eteen sattuneessa ravintolassa.


Mondon matkaoppaasta bongattu Idiootti oli meidän ensimmäinen ruokailupaikka Pietarissa. Se tuli sopivasti vastaan kun käppäilimme Moika-joen vartta pitkin takaisin hotellille päin. Dostojevskin romaanin mukaan nimetty idyllinen ravintola antiikkihuonekaluineen tarjoilee venäläistä "kasvisruokaa", kuten pelmenejä, sieniä ja perunaa, borsh-keittoa ja täytettyjä lättyjä. Ruoka oli ihan älyttömän hyvää ja saatiin kunnon turistina pienet viinapaukut ruuan kyytipojiksi. Päivällä ei ravintolassa ollut paljoakaan porukkaa, mutta oli helppo kuvitella kuinka paikka kuhisee iltaisin kun paikalliset elämäntapataiteilijat valloittavat sohvanurkat itselleen.




Gosti eli suomeksi vieraat tuli yllättäen vastaan kun poukkoiltiin Pietarin pääkadun lähistöllä. Paikan ylisöötti mummonmökki-sisustus veti sisäänsä ja ruokalistaa katsellessa alkoi kuola valumaan, tarjolla oli perusvenäläisiä ruoka-annoksia sekä italialaista pasta/lasagne-osaston tuotoksia. Vegeruoat oli merkattu erikseen ja niitä oli muutama vaihtoehto. Myös jälkkärilista vaikutti vähän liiankin herkulliselta ja omasta kaavasta poiketen otettiin pääruoka + jälkkäri eikä alku- + pääruokakomboa.



Omalle lautaselle valikoitui pitkällisen tuskailun jälkeen (oli liikaa hyvältä kuulostavia vaihtoehtoja) perinteinen venäläinen stroganoff, oltiinhan me nyt Pietarissa! Kaveri taasen vähät välitti "syödään paikallisia ruokia"-konseptista ja tilasi täytepastaa punajuuri- ja jokumuuherkullinenvihreätahnalla. Annos näytti hassulta, mutta voin kertoa, se oli taivaallista! Täytteenä oli lohta ja sieluni itki annoskateudesta vaikka oli oma stroganoffikin todella hyvää. Pohdiskelin jopa tosissani jaksaisinko syödä toisen annoksen vielä tilaamalla saman täytepastan itselleni, mutta maha oli jo niin täynnä ettei vaan voinut. Lohdutukseksi kuitenkin tuli otettua jälkkäri, sitruunaleivos marengilla ja kaverille valikoitui taasen porkkanakakku. Kaikki oli hyvää.




SUPERMARKET

Samalla kadulla, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä hotellilta, sijaitsi mukavan kokoinen supermarketti jonne teimme iltaisin reissun iltapalatarvikkeiden hakuun. Samalla oli hauskaa tutkailla venäläistä elintarvikevalikoimaa, ruokakauppojen vakoilu kun on yksi lempparipuuhista ulkomailla. Paljon löytyi suomalaisia tuotteita, oli Valiota ja Fazeria. Kuivattu kala, venäläinen naposteluherkku, löytyi hyvin monessa erilaisessa paketissa, samoin pelmenejä oli yksi pakasteallas pullollaan. Meidän iltanapostelut koostuivat Fazerin leivästä, kermajuustosta, hedelmistä ja marjoista. Ja yksi kalapussi oli tietenkin otettava mukaan!



Ruokaan meillä taisi mennä noin 25 euroa päivässä. Ravintoloissa pääruoat maksoivat n. 10 euron luokkaa, alkupalat/jälkkärit 2-5 euroa. Tippiä annettiin sen 10% ja juomineen siitä muodostui karkeasti 20 euroa. Kun ei mitään shoppailtavaa ollut (paitsi ikonit haha), Pietarissa pärjäsi hyvin pienelläkin matkabudjetilla. Molemmissa ravintoloissa oli tarjolla englanninkieliset menut ja henkilökunta puhui hyvin kieltä. Itse yritin viestiä venäjäksi parhaani mukaan ja onnistuin sitten saamaan osakseni tiedustelua siitä, olenko jostakin Baltian maasta. Hyvä korostus siis omassa puheessa...

5 kommenttia:

  1. Vitsi, en kestä noita pikkuruisia lentäviä lautasia kun sen verran huvittavan näköisiä ovat! Tuli ensi silmäyksellä mieleen etteikö nuo ole sellaista omanlaista venäjän lakua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä mietin hetken aikaa että mitkä ihmeen lentävät lautaset, mutta sitten tajusin! :DDDD
      Kyseessä oli siis (kun jäi tekstistä pois) mustekalan musteella värjätyt pastat :)

      Poista
    2. Niii :) Mietimpä vielä et oisko jostai saatavilla vastaavanlaista "onnelisien lehmien maidosta tehtyä" suomalaisjuustoa? :D Kuinka ihmeellä venäläiset tekee lehmänsä onnelliseksi muutenki? :D Mielikuvitukseni meinaa vaa loppuu tähän pisteesee :)

      Havaintojeni mukaan venäjäksi mongertavasta suomalaisesta lähes poikkeuksetta Venäjällä ajatellaan Baltian maista lähtöisin olevaa, ton kanssa on vaa opittava elään :)

      Poista
    3. Vai onko nimenomaan tuossakin kyseessä Suomalaisten onnellisten lehmien maidosta tehtyä juustoa venäläisille? Ehkä siksi ne lehmät onkin onnellisia kun ne on Suomesta? :-D

      Pietari on entinen kotikaupunkini ja venäjä entinen äidinkieleni, mutta näin ovat vuodet ja venäjän heikko käyttö tehneet tehtävänsä ja muokanneet omaa lausumista oudoksi älämölöksi. Vaikka jotenkin sekin kuulostaa oudolta omaan korvaan, niin taidan kyllä olla tuo mainitsemasi "venäjää mongertava suomalainen" kuin esimerkiksi "Suomeen muuttanut venäläinen". Tämä onkin aihe, jossa riittää pohdiskeltavaa enemmänkin, ihan pienen identiteettikriisin verran :P

      Poista
  2. Mä pyörähdin just viime viikonloppuna Pietarissa, mutta en harmillisesti ehtinyt Idiotiin, vaikka sitä oli monessa paikassa kehuttu. No, ens kerralla sitten. Mutta syötiin kyllä älyttömän hyvät burgerit! Käyhän tsekkaa täältä. ;]

    VastaaPoista

Nyt sitä kommenttia!