torstai 12. toukokuuta 2016

MAORIEN JÄLJILLÄ - TAMAKI VILLAGE JA TE PUIA


Takaisin Uuteen-Seelantiin (vaikka nää koulujutut oiskin niin mielenkiintoisia köh köh)!

Rotoruan lähellä sijaitsi Hobittikylän lisäksi myös Tamaki Maori-kylä jonne me siirryimme viettämään iltaa ja yötä. On varmaankin sanomattakin selvää, että paikka oli aikamoinen turistikohde, mutta siitä huolimatta oli mukavaa sukeltaa vähän syvemmälle maorien kulttuuriin, edes tällä tavalla. Saavuttuamme paikalle meille oli järjestetty lounas ja tervetuloseremonia, jossa kylän päällikkö toivotti meidät tervetulleeksi maorien kielellä puheen ja laulun muodossa. Meidän piti valita joukon johtaja etukäteen ja hänen kontolle jäi puheen ja laulun esittäminen maoreille meidän puolesta. On vaikeaa kuvailla heidän ilmeitään kun johtajamme Michael lähti laulamaan Nicki Minajin Anacondaa :----D Didn´t see that coming!

Jouduimme Saimme myös opetella maorien kielellä laulettavan laulun johon kuului myös pientä tanssin tynkää ja kuultiin, että esitetään kyseinen kipale sitten illalla suurelle yleisölle kun lisää turisteja saapuu katsomaan maorien esitystä. Oh boys...


Loppuilta ennen suurta spektaakkelia kului paikkaan tutustuessa. Vietiin kamamme perinteiseen tyyliin rakennettuun maoritaloon jossa yövyimme kaikki samassa tilassa ja sen jälkeen meille oli järkätty kaikenlaista puuhaa. Kylään saapumisesta lähtien oli satanut (ensimmäinen kerta N-Z reissun aikana) eikä sade hellittänyt koko iltana. Tämän vuoksi suurin osa Maorien ohjelmasta pidettiin sisätiloissa eikä kylässä kierrellen. Kun iltaohjelman vuoro tuli, paikalle saapui hirvee lössi muita turisteja Kiwibussin ulkopuolelta. Näimme Haka-tanssia ja monia muita laulu- ja tanssiesityksiä sekä tutustuttiin hangiin, perinteiseen maorien tyyliin valmistaa ruokaa kuumentamalla sitä pitkään kuopassa kuumien kivien päällä. Illan kruunasi buffet-illallinen jonka aikana me pidettiin meidän upea lauluesityksemme. Kun muut turret lähtivät ruokailun jälkeen pois, Kiwibussin väkeä odotti vielä ilta kera ulkoporeammeiden ja yksityisbaarin. Oli aika ihanaa lillua kuumassa ammeessa ulkona sateen ropistessa päähän ja uni kyllä tuli aika nopeasti silmään kun sänkyyn asti pääsi röhkimään. TÄÄLTÄ on mahdollista nähdä videomateriaalia Tamakikylän vierailusta. Kuvattu jonkun muun porukan toimesta, mutta meidän iltamme oli hyvinkin samanlainen.

Seuraavana aamuna ennen Rotoruasta poistumista osa meistä lähti vielä käymään Te Puiassa, jossa sijaitsi maorien taide- ja käsityöinstituutti, geothermal (maalämpö) alue kuumine lähteineen sekä kiwiaitaus. Saatiin taas privakierros alueella, tutustuttiin käsityökouluun (eli tsiikailtiin noita maorimiehiä haha), päästiin syömään kuumassa lähteessä keitettyä kananmunaa (sopivasti kun koko paikka haisi pilaantuneelle kananmunalle, oh the irony!) ja näimme myös kiwi-linnun mikä ei todellakaan ollut mikään itsestäänselvyys Uudessa-Seelannissa! Tämä kyseinenkin epeli vain viuhahti omassa terraariossaan nopeasti ohitse perskarvat heiluen. Kuumat lähteet olivat kyllä tosi siistejä ulkoavaruus/vieras planeetta viboineen ja päästiin näkemään kun geyserit sylki vettä korkealle yläilmoihin.

Iltaohjelma ja yöpyminen Tamaki kylässä 230 NZ$ (sisältyi itsellä Kiwibussin yöpymispakettiin) 137,50 €
Te Puia 32 NZ$  19 €


2 kommenttia:

 1. Vau, huikeen näköisiä paikkoja. Varmasti sitten kun Uuteen-Seelantiin lähdetään tutustumaan, halutaan myös jollain tapaa tutustuaa maorien kulttuuriin. Harmi, että vaihtoehdot taitaa rajoittua paljolti keinotekoisiin turistipaikkoihin. Mutta totta, on nekin parempi kuin ei mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuossa on varmasti aika samanmoista meininkiä kuin Aussien aborginaalien tai Amerikan intiaanien kanssa; valkoinen mies tullut ja huijannut maat ja nyt sitten eletään rinta rinnan hymyssä suin. Meidän bussikuski kertoili paljon tarinoita matkan varrella erilaisista taisteluista yms. mutta eihän siellä nyt muuten kenenkään reissumieltä haluttu pilata historiallisia vääryyksiä puimalla :P

   Aikamoisia pintaraapaisujahan nuo olivat, mutta silti mielenkiintoisia kun ottaa huomioon etten ennen reissua kyllä tiennyt maoreista oikeastaan yhtään mitään.

   Poista

Nyt sitä kommenttia!