keskiviikko 18. tammikuuta 2017

SUOMEN SOTILAS VS. SUOMEN TALVI


Tammikuun alussa päästiin vihdoinkin kokemaan kunnon pakkasia! Eihän nämä Hämeenlinnan -21 vetäneet tietenkään vertoja pohjolan -39 asteelle, mutta kyllä tällaisen etelänmiehen perskarvat tutisi jo aika hyvin näilläkin spekseillä. Samalla uudet alokkaat ovat astuneet palvelukseen ja ei tässä enää mene kauaakaan kun ensimmäiset majoitusharjoitukset sekä muut maastoharjoitukset iskeytyvät viikko-ohjelmaan (ja joillakin ne sisältyivät jo kahden ensimmäisen viikon aikatauluihin!).

Tässä ei voi millään suurella kokemuksen rintaäänellä (mutta pienellä sellaisella) paukuttaa menemään, mutta haluan silti jakaa täällä blogin puolella joitakin hyviä tärppejä ja huomioita talvipukeutumisesta ja selviytymisestä kylmässä ilmassa. On meinaan hieman eri asia painaa meneen siviilissä talvitakki päällä bussipysäkille ja siitä lämpimällä bussilla kaupunkiin kuin viettää 5 päivää putkeen ulkotiloissa. 

Koska mitään mitä on jo kirjoitettu (ja vieläpä hyvin) on turha kirjoittaa uusiksi, suosittelen kaikille luettavaksi Varustelekan Pukeutumisen taito - artikkelia, jossa on hyvin selitetty kerrospukeutumisen salat, sopivat materiaalit eri vaatekerroksille sekä mistä lämmönkarkaaminen ylipäätänsä johtuu. Jos tahtoo laiskan ihmisen version tekstistä niin se on: paljon kerroksia, ei puuvillaa, vältettävä kastumista, pukeutuminen tilanteen mukaan.

Toinen varusmiehelle sopiva tietopaketti talviolosuhteissa selviytymisestä on tietenkin Puolustusvoimien oma julkaisu Talvikoulutusopas.  Koska kyseisessä oppaassa on peräti 180 sivua eli lukemiseen tarvitaan jonkinasteista autismia, olen napannut sieltä oleellisimmat ohjekuvat tähän teidän iloksenne.Kuva 1. Kehon jäähtyminen

Ihminen menettää lämpöä viidellä eri tavalla: johtuminen, luovuttaminen, säteileminen, hengittäminen ja kuljettaminen.

Kuva 2. Intin varusteet

Intin varusteet ovat oikeasti hyvät kunhan oikean kokoiset löytyvät apinoiden planeetalta eli varusvarastolta. Kuten kuvassa on kerrottu, pukeutuminen aloitetaan pitkistä alusvaatteista joiden olisi hyvä olla teknistä materiaalia tai merinovillaa. 100% Puuvilla on ihan vihoviimeisin materiaali mitä kannattaa laittaa ihoa vasten.
Kuva 3. Taukojumppa

Varmaan sellainen yleisin virheolettamus ihmisillä on, että vaatetta pitäisi olla niin paljon päällä tai että se olisi niin lämmintä, että ulkona voisi pönöttää monta tuntia putkeen tekemättä mitään. Tämähän on luonnollisesti mahdotonta ellei vuoraa itseään lihapullan muotoiseksi pallukaksi. Vaatetta pidetään päällä tarpeen mukaan ja jos paikallaan olemista on yhtään pidempään, on keho hyvä pitää lämpimänä liikkumalla välillä. 

Meidän aliupseerikurssilla kehittyi yksi erittäin toimiva taukojumppaliike joka sai nimekseen Sissisauna. Siinä taistelija menee kyykkyyn, pitää rynkkyä edessä olkapäiden tasalla yhdellä kädellä ja toisella kädellä iskee "lisää löylyä kiukaalle". Tulee muuten lämmin aika nopeasti, voin kertoa.


Kuva 4. Jalkojen ja käsien suojaaminen

Käsien ja jalkojen suojaamiseen ja lämpimänä pitämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tarpeeksi vaihtosukkia maastoon, oikean kokoiset kengät ja villahuopikkaat sekä hanskoissa mielellään parit erilaiset päällekkäin tuomaan lisäeristystä.


Kuva 5. Riskitekijät kylmettymiselle

Yllä mainitut asiat kannattaa ottaa huomioon maastossa toimiessa jottei pahenna omaa olemista. Eli tankkaa lämmintä ruokaa ja juotavaa aina kun on mahdollista (termospullo!), välttää koskemasta metalliin paljain käsin (ei aseen räpläilyjä hanskatta), ei hinkkaa naamaansa saippualla eikä pidä jalassa puuvillaisia sukkia.

Tsemppejä kaikille monneille palvelukseen ja 
pitäkää itsestänne huoli kylmällä säällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt sitä kommenttia!