torstai 10. toukokuuta 2018

FAT IN BANKOK GOES WALES


Kuten otsikostakin voi jo päätellä: jotain on tapahtumassa.
Meikäläinen nimittäin olisi lähdössä taas vaihto-opiskelemaan!


Hain täydennyshaussa Erasmus-vaihtoon maaliskuussa. Pitkällisen pohdinnan jälkeen (ja lurkattuani kaikki vielä vapaana olevat kohteet) päädyin hakemaan kolmeen brittiläiseen yliopistoon ja viimeisenä oljenkortena Maltan yliopistoon.  Kyllä oli possulla ihmettelemistä kun sain muutaman viikon jännäilyn jälkeen tietää, että pääsin ensimmäiseen hakupaikkaani, Walesissa sijaitsevaan Aberystwyth Universityyn. Jeah!


MITÄ

Kuten aiemmissakin opinnoissa, oli myös tässä päivänselvää, että vaihtoon hakisin ja lähtisin. Aluksi mietin, että haen sitten ensi vuonna kun on enemmän opintoja kasassa. Tajusin kuitenkin pian, että vaihtoprosessin ollessa niin pitkä, haku pitäisikin suorittaa jo nyt ettei sitten myöhemmin tule kiire. Eli ei muuta kuin hakemusta rustaamaan ensimmäisessä täydennyshaussa. Koska Tamkissa halusin lähteä maailman ääriin (no ok, ihan Bangkokiin vaan), oli nyt omasta mielestäni sopivaa jäädä vuorostaan Eurooppaan.

Erasmus-vaihto on tehty mukavan helpoksi ja mikä tärkeintä, ohjelmassa jää helposti (meinasin kirjoittaa aina, mutta en tiedä onko aina niin) paikkoja täyttämättä. Oma strategia olikin sellainen, että odotin kiltisti mitä paikkoja jäisi yli varsinaisessa haussa ja hain näihin "jämäpaikkoihin" joihin muut eivät halunneet mennä. Toisen roska on mun aarre. Erasmus-hakuun sai valita viisi eri paikkaa ja jokaiseen piti tehdä oma motivaatiokirje. Hakemus ja kaikki liitteet täytettiin erillisen portaalin kautta sähköisesti ja ohjelma kertoi tarkkaan aina seuraavan vaiheen. Motivaatiokirjeiden lisäksi tarvittiin opintorekisteriote, passikuva sekä opintosuunnitelma jokaista yliopistoa varten. Siihen menikin eniten aikaa kun haravoin yliopistojen sivuja läpi ja koitin bongailla tulevia kursseja joita haluaisin suorittaa. Ymmärtääkseni monet saattavat tehdä tämän aika suuripiirteisesti, mutta mulle oli oikeasti tärkeää löytää mielenkiintoisia kursseja vaihdon ajaksi (koska kun muut lähtee Erasmus-vaihtoon ryyppäämään niin mä lähdenkin sinne oikeasti opiskelemaan, hahaha!).


MISSÄ

Kun hain vaihtoon Bangkokiin, halusin nimenomaan kauas, jonnekin hyvin erilaiseen paikkaan sekä mahdollisuuden matkustaa niin paljon kuin pystyn. Tällä kertaa tavoitteet olivat melkein päinvastaiset, syytän vanhenemista ja laiskistumista. Ajattelin, että tämän vaihdon avainteemat ovat helppous ja yksinkertaisuus. Täydennyshaun vapaita paikkoja lähdin purkamaan omaan sekalaiseen tyyliini, joka meni kutakuinkin näin:

Pohdin ensin, pitäisikö sittenkin koittaa lähteä mahdollisimman kauas ja haastaa itseä vähän lisää. Tähän Turkki olisi mainio kohde. Mutta lukiessani siellä olleiden vaihtoraportteja alkoi laiskanpulskea olemukseni tuntemaan tuskaisaa epämukavuutta. Turkissa pitäisi asunto löytää itse, kampus olisi jossain huitsin huttulassa ja matkustaa saattaisi joutua yli tunnin yhteen suuntaan. 25-vuotias minä olisi hihkaissut Adventure! mutta 30-vuotias minä totesi vain, että aivan liikaa vaivaa. Yksi kuuma ja sekava Bangkok riittäisi. Seuraavaksi huitaisin listalta kaikki Saksan ja Ranskan kieliset paikat sillä en osaa kumpaakaan kieltä. Italiaa harkitsin jo vakavasti (koska halusin päästä syömään hyvää ruokaa), mutta totesin, että sitäkin varten olisi ehkä loppujen lopuksi hyvä oltava jotain mielenkiintoa kielen oppimista kohtaan eikä hatarien alkeiden tavaaminen ennen niiden myöhempää unohtamista (kuten on käynyt itsellä espanjan, latinan, japanin, thain ja arabian suhteen) tuntunut tässä kohtaa tehokkaalta ratkaisulta. 

