sunnuntai 6. marraskuuta 2016

HEI ME MARSSITAAN TAAS

Kyllä alkoi peräreikää kutitteleen mukavasti kun AUK2:sen päivitetty aikataulu iskettiin tuossa kuukausi sitten ilmoitustaululle. Siellä meinaan odotteli vuoroaan kahden viikon sisään pyörämarssi, AUK-marssi sekä suunnistus- ja pikamarssikilpailut. Nyt kaikki on vihdoin onnellisesti taputeltu pois päiväjärjestyksestä, mutta olihan se nyt saatananmoinen työmaa. Torstaina päästiin jo lomille ja kun perjantaina kävin hierojalla, oli aikamoisen työn ja tuskan takana saada oma keho edes jonkinlaiseen kuntoon. Kipua ja särkyä oli vähän joka puolella.


Pyörämarssi oli meillä kahden viikon kinkun aikaan perjantaina. Sai homma fyysisyyden lisäksi myös psykologisen ulottuvuuden kun poljettuamme takaisin kasarmille jalat makarooneina nähtiin muiden lähtevän lomille. Snif. Pyörämarssin pituudeksi ilmoitettiin jo etukäteen olevan noin 80 km ja jotenkin se vaan omaan päähän tuntui ihan jäätävältä matkalta. Ja että se pitäisi suorittaa klo 8.30-16 välillä. Really? Tuomionkellot vain soivat päässä marssipäivää ootellessa.

Ennen marssia mun piti hieman välpätä omia varusteita sillä tetsarin etutaskut painoivat ikävästi pyöräilessä reisiin vähentäen jalkojen tilaa liikkua. Oma pyöräily tuntui siis siltä, että polkisi ylämäkeen koko ajan (tai sitten mun reisilihakset ovat edelleen ihan alikehittyneet). Jo 6 km matkalla olin ihan rikki ja sen valossa tuo 80 km tuntui aikamoiselta mission impossiblelta. Taskujen nosto niin ylös kuin liivi antoi myöten sekä esim. yleistaskun pitäminen tyhjänä auttoi tähän ongelmaan onneksi aika hyvin. Marssivarusteisiin kuului tetsarin lisäksi kypärä, ase sekä reppu. Repun sai kiinnitettyä aika hyvin tarakalle ja asekin löysi itsensä gonaparkista eli ohjaustangon ritilästä.

Hirveistä kuumotteluista huolimatta marssi meni oikeastaan todella leppoisasti. Mun hobitinjalkojen rajoitteet otettiin hyvin huomioon ryhmän kesken ja vauhtia hidastettiin aina sen verran, että mäkin pystyin sotkemaan mukana. Taukoja marssilla oli kolme, kaksi lyhyempää sekä ruokatauko noin puolessa välissä ja välillä pysähdeltiin vessatauoille tai karttaa tutkimaan. Loppua kohti alkoi kyllä olemaan jo aika väsyksissä ja oikea polvi rupesi taas vammailemaan. Viimeiset 10 km mentiinkin jo apinanraivolla loppuun ja ai että kuinka hyvältä sitten maistuikaan kebu ja pizzan puolikas jotka tilattiin kassulle marssin kunniaksi!Kinkun jälkeen tiistaina olikin sitten vuorossa kahden päivän AUK-marssi. Tähän marssiin oli todella vaikea asennoitua mitenkään supermotivoituneesti. Ei ollut luvassa mitään palkintoa (kuten koulutushaaramerkki) enkä nyt oikein ole vieläkään selvillä mitä AUK2:sen pisteillä edes tekee. Koko homma oli vain sellainen "pakko tehdä" suoritus. Joka tietenkin tehtiin, mutta ei tässä ollut sellaista samaa tappeluhenkeä mukana kuin havulla.

Koitos alkoi oppitunnilla jossa käytiin läpi aikataulu, varustus ja säännöt. Meidät oli jaettu valmiiksi jo ryhmiin ja oman ryhmän kanssa sitten kannettiin telttakamat leirintäalueelle ja pistettiin teltta pystyyn ennen marssin alkua. Kyllä taas yksinäinen kyynel vierähti poskelle kun muissa yksiköissä tavarat tuotiin autolla perille ja käytössä oli puolijoukkueteltat (meillä sissit). Tää on tätä tiedustelijan elämää... Marssi alkoi meillä vasta klo 13.40. Matkan pituudeksi sanottiin n. 45 km ja rasteja oli tiedossa 8 kipaletta. Aika nopeasti se valoisa aika meni ja suurin osa marssimisesta tapahtui pimeällä.

AUK-marssi oli samalla sotilastaitokoe jonka rasteilla piti osata erilaisia perussotilaan taitoja, kuten valo- ja käsimerkkejä, vartiovuorolistojen laatimista ja kartan lukemista. Osa rasteista oli hieman äryttäviä sillä niissä tiedusteltiin asioita mitä ei ole koskaan opetettu. Kartan piirut ftw... Keskellä yötä oli taas pakotettu lepotauko jonka aikana kerkesin hengaamaan makuupussin päällä jossain puolipsykoosissa 30 min ennen kuin tuli käsky jatkaa matkaa.

