tiistai 3. toukokuuta 2016

PIKAPYRÄHDYS IRLANTIIN


Parin vuoden ajan on pitänyt matkustella tiettyjen kiinteiden aikataulujen sisällä jolloin lennot on ollut pakko ostaa niille päiville kun lentoja tarvitsee. Yllättäen näin lennot ovat maksaneet mitä maksaneet ja jos ei rahnulia olisi ollut valmis pistämään haisemaan niin olisi samalla voinut unohtaa kyseiset matkat. Samaan aikaan oon tietty katsellut Lentodiilien tarjouksia kyynel poskella ja yrittänyt parhaani mukaan olla ajattelematta niitä jäätäviä säästöjä, mitä tällaisilla äkkilähtö/tarjouslennoilla olisi voinut saada. Elämä on! Mutta nyt kun samainen elämä on ollut kevään ajan tällaista aikataulutonta massaa niin päätin, että tässähän on oiva sauma tarttua johonkin tarjoukseen kiinni. Ja eri vaihtoehtoja katsellessa mukaan tarttui lopulta Norskin lennot Dubliniin 100 euron hintaan. Sain niihin vielä peräti 7 euron alennuksen Norwegianin kanta-asiakasohjelman pisteillä. High life!


Tehokasta matka-aikaa oli neljän päivän verran ja jaettiin kaverin kanssa Irlannissa olo puoliksi Dublinin ja maaseudun välillä. Nopean perehtymisen jälkeen toiseksi tukikohdaksi valikoitui Wicklow-vuoret ja niiden äärellä sijaitseva pieni Glendaloughin kylä jonne pääsi kätevästi Dublinista 20 eurolla (menopaluu). Kylä oli niin pieni ettei siellä ollut kauppaa, lähin sijaitsi Laraghin kylässä 4 km päässä. Kylästä lähti sopivasti yli 10 erilaista kävelyreittiä läheiseen kansallispuistoon joten paikka oli enemmän kuin sopiva Irlannin luonnon ihasteluun.


Täytyy sanoa, että tykkäsin maaseudusta enemmän kuin kaupungista vaikka molemmissa sää oli mitä kamalin. Taivaalta saattoi sataa 5 minuutin sisällä niin lunta, räntää, rakeita kuin vettä. Aina sai olla valmiusasemissa pienen reakuuron mahdollisen hyökkäyksen vuoksi. Mutta jotain positiivista: on olemassa paikka jossa sää on vielä huonompi kuin Suomessa! Dublinissa oli lisäksi mittavat remontit menossa kun mitä ilmeisemmin uutta ratikkalinjaa oltiin vetämässä/korjaamassa ja koko keskusta oli myllätty auki. Temple Barin alue irkkupubeineen oli tietenkin symppis ja oli ihanaa päästä sadetta pakoon erääseen pubiin syömään lohta ja juomaan paikallista siideriä. Mutta kyllä se maaseutu vei voiton ihan 100-0.


Glendalough sijaitsee n. 2 tunnin ajomatkan päässä Dublinista. Kävelyreittien lisäksi kylässä oli vanha luostari ja hautausmaa, pari hotellia josta toisessa ravintola sekä matkamuistomyymälä. Ja lampaita! Uusi-Seelantivibat olivat tuntuvat. Käytiin myös kyläilemässä Laraghissa kauppareissun ja ravintolaillallisen muodossa jonka jälkeen olikin ehkä kuumottavinta hetkeen kävellä pilkkopimeässä 4 km takaisin Glendaloughiin tienvierustaa pitkin. Tai itseasiassa se oli vasta toiseksi kuumottavin juttu sillä ensimmäinen oli se, että käytiin pubissa lopuksi vielä vessassa ja takaisin baarin puolelle astuttuamme jokainen baarissa istunut mies iältään 17-50 tapitti silmät kiiluen meidän suuntaan. Ei siellä taida ihan hirveästi uutta porukkaa hengailla :D