Tämän kautta päädyinkin sitten tutkailemaan Britannian yliopistoja "sillä silmällä". Plussaa oli tuttu maa (tosin vain matkustelun ja kaverilla majailun kautta), hyvät yliopistot, "helppo" kieli sekä kampuselämä (kämppä yliopiston alueella). Lisäksi siskoni ja yksi parhaimmista ystävistäni asuvat maassa (tosin Lontoossa). Miinuksena sitten taas tietty kova hintataso ja erityisesti asumisen hinnakkuus.  Ja tässä kohtaa joku varmasti huutaa, että hetkinen. Siis hetkinen! Eikös Britanniaan ole juurikin todella vaikeaa päästä koska kaikki haluavat sinne? Näin itsekin luulin ja näin myös luin muiden ihmisten vaihtoraporteista. Mutta sitten tajusin, että tässä kävi aivan samalla tavalla kuin aikoinaan Bangkokin suhteen. Kun joka tuutista rummutetaan, että sinne on mahdotonta päästä ei ihmiset loppujen lopuksi uskalla edes yrittää. Ja sitten jääkin monta paikkaa täyttämättä minne tällainen hidas rotta pääseekin luikertelemaan sisään. Eli tästä opimme sen, että aina kannattaa yrittää.

Syyt miksi valitsin Aberin ensimmäiseksi kohteekseni olivat sen sijainti, yliopiston "asema" ja tarjotut kurssit. Aber sijaitsee  Walesissa länsirannikolla meren rannalla ja tätä piskuista, noin 13 000 asukkaan yliopistokaupunkia ympäröivät vuoret. Monet aiemmat vaihtarit harmittelivat sijainnin syrjäisyyttä, mutta itselleni se oli suuri plussa. Saisi rauhassa tutustua paikkaan ja tehdä lähiretkiä ympäristöön eikä olisi paineita sinkoilla ympäri maita ja mantuja. Samalla voisi keskittyä kunnolla opiskeluun ja vain olemiseen. Paikka vastasi täydellisesti omaan tarpeeseen hieman hitaammasta olemisesta ja matkustelusta. Ja lisäksi yliopistolla on vaelluskerho. Do I need to say more? 

Aberystwyth Universityyn perustettiin aikoinaan maailman ensimmäinen kansainvälisen politiikan oppituoli vuonna 1919. Meidän kv-politiikan johdantokurssi oikeastaan alkoi tällä tiedolla ja sillä, että proffamme oli opiskellut kyseisessä paikassa. Tällainen nippelitieto onkin omiaan iskemään tietynlaisen "legendan" leiman paikkaan. Tottakai juuri sinäkin haluat opiskella maailman ensimmäisessä kv-politiikan tiedekunnassa! Kursseja oli tarjolla monestakin eri kv-politiikan kandiohjelmasta, oli tarjolla esimerkiksi tiedustelua, strategiaa ja sotilaallista historiaa. Jos voisi valita niin opiskelisin näitä kaikkia. Omaan study planiin valitsin kolme kolme kurssia tiedustelun puolelta (yksi kurssi on 10 op joten ei voi olla kuin vain max 3 kurssia, nyyh) ja tarkemmat kurssivalinnat saa selville lopullisesti vasta paikan päällä. 

MILLOIN

Vaihtoni on keväällä 2019 ja kestää kevätlukukauden. Loppujen lopuksi siis vain noin 5 kk pyrähdys muille maille. Tämä vaihtoehto tarjoaa itselle hyvän mahdollisuuden niin rahan keräämiseen vaihtoa varten kuin myös pakollisten opintojen suorittamisen syksyllä. Kun tähän saakka oma yliopisto-opiskelu on ollut enemmän kirjekurssi-tyylistä pakertamista niin nyt syksyllä olisi tarkoitus rutistaa mahdollisimman monta pakollista läsnäoloa vaativaa kurssia kasaan ja saada ne vihdoinkin "pois alta". Jos vaihdon pitäminen mielessä olisi se viimeinen potku persuuksiin joka saisi vipinää kinttuihin? All in all, I`m a happy hippo!


4 kommenttia:

  1. Wow, kuulostaa ainakin näin ennakkoon todella hyvältä keikalta! Itsellä kun on toistaiseksi jäänyt enkkureissut valitettavasti pelkkään Lontoossa käyntiin (niin hieno kaupunki kuin se onkin), niin olisi erittäin kiinnostavaa koluta maata muultakin kantilta. Irlannin rannikko on joskus tullut ajettua parin kaverin kanssa vuokratulla autolla ympäri, ja vaikka etenemissuunnitelma muotoutui vasta improvisoiden pitkin matkaa, niin eipä juuri sattunut kohdalle niin vähäpätöistä paikkaa, ettei sieltä olisi irronnut jotain mieleenpainuvia kokemuksia muistojen aarreaittaan. Walesin rannoilla ja vuorillakin olisi varmaan vaikka mitä nähtävää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itse ootan myös oikein innolla sitä, että pääsee tekemään lähiympäristöön maisemanihastelu-reissuja! Tässä iän karttuessa on muutenkin huomannut että nauttii enemmän niistä pienistä asioista ja hitaammasta meiningistä niin kiva päästä pidemmäksi aikaa jonnekin "syrjäisempään" maailmankolkkaan ihmettelemään maailman menoa.

      Poista

Nyt sitä kommenttia!