tiistai 16. elokuuta 2016

SOTILAAN PERUSTUTKINTO

Edellinen viikko meni hieman jännissä tunnelmissa sillä meillä oli vuorossa p-kauden grande finale eli sotilaan perustutkinto. Hommassa ei sinänsä ollut mitään ylitsepääsemätöntä sillä tutkinnossa testattiin p-kauden aikana opittuja asioita, mutta koska kilpailuhenkisyys ja halu saada hyvät pisteet, niin the game was on. Tämä oli kuitenkin viimeinen asia millä oli mahdollista vaikuttaa positiivisesti (tai negatiivisesti, miten nyt sen ottaakaan) omiin p-kauden pisteisiin ja sitä kautta omaan jatkosijoituspaikkaan, että kyllä sitä nyt pienet paniikit piti asiasta kerätä.


Viikko alkoi ampumaharjoituksen jälkeen tiistaina kertausrasteilla mikä oli aivan loistava juttu, sillä oli oikeasti hyvä käydä kaikki jutut vielä kertaalleen läpi ennen tutkintopäivää. Tietyt koulutukset olivat selvääkin selvempää kauraa, mutta parissa hommassa oli edelleen hieman epäselvyyksiä johtuen siitä, että eri alikersantit kouluttivat asioita erilailla. Kertauspäivänä sitten vielä väännettiin, että missä kohtaa hanskojen kuuluu olla käsissä suojeluhälytyksen ja -varoituksen aikana ja loppujen lopuksi sotilaan perustutkinnossa ne hanskat eivät olleet oikeassa kohdassa käsissä ja pisteitä meni. Ei auttanut toteamukset "mutku eilen sanottiin näin...". No, elämä on!


Rastille odottelua sateensuojassa.

Tutkintopäivänä meidät jaettiiin moneen pieneen ryhmään joista jokainen aloitti rastien suorittamisen eri kohdasta. Rasteja oli 12 ja lisäksi mukana oli 3 johtajatehtävärata-rastia (eli yhteensä 15 arvioitavaa kohtaa). Onneksi olin ovelana kettuna lueskellut mahdollisista johtajatehtävistä Aamukammasta ja osasin hieman valmistautua henkisesti tehtävänantoihin. Pisteytykset tutkinnossa olivat normirasteilla 0-2 ja johtajatehtäväradalla 0-5 pistettä ja maksimipistemäärä koko tutkinnossa oli 39 pistettä.  Alun töhöilyjen jälkeen (menetin kahdella rastilla pisteen ihan tyhmistä jutuista) suunta kääntyi paremmaksi ja sain lopulta tutkinnosta 34 pistettä! Yhden pisteen menetin viel käkri-rastilla koska mun pulkannarut ei edelleenkään visko kranaattia tarpeeksi kauas ja pari pistettä meni johtajatehtäväradoilla (joista sain kuitenkin ihan jepat 4, 4 ja 5 pistettä). Me ei keretty suorittamaan kaikkia rasteja samana päivänä, mutta loput tehtiin sitten torstaina oheiskoulutuksena ammuntojen lomassa. Ai että kun oli hyvä fiilis viimeisen rastin jälkeen, nyt se oli tehty!

Perjantaina meillä oli vielä SPT:n teoriaosuus. Siinä oli 24 tiukkaakin tiukempaa monivalintakysymystä Sotilaan Käsikirjasta ja täytyy kyllä sanoa, että vaikka kirjaa oikeasti tuli luettua, oli osa kysymyksistä niin pikkutarkkoja, että teki mieli viskata koko paperi mäkeen. Vielä ei olla kuultu kuinka tämä koe meni, mutta kyllä siitä itse sai jo muutaman virheen metsästettyä heti kun pääsi tarkastelemaan vastauksia kirjasta. Kauaa ei kuitenkaan jaksanut kantaa huolta teoriaosuudestakaan sillä perjantaina me päästiin vihdoinkin lomille ja luvassa oli vielä ekstralomapäivä eli HL maanantaille. Teki kyllä hyvää ja tuli tarpeeseen.

Tutkinto suoritettu!

Huomenna on kauan odotettu ja peljätty haaveet kaatuu-päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!