Puolivälissä marssia selän alaläskit tulivat kipeiksi samalla lailla kuin p-kauden tupamarssilla. Onneksi reipas särkylääkeannos auttoi asiaan ja turrutti kaiken kivun. Marssin loppupuolella taas jalkapohjat huusivat hoosiannaa vaikka matka oli lyhyempi ja varustus kevyempi kuin havulla. Loppukilsat mentiin taas sisulla ja henkistä taistelua käyden sen suhteen, että meenkö veksiin marssin päätteeksi. Havun jälkeiset jalkakivut olivat vielä sen verran tuoreessa muistissa, että tiesin ettei pariin päivään pysty kävelemään normaalisti. Joten vuorossa oli oman palvelusajan toisen vmtl-päivän hakeminen (olin haaveillut täysin vempattomasta auk-ajasta, mutta se meni sitten siinä). Muut menivät telttaan nukkumaan, itse könysin kenttäsairaanhoitajalle ja sain kipulääkkeet sekä hienon diagnoosin: jalkapohjan pehmytkudoksen tulehdus. Vaikka vielä myöhemmin koin pieniä häpeän tunteita kyseisestä vedosta niin kyllä se oli oikea ratkaisu sillä en vielä perjantain sulkeisissakaan pystynyt tekemään käännöksiä kunnolla kantapään varassa.


Ja nyt torstaina olikin vuorossa sitten pikamarssikilpailu.  Sitä ennen oli sopivasti suunnistuskilpailu keskiviikon iltapäivänä jossa vanha ihana vaivani eli oikean polven ulkosyrjän kipu teki kunnon comebackin. Hieman siis taas mietitytti, että millaisella vauhdilla sitä pääseekään liikkumaan. Matkaa oli 11 km eikä meille sanottu mitään minimiaikaa millä hommasta pääsee läpi. Varustuksena oli kypärä, taisteluliivi kaikilla taskuilla (kenttälapio ja nasse selässä kiinni) sekä tietenkin rynkky. Vaikka kuulemma pelkkä reipas kävely riittäisi ok tulokseen niin kyllähän se hölkkäilyksi meni kun ei sitä halunnut hommaa kuitenkaan kusta. Alussa oli hieman tuskaista operoida maiharit jalassa: kävellessä penikat oli tulessa ja juostessa taas polvi tuntui siltä, että siihen iskettäisiin neulaa sisään. Perus lose-lose-tilanne...

Menin suurimman osan matkasta yhden palvelustoverin kanssa ja saatiin vauhti pysymään ihan hyvänä kävelemällä reippaasti ja tekemällä aina välillä juoksupyrähdyksiä. 9 km kohdalla toinen lähti vetämään loppuspurttia ja meikäläinen taas hidasti vauhtia kun jalka ei taittunut enää ollenkaan. Omaksi ajaksi tuli 1h 32 min mikä nyt ei tuossa kunnossa ole mikään pöllömpi suoritus 10 kg kuormalla. Ero nopeimpiin juoksijoihin ei ollut kuin +20 min joten ei tää homma ihan penkin alle mennyt.


*****


Musta nyt vähän tuntuu, että viimeistään aukin jälkeen on pakko käydä veksissä juttelemassa tuosta polvesta vähän enemmän, se kun on joko vaivannut tai uinunut taustalla palveluksen 3. viikosta lähtien. Haluaisin aloittaa juoksemisen taas Parolaan siirtyessä ja siitähän ei tule yhtään mitään jos tätä hommaa ei saa kuntoon. Kerkesin jo vähän innostumaan tässä välissä, että tilanne olisi ollut jo ohi, mutta kivun poissaoloon oli vain syynä se ettei me olla juostu pitkään aikaan. Är sanon minä!


6 kommenttia:

 1. Moikka. Ja kiitos tosi kivasta blogista. Osuin sattumalta tänne ja viikonlopun aikana on tullut urakoitua kaikki inttijutut läpi. Ittellä ensi vuonna palvelus edessä ja toi lennokki-juttu vaikuttaa aika jännältä. Olis kiva kuulla ootko tykänny noista hommista ja miten sulla kävi tossa mekaanikko/lentäjä valinnassa, onko kouluttajat ollu hyviä yms yms... t. 1/17

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita mulle mailia niin vastaan siihen! Mutta oon kyllä tykännyt todella paljon ja voin suositella lämpimästi :) En nyt tiedä oletko mies vai nainen, mutta jos naisena epäilyttää fyysisyys (timppahommat) tai tekniikka ja lukeminen (järjestelmä) niin jos näillä mun spekseillä täällä pärjää niin pärjää kyllä muutkin!

   Poista
 2. Ai kiesus miten aamuista touhua :D Hyvin sä oot vetäny apinan raivolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa, kyllä! Onneks nyt vähän helpottaa näitten suurten sykkimisten kohdalla :P

   Poista
 3. No on kyllä menoa ja meininkiä. Toivottavasti jalka paranee! Meiltä lähti yksi nainen justiin aukista kotiin, koska polvi ei vaan kestäny :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyii, olis kamalaa joutua lopettamaan tässä vaiheessa! :x

   Tällaisella kotilääkäridiagnoosilla mulla mitä luultavammin on juoksijan polvi joka olisi hoidettavissa säännöllisellä venyttelyllä. Mut olis kiva kyl saada joku virallinen diagnoosi.

   Se venyttely ei kyl itestään tapahdu, että sen suhteen voi katsoa vain peiliin jos homma ei etene.

   Poista

Nyt sitä kommenttia!