Ensimmäisenä päivänä tuli käveltyä peräti kahdesti Laraghiin ja tämän lisäksi kerettiin vielä tekemään 8 km kävely luostarin ohitse suurelle järvelle. Yhteensä kilometrejä tuli ainakin 24. Toisena päivänä oli tarkoitus vetää sellaiset vaatimattomat 30 kilsaa ristiin rastiin ja yhteensä 4 eri reittiä, mutta jo toisella reitillä ollessamme nousi apokalyptinen myrsky joka kasteli kaikki vaatteet ja jäätävä vaakasuorassa puhaltava tuuli tuntui naamalla siltä kuin olisi kasvot joutuneet piikkisian raiskaamaksi. Koska tässä 2 kk ennen palvelusta ei mikään flunssa olisi ollut hyvä juttu, päätin toisen reitin käveltyämme kääntyä ja mennä takaisin hostelliin kuivattelemaan. Toisaalta tuntui hölmöltä lopettaa jo klo 14 aikoihin kun tiesi, että koko päivä olisi ollut aikaa, mutta litimärillä vaatteilla oli aika turha tehdä mitään. Pelkästään paluumatkaan meni melkein tunti ja siinä ajassa nilkat oli niin jäässä ettei mitään järkeä. 

Tällaiselle cityrotalle oli aika unohtumaton kokemus kun metsässä kävellessämme yhtäkkiä edessä polulla hengaili valkohäntäpeura! Kyllä siinä kamera lauloi ahkerasti. Muutenkin reissun ihaninta antia olivat kaikki maaseudun elukat joita kylällä pyöri vähän siellä sun täällä. 


Paluumatka oli pitkä ja puuduttava, mutta se onkin sitten halpojen lentojen henkinen hinta. Aamulla perjantaina klo 7.15 oli lähtö kylästä takaisin Dubliniin jossa me hengailtiin klo 15 saakka ennen siirtymistä lentokentälle. Lento oli tietenkin myöhässä (kuinkas muutenkaan) ja lopulta sitä tuli matkustettua noin 21 tuntia niinkin kaukaisesta paikasta kuin Irlannista. Tampereella oltiin vähän ennen klo 4 aamulla ja siihen väliin oli vielä hyvä ottaa 4 km marssi kotiin 10 kg reppu selässä. Because I can.

8 kommenttia:

 1. Aika upeita maisemia :)! Irlanti on houkutellut jollain tasolla jo pidemmän aikaa varsinkin sen yleisen tunnelman ansiosta, mikä omassa mielessäni ainakin on :P. Nuo Lentodiilin tarjoukset houkuttelee monesti, kun itselläkin on yleensä se, ettei niihin oikein voi tarttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Itsellä vielä haaveissa joku pidempi vaellusreissu Irkkuihin, olisi siistiä kävellä joku pitkä matka vaikkapa rannikkoa pitkin tms :)

   Ja sielu kyllä itki verta kun nytkin ostin normilennot Finskiltä Nykiin ja heti viikon päästä oli tarjouksessa joku 330e. Kyllä kiristi :D Sit vaan mielessäni kirosin etten enää koskaan matkusta niin, että on tietyt päivät matkoille vaan improvisaatiolla vaan!

   Poista
  2. Vinkki tällaiselta asiaan liittyvältä konkarilta: älä koskaan katso lentoja enää sen jälkeen, kun ne on tilattu xD. V*tutus on nimittäin äärimmäisen kova tuollaisissa tilanteissa :P.

   Poista
  3. Tämähän on selviö, mutta mitäs teet noille lentodiilin tarjouksille jotka pomppii verkkokalvolle facebookissa? :D Ehkä pitää aina unfollowata noi tarjoussivustot sen jälkeen kun tulevaisuuden reissut on ostettu :P

   Poista
 2. Ihan mahtava reissu teillä! Wicklow'n ympäristö jäi meillä kolme vuotta sitten katsastamatta kokonaan ja harmitti ihan vietävästi, kun Dubliniin tuli kuitenkin tutustuttua melkeimpä enemmän kuin olisi ollut tarvis. Irlanti kummittelee mielessä ja varsinkin tuon bloggaajien Irlanti-viikon jälkeen nuo luontokohteet on kiinnostelleet entistä enemmän. Dublin ON kiva, mutta herranjestas tuo luonto on upeaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voii, ainakin voin täydellä sydämellä suositella Glendaloughia! Oli niin söpö paikka!

   Poista
 3. Nuo luontomaisemat näyttävät kovasti Skotlannilta, josta palasin juuri eilen viiden päivän reissulta. :) Siinä heräsi kyllä taas kiinnostus myös Irlannin tutkimiseen. Ystäväni on Corkista kotoisin, joten oman reissuni basecamp olisi sitten siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skotlanti olisi kyllä myös mielenkiintoinen paikka tutkia! Ja toi on aina parasta jos pääsee tutun nurkkiin pyörimään niin säästää muutaman pennin sekä saa hyviä vinkkejä tekemisiin ja syömisiin :)

   Poista

Nyt sitä kommenttia!